ŠTÍTEK: Dědice

Centrum vyškovských Dědic v sobotu dopoledne zabraly historické vozy. Na spanilou jízdu do nich usedly i děti.
Vyškov /REPORTÁŽ/ – Vínově červeného veterána značky Austin-Healey z roku 1963 má Bohuslav Šebek z vyškovských Dědic deset let. Nejde o jediné historické auto, které vlastní. V garáži mu stojí další dvě. Šanci svézt se v nich dostanou za několik málo minut děti, které se svými rodiči nebo prarodiči okukují tyto a další nablýskané skvosty zaparkované na náměstí Svobody v Dědicích. To sice moc velké není, zhruba padesátka vozů se na něj ale vejde.
24 fotografií

Trabant i jaguar. Dědickou spanilou jízdu veteránů si užily také děti

Vyškovsko
Děti z mateřské školy Šikulka už dobře vědí, co jsou to řemesla.
Vyškov – Naučit děti vážit si lidské práce a probudit v nich vztah k řemeslům. To je smyslem technické výchovy, kterou zhruba před rokem zahájila mateřská školka Šikulka z vyškovských Dědic. Navázala spolupráci se Střední odbornou školou a Středním odborným učilištěm Vyškov, kam chodí na exkurze. A také s vyškovskou firmou SMC, která dětem pořídila tři dřevěné dílenské ponky.

Ponky probudily u dětí vztah k řemeslům. Baví je vyrábět draky nebo ptačí budky

Vyškovsko
U kaple Strachotínka ve vyškovských Hamiltonech si nově lidé přečtou o historii lokality i pověsti.
Vyškov /FOTOGALERIE/ – K hamiltonské kapli svatého Cyrila a Metoděje láká řadu lidí zejména pramen, který pod ní vyvěrá a jehož voda má podle nich mnohem lepší chuť než ta z kohoutku. Ne každý už však ví, jaké pověsti jsou s místem spojené, a nejspíš ještě míň příchozích zná historii samotné kaple. To se však nedělním odpolednem mění. Po Májové pobožnosti vyškovský farář Michal Pořízek žehná i nové informační tabuli, na kterou Hamiltonští čekali řadu měsíců.
17 fotografií

Pověsti i historická fakta. U Strachotínky lidé získají víc informací

Vyškovsko
Cyklotrasa od Opatovic k Dědicím budí mezi lidmi emoce. Někteří nechápou její šířku, jiným vadí materiál, ze kterého vzniká.
Vyškov /FOTOGALERIE/ – Lidé na cyklotrasu propojující vyškovské místní části Opatovice a Dědice čekali řadu let. První část stavby už získává jasné obrysy. Podle některých lidí však mnohem větší, než si představovali. V některých úsecích totiž leží až padesát centimetrů nad terénem. Údiv budí i její šířka. V užších úsecích má kolem pěti metrů, v širších ještě víc.
4 fotografie

Nová cyklotrasa je obří, diví se Vyškované

Vyškovsko
Vyškovské Sídliště Víta Nejedlého. Ilustrační foto.
Vyškov – Na trávníku, na cestě i kdekoliv jinde. Všude, kde najdou volné místo, parkují účastníci kurzů Velitelství výcviku – Vojenské akademie na sídlišti Víta Nejedlého ve vyškovských Dědicích. A přestože loni armáda v areálu uvolnila stovky míst, situace se nelepší. „Parkují, kde se dá," potvrdil zastupitel Vyškova a současně obyvatel sídliště Petr Nováček.

Auta vojáků blokují sídliště. Pomůže rezidenční zóna, zní z armády

Vyškovsko
Nový majitel Posádkového domu armády se rozhodl objekt znovu nabídnout k prodeji. Vlastník chátrající budovy však není nikomu známý. Kontakt by přitom potřebovali i strážníci.
Vyškov – PET lahve od piva, poházené špinavé hadry, vyražené dveře a neustávající zvonění zvonku v jedné z místností. Dvěma slovy nepříjemná atmosféra. Ta provázela úterní návštěvu redaktorky Vyškovského deníku Rovnost okolí Posádkového domu armády ve vyškovských Dědicích. Objekt, kde ještě před pár lety prožívali studenti své taneční a kde si lidé užívali plesů a koncertů, dnes svým zjevem spíš děsí.

