ŠTÍTEK: experiment

Tvarůžková zmrzlina se nyní dá koupit v Lošticích.
Loštice – První tvarůžek si v Lošticích položili na chléb před 140 lety. Za tu dobu se kuchařky pokoušely upravit originální zrající sýr s typickým aroma na řadu způsobů a v obchodech je dnes k dostání v podobě pusinek, salátů či kremrolí. Nikdo se však za jeho éru nepokusil dodat na trh syreček v podobě letní chladivé pochoutky. Až letos a kde jinde, než v Lošticích. Odezva na tvarůžkovou zmrzlinu je dvojí – stejně jako na samotné tvarůžky.
5 fotografií

Tvarůžkovou zmrzlinu ochutná každý, někdo jen jednou

Olomoucko
Rockem proti přehradě je festival, který se v Nových Heřminovech odehraje 19. srpna. Má připomenout, že zde stát hodlá vybudovat nádrž za tři miliardy bez ohledu na názory místních občanů.
Nové Heřminovy jsou čítankovým příkladem, jak to dopadne, když stát připravuje třímiliardovou investici bez spolupráce s místními. Jsou také experimentem, který prověří, jakou váhu má v demokratickém systému obecní referendum.

Nové Heřminovy bojují Rockem proti přehradě

Bruntálsko
Křižovatka před policejním ředitelstvím
Nymburk - Plynulejší a bezpečnější provoz. Právě to si slibují zástupci od experimentu, na jehož zavedení se od pátku v Nymburce začíná pracovat a bude znamenat pro řidiče úplnou novinku. Na křižovatce ulic Boleslavská a Zbožská, tedy mezi bazénem a budovou policejního ředitelství, se staví provizorní kruhový objezd.

Na křižovatce u bazénu v Nymburce se staví kruhový objezd na zkoušku

Nymbursko
Ondřej Mikula.
Praha - Pod pseudonymem Aid Kid patří k nejznámějším představitelům elektronické hudby u nás. 
I díky němu je tento typ muziky stále populárnější.

Ondřej Mikula udělal své první hudební kroky už v období puberty. Vše odstartovalo tím, že začal hrát na kytaru. Interpretace 
cizích písniček ho ale brzy přestala bavit, a tak se pustil do skládání vlastních.

Aid Kid: Elektronická hudba má v Čechách velkou budoucnost

Praha
Ilustrační foto
Praha – Počty dětských úrazů o prázdninách rostou, nejčastější jsou z neorganizovaného sportu a z her dětí bez dohledu. Zhruba každé desáté zranění ošetřené lékařem je z jízdy na kole. Ročně na úraz v Česku zemře kolem 200 dětí, častěji chlapci. Nejvíc smrtelných úrazů je z dopravních nehod, z tonutí a po skocích do vody. Statistici evidují také případy úmyslného sebepoškození a experimenty s drogami.

Počty dětských úrazů o prázdninách rostou, děti jsou bez dohledu

Česko
Prezident Miloš Zeman při pokusu zvaném "sloní zubní pasta".
Třebíč – Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček je tak zcela oddán své věci, že se nechá dokonce i zapálit. „Kdo chce zapalovat, musí hořet. To platí i pro tiskové mluvčí," prohlásil v třebíčském ekotechnickém centru Alternátor a podvolil se pokusu, při kterém si nechal na ruku nanést hořící pěnu.
5 fotografií

VIDEO: Jak mluvčí Jiří Ovčáček hořel

Třebíčsko
VINICE V OBLASTI MARCHE. Odrůdě pecorino se nejvíce daří právě v oblastech Marche a Abruzzi.
Řím – Víno pecorino už málem upadlo v zapomnění, ale díky jednomu vinaři z východoitalského kraje Marche dnes uspokojuje chuťové pohárky milovníků vína, a to až ve Spojených státech.

