ŠTÍTEK: experiment

Ilustrační foto.
Duchovní mohou zásadně ovlivnit rozhodování Tanzanců, zda podstoupit obřízku a přispět tak ke zpomalení šíření viru HIV, který způsobuje nemoc AIDS. Informoval o tom zpravodajský web BBC s odvoláním na experiment, jehož výsledky zveřejnil britský vědecký časopis The Lancet.

Obřízka může podle vědců pomoci v boji proti HIV v Tanzanii

Svět
Ilustrační foto.
V Indii vyšla nová sada učebnic, které v rámci raně vědeckého experimentování nabádají děti k udušení koťat v krabici. V zemi se již vzedmula vlna kritiky zejména ze strany ochránců zvířat, která přiměla už několik škol je stáhnout z výuky. Vydavatel učebnic mezitím slíbil, že návod z příštího vydání smaže.

Vložte kotě do krabice. Zavřete ji. Učebnice nabádá k udušení mláďat

Svět
Sokolovna v Drásově na Brněnsku v pátek večer zažila vznik nového rekordu. Účastníci elektrotechnického pokusu chtěli vyrobit co nejvyšší napětí pomocí zinkovo-měděných elektrod, které drželi.
Drásov /FOTOGALERIE/ – Sokolovna v Drásově na Brněnsku v pátek večer zažila vznik nového rekordu. Účastníci elektrotechnického pokusu chtěli vyrobit co nejvyšší napětí pomocí zinkovo-měděných elektrod, které drželi. „Princip je ze školy známý jako elektrochemický potenciál. Když například do jablka nebo citronu píchnete měděný a zinkový drát, tak mezi nimi vznikne napětí kolem šesti deseti voltu. Při dnešním pokusu nahradáme jablka lidmi, kteří dostanou do rukou elektrody jako štafetové kolíky. Už jsme to dopředu vyzkoušeli a podařilo se nám napájet kalkulačku," vysvětlil podstatu pokusu o rekord Vítězslav Prokop ze Střední školy strojírenské a elektrotechnické z brněnské Líšně, který vše se svými kolegy a studenty připravil.
13 fotografií

Vyráběli elektřinu pomocí elektrod z lidí. Ustavili rekord

Brněnsko
Ilustrační foto
Kotníky jako zalité v betonu obvykle doprovázejí letní vedra. Jestli vás trápí otékání končetin i teď, v zimním období, hledejte příčinu a zkuste ji odstranit.

Nohy jako peříčko

Zdraví
Laserové centrum HiLASE.
Dolní Břežany u Prahy - Laser Bivoj s nejsilnějším výkonem na světě začíná v laserovém centru HiLASE v Dolních Břežanech u Prahy fungovat. V pondělí na něm vědci uskuteční první interní experiment, řekl novinářům při představení laseru projektový manažer centra Tomáš Mocek. V prvním čtvrtletí letošního roku se vědci budou seznamovat s jeho technickými možnostmi, externím uživatelům, například firmám, začnou laser nabízet až ve druhé polovině roku, uvedl Mocek.
5 fotografií

Vědci dělají na extra silném laseru Bivoj první experiment

Z okolí
Ilustrační foto
Washington - Většina savců má nudné zbarvení, samá fádní hněď a šeď - naproti tomu zebří pruhy jsou výrazné, krásné a především zvláštní, říká americký vědec Tim Caro. Biolog, který se věnuje divoce žijícím zvířatům, strávil deset lét pod horkým tanzanským sluncem, aby zjistil, proč mají zebry pruhy. Zašel až tak daleko, že se sám za zebru převlékl. Svou odpověď ovšem nakonec našel až v knihovně své domovské Kalifornské univerzity, napsal americký deník The Washington Post (WP).

Americký biolog se při zkoumání zeber za jednu z nich převlékl

Svět
Ve Včelarech koštovali pálenky pošestnácté.
Včelary – Ochutnat pálenky z akátu, pomerančů nebo z bezinek mohli návštěvníci Včelarské baňky. 16. ročník koštu poznamenala slabší úroda. V kategorii slivovic mohli návštěvníci kulturního domu ve Včelarech okoštovat 74 vzorků, dalších 19 bylo ovocných a 9 vzorků patřilo k experimentům.
11 fotografií

Prsatou včelu si odnesl Vladislav Kročil

Slovácko
Konec roku - to je i veselý Silvestr. Ilustrační snímek
Ústí nad Labem - Strávit silvestrovskou noc doma? Proč? Není k tomu moc důvod. Zvlášť, když ústecké hotely a restaurace s radostí nabízejí své služby. Stačí si jen vybrat, ale možná už je to jen v pátek, den před Silvestrem, opravdu na poslední chvíli.

