ŠTÍTEK: experiment

Jakub Kraus.
Brno - Smutek ze ztráty blízkého, rozchodu nebo kvůli problémům v práci může lidem snadno přerůst přes hlavu. Čím dál více z nich se pak negativní pocity snaží léčit léky na předpis. Pomoct by jim však mohl i obyčejný dotek. Ve svém výzkumu se to snaží dokázat šestadvacetiletý doktorand Jakub Kraus z Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně.

Smutek dokáže vyléčit i pouhý lidský dotek, snaží se prokázat výzkumník

Brněnsko
Ilustrační foto.
Brno – Uchazečům o studium otevře v příštích dvou týdnech své dveře všech devět fakult Masarykovy univerzity v Brně. Program zahájí lékařská fakulta už ve středu. Kromě prezentací nabízených oborů nebo informací o přijímacím řízení si letos některé fakulty připravily i speciální doprovodný program. Například na ekonomicko-správní fakultě se uchazeči budou moci zúčastnit ekonomického experimentu.

Ekonomický experiment i gymnastika. Fakulty otevřou dveře uchazečům

Brněnsko
Mezi exponáty nechybí experimenty se zvukem, zrcadly, skly a barevnými klamy, takzvaná černá díra nebo rám s tisíci kolíků, do kterého lze obtisknout ruce, hlavu či celé tělo a vytvářet nejrůznější obrazce.
Příbram – Do prostor Galerie Františka Drtikola se po čtyřech letech v pozměněné podobě vrátila interaktivní výstava Hry a klamy, která v sobě kombinuje hru, zábavu i poučení, zahrnuje na sedm desítek exponátů, které jsou přímo určené k vyzkoušení, vyřešení nebo soutěžení.
48 fotografií

Hry, hlavolamy a klamy pro velké i malé

Příbramsko
K prvním narozeninám si promítnou Mafiány.
Ostrov - Klub Experiment slaví první narozeniny. „Právě před rokem jsme zahajovali činnost klubu promítáním filmu režiséra Martina Scorseseho Casino, a proto nám přišlo jen logické oslavit výročí klubu jeho filmovým dvojčetem Mafiáni. Filmových klasik je mnoho, ale v nabídce české filmové distribuce jich je omezené množství, a jsme tak limitováni touto nabídkou,“ uvedl principál klubu Ondra Hecht. 

Klub Experiment funguje už rok

Volný čas
kopr vonný
Klasické koření hojně používané v naší kuchyni a u nás již dlouho domestikované, muselo přeci jenom projít nejedním experimentem a leccos zažít, než se dostalo na náš stůl třeba ve výborné koprové omáčce.

Kopr – ikona severské kuchyně

Za jídlem
Ilustrační foto
Všechny cely ve francouzských věznicích budou během následujících měsíců vybaveny telefonem. Z něj budou moci trestanci libovolně volat na čtyři předem schválená čísla. O chystané novince informovala tamní média. Podle deníku Le Monde již francouzské ministerstvo zahraničí vypsalo výběrové řízení na zavedení telefonu do více než 50 tisíc cel. 

Francouzské věznice zavádějí novinku: Vězni budou mít na celách telefon

Svět
Ilustrační foto
Čas od času jsou strážníci v opavském i bruntálském okrese nuceni řešit situace, které dokážou vyvolat úsměv na tváři nebo nad nimiž si lidé takříkajíc ťukají na čelo. Roli v nich často hrají alkohol, zapomnětlivost i různí živočichové.

O kuriózní případy nemají strážníci v regionu nouzi

Opavsko
Tým Oddělení dozimetrie záření Ústavu jaderné fyziky AV ČR
Výzkumný tým Ústavu jaderné fyziky AV ČR uskutečnil na konci listopadu mezinárodní experiment sledující vliv kosmického záření v letecké přepravě. Výsledky jejich měření přispějí k vývoji standardizovaného dozimetru, jenž bude využíván i na palubách komerčních letadel. Zároveň jsou zdrojem cenných poznatků pro další rozvoj bezpečnosti letecké dopravy.  

Letadlo vybavené přístroji pro detekci záření absolvovalo let nad Českem

Ekonomika
Výroba jablečného moštu.
Berounsko – Letošní rok byl velmi nepříznivý jak pro pěstitele brambor, tak i pro ovocnáře. V berounském regionu byla tak slabá úroda jablek, že se letos nemoštuje. Pryč jsou ty doby, kdy se u moštáren stály velké fronty. V letošním roce se podle místních zahrádkářů urodilo až o třicet procent méně jablek a téměř o čtyřicet procent méně hrušek.

