ŠTÍTEK: energie

Házená Kynžvart: Sabrina Nováková, Sofiia Bezrukova.
První semifinálovou bitvu na palubovce pražské Slavie házenkářky Kynžvartu sice nezvládly, ale naděje na postup do vytouženého finále MOL Ligy stále žije. Západočešky si z prvního duelu přivezly do Kynžvartu dvoubrankové manko, když prohrály 26:28, což dává před odvetou větší šance pražskému výběru, ale hráčky z lázeňského města již několikrát prokázaly svou touhu po úspěchu, výhře. A to bude ve druhém semifinálovém klání, které se odehraje v sobotu 4. května od 16.00 hodin v chebské D-Produkt Aréně, jejich hnacím motorem. Nejen o tom jsme si ve speciálním dvojrozhovoru povídali s brankářkou Sabrinou Novotnou a spojkou Sofií Bezrukovou.

Bitva o všechno. Chceme do finále! Burcují před odvetou Novotná s Bezrukovou

Házená
Čarodějnický horoskop pro každé znamení. Co říká o vás?
Každé znamení zvěrokruhu má svůj jedinečný vztah k čarodějnictví a magii. Jak jste na tom právě Vy? Podívejte na svůj horoskop, který je věnovaný různým čárám, kouzlům a nadpřirozeným schopnostem. Jelikož každý má aspoň nějaký potenciál objevit v sobě magické síly a to samozřejmě i bez ohledu na své znamení zvěrokruhu.

Čarodějnický horoskop na 30. dubna: Která znamení to svádí k čárám a magii?

Ženy
Z fotbalového turnaje v malé kopané Zaměstnanecká liga Deníku v Polepech (23. 4. 2024)
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Říká se, že obhájit titul je těžší, než jej získat poprvé. Své o tom asi ví tým Energie AG Kolín, který vyhrál podruhé za sebou Zaměstnaneckou ligu Deníku na hřišti v Polepech. Dalšího ročníku turnaje v malé kopané se zúčastnilo sedm celků. Ve finále porazila Energie tým Swietelsky 2:1. Oba celky se utkaly už ve skupině, tak vyhrál rovněž tým Energie. A v obou těchto duelech rozhodl Petr Sedláček.
165 fotografií

Tým Energie AG Kolín obhájil titul, výhru mu trefil kanonýr Sedláček

Fotbal
Pardubičtí basketbalisté (v červeném) dovolili Ústí nad Labem vypracovat si mečbol.
Na padesát procent. Pardubičtí basketbalisté doma zvládli pouze jeden ze dvou zápasů pokračující čtvrtfinálové série. Naštěstí pro ně ten třetí. Před čtvrtým si totiž dali naději na srovnání stavu. Jenže přání zůstalo otcem myšlenky. Po heroickém výkonu v okleštěné sestavě jim chyběla energie. Ústí si tak odvezlo pod Střekov stejný rozdíl, se kterým do Pardubic přicestovalo. Tedy dvou výher.
23 fotografií

Beksa ve čtvrtfinále ztrácí. Po heroickém výkonu nechytila nástup a už se vezla

Basketbal
Instalace solárních panelů
Výrobu a spotřebu elektrické energie je nutné udržovat v rovnováze v každém okamžiku. „Jinak dojde k narušení frekvence, což by mohlo mít závažné důsledky a vést k rozsáhlé systémové poruše s dopadem na omezení dodávek elektřiny,“ říká v rozhovoru pro Deník ředitel dispečerského řízení společnosti ČEPS Miroslav Šula. Výhradní provozovatel přenosové soustavy na území Česka se stará také o služby spojené se zajištěním této rovnováhy v reálném čase.

