ŠTÍTEK: civilizace

Geert Wilders.
Klíčovým úkolem pro nizozemské politiky by měla být snaha zasypat příkopy, které se mezi občany vytvářejí v souvislosti s březnovými parlamentními volbami. Myslí si to nizozemský učitel a publicista s tureckými kořeny Halil Karaaslan. Krajně pravicová Strana pro svobodu (PVV) Geerta Wilderse podle něj v zásadě vyhrála už před samotným hlasováním, neboť ostatním stranám dokázala vnutit svůj pohled na situaci v zemi a svou velmi vyhraněnou interpretaci problémů, s nimiž se teď Nizozemsko potýká.
5 fotografií

Nizozemský publicista: Wilders volby vyhrál už před hlasováním

Svět
Běžně chodí návštěvníci do čajovny Mystica v Králově Poli kvůli čaji nebo vodní dýmce. Tento víkend má ale mnoho návštěvníků úplně jinou motivaci. Ke stolům ve všech místnostech totiž usedli zejména ti, kteří mají zálibu v deskových a karetních hrách.
Brno /REPORTÁŽ/ – Běžně chodí návštěvníci do čajovny Mystica v Králově Poli kvůli čaji nebo vodní dýmce. Tento víkend má ale mnoho návštěvníků úplně jinou motivaci. Ke stolům ve všech místnostech totiž usedli zejména ti, kteří mají zálibu v deskových a karetních hrách. Na festivalu deskových her si mohou vyzkoušet nové i známější hry, ale i zasoutěžit v turnajích.
17 fotografií

Došly suroviny, lidé je těží na Měsíci. Festival představil dosud neprodejné hry

Brněnsko
Počítačová hra Age of Empires 2 HD: Rise of the Rajas.
Druhý díl známé strategické série Age of Empires vyšel skoro před dvaceti lety, hráče ale pořád baví. V roce 2013 dorazila přepracovaná verze s přídomkem HD (nabídla lepší grafické zpracování a snadnější on-line hraní) a právě pro ni aktuálně dorazilo třetí rozšíření pojmenované Rise of the Rajas.
5 fotografií

Vyšla třetí expanze pro legendární strategii Age of Empires 2

Hry
Výstava Egypt – dar Nilu. Ilustrační foto.
Břeclav – Pohled do jedné z největších starověkých civilizací nabídne výstava Egypt dar Nilu, která začíná již v neděli v Muzeu pod vodárnou v Břeclavi. Vernisáž bude ve tři hodiny odpoledne. Na programu je i ochutnávka orientálních jídel. „Součástí se stane vystoupení břišních tanečnic," řekla Ludmila Svobodová z břeclavské­ho muzea.

Návštěvníci nahlédnou do starověkého Egypta. Na nové výstavě

Volný čas
Vyškovská nadace pro vědění, umění a civilizaci Tři brány rozdala letošní Ceny Jana Hona. Ocenění si odnesli Jana Szabová, Martin Orság a Jan Knob.
Vyškov – Členem vyškovského Junáku je šestnáct let. Pro děti v oddílu Vlčat, který v organizaci vede, je velkým vzorem. I proto vedení skautského střediska ve Vyškově nominovalo dvaadvacetiletého Jana Knoba do letošního ročníku Ceny Jana Hona, kterou vyhlašuje vyškovská komunitní nadace pro vědění, umění a civilizaci Tři brány každoročně od roku 2005. Stal se jedním z trojice, kteří ji získali. Nominovaných bylo šest mladých lidí ve věku od patnácti do pětadvaceti let, kteří vybočují z průměru a můžou být vzorem pro své vrstevníky.
8 fotografií

Nadace rozdala Ceny Jana Hona. Za práci s dětmi i studijní úspěchy

Vyškovsko
Mořeplavec Martin Doleček s Jhonem, se kterým se seznámil v tu pravou chvíli.
Letohrad – Svérázný mořeplavec Martin Doleček stále bojuje s nepřízní osudu. Jeho loď Alya II na cestě kolem světa ztroskotala v Austrálii, uvízla na mělčině a Martin Doleček bezmála dva měsíce usiluje o její záchranu.

Kapitán boj o loď nevzdává

Orlicko
Ilustrační foto
Berlín - Při dalším oteplování podnebí o více než 1,5 stupně Celsia se kromě jiného jih Španělska promění v poušť. Uvedla to zpráva evropských klimatologů. Zaměřili se podle agentur AP a AFP na oblast Středomoří, kde by podle nich přílišné oteplování způsobilo největší změny tamních ekosystémů za posledních 10.000 let, tedy od začátku lidské civilizace.

Při dalším oteplování se podle vědců část Španělska změní v poušť

Svět
Počítačová hra Civilization VI.
Zatímco fanoušci akčních her netrpělivě vyhlížejí pátek 21. října kvůli vydání Battlefield 1, pro fanoušky strategií ve stejný den přijde Civilization VI. Další díl dlouholeté série budovatelských strategií. Po dobývání vesmíru v posledním pokračování nazvaném Beyond Earth se aktuální novinka vrací ke kořenům série.

Herní civilizace se krátce před vydáním připomíná startovní upoutávkou

Hry
Nápad opravit Saddámův palác a zřídit v něm muzeum se zrodil v britské armádě a v hlavě Kahtána Ubajda, který se stal ředitelem muzea.
Basra – Bývalý irácký prezident Saddám Husajn nechal za své 24leté vlády vybudovat přes 70 paláců. Jeden z nich stál také v jihoirácké Basře. Po jeho renovaci tam otevřeli muzeum, v němž lze zhlédnout artefakty z dávné minulosti této oblasti. Velkými železnými vraty vstupují stovky návštěvníků, aby se podívaly na doklady o tom, jak žili jejich předkové, uvedl server BBC.