Chátrající Posádkový dům armády je opět na prodej. Za víc peněz a bez parkoviště

Vyškovsko
Chlapce z Dědic na hrkání baví nejen to, že pomáhají udržet tradice. Lákavý je pro ně i pořádný hluk, který se jim s trakači a hrkačkami daří opravdu pořádný.
Vyškov /VIDEO, REPORTÁŽ/ – Klekání zvoníme, Jidáše honíme, cos, Jidáši, cos učinil, žes svého mistra židům prozradil. Oni ho jali, ukřižovali, na Velký pátek do hrobu ho dali, na Bílou sobotu poradu drželi. Je půl osmé ráno a od kostela ve vyškovských Dědicích se ozývá rýmovačka. Je jiná než ta, kterou místní slyšeli z úst chlapců předchozí dva dny. Dnes je totiž Bílá sobota a pochůzky, při kterých chlapci v ulicích Dědic od Zeleného čtvrtka hrkají, se blíží ke svému závěru.
11 fotografií

Chlapci z Dědic hrkali v ulicích. Poprvé s novými trakači i říkadly

Vyškovsko
Ilustrační foto.
Litoměřice – Velké překvapení čekalo na pracovníky litoměřického pracoviště Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) při vyklízení bytu po zemřelé ženě z Litoměřic. Kromě velkého množství nahromaděných a zcela bezcenných věcí tam našli také trezor, ve kterém bylo uloženo 416 tisíc korun, 130 amerických dolarů a dvě vkladní knížky.

V bytě po osamělé vdově zůstalo téměř půl milionu

Litoměřicko
Ilustrační foto.
Vyškov – Dřív lidé z vyškovské části Hamiltony dávali své děti zejména do školky Šikulka na sídlišti Víta Nejedlého v Dědicích. Od příštího roku však budou předškoláky přihlašovat v další z místních částí Opatovicích. Kvůli nově zavedené spádovosti. Do Opatovic se však autobusem jen tak lehce nedostanou.

Do školky s přestupem? Hamiltonské straší spádovost

Vyškovsko
Vkladní knížka. Ilustrační foto.
Třebíč, Dolní Vilémovice – Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových získal 24 pozemků u Dolních Vilémovic o rozloze přes 65,5 tisíce metrů čtverečních po zemřelém obyvateli Třebíče.

Po smrti majitele získal vše stát

Třebíčsko
Ilustrační foto.
Kroměříž – Téměř čtyři sta tisíc korun z vkladních knížek po zemřelé ženě z Kroměříže připadlo v minulých dnech státu. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) v Kroměříži tak odvedl do státního rozpočtu hotovost, která připadla úřadu jako takzvaná odúmrť na základě rozhodnutí Okresního soudu v Kroměříži.

Bez dědiců. 400 tisíc korun po zemřelé ženě z Kroměříže získal stát

Kroměřížsko
Vyškovské Sídliště Víta Nejedlého. Ilustrační foto.
Vyškov – Popraskaný a vydutý asfalt, zrezivělý a částečně zborcený plot prorostlý náletovou zelení. To ale není konečný výčet stavu víc než čtyřicetiletého hřiště na Sídlišti Víta Nejedlého v Dědicích. Osvětlení na silničních sloupech nebylo funkční a přístupový chodník vlastně ani nebyl vidět. Vzhledem k tomu, že jeho stav nesplňoval ani základní požadavky na sportovní vybavení, rozhodl se ho Vyškov nechat opravit.

Po čtyřiceti letech má sídliště moderní hřiště. Chybí už jen položit povrch

Vyškovsko
Ilustrační foto.
Dědice – Díky zlaté medaili judisty Lukáše Krpálka z olympijských her v brazilském Riu se stále více dětí chce věnovat tomuto bojovému sportu. V Dědicích trenéři velice dobře pracují s mládeží a členové tamního oddílu Sokol Judo Dědice pravidelně vozí medaile z nejrůznějších závodů.

Do Dědic děti jezdí na judo až z Vysočiny

Ostatní sporty
Vyškovské sídliště Dukelská. Ilustrační foto.
Vyškov – Program regenerace zastupitelé schválili v roce 2014. V násle­dujícím roce město dokončilo první etapu. Na zbývající dvě si však obyvatelé musí počkat. Přestože obnova vnitrobloku mezi Sportovní, Letní a Jarní ulicí na vyškovském sídlišti Dukelská byla v plánu na letošek, dělníky v místě obyvatelé nepotkali.

Obnovu sídliště Dukelská zdržují dotace. Přitom už za rok měla končit

Vyškovsko
Kříž Ježíše Krista stojí ve vyškovské místní části Dědice od roku 1890. Letos se dočkal opravy.
Vyškov – Kříž Ježíše Krista stojí ve vyškovské místní části Dědice od roku 1890. Jeho stav už však byl žalostný. Jak tvrdí předseda osadního výboru Jiří Wasserburger, letos se dočkal jedné z nejrychlejších rekonstrukcí tohoto typu, jakou zná. Trvala jen několik měsíců.

