ŠTÍTEK: civilizace

Literární soutěž - Studenti píší o Evropě
/// Veronika Stratilová, GYMNÁZIUM ŠUMPERK /// Vydavatel regionálních Deníků - akciová společnost VLTAVA-LABE-PRESS- ve spolupráci se Zastoupením Evropské komise v České republice vyhlásili literární soutěž u příležitosti roku 2015 jako Evropského roku pro rozvoj.

Otevřená Evropa: Římská paralela

Názory z regionu
Ilustrační fotografie.
Český Krumlov - Možnost vycestovat za hranice pouze s použitím občanského průkazu, nikoliv pasu, mi přijde jako výhoda. Ale položím-li si vzápětí otázku tak častého neoprávněného utíkání do ciziny, jsem na rozpacích. Nedávno jsem četla o hledané matce, jež unesla vlastní dceru do zahraničí. To není zdaleka jediný případ.

Do zahraničí s občankou? Velká výhoda

Otevřená Evropa
Ilustrační foto
Horní Poříčí - Jak vidím svět za 35 let? Popravdě o naší budoucnosti toho bylo sepsáno již mnoho. Ať už jde o fantastická díla povětšinou postapokalyptického rázu, ve kterých byla většina civilizace vyhubena některou z přírodních katastrof, či o téma budoucího světa, který je jak vědomě, tak nevědomě ovládán technikou, nebo je pro změnu pod útokem mimozemských vesmírných lodí.

Blíží se třetí světová válka, lidstvo totiž miluje smrt

Otevřená Evropa
Pavel Drábek.
Kateřinice – Patří k těm, kteří si svoje zkušenosti a znalosti nenechávají jen pro sebe. Jak sám říká, vrací tak to, co jemu dali jiní. Chlapce a děvčata ve skautském oddílu učí vodáckému řemeslu. Čtyřiceti osmi letý Pavel Drábek z Kateřinic.

Vodáctví je pro Pavla Drábka životním stylem

Valašsko
Ilustrační fotografie.
Tišice - Kozly - Mnoho lidí z rozvojových zemí a chudších regionů se snaží využít příležitosti získat vyšší životní úroveň a jedním z nejčastějších způsobů, jak toho dosáhnout, je emigrovat do západní civilizace (tj. Velká Británie, Německo, Francie, USA nebo například Česká republika).

EVA aneb Imigrace očima studentky

Otevřená Evropa
Klášterní kostel v Pivoni.
Pivoň – Od roku 1989 se areál bývalého kláštera v Pivoni postupně obnovuje. Zásluhu na tom má Občanské sdružení Aurelius a řada jeho sponzorů.Sdružení chce areál využít jednak jako turistické zařízení a jednak jako charitativní útulek pro děti z oblastí postižených živelnými pohromami a pro zdravotně postižené seniory.

O bydlení v pivoňském klášteře je obrovský zájem

Domažlicko
Ilustrační foto
Písečná - Díky dvěma mladým ženám jsem mohla nahlédnout do světa dvou humanitárních organizací. Začínající učitelka mně vyprávěla o svém půlročním pobytu v Nepálu, kam odcestovala s organizací Namasté Nepál, která vyhledává dobrovolníky - učitele angličtiny pro nepálské školy.

EU ve světě aneb České dívky, které se nebojí

Otevřená Evropa
Část makety památníku k 70. výročí ukončení druhé světové války, který bude v sobotu 23. května 2015 odhalen v Klokočné.
Klokočná /ROZHOVOR/ - Obec nedaleko od Říčan u Prahy zažije v sobotu, velkou slávu. Před obecním úřadem tam bude v 10.30 hodin slavnostně odhalen památník k 70. výročí ukončení druhé světové války. „Během první světové války padlo 11 občanů naší obce, nejmladšímu bylo 16 let. Své padlé měla Klokočná a sousední obce i během druhé světové války," uvedl starosta obce Klokočná Miloslav Rovný.

V Klokočné odhalí památník k 70. výročí ukončení druhé světové války

Z okolí
Český den proti rakovině.
Východní Čechy - Květen je tady a s ním i Květinový den, jehož výtěžek pomáhá bojovat s nejzákeřnější nemocí současné civilizace rakovinou. Už dnes 13. května mohou lidé v několika městech regionu potkávat skupinky, které za symbolický poplatek nabídnou květinu se stužkou. I tato malá částka může v součtu pomoci mnoha lidem, kteří s touto zákeřnou nemocí bojují.

Květinový den je tady. Podpoří boj proti rakovině

Z okolí
Český den proti rakovině.
Náchodsko - Květen je tady a s ním i Květinový den, jehož výtěžek pomáhá bojovat s nejzákeřnější nemocí současné civilizace rakovinou. Už dnes 13. května mohou lidé v několika městech regionu potkávat skupinky, které za symbolický poplatek nabídnou květinu se stužkou. I tato malá částka může v součtu pomoci mnoha lidem, kteří s touto zákeřnou nemocí bojují.

