ŠTÍTEK: Dědice

Radnice ve Vyškově.
Vyškovsko – Hádky ukončily březnové jednání zastupitelstva, které mělo zvolit představitele vyškovských osadních výborů. Zejména některé opoziční zastupitele rozlítily radou navržené nominace. „Vše bylo jako v minulých letech, tentokrát však s tím, že jsme snížili počet členů ve výborech,“ upozornila přitom místostarostka Vyškova Karin Šulcová, která má problematiku osadních výborů na starosti.

Hlas osad? Ve Vyškově doposud mlčí

Vyškovsko
Ilustrační foto.
Vyškov – Patří k jedněm z nejvýznamnějších příslušníků československého letectva v druhé světové válce. Leo Anderle, který se narodil se ve Vyškově v roce 1913, totiž působil v nejtajnější jednotce Royal Air Force, do které odešel po okupaci země. Přestože absolvoval desítky bombardovacích náletů na Německo i nebezpečné výsadky odbojářů nad okupovaným územím, v Česku je po něm pojmenovaná jen jedna ulice. Vedení Vyškova to brzy změní.  

Uctí Lea Anderleho. Novou ulici Vyškovští pojmenují po letci Royal Air Force

Vyškovsko
První vizualizace Domova pro seniory po demolici zdravotnické školy.
Rozezleně podepisovali petice, ostře se vyhrazovali proti rozhodnutí města. Tak reagovala část obyvatel vyškovských Dědic, když se dozvěděli, jaké mají radní plány s budovou bývalé zdravotnické školy. Podle rozhodnutí tehdejších zastupitelů ji čekala demolice. Noví představitelé radnice připouštějí, že se historická budova v centru Dědic nakonec zkáze vyhne.
5 fotografií

Demolice zdravotnické školy ve Vyškově ? Ve hře je opět i její záchrana

Regiony
První vizualizace Domova pro seniory po demolici zdravotnické školy.
Vyškov, Velké Opatovice – Rozezleně podepisovali petice, ostře se vyhrazovali proti rozhodnutí města. Tak reagovala část obyvatel vyškovských Dědic, když se dozvěděli, jaké mají radní plány s budovou bývalé zdravotnické školy. Podle rozhodnutí tehdejších zastupitelů ji čekala demolice. Noví představitelé radnice připouštějí, že se historická budova v centru Dědic nakonec zkáze vyhne.
5 fotografií

Demolice zdravotnické školy? Ve hře je opět i její záchrana

Vyškovsko
Ilustrační foto.
Vyškov – Na firmu, úředníky i vedení radnice. Na ty podal začátkem května zemědělec z vyškovských Dědic Jiří Krutílek trestní oznámení na policii. První májový den totiž začal na jeho pozemcích pracovat bagr. „Odvážel zeminu a navážel rumisko. Navíc odvážením ornice mi vznikla škoda za pětatřicet tisíc,“ poukázal Krutílek.

Na nově postavené stezce vyrostly sloupky. Schválnost, myslí si Krutílek

Vyškovsko
Město Vyškov zveřejnilo první vizualizaci Domova pro seniory po demolici Zdravotnické školy.
Vyškov – Nelíbí se mi nová podoba, budu se snažit demolici bývalé zdravotnické školy zabránit. To jsou slova předsedy Osadního výboru Dědice Jiřího Wasserburgera. Po zveřejnění vizualizace nové podoby náměstí Svobody s plánovaným domovem důchodců je prý v šoku. „Jsem vystudovaný stavbař, takže tomu trochu rozumím. Nový návrh je betonová kostka, z mého pohledu jde o velké zklamání,“ řekl Wasserburger.

Budova školy k nám patří, tvrdí předseda dědického osadního výboru Wasserburger

Vyškovsko
Budova bývalé střední zdravotnické školy ve Vyškově
Vyškov /FOTOGALERIE/ – Město se bálo, aby budovu bývalé zdravotnické školy ve vyškovské místní části Dědice nezískal podnikatel, který by tam ubytoval problémové nájemníky. Proto ji odkoupilo od kraje. Pak ale přišlo s návrhem, který se obyvatelům nelíbí. Budovu za devět a půl milionu chce zbourat. Místní podepisují petici proti demolici.
5 fotografií

