ŠTÍTEK: experiment

Ilustrační foto.
Kdo chce pochopit, jak moc velké porce nyní jíme, neměl by zamířit do supermarketu, ale do starožitnictví. Drobný kalíšek jako pro panenku je prý na víno a to, co vypadá jako dezertní talíř, je talíř na hlavní chod. Po návratu do moderní kuchyně pak člověk zjistí, jak je všechno obrovské, napsal britský deník The Guardian.

Větší talíř rovná se nevědomky větší porce

Zdraví
Sam Lee. Tento britský hudebník se podle vlastních slov snaží experimentovat s folkem. Tato hudba pak dokáže mnohem snáze oslovit i ty posluchače, kteří folk doposud opomíjeli.
Náměšť nad Oslavou - Do Náměště nad Oslavou na Třebíčsku přijede v létě výběr britské folkové scény. Na festivalu Folkové prázdniny zahraje londýnský zpěvák a hudebník Sam Lee a skupina False Lights, navazující na anglické folkrockové kapely šedesátých let minulého století.

Prázdniny zvou ty nejlepší z britského folku

Volný čas
Počítačová hra Quantum Break.
Finské studio Remedy Entertainment je u hráčů známé hlavně díky prvním dvěma dílům populární střílečky Max Payne a následně hororové akce Alan Wake. Už s Max Payne tvůrci nabídli faktor času a jeho zpomalování, nové Quantum Break jde ale mnohem dále.

Hrátky s časem startují v novém Quantum Break

Hry
Ilustrační foto.
Praha – Bankovní rada ČNB včera uvedla, že jako pravděpodobné vidí ukončení režimu devizových intervencí „blíže polovině roku 2017". Do té doby bude koruna kolem 27 korun za euro. Rada tak upřesnila možný konec intervenčního režimu, když letos na počátku února hovořila o první polovině roku 2017.

Slabá koruna? Ještě rok

Ekonomika
Sebastian Vettel
Londýn - Jezdcům formule 1 došla trpělivost a v otevřeném dopise požadují změny ve vedení šampionátu. Asociace jezdců Grand Prix (GPDA) v čele s Alexanderem Wurzem, Jensonem Buttonem a Sebastienem Vettelem označila současný systém za zastaralý, některá rozhodnutí z poslední doby mohou podle pilotů ohrozit úspěch F1 v budoucnu.

Jezdci se opřeli do vedení F1. Podle nich poškozuje zájmy sportu

Motorismus
Pavel Vrba
Praha - Seděl na tribuně a po každém faulu (a že jich bylo) se nervózně zakroutil. Pavel Vrba osobně sledoval nedělní derby mezi Spartou a Slavií (3:1). Rozhodl se do fotbalové reprezentace donominovat tři hráče z letenské party a v pondělí dopoledne už všechny hráče vítal na srazu v již tradičních prostorách hotelu na Smíchově.

Poslední experimenty. Vrba: Týden je dlouhá doba. Hráči se mohou ukázat

Fotbal
Škola gastronomie v San Sebastiánu ilustruje kulinářskou revoluci, která se už 40 let odehrává v Baskicku na severu Španělska, známým svou vysokou gastronomií a neobvyklými experimenty.
San Sebastián - V místnosti je židle a velká obrazovka, zatímco snímače na koncích kabelů očekávají dalšího pokusného králíka. Není to však scéna z Mechanického pomeranče, nýbrž baskická kulinární revoluce, jíž se letos dostává uznání v evropské kulturní metropoli San Sebastiánu. V sousední místnosti vydávají kádě s těstem silnou vůni.

Ve španělském Baskicku se snoubí kuchařské umění s vědou

Ekonomika
Ilustrační foto.
Londýn - Na některých eskalátorech vedoucích z rušné londýnské stanice metra Holborn na povrch bude možné od 18. dubna jen stát, ačkoli jinak etiketa v podzemce velí stát vpravo a levou část nechat chodcům. Šestiměsíční experiment má za úkol zjistit, zda zákaz chůze po jezdících schodech omezí zácpy u nástupu. Při prvním třítýdenním pokusu z konce loňského roku se zkrátily podle dopravního podniku fronty o třetinu, napsal britský deník The Daily Telegraph.

Stanice metra v Londýně bude mít eskalátory pokusně jen pro stání

Ekonomika
Motto výstavy zní: "Dotýkat se exponátů je přikázáno."
Hlinsko - „Dotýkat se exponátů přikázáno" aneb „Poznávej se!", tak zní název interaktivní výstavy libereckého iQ parku, kterou teď příchozí najdou v prostorách Společenského domu v Komenského ulici v Hlinsku.

Přijďte si hrát na hlineckou výstavu

Volný čas
Hudební skupina Nic víc.
Veselí nad Moravou – Folk se slováckou melodikou, bigbítovou razanci a křehkou poetiku představuje tvorba strážnické hudební skupiny Nic víc. Její členové od roku 2014 pracují na svém prvním studiovém albu. A tento víkend jej slavnostně pokřtí ve Veselí nad Moravou.

