ŠTÍTEK: energie

Brankář Jan Bednář absolvoval přípravu s karlovarskou Energií.
/ROZHOVOR/ Hokejový brankář Jan Bednář podepsal roční smlouvu v Grand Rapids Griffins, kde se bude rvát o nováčkovskou smlouvu a otevřou se mu brány NHL. Loňskou sezonu mu přerušilo vážné zranění, které vyústilo v odebrání jednoho žebra. Po dlouhé a psychicky náročné rekonvalescenci dokončil sezonu v Toledu. S přípravou po zranění mu pomohl karlovarský trenér brankářů Pavel Kněžický.

Jan Bednář o zranění, které pozastavilo jeho sezonu v zámoří

Hokej
První okamžiky a začínající příběhy rodiny s miminkem.
Mnoha lidem se pod pojmem dula nevybaví téměř nikdo, popřípadě sluníčková žena, která v batikovaném oblečení poskakuje vedle rodící ženy, u ní doma v obýváku. Stejně tak se dozvídáme sporné informace o placentě a jejím poporodním využití. Tato zaběhnutá dogmata se ve společnosti tradují z důvodu nepochopení a nedostatku faktických informací. Dula Markéta Verbíková se považuje za průvodkyni ženy těhotenstvím, porodem a následným obdobím seznamování s jejím miminkem. Podpořit a moci se opřít o pevný bod v průběhu tohoto transformačního úseku v životě ženy, je cílem, na kterém si zakládá.
20 fotografií

Vyvracíme mýty: Dula jako průvodkyně těhotenstvím. Placenta jako zdroj energie

Rodina
Vizualizace Rezidence Cézava v Újezdu u Brna.
/VIZUALIZACE/ Ke zlepšení situace s nedostatkem míst v domovech pro důchodce na jižní Moravě má přispět nová rezidence v Újezdu u Brna. Tvořit ji bude komplex dvou propojených budov. Zatímco polovina zařízení má být pro ubytování soběstačných penzistů, druhou část bude tvořit takzvaný domov se zvláštním režimem. Ten bude určený pro klienty s Alzheimerovou chorobou a pokročilejším stádiem demence, kteří vyžadují neustálou péči.
7 fotografií

Nový dům pro penzisty v Újezdu u Brna. Měsíčně tam zaplatí sedmnáct tisíc

Brněnsko
Dominik Frodl, brankář HC Energie Karlovy Vary.
/ROZHOVOR/ Největší posilou karlovarské Energie je brankář Dominik Frodl, jenž podepsal tříletý kontrakt po dvouletém působení v Pardubicích. Po vyhraném zápase mu na led přiletělo několik sladkostí „Věřím, že tady se to ale chytí, ale nevím, jak by ta Becherovka dopadla na ledě,“ směje nová gólmanská jednička.

Přijďte a kupte si permici, vybízí fanoušky Dominik Frodl

Hokej
David Bruk, trenér HC Energie Karlovy Vary.
/HOKEJ/ Mužstvo Energie dostává svou konečnou podobu, k týmu se ještě připojil Roman Přikryl a poslední posilou by měl být zahraniční útočník. „Jsme spokojení s tím, jak mužstvo vypadá a jak je poskládané. S tímto kádrem rozehrajeme sezonu a podle vývoje budeme případně reagovat,“ uvedl hlavní trenér Karlových Varů David Bruk.

Kouč HC Energie David Bruk o nových tvářích i změnách v realizačním týmu

Hokej
Až polovina koček chovaných doma trpí nadváhou
Mnohé domácí kočky rády lenoší a k velké aktivitě je nepřimějete. Často tak mají problém s nadváhou, která může vést k mnoha zdravotním komplikacím. Kočky, které trpí obezitou umírají mnohdy dříve než zdraví jedinci. Kila navíc nejvíce trápí kastrované kočky, u kterých kvůli hormonálním změnám roste váha rychleji. K obezitě přispívá i nevhodně zvolená strava.
5 fotografií

Rády lenoší, chybí jim pohyb. Až polovina koček chovaných doma trpí nadváhou

Zvířecí deník a chovatelství
Solární panely na střeše Polikliniky Lesná.
/VIDEO/ Nově vzniklá městská akciová společnost Sako Brno Solar, která je dceřinou firmou městské odpadové a svozové společnosti Sako Brno, dokončuje instalaci solárních panelů na střechách osmi budov v majetku města. S instalací začala na jaře. Solární panely se objevují na střechách základních škol i domovů pro seniory. Nově také na střeše polikliniky ve čtvrti Lesná, kde roční produkce zelené energie pokryje třetinu její spotřeby. Dokončená je přitom pouze první etapa, kdy je na střeše polikliniky umístěno více než dvě stě panelů.
6 fotografií

Zelená energie pro Brno: panely na školách, domovech pro penzisty a poliklinice

Brněnsko
Lektor Gerža při přednášce na Základní škole TGM v Jihlavě.
Jihlavská základka si pozvala odborníka z Dukovan. Chlapci a dívky v republice ve věku 14 až 18 let zvažují studium přírodních a technických věd a dalších exaktních oborů. Vyplývá to z průzkumu, kterého se na konci loňského roku zúčastnilo 1 249 chlapců a dívek z devátých ročníků základních škol a ze všech ročníků gymnázií, středních odborných škol a středních odborných učilišť z celé ČR.
2 fotografie