Zelená energie jako problém? Pozor na jarní víkendy a svátky, varuje expert

Energie
Instalace solárních panelů
Uplynul rok od situace, kdy slunečné počasí donutilo státní společnost ČEPS odstřihnout od sítě stovky solárních elektráren kvůli nadměrné výrobě. V takovém měřítku to bylo poprvé v historii. Nyní v polovině dubna nařídilo Polsko rekordní omezení výroby energie z obnovitelných zdrojů. Ukazuje se, že solární boom je zkouškou pro rozvodné sítě. V Česku proto do infrastruktury potečou miliardy korun ročně, i tak je nutné počítat s regulacemi.

Solární boom přináší riziko odstávky. Do sítí potečou desítky miliard

Energie
Vedení města Karlovy Vary ocenilo dorostence Energie.
Po dvanácti letech vybojovali pro karlovarský hokej medaili, dorostenci Energie skončili v letošním ročníku extraligy bronzoví. Velký úspěch v podání energetiků ocenilo i vedení města Karlovy Vary v čele s primátorkou Andreou Pfeffer Ferklovou, které tým pozvalo ke slavnostnímu ocenění na karlovarský magistrát.
25 fotografií

OBRAZEM: Vedení města Karlovy Vary ocenilo dorostence Energie

Hokej
Energetickou maturitu zcela ovládla trojice mladíků ze SPŠ Resslova v Ústí nad Labem. Zleva: Miroslav Svoboda, ředitel Elektrárny Ledvice, Jakub Douša (2. místo), Jaroslav Stajčev (1. místo) a Jiří Procházka (3. místo) a Petr Jirava, expert provozu.
V pořadí již třetí, historicky ovšem třináctá, Energetická maturita pro středoškoláky z partnerských škol Skupiny ČEZ proběhla v Elektrárně Ledvice. Její účastníci se během tří dnů seznámili se vším, co souvisí nejen s klasickou výrobou energie, ale v rámci Čisté Energie Zítřka i s obnovitelnými výrobními zdroji.

FOTO: Králem Energetické maturity se stal student ústecké Resslovky

Čtenář reportér
Společné foto před Infocentrem Elektrárny Ledvice, které se na tři dny stalo zázemím 26 účastníků z šesti partnerských středních škol.
V pořadí již třetí, historicky ovšem třináctá, Energetická maturita pro středoškoláky z partnerských škol Skupiny ČEZ proběhla v Elektrárně Ledvice. Její účastníci se během tří dnů seznámili se vším, co souvisí nejen s klasickou výrobou energie, ale v rámci Čisté Energie Zítřka i s obnovitelnými výrobními zdroji.  Kromě řady odborných přednášek absolvovali studenti několik exkurzí do provozu a pochopitelně i závěrečný „maturitní“ test.

Energetická maturita pro středoškoláky z partnerských škol Skupiny ČEZ

Čtenář reportér
HC Energie Karlovy Vary – BK Mladá Boleslav 2:3 (1:2, 0:1, 0:0).
Dorostenci karlovarské Energie nedotáhli svou misi do úspěšného konce. V semifinálové sérii s Mladou Boleslaví, se kterou po dvou bitvách prohrávali 0:2 na zápasy, dokázali srovnat na 2:2, čímž si vynutili rozhodující pátý zápas. V tom, ale Bruslaři potvrdili, že v této sérii dosáhly na výhru vždy hostující týmy, když rozhodující duel dotáhli do výhry 4:2, čímž opanovali sérii 3:2 na zápasy a mohli se těšit z postupu do finále. Energetici tak obsadili konečné třetí místo, když bronzové medaile jim po utkání nasadili trenéři Energie Pavel Patera a David Moravec. 
40 fotografií

Bruslaři zlomili Energii v přesilovkách a zamířili do finále, Vary braly bronz

Hokej
Jaroslav Rada: Šedá voda z domu umí vrátit energii domů
Vítejte posledního dílu Podcastu Deníku speciál: Solární energie. Ve čtyřdílném speciálu je pokaždé naším hostem Ing. Jaroslav Rada, majitel společnosti Česká síť. V předchozích dílech náš host hovořil například o energetické koncepci pro rodinné domy, chyty, chalupy a nechyběly ani koncepce pro podnikatele a firmy. V závěrečném vydání se zaměřuje hlavně na komunitní energetiku, energetické koncepce pro celé vesnice a probrali jsme také ostrovní systémy a budoucnost vodíkové dopravy.
6 fotografií

