ŠTÍTEK: experiment

Na snímku se Jan Michalovič (vlevo) připravuje s parťákem na natáčení sociální sondy. Lidé na videu nechali ležet vandráka na zemi i metr od sebe.
Karlovy Vary – Pochází z Mostu a baví ho kamera a Youtube. Jan Michalovič svou vášeň s týmem proměňuje na snímky různých stylů. Někdy točí vtípky nebo nachytávají zloděje či neukázněné řidiče. Další z rovin jeho práce jsou také sociální experimenty, kdy s kamerou pozoruje lidí, jak reagují na určité situace.

Lidé v Karlových Varech pohořeli v sociálním experimentu

Z okolí
Už podesáté se milovníci pravého nefalšovaného kotlíkového guláše sešli v areálu obecního rybníka ve Světlé Hoře.
Už po desáté se milovníci pravého nefalšovaného kotlíkového guláše sešli v areálu obecního rybníka ve Světlé Hoře. Sdružení Světelská Pohoda ve spolupráci s obcí tady pořádala 9. ročník soutěže O cenu děda Praděda ve vaření kotlíkového guláše. Nejedná se o překlep, první zkušební nultý ročník pořadatelé do celkového počtu nezapočítávají.
13 fotografií

Vítězila gulášová klasika

Bruntálsko
Ilustrační foto
Ostrov - V loňském roce nepřálo ostrovskému Majálesu počasí a celá akce byla pořádně propršená. Letos tomu bylo naopak, sluníčko pražilo a tak značná část posluchačů strávila odpoledne pod stromy, kterých je naštěstí v parku dostatek. Ale stejně jako loni, tak ani letos počasí nikoho neodradilo a do parku proudily davy.

Po roce patřil ostrovský park opět studentům

Volný čas
Vznik života. Ilustrační foto.
Praha - Fyzikálním chemikům Akademie věd Martinu Ferusovi a Svatopluku Civišovi se podařilo zopakovat experiment, který nabízí odpověď na otázku, jak mohly před více než čtyřmi miliardami let vzniknout základy života na planetě Zemi. Zprávu o pokusu českých vědců publikoval prestižní Sborník Národní akademie věd USA, a práce se zařadila mezi tři procenta nejcitovanějších vědeckých článků na světě. V tiskové zprávě o tom v pondělí informovala Grantová agentura ČR.

Život mohl vzniknout z anorganických látek, potvrdili čeští vědci

Praha
Počítačová hra Prey.
Arkane Studios společně s vydavatelem Bethesda přinášejí na pulty obchodů další velkou hru. Prey se odehrává v roce 2032 na palubě vesmírné stanice Talos I. Ta obíhá kolem Měsíce a jako vědecký pracovník Morgan Yu představujete klíčový subjekt experimentu.

Vyšlo akční Prey od tvůrců série Dishonored

Hry
Radnice uspořádala dopravní experiment
Třebíč - Ve všední den ráno se u sochy Cyrila a Metoděje na Karlově náměstí sešli řidič osobního auta, běžkyně, cyklista na elektrokole a zkušená cestovatelka Městskou autobusovou dopravou (MAD). Cílem je zastávka u ZŠ Kpt. Jaroše. Kdo zvítězí?

VIDEO: Radnice uspořádala dopravní experiment

Třebíčsko
Kotlíkové dotace (Praha). Ilustrační foto.
Praha, Střední Čechy - Zájemci o takzvané kotlíkové dotace měli v minulých dnech možnost v Praze zažít opravdové dobrodružství. Někteří z nich před sídlem krajského úřadu na Smíchově strávili i dvě noci, aby si vyčekali kýženou státní podporu na výměnu kotle.

Selhání úřadu? Frontu na dotace lidé stáli i dva dny

Z okolí
Ilustrační foto.
Objev vědců z Národního ústavu duševního zdraví (NUDZ) v Klecanech u Prahy pomůže lépe porozumět schizofrenii. Při experimentu za využití magnetické rezonance zjistili, jaké oblasti mozku jsou aktivní při prožívání vlastního já. Dnes o tom informoval mluvčí NUDZ Jan Červenka. První výsledky vědecké studie byly publikovány v prestižním časopise Schizophrenia Bulletin.

Objev vědců pomůže lépe porozumět schizofrenii

Česko
Typická situace pro levou spojku Davida Šůstka: Náskok, tvrdý projektil z pravačky a... míč se třepotá v síti.
Žďársko - Dvě místa, dvě haly, dva turnaje a přece jsou součástí jediné akce. Organizátoři republikového finále Sportovní ligy základních škol o Pohár ministryně školství v házené se rozhodli pro zajímavý experiment a závěrečné dějství soutěže přidělili do Nového Veselí a Žďáru nad Sázavou. Ve dnech 20. a 21. dubna tam zavítají nejlepší chlapecká a dívčí školní družstva z celé České republiky v kategorii staršího žactva.