Květinový den je tady. Podpoří boj proti rakovině

Náchodsko
Prezident Miloš Zeman promluvil 5. května 2015 v pražském Kongresovém centru na koncertu k 70. výročí konce druhé světové války.
Praha - Nebezpečí islámského terorismu připomněl v úvodu úterního koncertu ke Dni vítězství v pražském Kongresovém centru prezident Miloš Zeman. Tato ideologie podle něj odsuzuje k vyvraždění nebo zotročení většinu euroamerické civilizace. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se zmínil o stabilizační roli Evropské unie.

Prezident při koncertu připomněl nebezpečí islámského terorismu

Volný čas
Zahájení venkovní výstavy dobových fotografií "Praha 4 na barikádách" v parku Na Pankráci.
Praha /FOTOGALERIE/ - Prolévání krve skončilo, zbraně utichly. Před 70 lety skončil jeden z velkých omylů moderní civilizace, nastal konec druhé světové války. A právě toto výročí si v následujících dnech připomene hlavní město, jeho městské části a další instituce. V následujících dnech se vrátí Praha do válečných let. Alespoň vzpomínkami.
16 fotografií

Na barikády! Vzpomínky v rámci oslav ožívají

Praha
Ašot Arakeljan. Ilustrační foto.
Slovácko /ROZHOVOR/ - Jakmile na Blízkém Východě začala čím dál bezohledněji expandovat organizace, která si říká Islámský stát, bylo mi jasné, že se budu muset se čtenáři Deníku podělit o pohled na to, jak velké nebezpečí to může znamenat pro nás. Rozhodl jsem se proto oslovit člověka, který se narodil na samé hranici třeskutých konfliktů islámské a křesťanské kultury, v Náhorním Karabachu. Národností je Armén, ale už 25 let žije s manželkou a dcerou na Slovácku v Horním Němčí, na úpatí Bílých Karpat, kam se oženil.

Arménský historik: Evropané, hrozí vám osud ztracené civilizace

Česko
Ašot Arakeljan. Ilustrační foto.
Slovácko - Jakmile na Blízkém Východě začala čím dál bezohledněji expandovat organizace, která si říká Islámský stát, bylo mi jasné, že se budu muset se čtenáři Slováckého deníku podělit o pohled na to, jak velké nebezpečí to může znamenat pro nás. Rozhodl jsem se proto oslovit člověka, který se narodil na samé hranici třeskutých konfliktů islámské a křesťanské kultury, v Náhorním Karabachu. Národností je Armén, ale už 25 let žije s manželkou a dcerou na Slovácku v Horním Němčí, na úpatí Bílých Karpat, kam se oženil.

Evropané, hrozí vám osud ztracené civilizace, varuje arménský historik

Slovácko
Ivan Hoffman
Ministru zahraničí Lubomíru Zaorálkovi slouží ke cti, že se vymezil vůči výrokům vládního zmocněnce pro energetickou bezpečnost Václava Bartušky, že upalování a vraždění názorových odpůrců je praktický způsob jak řešit konflikty. Jakmile se totiž upalování a vyvražďování názorových odpůrců stane akceptovaným způsobem řešení konfliktů, nejde to dobře dohromady se svobodou, demokracií, lidskými právy a vůbec s civilizací. Lubomír Zaorálek má samozřejmě pravdu, když Bartušku shledal cynikem, jehož názory jsou morálně neobhajitelné.
0 fotografií

Překvapený Zaorálek

Hoffmanův deník
V čem spočívá problém moderní doby? V tom, že se přešlo od vládnutí lidem ke správě věcí.
Brno /RECENZE/ – Úvahy o umění, společnosti a jejím systému znaků. Myšlenky o tom, zda je ekonomika součástí kultury či nikoliv, myšlenky vymezující rozdíly mezi přírodou a kulturou. To vše obsáhl rozhovor vedený Georgesem Charbonnierem, jenž zpovídal Clauda Lévi-Strausse – etnologa, který změnil pohled západní civilizace na život přírodních národů.

Umění má svůj vlastní svět, říká v hovorech Lévi-Strauss

Ostatní
V čem spočívá problém moderní doby? V tom, že se přešlo od vládnutí lidem ke správě věcí.
Brno /RECENZE/ – Úvahy o umění, společnosti a jejím systému znaků. Myšlenky o tom, zda je ekonomika součástí kultury či nikoliv, myšlenky vymezující rozdíly mezi přírodou a kulturou. To vše obsáhl rozhovor vedený Georgesem Charbonnierem, jenž zpovídal Clauda Lévi-Strausse – etnologa, který změnil pohled západní civilizace na život přírodních národů.