Jaroslav Rada: Šedá voda z domu umí vrátit energii domů

Plzeňsko
Petr zemřel náhle ve spánku. Zanechal po sobě manželku a čtyři syny.
Radovat se z každého dne, to je jedno z největších životních mouder. Nikdy totiž nikdo neví, kdy se naposledy nadechne. Obrovskému životnímu zvratu teď čelí Pavla Čiháková, manželka energického Petra, který před pár dny znenadání zemřel ve spánku. V životě toho chtěl ještě mnoho udělat. Jeho čtyři chlapci i zbytek rodiny se však bude muset bez něj obejít.
13 fotografií

Čtyři chlapečci náhle přišli o tatínka. Zemřel ve spánku, měl jen 40 let

Zdraví
Dorostenci Energie podlehli v první semifinálové bitvě extraligy Mladé Boleslavi 2:5.
Dorostenci karlovarské Energie vstoupili neúspěšně do semifinálové série extraligy s Mladou Boleslaví. V KV Aréně energetici prohráli 2:5, když Středočeši rozhodli o své výhře povedenou druhou třetinou, během které vstřelili čtyři branky, čímž se ujali v sérii vedení 1:0 na zápas. Semifinálová série pokračuje druhým duelem v Karlových Varech v pátek 29. března od 17.00 v KV Aréně.

Středočeši urvali v KV Aréně první bod. Energii srazili ve druhé třetině

Hokej
HC Energie Karlovy Vary.
Říká se, že dvakrát do jedné řeky nevstoupíš. To však nyní tak úplně neplatí pro dorost Energie, který zhruba po roce ve vyřazovacích bojích opět narazí na tým BK Mladá Boleslav. První dva semifinálové zápasy se odehrají 28. a 29. března v KV Areně. Úvodní buly padne vždy v 17.00 hodin.

Semifinále! Dorostenci Energie doma vyzvou Mladou Boleslav

Hokej
Prodlužovací kabel zvládne elektroniku s nízkou spotřebou, jako jsou tablety, notebooky, lampy a chytré telefony
Také se vám zdá, že nové spotřebiče mají stále kratší a kratší kabely? Naštěstí existují prodlužovačky, které nám vyřeší nejen problém s krátkými kabely, ale i problém s nedostatkem elektrických zásuvek v domácnosti. Prodlužovací kabely však nejsou univerzálním řešením. Pokud je používáte špatně, mohou pro vás i vaši domácnost představovat bezpečnostní riziko. Podívejte se, které spotřebiče se nemají připojovat přes prodlužovačku a jak zacházet s prodlužovacím kabelem.

Které přístroje nepatří do prodlužovačky: I jindy dobrý pomocník může škodit

Domácnost
Energii povedou v nové sezoně hokejové legendy Pavel Patera (uprostřed) s Davidem Moravcem (vlevo) a Lukášem Mensatorem (vpravo).
Hokejisté karlovarské Energie už znají své nové trenéry. A-tým energetiků povede z pozice hlavního kouče Pavel Patera, kterému bude krýt záda asistent David Moravec. Trenérský štáb Energie pak doplní trenér gólmanů Lukáš Mensator. Zbrusu nová trojice podepsala v Karlových Varech dvouleté smlouvy, kdy tak nahradí na lavičce týmu z města minerálních pramenů trio Eismann, Šik, Kněžický, které tým vedlo v závěru vrcholící sezony 2023-24.

