ŠTÍTEK: civilizace

Udržitelnost a civilizace – unikátní exteriérová výstava, která poukazuje na nutnost změny myšlení a chování dnešní společnosti.
Na libereckém náměstí je k vidění výstava Udržitelnost a civilizace, která vybízí k zamyšlení se nad dnešním životním stylem a nadužíváním výhod globální civilizace. Je tam k vidění 24 hodin denně zdarma a za úkol má upozornit, že udržitelnost není jen o recyklaci a moderní energetice, ale především o upozadění osobního komfortu ve prospěch společnosti jako takové.

Společnost musí změnit myšlení, poukazuje výstava na náměstí v Liberci

Liberecko
Španělský konkvistador a muž, který zničil Aztéckou říši, Hernán Cortés.
Přesně před 505 lety dorazil k břehům dnešního Mexika Španěl Hernán Cortés. Nepřišel sem objevovat, nýbrž získat bohatství místních indiánských civilizací. A podařilo se mu dobýt mocnou říši Aztéků. Při svém tažení za sebou zanechával krvavou stopu. Vyhladit množství indiánů mu pomohly nejen zbraně a brutalita, ale i jeho domorodá milenka a neštovice.
7 fotografií

Krvavý dobyvatel Tenochtitlánu Cortés: K úspěchu mu pomohly neštovice a milenka

Historie
Vykopávky v mayské archeologické lokalitě Tayasal severně od Guatemaly, ilustrační foto.
Česko-slovenský archeologický tým loni objevil na severu Guatemaly v provincii Petén jedno z nejstarších mayských měst s téměř 3000 let starou historií. Archeologové využili při přípravě expedice mimo jiné i výstupy z leteckého snímkování a při následných vykopávkách odhalili paláce, sochy, pozůstatky rituálů, astronomické observatoře a další objekty. Nálezy pomohou odkrýt neobjasněné a rozhodující fáze mayských dějin, uvedli v úterní tiskové zprávě zástupci Nadace Neuron, která výpravu finančně podpořila.

Česko-slovenský úspěch. Vědci našli v Guatemale 3000 let staré mayské město

Objevy
Převratný objev. Pod Amazonií se ukrývají zbytky až dvaceti tisíc staveb.
Jen málo míst na Zemi splňuje lidskou představu o nedotčené panenské přírodě tak dobře, jako srdce Amazonie. Vědci ale zjistili, že tento obrovský prales je spíše velká zanedbaná zahrada. Pod kořeny stromů totiž našli rozsáhlé zbytky měst, vesnic a cest. Odhadují, že se pod jeho celým povrchem nachází možná až přes dvacet tisíc staveb.

Vědci nad Amazonii vypustili drony. A žasli, pod pralesem se ukrývá obří poklad

Objevy
Vincent Hospodářský v hlavní roli filmu Brutální vedro
Planeta, klima a my. V posledních letech se filmaři znovu zaměřují na téma naší civilizace, její budoucnosti na Zemi i vztah k ní. Originálním způsobem je pojímá i český film Brutální vedro, který za několik dnů vstoupí do kin a jenž přiléhavým názvem kopíruje to, co nyní venku zažíváme. Život lidí na modré planetě a její občasný vzdor ale tematizují i snímky mnohem starší. Pojďme si některé připomenout.

Klimatická změna na stříbrném plátně: Volání filmařů je stále naléhavější

Film a televize
Výstava Energie a civilizace v Ústí nad Labem.
Udržitelná budoucnost – aktuální téma, na které navazuje druhá unikátní výstava z produkce společnosti Medialogue s názvem Energie a civilizace. Volně přístupná bude k vidění od 4. do 22. května 2023 na Lidickém náměstí v Ústí nad Labem. Expozice řeší prostřednictvím čtyřiceti témat způsoby využívání energie v historických, společenských, politických a technických souvislostech a nastiňuje jejich možné dopady na naši i budoucí generace. V noci solárně nasvícené panely s fotografiemi a texty nabízejí úvahy a propojení s událostmi napříč časem a jejich dopadem do budoucna.
19 fotografií

FOTO: Výstava Energie a civilizace je k vidění v centru Ústí nad Labem

Čtenář reportér
Mělník.
/FOTOGALERIE/ Udržitelná budoucnost – aktuální téma, na které navazuje druhá unikátní výstava z produkce společnosti Medialogue s názvem Energie a civilizace. Expozice bude volně přístupná od středy 5. dubna do neděle 23. dubna na náměstí Míru v Mělníku. Expozice řeší prostřednictvím čtyřiceti témat způsoby využívání energie v historických, společenských, politických a technických souvislostech a nastiňuje jejich možné dopady na naši i budoucí generace. V noci solárně nasvícené panely s fotografiemi a texty nabízejí úvahy a propojení s událostmi napříč časem a jejich dopadem do budoucna.
18 fotografií