Moštárny nemoštují, letos se urodilo nejméně jablek za posledních pět let

Berounsko
Speciální pivo Sauvign, které ve spolupráci s Výzkumným ústavem pivovarským a sladařským a vinařskou šlechtitelskou stanicí Ampelos uvařil Znojemský městský pivovar, ochutnala i manažerka pro výzkum pivovarského ústavu Dagmar Matoulková (na snímku).
Pořádně rozčeřit konkurenční vody v pivovarnictví chce Znojemský městský pivovar. Ve spolupráci s Výzkumným ústavem pivovarským a sladařským a vinařskou šlechtitelskou stanicí Ampelos připravil světový unikát: pivo, které zraje díky vinné kvasince. A ne ledajaké. Domácí, znojemské, která žije vzdušnou čarou od pivovaru jen několik kilometrů. Výsledkem bude novinka na trhu, jedenáctka Sauvign.

Světová rarita: Znojmo vaří unikátní pivo. Díky vinným kvasinkám

Ekonomika
Speciální pivo Sauvign, které ve spolupráci s Výzkumným ústavem pivovarským a sladařským a vinařskou šlechtitelskou stanicí Ampelos uvařil Znojemský městský pivovar, ochutnala i manažerka pro výzkum pivovarského ústavu Dagmar Matoulková (na snímku).
Znojmo – Pořádně rozčeřit konkurenční vody v pivovarnictví chce Znojemský městský pivovar. Ve spolupráci s Výzkumným ústavem pivovarským a sladařským a vinařskou šlechtitelskou stanicí Ampelos připravil světový unikát: pivo, které zraje díky vinné kvasince. A ne ledajaké. Domácí, znojemské, která žije vzdušnou čarou od pivovaru jen několik kilometrů. Výsledkem bude novinka na trhu, jedenáctka Sauvign.

Světová rarita: Znojmo vaří unikátní pivo. Díky vinným kvasinkám

Podnikání
Kapela Zrní koncertuje ve žďárském klubu Batyskaf v sobotu 21. října od 21 hodin.
Žďár nad Sázavou – Ve žďárském kulturním centru Batyskaf bude v sobotu 21. října hrát skupina Zrní se svým charakteristickým soundem a k dokonalosti dovedenou kombinací elektroniky a písničkářské poetiky. „Kapela Zrní před nedávnem vyprodala pražské Forum Karlín a i do Batyskafu přijíždí se svou novou deskou, která nese název Jiskřící,“ přiblížil dramaturg klubu Batyskaf Aleš Kostečka. Koncert v klubu začíná ve 21 hodin.
2 fotografie

Zrní opět rozpohybuje žďárský Batyskaf

Volný čas
Forum Karlín. Ilustrační foto.
Festival Struny podzimu, které se vrací po roční pauze, zahájí dnes ve Foru Karlín irsko-americká skupina The Gloaming. Akce překračující hranice hudebních žánrů nabídne na různých místech Prahy do 9. listopadu deset koncertů. Na závěr 21. ročníku vystoupí největší hvězda festivalu, skladatel a pianista Herbie Hancock.

Pražský Festival struny podzimu se vrací po roční pauze

Volný čas
Studenty při experimentech oddělují vysouvací desky.
Brno /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Moderní vědecké prostředí a jiný pohled na studium. To si slibují od dvou nových laboratoří vyučující na Ekonomicko-správní fakultě Masarykovy univerzity v Brně. „V ekonomii je hodně věcí, které nejsou jen o otevření knih. Nové laboratoře pomohou studentům uvědomit si to,“ řekl ředitel Laboratoře experimentální ekonomie Jiří Špalek.
10 fotografií

Studenty ekonomie oddělí při experimentech vysouvací desky. V nové laboratoři

Brněnsko
Galerie Josefa Sudka.
Tvorbu jednoho z klasiků moderní české fotografie, Miroslava Háka, představuje výstava v Galerii Josefa Sudka v Praze na Úvoze. Komorní výstava se vrací ke kořenům jeho tvorby, kdy se sochařem Ladislavem Zívrem a malířem Františkem Grossem tvořili v základ pozdější Skupiny 42. Nejslavnější Hákovy práce jsou z pražské periferie, v jeho odkazu však lze nalézt četné experimenty, akty, civilní zátiší a další fotografie vyznačující se osobitou poetikou, uvedl kurátor výstavy Jan Mlčoch z Uměleckoprůmyslového muzea.

