ŠTÍTEK: experiment

Akademie věd.
Praha - Až šest stovek akcí po celé České republice nabídne šestnáctý ročník festivalu Týden vědy a techniky, který pořádá Akademie věd ČR. Kromě netradičních science show jsou letos na programu koncerty, křest knihy, komentované prohlídky, pozorování ptactva i projížďka elektromobilem. Přestože má festival návštěvníky různých generací, cílí na mladou generaci, protože bez ní nebude věda existovat, řekl dnes předseda AV ČR Jiří Drahoš.

Týden vědy a techniky nabídne 600 akcí, science show i koncerty

Česko
Interaktivní muzeum vědy Univerzity Palackého Pevnost poznání připravila na prodloužený víkend halloweenský program.
Olomouc – Trochu se bát a trochu se naučit nové věci. Univerzita Palackého v Olomouci připravila v Pevnosti poznání tři dny se strašidly, magií a vědou. Děti v kostýmech i rodiče si při halloweenském programu mohli vyzkoušet chemické experimenty, odhodit strach z plazů nebo v planetáriu projít stezkou odvahy.
10 fotografií

Pevnost poznání přibližuje vědu i před Halloweenem

Volný čas
V rámci Inspiračního fóra při Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava se 27. října v Jihlavě uskutečnila beseda s americkým psychologem Philipem Zimbardem (na snímku), autorem tzv. stanfordského vězeňského experimentu.
Jihlava - Východní Evropa se podle amerického psychologa Philipa Zimbarda, autora takzvaného stanfordského vězeňského experimentu, vrací k totalitě. Zimbardo to řekl ve čtvrtek na besedě Inspiračního fóra na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě. Politici podle něj přes zvyšující se kvalitu života manipulují s lidmi kvůli získání větší moci za pomoci strachu, v poslední době z migrantů.

Východní Evropa se vrací k totalitě, tvrdí psycholog Zimbardo

Česko
Novým velmistrem Řádu rytířů lóry je David Stříbrný
Krušovice - Pátý ročník mistrovského turnaje rytířů lóry, tedy těch, kteří dokázali v historii zvítězit v národním mistrovství v této karetní hře (rytíři horní lóže) i těch, jež u jednoho hracího stolu dokázali trojici těchto rytířů někdy porazit (rytíři dolní lóže), se v sobotu uskutečnil v bývalé varně Královského pivovaru Krušovice.

Novým velmistrem Řádu rytířů lóry je David Stříbrný

Kladensko
Ilustrační foto
Jakutsko – Je to jeden z mála ruských regionů, kde je zakázáno prodávat alkohol. Ne plošně, záleží na místních zastupitelích. V 75 ze 437 obcí se to podařilo. V některých vesnicích se alkohol neprodává už deset let. Je vůbec možné, aby v Rusku někdo se „suchým zákonem" uspěl? Marně se o to snažili carové i bolševici. Naposled neuspěl Michail Gorbačov.

Jakutský experiment: Jak se žije bez vodky?

Svět
Ilustrační foto
Řím - Klasická hudba, ale také pop a dokonce i heavy metal zřejmě napomáhají zdárnému umělému oplodnění. Hudební vibrace pravděpodobně zvyšují šance na úspěšnost této operace o pět procent, napsal italský deník Corriere della Sera. Jsou o tom přesvědčeni na barcelonském Marquèsově institutu, kde má každý inkubátor, kde se vyvíjejí embrya, zabudovaný systém poslechu hudby.

Hudba možná pomáhá zdárnému umělému oplodnění

Svět
Ilustrační foto
Pardubický kraj – Po nepodařeném experimentu s novým nastavením linek autobusových spojů, které se před lety setkalo s masivními protesty především na Orlickoústecku, se veřejná doprava vrátila z větší části do starého, vyhovujícího systému a stabilizovala se.

Krajská inventura: dopravní obslužnost

Orlicko
Za Tým Evropy hrál Slovák Zdeno Chára
Toronto  (Kanada) - Hokejisté Výběru Evropy byli velmi blízko senzaci v podobě třetího rozhodujícího finále Světového poháru, které si mohli vynutit. Výhra v utkání číslo dvě, díky níž by vyrovnali stav série proti vysoce favorizované Kanadě, jim však proklouzla mezi prsty v samém závěru zápasu. Ani ten ale nemohl smazat dobrý dojem, který za sebou mužstvo složené z hráčů osmi národností v Torontu zanechalo.

