ŠTÍTEK: civilizace

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský poskytl 19. ledna v Praze rozhovor Deníku.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Předseda Ústavního soudu dnes patří k několika málo autoritám, jejichž slovo má skutečnou váhu. Nejen ve světě paragrafů, kde se to očekává samo sebou, ale i ve veřejném prostoru. Jeho názory jsou citovány a brány jako určité mravní memento především v otázkách, kde společnost tápe, nebo se vychyluje ze zvolené dráhy liberální parlamentní demokracie.
11 fotografií

Pavel Rychetský: Bezradná společnost plodí primitivní nacionalismus

Magazín
Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský poskytl 19. ledna v Praze rozhovor Deníku.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Předseda Ústavního soudu dnes patří k několika málo autoritám, jejichž slovo má skutečnou váhu. Nejen ve světě paragrafů, kde se to očekává samo sebou, ale i ve veřejném prostoru. Jeho názory jsou citovány a brány jako určité mravní memento především v otázkách, kde společnost tápe, nebo se vychyluje ze zvolené dráhy liberální parlamentní demokracie.
11 fotografií

Pavel Rychetský: Bezradná společnost plodí primitivní nacionalismus

Česko
Od loňského března se studenti Gymnázia pod Svatou Horou snaží v dětech probudit lásku ke knihám a ke čtení.
Příbram – Už víc jak půl roku se snaží studenti a učitelé Gymnázia pod Svatou Horou přilákat děti k četbě. Jejich Knihkupecké čítání se stává už pomalu tradicí. To nejbližší se uskuteční ve čtvrtek 25. ledna odpoledne. Poslední, věnované dětem, se uskutečnilo v polovině října v prostorách knihkupectví v Pražské ulici.
7 fotografií

Příbramští studenti budou číst dětem

Volný čas
Grand restaurant festival 2018. Na snímku Martin Boubel
Proč by měl jíst chytře jen špičkový basketbalista, zamyslela se loni nad jídelníčkem svého manžela  Tomáše Satoranského jeho manželka Anna. Na základě podrobných vyšetření mu totiž kluboví mágové doporučili různé kombinace ovoce, zeleniny a dalších ingrediencí. Především jde o saláty ze surovin, které v sobě skrývají přidanou hodnotu. Třeba takový rakytník má v sobě 25krát víc vitaminu C než pomeranč.
6 fotografií

Jezte a mládněte, nabádá zimní gastronomický festival

Za jídlem
Trafo Gallery. Ilustrační foto.
Objekty nalezené v městské krajině, jejich fotografie a texty inspirované nálezy i cestami za nimi tvoří výstavu nazvanou Kořeny, větve, šlahouny. Připravil ji výtvarník a významná postava české graffiti scény Epos 257. Od pátku bude přístupná v Trafo Gallery, která nyní sídlí v holešovické tržnici.

Výtvarník Epos 257 ukazuje svůj pohled na městskou krajinu

Volný čas
Extrémní cyklistika se těší velké oblibě
Extrémní závody na kole mu rozdvojily život. Miluje syrovost a opravdovost drsných krajin, jimiž projíždí, a je nadšený, když v symbióze s přírodou i domorodci vše zdolá a vrátí se domů k rodině. V civilizaci ale zjistí, že konzum s povrchností ho drtí, a tak biker-podnikatel Jan Kopka (50) utíká zase tam, kde lidé umějí žít bez elektřiny.

Adrenalin z nudy? Proč ne!

Magazín
Marie Kořínková
Milovice - Knihovna už nějaký čas pořádá zajímavé přednášky historičky a učitelky Marie Kořínkové. Na její povídání o historii plná nadšení se mohou čtenáři těšit i v letošním roce. První zastávka bude 16. ledna v Mezopotámii. 

