ŠTÍTEK: Divoká Orlice

Večerní zásahy hasičů v hradeckém kraji
Západní předměstí Hradce včera večer bojovalo s velkou vodou. Státovka I/35 na křížení s dálnicí D11 se po večerním lijáku, kdy napršelo téměř desetina celoročního normálu, ocitla pod vodou, zatopené byly i některé vilové čtvrti. Divoká Orlice v Orlických horách krátce zahrozila i třetím stupněm povodňové aktivity. Máte fotky nebo vlastní zážitky s bojem s včerejší velkou vodou, o které byste se chtěli podělit? Napište do komentářů na facebooku. 
6 fotografií

FOTO: Plotiště u Hradce i dálniční křižovatka skončily po průtrži pod vodou

Nehody
Poetické meandry, úchvatná příroda, klid na řece i v plné sezóně a také příznivé ceny proti velkým vodáckým řekám. Tak by se dala charakterizovat Orlice.
/FOTO, VIDEO/ Poetické meandry, úchvatná příroda, klid na řece i v plné sezóně a také příznivé ceny proti velkým vodáckým řekám. Tak by se dala charakterizovat Orlice. Splouvá se Divoká, Tichá i spojená až téměř k Hradci Králové. Vodáci ale musí počítat s tím, že to není řeka pro úplné začátečníky a také občerstvení tady najdete poskrovnu.
30 fotografií

Vodácký průvodce po Orlici: poetická řeka, kde vám může ujet háček stopem

Rychnovsko
Strom spadl na auto jedoucí po státovce u Hlinska.
Hasiči už bojují s následky silného větru, před kterým dnes varovali meteorologové. Nejvíc zásahů mají na Orlickoústecku a Svitavsku, u Krouné na Chrudimsku pak na jedoucí auto spadl strom. Nikomu se naštěstí nic nestalo. Výstraha platí do dnešních 18 hodin. A také se mírně vzdouvají některé toky z Orlických hor. Konkrétně Divoká Orlice je hned na dvou měřících profilech na prvním stupni povodňové aktivity, ostatní řeky v kraji jsou však stabilní.
7 fotografií

Vítr už kácí stromy, u Krouny spadl na jedoucí auto. A vzdula se Divoká Orlice

Nehody
Z Orlických hor v zimě.
/FOTO, VIDEO/ Když zasněžené Orlické hory zalije slunce, je to divukrásná podívaná, které odolá málokdo. Vydejte se s námi prostřednictvím fotografií a videí napříč horami, vezmeme vás nejen k olešnickým chaloupkám. Podíváte se i k oblíbeným turistickým cílům, třeba k menhirům nad Říčkami, k neratovskému kostelu i na Zemskou bránu, kterou nádherně vyzdobily ledopády.
31 fotografií

Orlické hory zalité sluncem jsou kouzelné. Stejně tak ledopády na Zemské bráně

Rychnovsko
Řeky v kraji se postupně vracejí do svých koryt. Ilustrační foto
Řeky v Pardubickém kraji se postupně vrací do svých koryt. První stupně povodňové aktivity už jsou pouze na Tiché a Divoké Orlici, druhý stupeň pak níže po proudu v Týništi a rovněž na Labi u Pardubic. I tam však bude řeka záhy kulminovat. Ostatní toky už opadly skoro úplně. V noci na dnešek pršelo méně, než se čekalo, v příštích dnech se navíc výrazně ochladí a bude sněžit.

Velká voda na Orlicku opadává, pršelo méně, než hrozilo. A blíží se sníh a mráz

Orlicko
Déšť opět zvedl hladiny řek v Pardubickém kraji. Ilustrační foto
Varování meteorologů se vyplnilo, řeky v Pardubickém kraji začalo po 10 dnech od vánočních povodní opět kvůli vytrvalému dešti stoupat. Týká se to hlavně Divoké Orlice, která dosáhla prvního stupně povodňové aktivity, v posledních hodinách ale už na horním toku mírně klesá. Roste teď ale Tichá Orlice a Chrudimka, její přítok Novohradka se v tradičně problémových Úhřeticích už blíží ke druhému stupni. V Luži výše proti proudu ale už hladina klesá, takže situace by neměla být tak vážná jako v prosinci.

Divoká i Tichá Orlice už vystoupala na první stupeň, pršet má i dnes

Orlicko
Olejová skvrna v Žamberku
/FOTO/ Na tísňovou linku byla dnes nahlášena olejová skvrna na vodní hladině řeky Divoká Orlice v Žamberku. Na místě právě zasahují hasiči ze Žamberka a Ústí nad Orlicí, informovala v 17 hodin profesionální hasiči. K zachycení úniku neznáme látky postavili hasiči na hladinu řeky nornou stěnu. "Příčina úniku látky se zjišťuje," informovala jejich mluvčí Vendula Horáková.