Na Silvestra v Ústí ještě místa jsou, ale pospěšte si

Ústecko
Ilustrační foto
Helsinky - Finská vláda od příštího roku zkušebně zavede takzvaný všeobecný základní příjem. Vybraná skupina 2000 nezaměstnaných občanů bude od státu místo podpory v nezaměstnanosti dostávat po dobu dvou let bez jakýchkoli podmínek 560 eur (přes 15.000 Kč) měsíčně. Finsko se tak stane první zemí na světě, která otestuje zaručený příjem na celonárodní úrovni. Úřady chtějí zjistit, jestli lze touto cestou zjednodušit sociální systém a motivovat více k práci.

Finsko příští rok jako první stát otestuje zaručený příjem

Ekonomika
Ilustrační foto.
Praha - Trendy ve výzdobě jsou pro letošní svátky otevřené jak tradičním barvám a tvarům ozdob, tak experimentům v celé paletě barevných odstínů. Lidé si mohou vybírat mezi klasickými kombinacemi bílé, zlaté a červené, nemusí se ale zdráhat sáhnout po pestrých exotických a pastelových barvách. Záleží pouze na zákazníkovi, čemu dá přednost, shodují se v anketě designéři a výrobci vánočních dekorací.

Vánoční ozdoby a design se nesou v duchu tradice i experimentů

Praha
Ilustrační foto.
Washington - I tomu, kdo je v podstatě šťastný, se občas stane, že narazí na někoho, kdo je až otravně šťastnější než on - osobu, která je svěží a plná života ještě předtím, než si dá ranní kafe, která s oblibou používá množství vykřičníků a podobně. Takovým lidem ale podle nových vědeckých výzkumů hrozí více než ostatním, že je někdo napálí, napsal americký deník The Washington Post.

Příliš šťastné lidi lze snadno podvést, zjistili vědci v USA

Svět
Klub Na Rampě.
Jablonec n. N. - Ani v listopadu v Klubu Na Rampě v Jablonci nad Nisou nebude chybět koncert zahraniční blues rockové kapely. Ve čtvrtek 17. listopadu sem po třech letech zavítá Henrik Freischlader, třiatřicetiletý multiinstrumentalista, zpěvák, skladatel, producent, majitel Cable Car Records a v současné době jeden z nejrespektovanějších německých hudebníků.

Henrik Freischlader Trio v Klubu Na Rampě

Volný čas
Lidský mozek. Ilustrační foto.
Londýn - Ochrnutí lidé by mohli znovu začít chodit díky mozkovým implantátům, které přemění myšlenku v elektrický impuls. Vědci zatím nové zařízení úspěšně otestovali na opicích a věří, že by mohlo fungovat i u lidí, píše deník The Daily Telegraph.

Mozkové implantáty jsou nadějí pro ochrnuté

Svět
PROJEKT ZENHOUSES v sobě spojuje bydlení a pracovní prostor pro své tvůrce architekty Petra Stolína a Alenu Mičekovou.
Liberec/Praha - Nenápadná dřevěná stavba v duchu strohého japonského minimalismu libereckých architektů Petra Stolína a Aleny Mičekové získala Srdce poroty i ostře sledovanou Hlavní cenu 1. ročníku soutěžní přehlídky České komory architektů (ČKA).
8 fotografií

Zenové domky z Liberce uchvátily architekty

Regiony
Ilustrační foto.
Paříž - Věznice, ve které vězni mají klíče od cel, toulají se s úsměvem na rtech po chodbách a diskutují o smyslu zákonů? Ve věznici ve Villepinte, ležící na severovýchod od centra Paříže a až dosud smutně proslulé kvůli "nejhorším trestancům ve Francii", takový odvážný experiment už měsíc úspěšně funguje, napsala agentura AFP.

Francouzská věznice svěřila klíče vězňům - a zatím to funguje

Svět