Odtajněno. Energii povedou v nové sezoně hokejové legendy Patera s Moravcem

Hokej
Ubytovna ProDante, Liberty Ostrava, 12. 3. 2024, Ostrava
Nehorázné odrbávání. „Parádní" předražení. Těmito a podobnými slovy hodnotí podnikatelé v kunčickém areálu chování huti Liberty Ostrava. Některým vadí nehumánní předražení ceny elektřiny, jiným hýření s dodávkami tepla. Na krizi, kterou zažívá, Liberty bytostně vadí předražené dodávky energií od Tamehu. Podnikatelům v areálu přitom zřejmě dělá totéž.
8 fotografií

Liberty Ostrava si stěžuje na drahé energie, s podnikateli v areálu jedná stejně

Ostravsko
Odborníci: Spoléhat na dovoz elektřiny je hazard
Případné zavření elektráren Počerady a Chvaletice, které kvůli ekonomické nerentabilitě zvažuje skupina Sev.en Česká energie finančníka Pavla Tykače na jaře 2025, by Česko podle ministra průmyslu Jozefa Síkely (STAN) zvládlo. Chyběla by ale výkonová rezerva, což odborníci označují za zásadní riziko.

Spoléhat na dovoz elektřiny je hazard, říkají odborníci

Podnikání
Gymnazisté besedovali s paní Danou Drábovou o jaderné energii
Paní Dana Drábová, česká jaderná inženýrka, předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost a místostarostka Pyšel, přijela v úterý 12. března na besedu se studenty Gymnázia T. G. Masaryka v Hustopečích. Tématem jejich setkání byla historie a využití jaderné energie v každodenním životě. Pozvání přijali i žáci z vyšších ročníků hustopečských základních škol.
3 fotografie

Gymnazisté besedovali s paní Danou Drábovou o jaderné energii. Podívejte se

Čtenář reportér
Protest odborů k Liberty Ostrava 22. 2. 2024.
Dříve nepředstavitelný, později časově náročný, a nyní už poměrně pravděpodobný. Takový je záměr ostravské huti Liberty, která plánuje svou budoucnost bez klíčového dodavatele energií Tameh Czech, jemuž přitom dluží asi dvě miliardy korun. Podle Tamehu už huť žádá ostatní věřitele, aby byl vyškrtnut ze seznamu věřitelů, kteří musejí odsouhlasit její restrukturalizační plán. Jen tak ji totiž může chránit soudní moratorium, věřitelé se na huť nesletí jako supi a neskončí v úpadku.
18 fotografií

Plán B se stává plánem A. Liberty plánuje budoucnost bez Tamehu. Co to znamená

Ostravsko
Českobudějovický Motor uspěl v lázních, kde porazil tamní Energii a radoval se z postupu do čtvrtfinále Tipsport extraligy.
Hokejisté českobudějovického Motoru zvládli i třetí utkání předkola play-off s karlovarskou Energií. Ta v KV Aréně odvracela postupový mečbol Jihočechů, ale bez úspěchu, když prohrála 1:3, čímž tak pro ni sezona skončila, zatímco České Budějovice zkompletovaly sérii na 3:0 na výhry, čímž postoupily do čtvrtfinále Tipsport extraligy.
97 fotografií

Motor srazil Energii v přesilovkách a slavil postup do čtvrtfinále

Hokej
Lucie náhle zemřela na leukémii. Zanechala po sobě manžela a dvě malé dcerky
Lucka byla usměvavá maminka dvou malých holčiček, byla vždy plná energie. Najednou však začala pociťovat silnou únavu a typické příznaky chřipkového onemocnění. Následně byla převezena do nemocnice s banálním zánětem močových cest a záhy už byla se závážnou diagnózou leukémie převezena do Prahy. Po dvou dnech nemoci, o které ani nevěděla, že ji má, zemřela. Její rodina lidem vzkazuje: nepodceňujte preventivní prohlídky.
6 fotografií

Byla unavená, myslela, že má chřipku. Po dvou dnech mladá žena zemřela

Zdraví