V irácké Basře otevřeli muzeum v opraveném Saddámově paláci

Svět
Miloš Zeman
Rhodos (Řecko) - Český prezident Miloš Zeman dnes označil takzvaný Islámský stát (IS) za "anticivilizaci" a přirovnal ho ke kanibalům, se kterými nelze vést dialog. Na konferenci Dialog civilizací na řeckém ostrově Rhodos řekl, že IS je něco jako "sociální rakovina", která se nadále šíří mimo Irák a Sýrii a chce zničit existující civilizace.

Zeman na Rhodu: IS je jako sociální rakovina, chce zničit existující civilizace

Česko
Jan Bauer
Vodňany – Spisovatel Jan Bauer už překročil sedmdesátku, ale i když – jak sám říká – notně zpomalil, letos už dodal na trh svoji sedmou knihu. Jmenuje se Převratné události v dějinách lidstva a dočtete se v ní nejen o tom, jaké bylo vojenské tažení Alexandra Velikého, ale také jak to bylo s vynálezem slavného internetu či jak velký byl jeden z prvních počítačů a kolik vážil tun. „Tahle kniha byla velká výzva a bavila mne. Ale také příprava na ni byla dost náročná," říká spisovatel.

ROZHOVOR: Asi nás čeká pád, ale nechci být pesimistickým prorokem

Strakonicko
Ilustrační foto.
Brasília – Lesní požáry v Amazonii ohrožují životní prostor místních indiánských kmenů, které dosud žily bez kontaktu s civilizací. Podle hasičů byla naprostá většina požárů založena úmyslně v rámci nelegálního kácení pralesa, kterým brazilští zemědělci rozšiřují území své obdělávané půdy, informovala agentura Reuters.

Lesní požáry v Amazonii ohrožují indiánské kmeny

Svět
Klára Samková
Praha - Islám svým antihumánním, barbarským a nelidským přístupem ohrožuje euro-americkou civilizací. Při křtu své knihy Proč islám nesmí do Česka to dnes uvedla advokátka Klára Samková. Zopakovala svůj názor, že islám není náboženství ale ideologie. Tento výrok poprvé pronesla na květnovém semináři ve Sněmovně zařadila islám na úroveň totalitních režimů.

Islám ohrožuje evropskou civilizaci, uvedla svou knihu Samková

Česko
Z přednášky To nejlepší z umění 19. století.
Ústí n. O. – Spolupráce Střední školy uměleckoprůmyslové Ústí nad Orlicí se zdejší Malou scénou nekončí ani v letošním školním roce. Vedle výstav je jejím nejvýraznějším dokladem cyklus přednášek z dějin výtvarného umění, který zajišťují pedagožky „umprumky" Jitka Kuběnková a Marie Uhlířová.

Zpátky do pravěku! Začíná nový cyklus přednášek

Orlicko
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Budapešť - Evropská unie přistupuje naivně k výzvám a problémům, kterým čelí. Dnes to před maďarskými poslanci u příležitosti začátku podzimního zasedání parlamentu podle agentury MTI prohlásil premiér Viktor Orbán. Zákonodárcům zároveň sdělil, že na pátečním neformálním summitu EU v Bratislavě chce vystoupit proti bláhovosti a nebezpečnosti nynější migrační politiky unie.

Viktor Orbán: Brusel se chová bláhově a civilizaci žene do záhuby

Svět
Chlapecký 2. oddíl NORD absolvoval o letošních prázdninách expediční tábor v malebném Podkrkonoší.
Česká Lípa, Podkrkonoší - Vraťme se o pár týdnů zpět, do období radostných prázdnin, a nahlédněme na vrchol celoroční činnosti skautského střediska Řetěz, které v letošním školním roce oslaví 95 let působení v České Lípě.
7 fotografií

Dva týdny ve starém světě

Českolipsko
Vypouštění uzdravených kání lesních.
Poděbrady - O letošních prázdninách měli ekologové 
z Ekocentra na Huslíku v Poděbradech na Nymbursku nadměrný příjem dravců, kteří se poranili či popálili o dráty vysokého napětí. Pozitivní zpráva mluví o tom, že naopak vyléčená zvířata se v těchto dnech opět podařilo vypustit do volné přírody.

Do volné přírody se vrátilo sedm uzdravených kání

Středočeský kraj
Vypouštění uzdravených kání lesních.
Poděbrady - Během letošních prázdnin měli ekologové 
z poděbradského Ekocentra na Huslíku nadměrný příjem dravců, kteří se poranili či popálili o dráty vysokého napětí. Pozitivní zpráva mluví o tom, že naopak vyléčená zvířata se v těchto dnech opět podařilo vypustit do volné přírody.

Do volné přírody se vrátilo sedm uzdravených kání

Nymbursko
Dobrovolníci z celého světa budou žít mimo civilizaci a pomáhat přírodě.
Stará Knížecí Huť – Tři týdny mimo civilizaci, bez vymožeností moderní techniky a bez takových samozřejmostí, jako je tekoucí teplá voda nebo splachovací záchod. to čeká skupinu mladých lidí z několika zemí celého světa v příštích dnech v okolí Staré Knížecí Huti.

Daleko od civilizace pomohou přírodě Českého lesa

Tachovsko
Pavel Bohun
Také u nás na Moravě jsme drželi pietu za 85letého kněze Jacquesa Hamela, barbarsky zavražděného v Normandii islamistickými fanatiky přímo při bohoslužbě. Symbolickým propojením, jímž jsme uctili památku tohoto novodobého mučedníka tisíce kilometrů od místa, kde se právě konal jeho pohřeb, byly zvony.

Povinností je nejen stavět mosty, ale i bránit se

Názory z regionu