Sudkova galerie vystavuje klasika české moderny Miroslava Háka

Ostatní
Galerie Josefa Sudka.
Tvorbu jednoho z klasiků moderní české fotografie, Miroslava Háka, představuje výstava v Galerii Josefa Sudka v Praze na Úvoze. Komorní výstava se vrací ke kořenům jeho tvorby, kdy se sochařem Ladislavem Zívrem a malířem Františkem Grossem tvořili v základ pozdější Skupiny 42. Nejslavnější Hákovy práce jsou z pražské periferie, v jeho odkazu však lze nalézt četné experimenty, akty, civilní zátiší a další fotografie vyznačující se osobitou poetikou, uvedl kurátor výstavy Jan Mlčoch z Uměleckoprůmyslového muzea.

Sudkova galerie vystavuje klasika české moderny Miroslava Háka

Volný čas
V Chebu se odehrál další ročník Vědy před radnicí. Kvůli špatnému počasí se museli žáci i učitelé přemístit do Kulturního domu Svoboda.
Cheb – Atraktivní pokusy s tekutým dusíkem, podrobné zkoumání rostlin pod mikroskopem, luštění překvapivých optických klamů anebo hraní na speciální zvonkohry. Nejen to bylo možné si vyzkoušet při 10. ročníku festivalu zábavné vědy v podání studentů a profesorů Gymnázia Cheb s názvem Věda před radnicí.
39 fotografií

FOTO: I věda může být zábavná

Chebsko
Noc vědců.
Výzkumné ústavy a vysoké školy se dnes večer při Noci vědců otevřou lidem. Nabídnou jim prohlídky laboratoří, ukázky pokusů a experimentů, netradiční přednášky či soutěže a hry. Do letošního ročníku se zapojilo 23 výzkumných institucí. Jeho tématem je Mobilita - Svět v pohybu. Vědci se zaměří na to, jakou roli hraje v současném českém a světovém výzkumu přemisťování zboží, informací a lidí.
12 fotografií

V Noci vědců se lidem otevřou výzkumné ústavy a vysoké školy

Praha
Příprava privatizace městských bytů v Benešově pokračuje dál.
Benešov - Je snaha radnice o privatizaci benešovského bytového fondu, kvůli ceně nabízených ubikací, už před započetím samotného prodeje, předem ztracený boj? Podle ještě ne definitivních výsledků ankety, v níž se všichni obyvatelé města, tedy nejen případní kupující, mohou k záměru úřadu vyjádřit, to vypadá, že ano.

Privatizaci benešovských městských bytů zvoní hrana

Benešovsko
Věda před radnicí v Chebu 2015.
Cheb - Jubilejní 10. ročník festivalu zábavné vědy v podání žáků a učitelů zdejšího gymnázia s názvem Věda před radnicí se na chebském náměstí Krále Jiřího z Poděbrad uskuteční ve dnech 4. až 6. října.

Věda před radnicí

Chebsko
Mladí házenkáři Spartaku Příbram.
Příbram – O uplynulém víkendu se minižáci házenkářského oddílu TJ Spartak Příbram zúčastnili svého prvního turnaje v Kutné Hoře. Příbramští „miníci“ ovšem nevyjeli na zkušenou sami. Jednalo se i o premiéru mladé trenérské dvojice Kuchařík, Procházka, kteří byli vedením pověřeni absentujícím vedoucím J. Kostínkem.

Skvělá parta nové trenéry házenkářů nadchla

Ostatní sporty
Dobrovolníci simulovali pobyt na Marsu. Strávili osm měsíců v izolaci na Havaji
/VIDEO, ANKETA/ Po osmi měsících skončil na Havaji v USA vědecký experiment. Ten byl zaměřený na simulování podmínek pobytu na Marsu. Skupina šesti lidí - čtyř mužů a dvou žen, strávila celou dobu ve speciálním zařízení, které se nacházelo pod vrcholem sopky Mauna Loa. Jedná se o pátou simulaci pobytu na Marsu programu HI-SEAS financovaného vesmírnou agenturou NASA.
5 fotografií

Osm měsíců v izolaci a o konzervách. Dobrovolníci simulovali pobyt na Marsu

Svět