Knihovna láká milovníky historie

Volný čas
Pavel Bohun
Mimořádně náročnou hru s názvem Přes ploty začali v sobotu servírovat divákům Slováckého divadla v Uherském Hradišti protagonisté tamní letošní divadelní premiéry. Jedná se o divadelní adaptaci e-mailové konverzace sociologa a někdejšího disidenta Fedora Gála s chytrým, zvědavým, sečtělým a neustále provokujícím Matějem.

Za co bychom byli ochotni položit svůj život?

Názory z regionu
Dokumentární drama Přes ploty má od soboty na repertoáru Slovácké divadlo.
VIDEO / FOTOGALERIE / Světovou premiéru divadelního představení s názvem Přes ploty uvedlo v sobotu 6. ledna večer Slovácké divadlo. Jeho předlohou se stala bezmála deset let trvající emailová konverzace někdejšího slovenského disidenta a sociologa Fedora Gála s mladým národním socialistou Matějem.
29 fotografií

Slovácké divadlo uvedlo premiéru hry Přes ploty

Volný čas
Národní muzeum v Praze.
Národní muzeum plánuje rok po svém otevření uspořádat výstavu Sluneční králové věnovanou objevům českých egyptologů v egyptském Abúsíru. Na její uskutečnění žádá ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) vládu o 43 miliony korun. Výstava má v roce 2019 mapovat dějiny jedné z nejstarších civilizací světa od 3. do 1. tisíciletí před naším letopočtem i půl století práce největší české vědecké expedice v zahraničí.
39 fotografií

Výstava o výzkumech v Egyptě má stát 43 mil., projedná ji vláda

Volný čas
Studenti si při besedě ve Vysokém nad Jizerou prohlíželi biomasu.
Vysoké nad Jizerou - Jak zajistit dostatek energie pro 7 miliard obyvatel Země? Jaké zdroje energie máme k dispozici a jaké jsou jejich výhody a nevýhody? Tyto a další otázky se staly tématem besedy Energie – budoucnost lidstva na Integrované střední škole ve Vysokém nad Jizerou. Za studenty přijela Marie Dufková z Mezinárodní agentury pro atomovou energii.

Středoškoláci besedovali s odborníky o blackoutu i fotovoltaice

Krkonoše
Stanislav Šulc.
Byly avizovány zásadní volby. Volební účast tomu však nenapovídala a přes veškerý údiv nakonec ani výsledky, které byly očekávatelné. Snad jen propad KSČM a skutečně nízký volební výsledek ČSSD byly překvapením voleb. Ostatní jede jednak podle průzkumů, zároveň Češi potvrdili trend dnešní doby. Politika založená na ideologii je pasé, vystřídala ji politika marketingová. Berme to jako fakt.
22 fotografií

Pohledem Stanislava Šulce: Nová doba, zvykejme si

Komentáře
Kardinál Dominik Duka.
Kardinál Dominik Duka odsoudil krok diskontu Lidl, který ve svých reklamních letácích na "řecký týden" vyretušoval kříže z kopulí ortodoxních chrámů na řeckém ostrově Santorini. Duka to napsal v dopise řeckému velvyslanci v ČR. Podle Duky jde o bezprecedentní a nekulturní akt. Lidl uvedl, že šlo o zachování náboženské a politické neutrality.

"Bezprecedentní a nekulturní akt." Ke kritice Lidlu se připojil i kardinál Duka

Česko
Ilustrační fotografie z minulého ročníku
Stará Knížecí Huť – Kvůli vzácným orchidejím a další květeně se musí posekat louky ručně. Proto už několik let se do Josefova údolí nedaleko zaniklé obce Stoupa sjíždějí zahraniční dobrovolníci.

Dobrovolníci kosí louky kvůli orchidejím

Tachovsko
Filozofická fakulta.
Praha/INFOGRAFIKA/ - Neuspěli jste u přijímaček v řádném termínu? Nezoufejte, ještě máte naději se na některou univerzitu dostat. Přijímací řízení v srpnu a v září nejčastěji vypisují soukromé školy. Šance je ale i u některých veřejných.

Studium last minute? Některé univerzity ještě přijímají

Praha