Kříž v Dědicích opravili. Prý v rekordním čase

Vyškovsko
O skoro milion víc stály stavební práce u obchodního domu Moravan ve vyškovských Dědicích.
Vyškov – O tři sta sedmdesát tisíc se zvýšila cena za práce na původní části rampy. Za spojovací chodník pak radnice zaplatila přes šest set dvacet tisíc. Celkové zvýšení ceny za výstavbu pěší rampy namísto starého a nebezpečného schodiště u obchodního domu Moravan ve vyškovských Dědicích tak dosáhlo téměř milionu korun. Radnice za ni zaplatila přes dva miliony sedm set sedmdesát tisíc. Stavební práce jsou nyní definitivně hotové.

Rampa u Moravanu je hotová. Vyžádala si víc peněz

Vyškovsko
Ilustrační foto.
Vyškov – Už jen vodorovné značení a hotovo. Vyškované si v uplynulých dnech užili desítky minut popojíždění kvůli pracím na průtahu městem. Pět let po zásadních opravách za desítky milionů korun se na úsek od odbočky k aquaparku až ke křižovatce s Havlíčkovou ulicí vrhla těžká technika. Znovu se ukázalo, že ohleduplnost a trpělivost nepatří mezi ctnosti mnoha řidičů. „Jenže je těžké zůstat v klidu, když je zároveň neprůjezdná Dvořákova ulice a práce pokračují také v okolí Základní školy Nádražní 5. Prostě se zase sešlo několik úseků, kde se tvořily dlouhé fronty," zdůraznil například řidič Vojtěch Cupák.

Úsek v Dukelské byl podle silničářů havarijní. Radnice čekala práce i jinde

Vyškovsko
Posádkový dům armády ve Vyškově.
Vyškov – Podle obchodního rejstříku tvoří její základní kapitál dvanáct tisíc korun. Vznikla v únoru. Jak zjistil Vyškovský deník Rovnost, statutárním orgánem společnosti je a samostatně ji zastupuje jediný jednatel, Ondřej Vemola. Pražská společnost s ručením omezeným Hleda Consulting, která se zabývá pronájmem nemovitostí, bytů a nebytových prostor, koupila Posádkový dům armády ve vyškovských Dědicích.

Obavy ve Vyškově: Nový majitel posádkového domu armády? Necelý rok stará firma

Vyškovsko
Včelařská výstava ve vyškovských Dědicích nabídla například zdobení medových perníčků, ukázku včelařských pomůcek, výrobu svíček z včelího vosku, vzdělávací panely i třeba dvě poutavé přednášky o životě včel. Zájem lidí byl velmi slušný.
Vyškov – Například z výcviku psa nebo pedagogické praxe je zvyklý na to, že co si naplánuje, to také klape. Že on je šéfem a tahounem. „U včel ale lídr nejsem, tam to takhle nefunguje. Udělám něco a myslím si, že je to tak nejlepší, ale včely a práce kolem nich mě přesvědčí o opaku. Se včelami se dá spolupracovat, ale nedají se řídit," směje se včelař a předseda dědického osadního výboru Jiří Wasserburger s tím, že podstatnou roli hraje i samotná příroda. Právě on stojí za Včelařskou výstavou, která po čtyři dny až do neděle trvá v Katolickém domě ve vyškovských Dědicích.
16 fotografií

Výstava s vůní medu zve do Dědic. Včelaření je o pokoře, tvrdí organizátor

Vyškovsko
Ilustrační foto.
Vyškov – Popraskaný a vydutý asfalt, zrezivělé a částečně zborcené oplocení i nefunkční osvětlení. To je stav víc než čtyřicetiletého hřiště na sídlišti Víta Nejedlého ve vyškovských Dědicích. Je však jediným, kde si můžou dědické děti zasportovat. Vzhledem k tomu, že nesplňuje ani základní požadavky na sportovní vybavení, rozhodla se vyškovská radnice přistoupit k jeho rekonstrukci.

Čtyřicetileté hřiště na sídlišti Víta Nejedlého opraví. A rozpůlí

Vyškovsko
Posádkový dům armády ve Vyškově. Ilustrační foto.
Vyškov - Loni zájemce od koupě ustoupil. Letos to však vypadá, že se podobná situace nezopakuje. Po čtrnácti kolech výběrových řízení a víc než čtyřech letech čekání přejde Posádkový dům armády ve vyškovských Dědicích z rukou ministerstva obrany k novému majiteli. Alespoň tomu nasvědčuje dosavadní průběh prodeje.