Umění má svůj vlastní svět, říká v hovorech Lévi-Strauss

Volný čas
Ze slavnostního otevření naučné stezky týkající se sklářství a přírody v Českém lese.
Stará Knížecí Huť – Zrekonstruovanou naučnou stezku pojednávající o sklářství a přírodě místního regionu si v sobotu přišli prohlédnout první návštěvníci. Setkali se ve Staré Knížecí Huti a celou stezku si prošli a vyslechli odborné komentáře. Je okružní, dlouhá šest kilometrů a nabízí ukázku přírodních cenností, historii sklářství a unikát, nově zastřešený stroj na leštění skla.
19 fotografií

Leštící stroj je unikátem na zrekonstruované stezce

Tachovsko
Anastázie Kosmáková, 6 let, MŠ U Splavu, 1. místo
Břeclav – Čtyři království aneb základní podmínky života. Tak zněl název výtvarné soutěže, kterou vyhlásila břeclavská mateřská škola U Splavu 
u příležitosti blížícího se otevření své přírodní zahrady. Výsledkem jsou téměř dvě stovky prací, na kterých se malí výtvarníci z Břeclavi 
a okolí snažili zachytit vztah mezi přírodou a civilizací.
13 fotografií

OBRAZEM: Břeclavské děti ztvárnily vztah mezi přírodou a civilizací

Břeclavsko
Žďána se rozhodl svou výpravu ukončit.
Mladá Boleslav - Jaké je to spát na ledě, který celou noc hlasitě praská? Jak se překonávají nezamrzlé trhliny s tříkolkou, která sama váží bezmála 30 kilogramů? Co je nejdůležitější součást vybavení, pokud se chystáte vypravit na zimní expedici? O tom všem bude vyprávět dobrodruh Jan Žďánský, který na největším jezeře světa strávil dva týdny a své putování musel nakonec předčasně ukončit.

Žďána bude v muzeu vyprávět o dramatu na Bajkale

Boleslavsko
Jan Žďánský se s Bajkalem nejspíš nerozloučil nadobro.
Mladá Boleslav /ROZHOVOR/ - Extrémní přejezd Bajkalu Jana Žďánského, který už má za sebou cestu na kole do Japonska nebo ze San Francisca do Čech, ukončily extrémní podmínky. Kvůli nadprůměrně teplé zimě se ruské jezero ukázalo jako nesjízdné a po 12 dnech praskání ledu a obcházení trhlin se dobrodruh rozhodl nebezpečnou cestu ukončit.

Na Bajkalu nemohl jednoduše přijít domů a svléknout se do trenek

Středočeský kraj
Ilustrační foto
Slaný - Společnost patriotů Slaného (SpS) zve už potřetí všechny zájemce na mezinárodní akci Keltský telegraf, která se koná dnes večer na Slánské hoře. První setkání je už v 18 hodin v bývalém lomu. Vysílání signálu z vrcholu hory je ve 20:04 hodin.

Keltové se sešli na Slánské hoře v sobotu večer

Kladensko
Cestovatel Honza Brotánek má v Jižní Americe několik výzev. Na  této fotce při výstupu na sopku Parinacota v Andách.
Cestovatel a dobrodruh Honza Brotánek z Třemošné má rád výzvy. Na začátku dubna se pokusí zdolat vskutku jednu velkolepou. Chce vystoupit na nejvyšší sopku na Zemi Ojos del Salado na hranicích Chile a Argentiny, která je zároveň druhou nejvyšší horu Jižní Ameriky.

Dobrodruh chce pokořit nejvyšší sopku Země

Cestujeme
Praha - Setkání dvou velmi odlišných prostředí, domorodé kultury a západní civilizace, přináší výstava soch, fotografií a kreseb v centru DOX. Je pokračováním patnáctiletého projektu sochaře Lukáše Rittsteina a fotografky Barbory Šlapetové, kteří spojili své osudy s posledním domorodým papuánským kmenem Yali Mek a v posledních letech i se dvěma astronauty z NASA. Nese se navíc v duchu cest ke hvězdám.

Výstava ukazuje, jak ke hvězdám cestují Američané, a jak Papuánci

Volný čas
Výstava Genesis ve Společenském domě Lávka
Mladá Boleslav - Chcete znát tajemství civilizace až do doby, než se vyvinul homo sapiens, tedy člověk rozumný, a začal život, do něhož jsme zapojení i my? Chcete vědět, co všechno předcházelo? Pak si udělejte čas a zajděte na unikátní vědecko-historickou putovní výstavu Genesis, která je spojena s filmovou projekcí a veřejnými vědecko-populárními přednáškami.

Vystavené lebky a padesátka zkamenělin přiblíží civilizaci

Boleslavsko
Představení Trumpets in the Sky.
Praha - Divadlo Archa poskytlo své prostory zahájení festivalu Malá inventura 2015, který probíhá letos v Praze od 19. do 25. února na více jak šesti významných divadelních scénách spojujících svou dramaturgii se žánrem nového divadla.

Malá inventura a Trumpets in the Sky v Arše

Volný čas