Dědice se bouří proti bourání bývalé zdravotnické školy

Vyškovsko
Třetí ročník předvelikonočního hrkání v Dědicích.
Vyškov /VIDEO/ – Hrkačky. Dřevěné nástroje, které dokáží udělat neskutečný rámus. Od čtvrtka až do soboty jdou slyšet dřevěné zvuky hlasitých nástrojů od ulice Víta Nejedlého až po Pazdernu. Ve vyškovských Dědicích ale není snad nikdo, komu by zrovna tento rámus vadil. Lidé ho naopak vítají. Podle místních je to pěkná tradice a jsou rádi, že se v Dědicích obnovila.
7 fotografií

Baví mě, že někoho můžeme i probudit, směje se hrkač. Obnovu tradice lidé vítají

Vyškovsko
Bývalá zdravotnická škola ve Vyškově. Ilustrační foto.
Vyškov – Cíl je jasný. Vytvořit z bývalé zdravotnické školy v Dědicích bydlení pro staré lidi se zvláštním režimem. Cestu, jakou se k němu vydají, v pondělí volili vyškovští zastupitelé. Stáli mezi dvěma možnostmi. Buď mohli nechat objekt zbourat a postavit nový, nebo jej zrekonstruovat, zbourat internát a zajistit dostavbu. Jednadvacet zastupitelů zvolilo první variantu.

Většina rozhodla. Vyškov se bude zabývat demolicí zdravotnické školy

Vyškovsko
Ilustrační foto.
Kutnohorsko – Výročí vzniku Československa letos připomínají nejrůznější akce. Mezi nimi jsou i projekty Stromy svobody a Lípy republiky. Jejich cílem je zmapovat stromy, které vysadili Češi při oslavách vzniku republiky a následných výročích, a připomenout si i jejich příběh.

Stromy k výročí republiky rostou i na Kutnohorsku

Kutnohorsko
Cyklostezka ve Smetanových sadech.
Vyškov - S opravami chodníků a cest počítá vedení Vyškova i v městských místních částech. A chybět nemá ani výstavba nových. Například nového dvě sta metrů dlouhého chodníku, který naváže na cyklostezku ve Smetanových sadech, se dočkají obyvatelé Dědic. Končit bude na začátku Jízdárenské ulice.

Vyškov plánuje postavit nový chodník. Naváže na cyklostezku

Vyškovsko
Ilustrační foto.
Vyškov – Obyvatelé jednoho z bytů na sídlišti Víta Nejedlého v Dědicích, místní části Vyškova, zavolali před sedmou hodinou večer na pomoc hasiče a záchranáře. Kvůli úniku plynu.

Chlapec se přiotrávil při úniku plynu

Nehody
Parkovací stání obyvatelům Sídliště Víta Nejedlého často zabírají rekruti.
Blanensko, Vyškovsko – Když začne kurz, okolí zaplní auta. Stojí na cestě i na trávníku. Obyvatelé sídliště Víta Nejedlého ve vyškovských Dědicích kvůli vojákům z přilehlé vojenské akademie museli parkovat i stovky metrů od domovů. „Problémy jsou hlavně při velkých slavnostech. Kde je místo, tam si lidé auto odstaví,“ potvrdila jedna z místních Jarmila Bášová.

Místo vojáků sídliště po letech obsadí místní

Vyškovsko
Ilustrační foto.
Třebíčsko - Nehoda, při které se zranilo pět lidí, se stala ve čtvrtek 21. prosince po 19. hodině na Třebíčsku. Čtyřiadvacetiletý řidič osobního vozidla Citroen Saxo boural na silnici mezi Rácovicemi a Dědicemi.

Pět lidí se zranilo při nehodě na Třebíčsku

Nehody
Smuteční síň ve vyškovských Dědicích. Ilustrační foto
Vyškov - Po rozsáhlé sedmimilionové rekonstrukci v roce 2013 se vyškovská radnice znovu pustila do zvelebování smuteční síně ve vyškovských Dědicích. Prací se znovu ujal Valerian Kováč, který se v posledních týdnech zabývá například obnovou částí svícnů, tvorbou nového řečnického pultu, tří stojanů na věnce a kovového stojanu na kytice.