Kupec PDA může být známý do týdne. Stačí jen doplatit částku

Vyškovsko
O víkendu proběhly ve Vyškově vojenské slavnosti. Lidé se mohli podívat například na parašutisty nebo si vyzkoušet množství nejrůznějších trenažérů.
Vyškov /REPORTÁŽ/ – Je sobota kolem desáté ráno, obloha jako vymetená a z ní se na Vyškov snáší první výsadkář. Je jedním z několika, jejichž cílem bude oproti předchozím rokům místo Masarykova náměstí zámecká zahrada. Záhy už z ní míří zástupy lidí do vyškovského centra. Právě tam si letos armáda připomíná dvacetileté výročí od vzniku vojenské akademie ve městě a osmdesát let od zahájení činnosti Pluku útočné vozby 2 v Dědicích.
15 fotografií

Armádní oslavy ve Vyškově: vojáci naučili, jak se dostat z auta na střeše

Vyškovsko
Zchátralé schodiště u obchodního domu Moravan.
Vyškov – Je hrozné, jak vypadají. Nesáhlo se na ně už několik let. Přes školní rok po nich chodí děti z autobusů do škol, využívají je i obyvatelé sídliště, a tak si myslím, že na tak vytížené trase by měly schody vypadat úplně jinak. To před časem tvrdila Vyškovanka Alena Richterová. „Už jsem byla svědkem několika zaškobrtnutí, jednu paní jsem viděla i upadnout. Schody sice je možné obejít po vybetonovaném chodníku, ten je ale poměrně příkrý a v zimě klouže," vyjmenovala na adresu schodiště u centra Moravan ve vyškovských Dědicích Richterová.

Schody u Moravanu odstraní. Místo nich postaví rampu

Vyškovsko
Ilustrační foto.
Vyškov – Vše začalo loni. Tehdy prý restauratér nedodržoval noční klid a hlasití hosté podniku rušili spánek obyvatel přilehlých domů. Hlavně toho, co se přes silnici nachází přímo naproti. Po čase pak situace okolo Pizzerie u Massima na Sídlišti Víta Nejedlého ve vyškovských Dědicích vygradovala. Její majitel Massimo Misirocchi údajně dělá lidem ze života peklo. Kromě nadávek jim má v noci svítit do oken halogeny.

Muž prý křičí v noci do megafonu. Vysvětlí to přestupkové komisi

Zločiny a soudy
Po několika letech vyškovská radnice přistoupila k opravě alespoň části spojovací silnice na Sídlišti Víta Nejedlého v Dědicích.
Vyškov – Je ostudou města. Pro chodce je nebezpečná. V prohlubních se drží voda, a když přes ně projedou autobusy, čekající cestující postříká. Takové výhrady měli obyvatelé Sídliště Víta Nejedlého ve vyškovských Dědicích k víc než stometrovému úseku cesty tvořené dlažebními kostkami, která je využívaná jako příjezdová k autobusovým zastávkám.

Konec hrbolům. Po třech letech naléhání opravují cestu na sídlišti Nejedlého

Vyškovsko
Stovky těžkých aut denně projížděly Vyškovem kvůli opravám dálnice D1.
Vyškov – Když před devíti lety stavěli kanalizaci, objevily se rodině na domě velké praskliny a sesunula se část střechy. Na své náklady vše musela opravit, od nikoho nic jako náhradu škody nedostala. Nyní má obyvatelka Palackého ulice ve vyškovských Dědicích Jarmila Kryštofová znovu obavy z nákladných oprav. Dům jí totiž začal zase praskat. Viník je ale někde jinde. Tentokrát podle ní za potíže může vysoká dopravní zátěž. Kolem jejího domu totiž v posledních týdnech projely tisíce těžce naložených aut. Z betonárky v Opatovicích.

Trápí je popraskané fasády. Obyvatelé Dědic se chtějí bránit

Vyškovsko
Bude se nacházet ve svahu, a proto bude hodně drahý. I tak ale vyškovská radnice rozhodla, že chybějící chodník v místní části Lhota postaví. Na nepřehledné silnici totiž hrozí chodcům nebezpečí. Včetně dětí.
Vyškov – Celý život chodí příkopem, aby je nesrazilo auto. Někteří obyvatelé vyškovské místní části Lhota tak už ani nevěří, že se chodníku v rizikovém úseku mezi vodárnou a autobusovou zastávkou dočkají. „Mluví se o ní už hodně dlouho. Ve spodní části Lhoty žiji čtyřiadvacet let a požadavky místních na stavbu chodníku pamatuji už asi před patnácti lety," uvedla obyvatelka Marie Pořízková.