Přednáška na jihlavské základce. Čeští teenageři mají zájem o studium

Čtenář reportér
Den otevřených dveří vodní elektrárny Střekov.
Vodní elektrárna Střekov, kterou na řece Labi provozuje Skupina ČEZ, se v tomto týdnu opět otevře veřejnosti. Stane se tak v neděli 21. května, a to v tradičním čase od 10 do 16 hodin. Den otevřených dveří se tentokráte koná u příležitosti výstavy s názvem Energie & civilizace, která je nainstalována na Lidickém náměstí v Ústí nad Labem (4.-22.5.).   
6 fotografií

FOTO: Vodní elektrárna Střekov se otevře lidem, soustrojí čeká modernizace

Čtenář reportér
Výstava Energie a civilizace v Ústí nad Labem.
Udržitelná budoucnost – aktuální téma, na které navazuje druhá unikátní výstava z produkce společnosti Medialogue s názvem Energie a civilizace. Volně přístupná bude k vidění od 4. do 22. května 2023 na Lidickém náměstí v Ústí nad Labem. Expozice řeší prostřednictvím čtyřiceti témat způsoby využívání energie v historických, společenských, politických a technických souvislostech a nastiňuje jejich možné dopady na naši i budoucí generace. V noci solárně nasvícené panely s fotografiemi a texty nabízejí úvahy a propojení s událostmi napříč časem a jejich dopadem do budoucna.
19 fotografií

FOTO: Výstava Energie a civilizace je k vidění v centru Ústí nad Labem

Čtenář reportér
Brankář Dominik Frodl bude hájit barvy karlovarské Energie.
/HOKEJ/ Lord of the pucks, tak nazvala Energie představování nových tváří. A není divu. Do kádru energetiků totiž zavítal Frodo, tedy Dominik Frodl, který se s vedením domluvil na tříletém kontraktu. Celkem pět posil Karlovarští přivítala mezi svým společenstvem.

Energie představila nové tváře v rámci Lord of the pucks

Hokej
Pokud péči o myčku zanedbáme, může být výsledkem špatně umyté nádobí v zapáchajícím přístroji.
Myčka na nádobí je příjemnou úsporou času, který bychom jinak strávili s rukama ve dřezu a saponátu. Špinavé nádobí se do myčky postupně ukládá, takže v kuchyni je pořádek, a když je plná, umyje všechno najednou. Ale aby byla myčka skutečně spolehlivým pomocníkem, je potřeba dodržovat jistá pravidla a věnovat jí trochu péče. Pokud myčku zanedbáváme, může být výsledkem špatně umyté nádobí v zapáchajícím přístroji. Je dobré vědět, proč je nádobí z myčky špinavé nebo šedivé a jak se případného zápachu z myčky zbavit.  

Lidé chybují v používání myčky. Díky jednoduchým pravidlům bude nádobí jako nové

Domácnost
Výsledkem dnešního jednání premiéra s dodavateli je dohoda, že energetické firmy budou ERÚ a ČSÚ poskytovat širší data o cenách, které klienti za energie platí
Energetické firmy budou úřadům poskytovat širší data o reálných cenách elektřiny a plynu než dosud. Měla by zahrnovat platby všech zákazníků. Přesnou podobu předávaných údajů dohodne nově vytvořená pracovní skupina, v níž budou zástupci dodavatelů energií a úřadů. Skupina také bude v souvislosti se zveřejňovanými cenami energií jednat o případných legislativních změnách. Na dnešní tiskové konferenci to řekl předseda vlády Petr Fiala (ODS). Úřady dosud měly údaje pouze o akvizičních cenách dodavatelů pro nové odběratele.

Skutečné ceny. Firmy budou úřadům poskytovat širší data o energiích, řekl Fiala

Energie
Správné ranní vstávání, které osvěží a dodá energii, je pro ženy nad 50 let důležité.
S přibývajícími lety mohou přibývat problémy se spánkem i ranním vstáváním. Tyto těžkosti pociťují zejména ženy ve věku nad padesát let. Řada z nich dobře ví, jak je nepříjemné, když člověk ráno vstává a necítí se odpočatý. Únava a nechuť do práce mohou dokonale zkazit celý den. Podle odborníků je však důležitý nejen kvalitní spánek, ale také správné ranní vstávání. Je dobré dodržovat některé malé povzbuzující rituály. Pokud se člověk ráno správně naladí a získá energii i pocit pohody, je to nejlepší start a náročný den se pak lépe snáší.

Malé ranní rituály pro ženy nad 50 let: Zpříjemní jim vstávání a dodají energii

Zdravý život
Domácnostem v tuto dobu přicházejí vyúčtování za energie. Na co si dát pozor? Jak řešit nedoplatky? Deník pro vás připravil v článku přehledné rady
Nejtěžší čas pro většinu tuzemských domácností právě nastává. Jaro bývá obdobím, kdy mnozí odběratelé energií dostávají vyúčtování za uplynulý rok. A letos budou výsledné faktury s velkými nedoplatky. Kdo si dostatečně nezvýšil měsíční zálohy, teprve nyní na vlastní peněženku pozná, jak enormní byly loni ceny plynu, elektřiny či tepla. Letos už na plyn a elektřinu platí vládní stropy, doplatek i tak mnoho lidí zabolí.
7 fotografií

Vyúčtování cen energií přehledně: Na co si dát pozor, jak řešit nedoplatky

Energie
Jozef Síkela
Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) chce do novely energetického zákona zapracovat povinnost dodavatelů energií sdělovat Energetickému regulačnímu úřadu (ERÚ) skutečné ceny energií, za které je prodávají koncovým zákazníkům. Síkela to uvedl v pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi. ERÚ a Český statistický úřad dosud mohly podle něj pracovat jen s ceníkovými cenami, které podle Síkely platí méně než 2,5 procenta obyvatel. 
4 fotografie

Ministr Síkela: Chci, aby dodavatelé energií museli zveřejňovat skutečné ceny

Energie