Ve Vyškově obnovují smuteční síň. Dodají i nový řečnický pult

Vyškovsko
Hřbitov v Bučovicích. Ilustrační foto.
Vyškovsko, Blanensko – Zuzana Pavlíčková z Bučovic na Vyškovsku si na dušičky všimla, že místa na další hroby na městském hřbitově rychle docházejí. Není sama. „I další lidé se baví o tom, že za chvíli nebudou žádná volná místa,“ potvrdila Pavlíčková. Podle ní by byla škoda, kdyby kvůli tomu museli Bučovičtí své blízké pohřbívat jinde než tam, kde prožili celý život.

Hřbitovy i kolumbária: míst ubývá. Někde plánují stavbu nových

Vyškovsko
Advokát Zdeněk Altner
ČSSD nabídla dědicům zesnulého právníka Zdeňka Altnera mimosoudní vyrovnání. Strana se tak chtěla s dědici vyrovnat dřív, než o pohledávce rozhodne Nejvyšší soud. Radiožurnálu to potvrdily tři důvěryhodné zdroje, podle kterých ČSSD nabízela dědicům 180 milionů korun. Soud má definitivně rozhodnout, jestli strana zaplatí 338 milionů za to, že jí právník pomohl v roce 2000 získat Lidový dům. 
13 fotografií

ČSSD nabídla Altnerovým dědicům mimosoudní vyrovnání. Nejstarší syn odmítl

Česko
Ilustrační foto.
Jižní Morava – Každý den chodí Jana Bébarová do práce se slzami v očích. Rodinnou hospodu v Křižanovicích u Bučovic ničí protikuřácký zákon. „Pro podnikatele na venkově je to katastrofa. Lidi teď sice sedí a kouří před hospodou, ale jen když je hezky. Když prší nebo se ochladí, nepřijde skoro nikdo. Předtím k nám přitom chodila i omladina, seděli v druhé části hospody a v klidu kouřili. Od května tam neseděl nikdo. Tržby jsou mnohem menší, a to ještě není podzim,“ těžko se brání pláči Bebarová.

Cigareta uvnitř u piva? Majitelé zvažují předělávání hospod na kluby

Podnikání
Ilustrační foto.
Ivanovice na Hané, Vyškov – Tři měsíce před původně ohlášeným termínem skončila v Ivanovicích na Hané stavba osmi sociálních bytů. Stavaři hlásili hotovo už poslední červnový den. „Teď máme na místě elektrikáře, kteří montují elektroměry. Pak budeme čekat na kontrolu od hasičů a v nejbližších dnech plánujeme kopat novou přípojku vody,“ uvedl starosta města na Vyškovsku Vlastislav Drobílek.

Na osm bytů mají Ivanovičtí šedesát zájemců

Vyškovsko
Vyškovské pivo si v pivovarské prodejně už nikdo nekoupí.
Vyškov - Pustá místnost, na okně visí cedulka s nápisem Prodej zastaven. Podniková prodejna vyškovského pivovaru je bez života. Krize v něm podle všeho dosáhla vrcholu. Pivo došlo a další se nevyrábí.

Vyškovské pivo došlo. Čeká se na soud

Vyškovsko
Děti s vojáky za osm měsíců nasbírali 280 kilogramů víček od PET lahví.
Vyškov – Od narození trpí neznámou nemocí připomínající dětskou mozkovou obrnu spojenou s centrální svalovou hypotonií. Nemoc devítileté Michalce Zahradníkové znemožňuje běžný pohyb, nemůže ani sama chodit. Rodiče dívky uspořádali sbírku, do které lze přispívat přímo nebo sběrem víček od PET lahví.

Nemocné dívce pomohli děti s vojáky. Měsíce sbírali víčka

Vyškovsko
Balvany na cestu u fotbalového hřiště umístil zemědělec Jiří Krutílek. Mimo jiné mají zabránit parkování fotbalových fanoušků na jeho pozemku.
Vyškov – Nejdříve na ni zakázal jezdit. Poté ji rozoral a následně na ni umístil balvany. Donedávna jedinou příjezdovou cestu k zahrádkářské kolonii ve vyškovských Dědicích, která vede přes pozemky tamního zemědělce Jiřího Krutílka, ve čtvrtek znovu řešil vyškovský soud. V závěru dal za pravdu žalobci, městu Vyškov. Zemědělec se musí zdržet veškerých zásahů, které by znemožňovaly průjezd.

Cesta k zahrádkám u soudu: Krutílek prohrál, odvolá se

Vyškovsko