ŠTÍTEK: experiment

Městský úřad v Orlové
Velké stěhování a experiment s bezdomovci. Taková je budoucnost orlovského K-Centra, zařízení pro řešení drogových pro-blémů, které je jedno z nejstarších a nejúspěšnějších zařízení svého druhu v kraji.  

Město chce sloučit narkomany a bezdomovce

Karvinsko
Ilustrační foto
Česká Bělá - Více než devadesáti odrůdami jabloní, třiceti odrůdami hrušní a třiceti odrůdami slivoní se pyšní ovocný sad manželů Dykyjových v České Bělé. Rodinný sad, ve kterém probíhala řada experimentů pěstování a roubování stromů, zve všechny milovníky přírody a ovocnářství na jedinečnou exkurzi, kterou je provedou odborní lektoři. Návštěva sadu s výkladem se bude konat v pátek 15. září.

Svět ovocných stromů přiblíží návštěva rodinného sadu

Havlíčkobrodsko
Ferdinand von Schirach.
Pocity porotce u soudního přelíčení s člověkem, který sice zachránil tisíce lidí, ale jehož rozhodnutí zničilo stovky dalších životů, zažijí diváci interaktivního dramatu Teror. Projekt, který je v poetice Městských divadel pražských (MDP) experimentem, připravuje režisér Ondřej Zajíc pro Divadlo ABC. Autorem inscenace je německý spisovatel a dramatik Ferdinand von Schirach.

Teror v Divadle ABC

Volný čas
Ivan Hoffman
Severokorejské experimenty s vodíkovou bombou mají dvojí efekt. Vnitropolitický, kdy režim získává kredit u občanů, kteří jsou na jaderný status své země pyšní, a zahraničněpolitický, kdy režim ztrácí kredit u svých tradičních spojenců, především Číny a Ruska. Poslední jaderné testy odsoudil i summit zemí BRICS. Severní Korea se pomalu ale jistě stává pro svět společným nepřítelem, respektive společným potížistou.

Den Ivana Hoffmana: Společný nepřítel

Hoffmanův deník
MHD v České Lípě. Ilustrační foto.
Česká Lípa – Českolipští zastupitelé dnes budou řešit, jestli má město vypsat výběrové řízení na provozovatele MHD, nebo bude podnikat se současným dopravcem. Moc času už nezbývá.

Na stole je budoucnost MHD v Lípě

Českolipsko
Nový trenér fotbalistů Sparty Andrea Stramaccioni vystoupil na tiskové konferenci 20. června v Praze. Vpravo je generální ředitel AC Sparta Praha Adam Kotalík.
Experiment za stamiliony z peněženky Daniela Křetínského zatím neslaví úspěchy. Sparta potupně vypadla z Evropy a ani s ligovými soupeři si neumí poradit. Naposledy padla s Brnem, které rozjelo nový ročník naprosto tragicky. Zatímco výkon Zbrojovky se nesl v hesle „nové koště dobře mete“, na Letné toto rčení neplatí ani zdaleka. Doba hájení italského trenéra nemusí trvat dlouho.  
17 fotografií

Sparta potupně vypadla z Evropy. Doba hájení končí, Stramaccioni musí zabrat

Fotbal
Volejbalová Dřevěnice 2017.
Dřevěnice - Druhý víkend největšího a nejpopulárnějšího antukového turnaje se opět vydařil. I když počasí zlobilo a celý pátek pršelo, zejména podvečerní bouřka byla opravdu vydatná, hráči do Dřevěnice přijeli a nelitovali.

Volejbalová Dřevěnice velmi úspěšná

Ostatní sporty
Národní galerie.
Praha - Národní galerie připomene osmičková výročí příštího roku zvláštními výstavami, ale především nově instalovanými expozicemi moderního a poválečného umění ve Veletržním paláci. Mezi stěžejními akcemi bude expozice První republika, která připomene i mimopražská centra uměleckého dění té doby, včetně slovenských či ukrajinských. Výstava nazvaná 1968: S lidskou tváří!!! se bude věnovat vizuální kultuře a experimentům v umění od 50. do 80. let. Galerie vystaví fotografie Josefa Koudelky včetně jeho slavného cyklu Invaze.
8 fotografií

Národní galerie oslaví výročí 2018 Koudelkou, První republikou a experimenty

Praha
Replika sklářské pece na Vlkovsku v současnosti prochází rekonstrukcí. V září tu opět proběhne fritování, tavení a foukání skla.
Havlíčkův Brod – Replika středověké sklářské pece, která se nachází na okraji Havlíčkova Brodu, veřejnosti opět nabídne jedinečnou podívanou. Tým brodského Muzea Vysočiny se tu chystá provést historicky druhou tavbu skla. Pec v současnosti prochází rekonstrukcí.

Brodské muzeum opět roztopí středověkou pec

Havlíčkobrodsko
Židovská čtvrť v Třebíči.
Třebíč - Dominantou fotek úzkých uliček židovského města by neměly být popelnicové nádoby umístěné téměř před každým domem, shodují se turisté i zástupci města. Třebíčští radní proto zavedou opatření a od začátku července změní systém svozu komunálního odpadu ve třech ulicích, Blahoslavově, Leopolda Pokorného a na Havlíčkově nábřeží. Prozatím jen na zkušební období tří měsíců.
29 fotografií

Popelnice už turisté v židovské čtvrti nespatří

Třebíčsko
Na snímku se Jan Michalovič (vlevo) připravuje s parťákem na natáčení sociální sondy. Lidé na videu nechali ležet vandráka na zemi i metr od sebe.
Karlovy Vary – Pochází z Mostu a baví ho kamera a Youtube. Jan Michalovič svou vášeň s týmem proměňuje na snímky různých stylů. Někdy točí vtípky nebo nachytávají zloděje či neukázněné řidiče. Další z rovin jeho práce jsou také sociální experimenty, kdy s kamerou pozoruje lidí, jak reagují na určité situace.

VIDEO: Lidé v Karlových Varech pohořeli v sociálním experimentu

Karlovarsko