Na mělnickém náměstí Míru se uskuteční unikátní výstava Energie a civilizace

Čtenář reportér
Velké družice a malý nanosatelit. Když Fermi a GRBAlpha detekovali záblesk, observatoř Neila Gehrelse Swifta byla na druhé straně Země a o hodinu později výbuch lokalizovala díky jeho dosvitu
/VIDEO/ Vědecký úspěch si připsali na své konto astrofyzikové z Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity. „Přispěli k pozorování nejmohutnější exploze od počátku lidské civilizace za pomoci mini-družic GRBAlpha, která je nejmenšího svého druhu na světě," sdělila za fakultu Tereza Fojtová. Je manažerkou mediální komunikace Přírodovědecké fakulty. Médiím poskytli vědci i video, jehož autorem je NASA.
2 fotografie

Nejmohutnější exploze od počátků civilizace. K pozorování přispěli vědci z Brna

Brněnsko
Umělecké zobrazení cesty sondy Pioneer 10 vesmírem
Jedním z největších technologických úspěchů minulého století se stala americká sonda Pioneer 10. Ta jako vůbec první lidmi vyrobené těleso proletěla pásem asteroidů mezi Marsem a Jupiterem a prozkoumala největší planetu Sluneční soustavy. Poté se vydala za hranice našeho planetárního systému. Sonda má na sobě i jednu nevídanou specialitu - jako první totiž do kosmu odvezla poselství lidstva pro mimozemské civilizace.
13 fotografií

Sonda Pioneer 10 letěla tam, kam nikdo před ní. Nesla poselství pro mimozemšťany

Vesmír
Egyptolog Miroslav Bárta v Olomouci.
V Olomouci měli lidé před pár dny možnost se setkat se světovou kapacitou egyptologie a ředitelem Českého egyptologického ústavu Miroslavem Bártou. Expert, který třicet let studuje a srovnává velké civilizace na Zemi, jejich vznik, vývoj a kolaps, přijel na Hanou představit nový dokument Civilizace. Tvůrci snímku, který vznikal sedm let, nechtějí diváky strašit, jak ostatně naznačuje podtitul Dobrá zpráva o konci světa, měl by však vést k zamyšlení…
3 fotografie

Egyptolog Bárta o cestě z krize: Když dáme vše dobré, nemůže to skončit špatně

Olomoucko
Z natáčení filmu Civilizace.
Dokumentární film Civilizace režiséra Petra Horkého a egyptologa Miroslava Bárty o proměnách civilizací a jejich podobnosti s tou naší současnou je podle jeho tvůrců tak trochu výpravnou reality show našeho vlastního kolapsu. Snímek, který filmaři natáčeli sedm let ve více než 30 zemích světa, dorazí do kin 13. října. V pátek 14. října od šesti hodin večer se projekce filmu a beseda s oběma autory koná ve Hvězdárně a planetáriu Brno.
10 fotografií

Sedm let natáčení v 30 zemích: Film Civilizace uvidí v pátek diváci v Brně

Čtenář reportér
Petr Horký
Dokument Civilizace – Dobrá zpráva o konci světa režiséra Petra Horkého a egyptologa Miroslava Bárty o proměnách civilizací a jejich podobnosti s tou současnou je podle jeho tvůrců tak trochu výpravnou reality show našeho vlastního kolapsu. Snímek, který filmaři natáčeli celých sedm let ve více než 30 zemích světa, dorazí do kin 13. října.
13 fotografií

Jak odvrátit konec světa? Jádro je v přátelství a lásce, říká režisér Petr Horký

Film a televize
V Liberci je od dnešního dne k vidění výstava Energie a civilizace.
Na Soukenném náměstí v Liberci je od čtvrtka 29. září volně přístupná nasvícená unikátní výstava, která ukazuje závislost lidí na energetických zdrojích, nazvaná Energie a civilizace. Ojedinělá je tím, že panely budou nasvíceny díky solární energii. Lidé se na nich budou moci seznámit se čtyřiceti tématy způsoby využívání energie v historických, společenských, politických a technických souvislostech a nastiňuje jejich možné dopady na naši i budoucí generace. Výstava bude na náměstí do 19. října.