Slovenský bek Chára: Můžeme být hrdí na to, co jsme tady dokázali

Hokej
Edvard Kajfosz při čištění fontány.
Český Těšín – Stejně jako denně potkáváme v ulicích města úklidové čety, tak se každé ráno u fontány na náměstí objevuje Edvard Kajfosz. Pečuje o fontánu a pomocí podběráku sbírá z vody smetí, které tam lidé házejí.

Ve fontáně se objevil smartphone i kalhotky

Karvinsko
Ilustrační foto
Olomouc – Olomoučtí vědci vyvinuli společně s kolegy z Prahy a Singapuru nejmenší kovové magnety na světě. Jsou v měřítku nanometrů, což je přibližně tisícina tloušťky lidského vlasu. Vznikly kombinací nanočástic železa, niklu či kobaltu s chemicky upraveným grafenem. Unikátní výsledek výzkumu by mohl najít uplatnění v lékařské diagnostice, ale i v ekologii, elektronice či biotechnologiích. Práci českých výzkumníků zveřejnil v těchto dnech prestižní časopis Nature Communications, informovali zástupci Univerzity Palackého v Olomouci.

Olomoučtí vědci vyvinuli nejmenší kovové magnety na světě

Česko
Za Tým Evropy hrál Slovák Zdeno Chára
Praha - Není to novinka: čeští hokejisté se v základní skupině Světového poháru utkají se třemi soupeři. Pokud jde o Kanadu a Spojené státy, není celkem co řešit výběry našlapané hvězdami NHL jistě netřeba dlouze představovat. Trochu jinak je to ale u třetího do party. Mužstvo bez vlajky, bez hymny, bez tradice?

Tým Evropy na Světovém poháru. Experiment, nebo černý kůň?

Hokej
Roadshow na náměstí před libereckou radnicí.
Liberec – Otestovat se, zda netrpíte toxoplazmózou, nechat si sejmout otisky prstů nebo roztočit nanokolovrátek. To vše můžete dnes na náměstí Dr. Edvarda Beneše v Liberci, který se stal další zastávkou vědecké roadshow.

Staňte se vědcem v přímém přenosu

Liberecko
Armaturka. Ilustrační foto.
Ústí nad Labem - Peter Bankov, designér, žijící mezi Prahou a Moskvou, se zajímá o prostor mezi kulturami západní a východní, mezi evropskou a slovanskou. Na výstavě představuje sérii autorských plakátů z cyklu Design Diary.

V Armaturce uvidíte, jak si Peter hraje

Volný čas
Házenkářky Veselí nad Moravou i díky sedmi brankám mládežnické reprezentantky Jany Šustkové (v modrém) zdolaly v 1. kole ženské interligy ŠKP Bratislava 31:23.
Veselí nad Moravou – V minulém ročníku po překvapivých remízách zbytečně ztratily s ŠKP Bratislava dva body, letos si házenkářky Veselí nad Moravou daly pozor a slovenského soupeře nepodcenily. Panenky slušně zvládly vstup do nové interligové sezony, v souboji dvou mladých týmů přesvědčivě zvítězily 31:23 a do tabulky WHIL zaknihovaly první triumf.

Povinné body na úvod. Veselanky vstoupily do sezony výhrou nad Bratislavou

Ostatní sporty
PŘI FESTIVALU JÍDEL ve Špindlerově Mlýně se stal největší atrakcí stánek s brouky na talíři.
Špindlerův Mlýn - Ochutnali jste už saranče, červíka nebo dokonce švába? Patříte k těm, kdo se podobných experimentů štítí nebo je naopak vyhledává? Kdo měl chuť, mohl si na nich smlsnout ve Špindlerově Mlýně.

Střídají se s Pohlreichem a servírují brouky

Krkonoše
Na Havaji skončil po roce simulovaný pobyt vědců na Marsu. Ilustrační foto
Honolulu (USA) - Na Havajských ostrovech skončil v neděli druhý nejdelší simulovaný pobyt na Marsu. Šest vědců rok zkoumalo v izolované stanici na nejvyšší havajské hoře Mauna Loa podmínky výpravy na rudou planetu. Informovala o tom agentura AP.