Lhotečtí budou mít chodník. Po patnácti letech čekání

Vyškovsko
Ilustrační foto
Vyškov – Za práci na školním časopise, výborné výsledky i účast v soutěžích a na olympiádách. To jsou kritéria, podle kterých vybírala Základní škola Morávkova ve vyškovských Dědicích žáky, kteří se zúčastní letního tábora za hranicemi republiky. Podobné to bylo i na ostatních základních školách, jejichž zřizovatelem je vyškovská radnice. Mezinárodní letní tábor partnerských měst se letos koná v polské Jarosławi.

Školáky poslali za odměnu na tábor. V Polsku představí také Vyškov

Vyškovsko
Ilustrační foto.
Topolany, Vyškov – Nemá žádné využití. Brzy se v ní však zřejmě objeví řemeslníci a za vydatné podpory peněz z Evropské unie získá zázemí pro poskytování pečovatelské a ošetřovatelské služby. Roky nevyužívaná fara v Topolanech se totiž ocitla v hledáčku Charity Vyškov. Plánuje v ní bydlení pro zdravotně postižené a seniory. „Nápad vznikl ve spolupráci s vyškovským děkanátem, který nás informoval, že fara je volná a k dispozici. Domluvili jsme dlouhodobý bezplatný pronájem. Charita by v ní poskytovala služby a bydlení pro zdravotně postižené," potvrdil ředitel vyškovské charity Karel Kosina.

Konec chátrání topolanské fary. Chtějí v ní garsonky pro zdravotně postižené

Vyškovsko
Stovky těžkých aut denně projížděly Vyškovem kvůli opravám dálnice D1.
Vyškov – Kruhový objezd drží. Co se týká cest, také to vypadá, že zatím nijak zvlášť neutrpěly. Provoz je ale několikanásobně vyšší. Řidiči jsou nicméně slušní. Zhruba tak hodnotí předseda osadního výboru vyškovské místní části Dědice Jiří Wasserburger situaci s kamiony, které přibližně týden vozí beton z vyškovských Opatovic k právě rekonstruované dálnici D1 u Vyškova.

Týden kamionové dopravy přes Dědice: lidé cítí otřesy, řidiči ale jezdí slušně

Vyškovsko
Ilustrační foto
Vyškovsko – Čtyři roky to je na papíře. Ale až od nového školního roku se studenti bučovické obchodní akademie podívají do nových prostor. Ačkoliv je sloučená s gymnáziem, dosud navštěvovali původní budovu na Komenského náměstí. Nové učebny vznikly právě pro ně. Ostatně stejně jsou na tom mladí zdravotníci z Vyškova. Ti se z Dědic přesunou do budovy gymnázia v centru města.

Konec slučování: s gymnáziem se loučí budoucí zemědělci, využijí i školní statek

Vyškovsko
Malí opraváři. Ilustrační foto.
Vyškov – Vzít do ruky kladivo a zatlouct hřebík? Pro řadu dospělých žádný problém. Jenže u dětí je to mnohdy naopak. Vynikají v práci s počítačem, ale vzít do ruky lopatu nebo správně používat právě kladivo je pro ně mnohdy nadlidský výkon. Zvrátit nezájem o řemeslo má ve Vyškově nový projekt zaměřený na ty nejmenší. I děti z mateřinky si tak nejspíš už brzy osahají některé z nářadí. A třeba je řemeslo uchvátí natolik, že se v deváté třídě rozhodnou pro cestu manuální profese.

Šroubovák? Neznám. Projekt představí dětem řemesla už ve školce

Vyškovsko
Ilustrační foto.
Blanensko, Vyškovsko /TIP NA VÍKEND/ – Příležitost k setkání s velikány české hudební i sportovní scény přichází jen jednou ročně. A to na hřišti v Kobeřicích u Brna na Vyškovsku. Poslední květnová sobota tam už desítky let patří neobvyklému fotbalovému zápasu doplněnému doslova hudební smrští. Tento termín je už roky vyhrazený také tradičnímu setkání ve střední části Moravského krasu.

Vlasta Redl se setká s fanoušky. V Dědicích dospělé i děti svezou veteráni

Vyškovsko