Orlici v Žamberku zakryla olejová skvrna, hasiči zasahují s nornou stěnou

Orlicko
Kačenčin šenk Pod Homolí.
/FOTO, VIDEO/ Vhodné oblečení, obuv, mapa, svačina, láhev s pitím a navíc i lopatička by neměla chybět ve výbavě turistů, kteří se vydají po stezkách Orlických hor a Podorlicka. Památky, které po sobě ve zdejší přírodě zanechávají, přiměly Destinační společnost Orlické hory a Podorlicko, aby se připojila do aktivity Českého ráje Chodím beze stopy.
22 fotografií

Choďme v Orlických horách a Podorlicku beze stop. S lopatičkou

Rychnovsko
Hrad Litice.
Nad řekou Divoká Orlice se nachází zřícenina hradu Litice. Má temnou historii. U vchodu hradu nalezneme tři podivné kameny s vytesanými mužskými postavami. Podle pověsti se jedná o skutečné osoby – černokněžníka, zaklínače duchů a templářského rytíře, kteří se díky svým hříchům stali kamennými. Starověké prameny uvádějí, že na hradě templáři skutečně pobývali.
14 fotografií

FOTO: Tři podivné kameny s mužskými postavami. Obývali snad hrad templáři?

Čtenář reportér
Hrad Litice.
Nad řekou Divoká Orlice se nachází zřícenina hradu Litice. Má temnou historii. U vchodu hradu nalezneme tři podivné kameny s vytesanými mužskými postavami. Podle pověsti se jedná o skutečné osoby – černokněžníka, zaklínače duchů a templářského rytíře, kteří se díky svým hříchům stali kamennými. Starověké prameny uvádějí, že na hradě templáři skutečně pobývali.
14 fotografií

FOTO: Tři podivné kameny s mužskými postavami. Obývali snad hrad templáři?

Čtenář reportér
Dolní Morava má nejdelší visutý most pro pěší na světě.
Rok 2022 byl na Orlicku ve znamení nejdelšího visutého mostu na světě, který se otevřel na Dolní Moravě, nového urgentního příjmu nemocnice v Ústí nad Orlicí, schválení dalšího úseku dálnice D35, modernizace železniční trati mezi Ústím a Brandýsem nebo zbourání více než 110 let staré lávky přes Divokou Orlici. Podívejte se na přehled zásadních loňských investic v okrese.
86 fotografií

Rekordní most, nová nemocnice, lávka a dálnice. Na Orlicku se loni utrácelo

Orlicko
Hrad Litice.
Na Orlicku nad řekou Divoká Orlice se nachází zřícenina hradu Litice, která se honosí temnou historií. U vchodu hradu nalezneme tři podivné kameny s vytesanými mužskými postavami. Podle pověsti se jedná o skutečné osoby – černokněžníka, zaklínače duchů a templářského rytíře, kteří se díky svým hříchům stali kamennými. Starověké prameny uvádějí, že na hradě templáři skutečně pobývali.
14 fotografií

FOTO: Navštivte dobový hrad Litice. Zřícenina ukrývá tajemné legendy a pověsti

Čtenář reportér
Hrad Litice.
/FOTO, VIDEO/ Na Orlicku nad řekou Divoká Orlice se nachází zřícenina hradu Litice, která se honosí temnou historií. U vchodu hradu nalezneme tři podivné kameny s vytesanými mužskými postavami. Podle pověsti se jedná o skutečné osoby – černokněžníka, zaklínače duchů a templářského rytíře, kteří se díky svým hříchům stali kamennými. Dobové prameny uvádějí, že na hradě templáři skutečně pobývali.
14 fotografií

Navštivte starověký hrad Litice. Zřícenina ukrývá tajemné legendy a pověsti

Čtenář reportér
Vizualizace východní části obchvatu Častolovic.
/MAPA, VIZUALIZACE/ Kolony osobních i těžkých nákladních aut se táhnou ze všech směrů, na některých domech i přes rekonstrukci silnice kvůli otřesům přibývají praskliny, z výfuků se šíří zápach. Cyklisté tu zažívají hodně adrenalinové chvilky, zvlášť pokud se odváží vyrazit Komenského ulicí a v zádech mají i několik kamionů. O pěších, kterým se v této ulici při míjení nákladní auta téměř třou o ramena, ani nemluvě. Taková je každodenní realita života v Častolovicích.
8 fotografií

Východní část obchvatu by Častolovicím mohla ulevit od aut do roku 2026

Rychnovsko
Lávka přes Orlici v Žamberku je minulostí.
/ANKETA/ Už na začátku minulého týdne najela k lávce těžká technika, která se následně postarala o demolici více než 110 let staré lávky přes Divokou Orlici. Pěší lávka byla dlouhé měsíce zavřená, nacházela se totiž v kriticky špatném stavu. Podívejte se ve fotkách a hlasujte v anketě, co si myslíte o demolici lávky vy. Hlasujte v anketě na konci článku.
9 fotografií

OBRAZEM: Po lávce v Žamberku zbylo jen staveniště. Město tu postaví její repliku

Orlicko
Město stále hledá zhotovitele lávky přes Divokou Orlici.
/FOTO, VIDEO, VIZUALIZACE/ Více než 110 let stála v Žamberku lávka přes Divokou Orlici. Ta už je ale minulostí. Těžká technika se na začátku tohoto týdne postarala o její demolici. Nahradí ji nová, o nutnosti demolice se ale ve městě dlouho vedly spory, ačkoliv byla v havarijním stavu. Nová lávka městskou kasu přijde na 24 milionů korun. Podívejte se ve videu na demolici lávky a na vizualizaci nové.
9 fotografií

Zbyly jen vzpomínky. Lávka v Žamberku šla k zemi, nahradí ji přesná replika

Orlicko