Na Havaji skončil po roce simulovaný pobyt vědců na Marsu

Svět
ČTVRTEČNÍ DOPOLEDNE strávili kluci a děvčata z Junior univerzity v nanotechnologických laboratořích kladenské Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT. Prováděli zde zajímavé pokusy
Kladno – Volnočasové středisko Labyrint Kladno pokračuje tento týden v projektu Věda zblízka. Je určen talentovaným dětem ve věku od 13 do 16 let, které zajímá fyzika, přírodopis, chemie či matematika. Je pro ně ideální příležitostí poznat špičková univerzitní pracoviště a vyzkoušet si pod odborným vedením experimenty, práci s přístroji a speciálními pomůckami.

Závěr prázdnin tráví zvídavé děti ve škole, na programu mají zajímavé pokusy

Kladensko
Ilustrační foto
Washington - Američtí výzkumníci shánějí dobrovolníky na experimenty s nebezpečným virem zika, který se před rokem rozšířil z Brazílie. V nemocnici v Baltimoru by měli být za úplatu infikováni různě velkými dávkami laboratorně kultivovaného viru, aby vědci mohli sledovat reakci organismu. Podmínkou je souhlas vládních úřadů USA.

Experiment s virem zika: V USA hledají dobrovolníky, kteří by se nechali nakazit

Svět
Počítačová hra Quantum Break.
Vydání Quantum Break je celkem zamotaný příběh. Podle úplně prvních plánů měla být hra exkluzivní pouze pro herní konzoli Xbox One. Krátce před vydáním se ji ale Microsoft rozhodl nabídnout také počítačovým hráčům. Museli ale vlastnit Windows 10 a hru koupit skrze Windows Store.

Akce Quantum Break vyjde pro počítače také krabicově a skrze Steam

Hry
Mrtvé moře.
Jeruzalém - Izraelská výtvarnice Sigalit Landauová vystavuje v londýnské galerii Marlborough fotografie zachycující přeměnu ženských šatů ponořených tři měsíce do vody Mrtvého moře. Původně černé tradiční šaty židovské ženy se proměnily působením krystalů soli magickým způsobem.

Izraelská výtvarnice využívá ke svým kreacím Mrtvé moře

Ostatní
Zřícený most ve Studénce způsobil mnoho lidského utrpení.
Studénka - Experti Dopravní fakulty Jana Pernera z pardubické univerzity prozkoumají nosnost konstrukčních prvků, které podpíraly most zřícený před osmi lety ve Studénce na Novojičínsku, dnes to řekl děkan fakulty Ivo Drahotský. Experiment je důležitý pro poslední posudek. Právě na toto vyjádření znalců čeká soud. Jde o poslední důkaz. Po jeho dokončení by mohl vynést rozsudek. Na něj zatím marně čekají jak přímí účastníci havárie, tak i příbuzní obětí. Nehoda, při které vlak v srpnu 2008 narazil do trosek mostu, si vyžádala osm mrtvých. Zraněno bylo celkem 95 pasažérů a škoda přesáhla 177 milionů korun.

Experti prozkoumají nosnost prvků podpírajících zřícený most ve Studénce

Česko
Jinan dvoulaločný. Ilustrační foto.
Brno – Vědcům z brněnské Masarykovy univerzity se podařilo rozšířit rostlinnou říši. Botanici z přírodovědecké fakulty objevili světově ojedinělý mutant jinanu dvojlaločného. „Jinany jsme využili původně pro zcela jiný experiment a velikost jejich genomu jsme zjišťovali jen okrajově. Jeden z devíti malých stromků vykazoval nestandardní údaje a později jsme přišli na to, že nejde o chybu v měření, ale o významný objev," popsal botanik Petr Šmarda.

V brněnské botanické zahradě vyklíčil unikátní strom

Brněnsko
Ilustrační foto
Polovina Čechů je spokojená, když jejich práce dává smysl. Jen tři procenta zaměstnanců odchází kvůli platu, ukazuje výzkum poradenské společnosti mBlue. „Lidé čekají zábavnou práci a příjemný kolektiv," říká jeho autorka Zuzana Paulová. „Věnují firmě i svůj osobní čas, a proto jsou na náplň práce citliví. Vyžadují seberealizaci a osobní rozvoj. Když to nezískají, jdou jinam," dodává.

Peníze nejsou důvodem ke změně pracovního místa. Zaměstnancům spíše vadí šéf

Ekonomika