Netradiční hudební skupina Nic víc představí prvotinu

Volný čas
Ilustrační foto.
Volejbalistky opavské P.E.M.Y. kosí v poslední době zdravotní problémy. Na dvojzápas v Českých Budějovicích vyrazily Slezanky bez blokařek. Vedle Romany Martinákové vypadla ze hry i Olga Halfarová. Tu stejně jako její spoluhráčku vyřadilo ze hry poraněné koleno.

Marodkou sužovaná P.E.M.A. dvakrát prohrála

Ostatní sporty
Nemocnice Tanvald
Tanvald - Už na prosincovém zastupitelstvu informoval ředitel tanvaldské nemocnice Robert Poskočil o tom, že si nemocnice vedla stejně dobře jako v letech minulých a její hospodaření je v černých číslech.

Nemocnici plánují rozšířit o 30 lůžek

Jablonecko
Zuzana Hejnová
Praha - Zuzana Hejnová před časem prohlašovala, že běh na 800 metrů byl nepovedený experiment. Sportovní královna loňského roku si myslela, že natrvalo zůstane na své trati 400 metrů překážek, ve které je dvojnásobnou mistryní světa. Delší trať ji však stále láká a v sobotu si ji znovu vyzkoušela na mítinku v Glasgow. Časem 2:03,40 si vytvořila osobní rekord.

Hejnová zatím na Rio nemyslí. Z experimentu ve Skotsku má dobrý pocit

Atletika
Blesky přeskakují mezi velkou a malou koulí ve Van de Graaffově generátoru. Albrechtičtí školáci netušili, jak může být učivo o elektrostatice zábavné.
Bohové jako Perun nebo Zeus vstoupili do mytologie díky tomu, že uměli zacházet s blesky. Na Základní škole ve Městě Albrechticích se učí už šesťáci, jak bezpečně zacházet s blesky.

Školáci se naučili vyrábět blesky

Bruntálsko
Prostějov. Ilustrační foto
Prostějov – Návrh na rozdělení Prostějova do městských částí přednesl na loňském listopadovém jednání zastupitelstva Martin Hájek. Podle něj by se tak samospráva dostala blíže k lidem a okrajové části města by také měly lepší možnost rozhodovat o tom, co v nich upravit.

Rozhodnuto! Decentralizace Prostějova není na pořadu dne

Prostějovsko
Ilustrační foto.
Praha /INFOGRAFIKA/ – Čtrnáct let. Takovou dobu nikoliv teoreticky, ale 
v praxi rozvíjejí společné neboli inkluzivní vzdělávání na ZŠ a MŠ Regionu Karlovarský venkov. Tedy ten typ výuky, který prezident Miloš Zeman nazval „experimentem, jenž nebude fungovat". Když byla loni na jaře schválena novela školského zákona, vzbudilo to rozruch jen mezi omezeným okruhem odborné veřejnosti. Speciální pedagogové bili na poplach, že rušením škol, kde se vzdělávají děti s lehkým mentálním postižením, se zničí dlouholetá tradice.

Společné vzdělávání. Zazdí ho volební kampaň?

Česko
Počítačová hra Quantum Break.
Studio Remedy Entertainment společně s Microsoftem odhalili překvapivou novinku. Quantum Break bylo doposud jedna z největších exkluzivních her pro Xbox One, nakonec ale dorazí také na počítače. Navíc budou ke hře zajímavé bonusy. Příběh Quantum Break se má točit hlavně okolo času a manipulace s ním.

Hrátky s časem v Quantum Break zamíří také na počítače

Hry
Jitka Asterová.
Teplicko - Show Jitky Asterové a Hanky Čížkové o životě, o láskách a o tom, jak si udržet mládí. Humorné vyprávění peprných historek ze soukromí hvězd. Můžete se připravit na smršť historek z filmových natáčení, divadelního zákulisí, televizních i rozhlasových studií a také z večírků a společenského života vůbec. V programu uvede Dům kultury v Duchově 16.2. od 19:00. Vstupenek je ještě k dispozici asi 36.

KULTURNÍ SERVIS: Deadpool či Setkání s.. Jitkou Asterovou a Hankou Čížkovou

Volný čas
Ilustrační foto
Řím – Každý z nás má vrozené rozdíly v tom, jak mezi sebou komunikují různé části mozku. Pohotovost a hbitost v těchto operacích naznačuje snadnější učení jazyků, rychlost ve čtení a přesnost vyjadřování. Píše o tom italský deník Corriere della Sera.

Vědci odhalili tajemství, proč se někdo učí jazyky snadněji

Svět
Ilustrační foto
Sydney – Vyzkoušet velmi nezvyklou dietu se rozhodl Australan Andrew Taylor, který hodlá celý rok jíst jenom brambory. Připouští, že je šílenec, ale jedním dechem dodává, že jde o experiment, který má změnit jeho vztah k jídlu. Muž z Melbourne tvrdí, že před zahájením experimentu udělal malý průzkum a zjistil, že by také mohl rok jíst banány nebo mango, ale rozhodl se pro brambory, protože jsou levnější a výživnější, píše server News.com.au.

Australan se rozhodl rok nejíst nic než brambory

Svět