Do Liberce dorazila ojedinělá výstava. Je o civilizaci a energiích

Liberecko
Vědci zkoumají artefakty z naleziště Sanxingdui.
V jihozápadní čínské provincii Sečuán archeologové našli velmi cenný poklad. Ve dvou z šesti různých obětních jam objevili dalších 3155 artefaktů starých přes 3000 let. Většina z nich je ze zlata, bronzu a nefritu či jadeitu. Vědci doufají, že jim tento objev pomůže poodhalit více informací o tajemné kultuře Sanxingdui, o níž se nedochovaly žádné písemné památky. Na nález upozornila čínská média.

Poklad jako z filmu: Tisíce artefaktů skrývaly želví nádobu a obětní oltář

Objevy
Zakladatel společnosti Günter Fronius byl od samého počátku průkopníkem řešení pro obnovitelnou energii.
Udržitelná budoucnost – aktuální téma, na které navazuje již druhá unikátní výstava z produkce společnosti Medialogue s názvem Energie a civilizace, bude k vidění v červenci v Českém Krumlově. Expozice řeší prostřednictvím čtyřiceti témat způsoby využívání energie v historických, společenských, politických a technických souvislostech a nastiňuje jejich možné dopady na naši i budoucí generace. V noci solárně nasvícené panely s fotografiemi a texty nabízejí úvahy a propojení s událostmi napříč časem a jejich dopadem do budoucna.

Energie a civilizace – unikátní aktuální exteriérová výstava v Českém Krumlově

Čtenář reportér
Putovní výstava Energie a civilizace dorazila na Mírové náměstí v Lounech.
V pořadí  již druhá unikátní výstava z produkce společnosti Medialogue s názvem Energie a civilizace je k vidění na Mírovém náměstí v Lounech.  Expozice přibližuje prostřednictvím velkoplošných fotopanelů způsoby využívání energie v historických, společenských, politických a technických souvislostech a nastiňuje jejich možné dopady na naši i budoucí generace. V noci solárně nasvícené panely s fotografiemi a texty tak nabízejí úvahy a propojení s událostmi napříč časem a jejich dopadem do budoucna. V Lounech je k vidění do 21. června.
8 fotografií

Putovní výstava Energie a civilizace dorazila na Mírové náměstí v Lounech

Čtenář reportér
Volně plovoucí, takzvaná nezbedná planeta (rogue planet).
Až Slunce za miliardy let začne zvětšovat svůj objem a rozepne se jako balon, projde poslední fází svého hvězdného vývoje, stádiem rudého obra. Lidstvo, pokud do té doby na už tak rozpálené planetě nějakým způsobem přežije, nebude mít na vybranou. Zemi bude muset opustit, než ji Slunce zcela pohltí. Jak to ale udělá? Podle nové studie to může zkusit i bez kosmických lodí. Stačí si stopnout taxi v podobě toulavé planety.
9 fotografií

Cestovat vesmírem jde i bez kosmické lodi, tvrdí studie. Může to spasit lidstvo

Vesmír
Ilustrace planety, na které by mohl být mimozemský život.
Někdy se pozoruhodně sejde více vědeckých zpráv a takový okamžik nastal právě nyní. Podle jednoho nového oznámení se dva astronomické týmy chystají v nadcházejících měsících vysílat do vesmíru signály se záměrem navázat komunikaci s inteligentními mimozemšťany, kteří by chtěli naslouchat. Podle druhé zprávy je ale pravděpodobné, že bychom museli žít 400 tisíc let, abychom něco z vesmíru zaslechli.
9 fotografií

Vědci se pokusí sdělit mimozemšťanům, kde je Země. Vyšlou speciální zprávy

Vesmír
Kniha Jak přejít řeku od Václava Cílka.
O životě v antropocénu, cestě indiánského šamana do Detroitu, kamenech Dunaje a taky o přílivech a odlivech civilizací, vděčnosti a naději. O tom všem je kniha Václava Cílka Jak přejít řeku. 

Tip na knihu: Jak přejít řeku

Volný čas
Kniha Jak přejít řeku od Václava Cílka.
O životě v antropocénu, cestě indiánského šamana do Detroitu, kamenech Dunaje a taky o přílivech a odlivech civilizací, vděčnosti a naději. O tomvšem je kniha Vácava Cílka Jak přejít řeku. 

Tip na knihu: Jak přejít řeku

Volný čas