Házenkářské finále Sportovní ligy si rozdělí dvě města

Ostatní sporty
Petr Fiala
Karlovy Vary - Že se volby do Parlamentu České republiky blíží, volit budeme na podzim, to dokazuje návštěva nejvyšších představitelů politických stran v regionech. Do karlovarského regionu zavítal nedávno i předseda ODS Petr Fiala a my jsme se ho zeptali:

Předseda ODS: Lidé mají dost politických experimentů

Z okolí
Na základní škole Osvobození v Pelhřimově zahájili experimentální workshopy.
Pelhřimov - Žáci či studenti, ale i lidé z řad široké veřejnosti se včera odpoledne mohli přiučit něčemu novému, mimo jiné si ale také vyzkoušeli experimenty z oblasti přírodovědných předmětů.

Studenti si vyzkoušeli experimenty

Pelhřimovsko
Štěpán Altrichter
Praha - Režisér Štěpán Altrichter na sebe upozornil debutem Schmitke, který loni vyhrál dvě ceny filmových kritiků a dva České lvy. Teď chystá filmař žijící v Berlíně zajímavý experiment jménem Runner. Nejspíš i proto ho někteří z jeho okolí přirovnávají ke kultovní sci-fi Ridleyho Scotta.

Runner je o našem paranoidním světě

Film a televize
Kdo bere drogy a řídí, zabíjí sebe i nevinné lidi. Ukazujete to multimediální výstava v tzv. protidrogovém vlaku.
Moravskoslezský kraj i Město Krnov podpořily protidrogový vlak, který přijede od středy 15. do pátku 17. března na krnovské nádraží. Řada odborníků na protidrogovou prevenci před ním varuje. Prý je neefektivní a příliš drahý.

Je protidrogový vlak jen drahá pouťová atrakce?

Bruntálsko
Drogy. Ilustrační foto.
Zlínský kraj - „Nové drogy vznikají tak rychle, že jejich užívání vlastně není nelegální, dokud se na jejich existenci nepřijde," popisují nebezpečný trend detektivové ze zlínské kriminálky, kteří se boji proti návykovým látkám věnují. Jejich jména musejí z pochopitelných důvodů zůstat utajena. Seznam zakázaných látek se rozrůstá takřka nepřetržitě. V současné době obsahuje stovky položek.

Drogy na zábavě, v klubech nebo přes telefon

Zlínsko
Úřad městské části Praha 8. Ilustrační foto.
Praha - Radnice Prahy 8 zavede hlídku okamžitého úklidu, která bude uklízet nepořádek, na nějž upozorní občané. Dvoučlenná četa by měla začít fungovat v následujících týdnech. Ve středu to řekl místostarosta Matěj Fichtner (ANO). Pokud se hlídka osvědčí, nechá si radnice vytvořit aplikaci, jejímž prostřednictvím budou lidé na nepořádek upozorňovat.

Praha 8 zavede hlídku, která bude uklízet po podnětech od občanů

Praha
Studénka
Okresní soud v Novém Jičíně bude v květnu po více než půldruhém roce bude pokračovat projednávání okolností železničního neštěstí ve Studénce, při kterém v roce 2008 vlak narazil do trosek zříceného mostu. Nehodu osm lidí nepřežilo. Je hotový Znalecký posudek,  na který soud čekal. Jde nejspíš o poslední důkaz, po výslechu jeho autorů by mohl padnout rozsudek. Termín jednání ČTK sdělil soudce Jaromír Pšenica.

Železniční neštěstí ve Studénce bude soud řešit znovu

Česko
Živá kronika Svídnice, projekt, za nímž stojí mimořádnou invencí vybavená a energií sršící divadelnice Vendula Burger (na snímku vlevo) z pradávného hereckého rodu Budilů, se dočkala své tištěné podoby.
Živá kronika Svídnice, jedinečný projekt malé obce, za nímž stojí mimořádnou invencí vybavená a energií sršící divadelnice Vendula Burger z pradávného hereckého rodu Budilů, se dočkal také tištěné podoby. Jeden rok, během něhož se občané vísky nedaleko Dymokur podíleli různými formami na zachycování života v obci, fotografovali, natáčeli videa, kreslili a malovali, tak zůstane zachycený nikoli inkoustem a brkem na tiše žloutnoucích stránkách papíru, ale v moderní formě stravitelné i pro budoucí generace.
19 fotografií

Ve Svídnici pokřtili unikátní Živou kroniku

Volný čas