ŠTÍTEK: civilizace

Ilustrační foto
K vodě, na zahradu, do městské hromadné dopravy či jen tak do postele. Kniha se hodí jako správný doplněk ke každé příležitosti. Přinášíme Vám vybrané knižní tipy, na své si přijdou nejen příznivci žánru young adult, sci-fi a thrilleru. 

Knižní tipy nejen na víkend

Volný čas
postel Johann Malle
Matrace si nejčastěji pořizujeme podle ceny, vzhledu a dostupnosti. Přitom záleží hlavně na tvaru, pevnosti a materiálu. Jak je to ale s materiály v matracích? Které poskytují skutečnou oporu páteři a dopřejí klidný odpočinek, a jaké mohou být naopak nevhodné?
7 fotografií

Na matraci záleží, jak se vyspíte

Domácnost
Stanislav Šulc.
Bankomat slaví abrahámoviny. Podle různých anket jde o jeden z nejdůležitějších vynálezů minulého století a dodejme, že také jeden z nejkouzelnějších. Krom toho, že definitivně odtrhnul člověka od nutnosti mít peníze doma ve štrozoku, kouzelný je také proto, že se za těch pět desítek let takřka nezměnil.

Pohledem Stanislava Šulce: Kouzelný bankomat

Komentáře
Ilustrační snímek.
Pokud trávíte ve svém autě více času, vytvořili jste si v něm jistý inventář věcí, které vždycky máte pro všechny případy s sebou. I my jsme se nad takovým „balíčkem" zamysleli a vytvořili seznam deseti věcí, které by neměly chybět v žádném autě. Nikdy totiž nevíte, co vás zrovna potká.

Pro sichr: 10 věcí, které by vám v autě nikdy neměly chybět

Život řidiče
Ilustrační foto.
Humpolec – Cyklovýlety po humpoleckém okolí získaly nový a moderní kabát. Původní papírová brožura s názvem Humpolecko na kole se změnila v mobilní aplikaci, kterou si mohou cyklisté zdarma stáhnout do svých mobilních telefonů.

Humpolecké cyklovýlety už mají svou aplikaci

Pelhřimovsko
Jaroslav Róna.
Praha - Velkou inspirací je Jaroslavu Rónovi umění dávných civilizací i oblast mýtů nebo rytířských legend. Zatímco debaty nad jeho jezdeckou sochou Jošta Lucemburského sotva utichly, v ateliéru stojí další rytíř na koni. „Je to trochu sci-fi jezdecká socha. Na koni sedí robotický rytíř, který se pohybuje mezi galaxiemi na svém vesmírném oři," popisuje známý český malíř a sochař v rozhovoru svého Slunečního rytíře. Inspirují ho ale také nové technologie a obrací se nejen do minulosti, ale i do budoucnosti - dokončuje sochu Vítězství robotů. Ve čtvrtek Jaroslav Róna oslaví šedesátiny.
5 fotografií

Baví mě malba i sochy, které jsou stále větší, říká Jaroslav Róna

Volný čas
Výstava OD AMBICE KE SMYSLU v Pragovka Gallery.
Praha /FOTOGALERIE/ - Vysočanská White Pearl Gallery představuje experimentální tvorbu malíře a grafika Dominika Mareše. Je inspirována ohněm, světlem, přírodou, moderní civilizací a technikou. Pracuje také s industriálním prostředím, na jeho obrazech se mimo jiné setkáte s asfaltem či latexem.
10 fotografií

OBRAZEM: Výstava vede od ambice ke smyslu

Volný čas
Ivan Hoffman
Vždy touto dobou čtu Ludvíka Vaculíka, který po všech stránkách a ve všech souvislostech rozuměl jaru jako nikdo. Letos tím spíše, že máme starost o stromy, vysazené koncem roku. Zima přišla brzy a byla drsná. Přežily? „Příroda je mocná", optimisticky pravil pan Omelka, kterému vozím do Napajedel sekačky k opravě, když hapruje pojezd anebo se dusí motor. Nevymrzly zdá se buky. Co bude s javory, lípami či platanem se ale teprve uvidí.

Jaro je tady

Hoffmanův deník
Z připravované nové expozice v Králíkách.
Králíky – Budova zrušeného gymnázia v Králíkách se dočká nového využití. Nyní slouží jako zázemí, archiv a depozitář pro muzeum v pěchotním srubu K-S 14, ještě letos se ale otevře veřejnosti. Postupně v ní vzniká expozice věnovaná historii celnictví.

Expozice celnictví přiblíží život celníků i pašeráků

Orlicko
Egyptolog Miroslav Bárta.
Praha – Dny otevřených dveří chystá na sobotu i na neděli Muzeum pražského vodárenství v Podolí. V rámci oslav Světového dne vody (který se připomíná 22. března) po oba víkendové dny přivítá návštěvníky mezi 9.30 a 16.30.

Den vody lidé oslaví i s egyptologem

Praha
Ilustrační foto.
Třemošnice - Několik policejních a hasičských aut a sanitek zasahovalo včera večer v lesích u Třemošnice. Podle informací od policistů zde pomáhali ženě, která se na procházce po Hedvičině údolí zranila a nemohla se dostat zpět do civilizace.

Záchranáři našli zraněnou turistku

Chrudimsko
Senátor Jiří Růžička (TOP 09).
V nedávných dnech Senát podpořil novelu školského zákona, která upravuje financování škol, ale zároveň zamítl všechny pozměňovací návrhy. Takže se ve školách nadále nebudou prodávat jogurty, aby naše děti náhodou netloustly, křesťansko židovské kořeny naší civilizace není třeba ve školách zbytečně připomínat a za pár let budou z matematiky povinně maturovat všichni. Hotovo, basta!
9 fotografií

Komentář senátora Jiřího Růžičky: Kuchaři, třeste se!

Komentáře
Dominik Duka
Nekontrolovaná migrace může mít podle pražského arcibiskupa Dominika Duky negativní dopad na společnost; varováním v této souvislosti je vývoj v západoevropských zemích. Duka to dnes řekl v Bratislavě na konferenci o náboženství a migraci. Bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský nepřímo spojil muslimské komunity s násilnými činy.

Duka v Bratislavě varoval před nekontrolovanou migrací

Svět