Pecorino je i víno. Nejen tvrdý ovčí sýr

Svět
Alternátor oslavil s dětmi své první narozeniny.
Třebíč - Ekotechnické centrum Alternátor v Třebíči v sobotu uspořádalo malou oslavu svých prvních narozenin. A ke každé oslavě samozřejmě patří také pořádný ohňostroj a led do dobrého pití – tyto dvě věci nechyběly ani v Alternátoru, byť v poněkud jiné podobě, než jsme zvyklí.

Alternátor oslavil s dětmi své první narozeniny

Třebíčsko
Výzkumníci na Islandu provedli experiment Carbfix, ve kterém do vulkanické skály pod zemí pumpovali vodu a oxid uhličitý. Po reakci s minerály se ukázalo, že se přeměnil v pevný kus křídovitého materiálu.
Reykjavík – Jak zmírnit globální oteplování? Stačí přeměnit nebezpečný skleníkový plyn oxid uhličitý (CO2) na vápenec. Výzkumníci na Islandu provedli experiment Carbfix, ve kterém do vulkanické skály pod zemí pumpovali vodu a oxid uhličitý.

Boj proti oteplování. Vědci mění plyn na kámen

Svět
Posádka českého čtyřkajaku (zleva) Daniel Havel, Lukáš Trefil, Josef Dostál a Jan Štěrba.
Praha - Je rozhodnuto, čtyřkajak bude v Riu de Janeiro obhajovat bronzovou olympijskou medaili ve stejném složení. V Riu se tak představí na jedné lodi Daniel Havel, Lukáš Trefil, Josef Dostál a Jan Štěrba. "Černý Petr" tak vyšel na aktuálně druhého nejlepšího tuzemského kajakáře Jakuba Špicara, který v posledním závodu Světového poháru v portugalském Montemoru skončil hned za Dostálem v individuálním závodu na olympijském kilometru druhý.

Konec experimentů. Čtyřkajak pojede na OH v tradiční sestavě

Ostatní sporty
Ilustrační foto.
Bern - Švýcaři v dnešním referendu jasně zamítli možnost, že jejich země jako první na světě zavede garantovaný státní příjem pro všechny občany. Ten měl podle návrhu činit 2500 franků (asi 61.000 Kč) měsíčně bez ohledu na to, zda dotyčný pracuje, anebo je nezaměstnaný. Na druhou stranu by země zrušila veškeré sociální dávky, podpory a příspěvku. Proti takovému modelu se podle konečných výsledků postavilo 76,9 procenta voličů.

Švýcaři v referendu zavrhli stálý příjem pro všechny občany

Svět
Experimenta se líbí od svého začátku.
Benešov – Do druhé fáze svého bytí vstupuje zařízení známé obyvatelům města i jeho návštěvníkům jako Experimenta. Ta má po vzniku ve středověkých sklepeních přímo pod nohama úředníků, nyní nového správce, jímž se po výsledku auditu, který spustilo nové vedení města v lednu, stalo Muzeum umění a designu Benešov (MUD).

Do benešovského podzemí pod radnicí přibudou brzy další atrakce

Volný čas
Ilustrační foto
Dobrovolníci, kteří při vědeckém experimentu delší dobu vydrželi bez problémů nepříjemnou situaci, se mohli pochlubit vyšším počtem přátelských vztahů. Přátelé nám totiž pomáhají snášet bolest a bojovat proti depresi. Jsou jakýmsi druhem přírodního morfinu. I když k takovému závěru můžeme dospět na základě zkušeností, má to i své vědecké odůvodnění.

Přátelé působí jako přírodní morfin

Zdraví
Venezuelská vlajka
Venezuela dluží německé letecké společnosti Lufthansa kvůli potížím s převodem místních příjmů z prodeje letenek do zahraničí přes 100 milionů eur (2,7 miliardy Kč). Řekl to dnes mluvčí Lufthansy den poté, co společnost sdělila, že kvůli špatné ekonomické situaci ve Venezuele a potížím s převodem místní měny na devizy pozastaví od 17. června do odvolání lety do této země.

Venezuela dluží Lufthanse přes 100 milionů eur

Ekonomika
Nová scéna Národního divadla
Myši, kam se podíváte. Na Nové scéně Národního divadla jsou hrdiny poslední dramatické novinky sezony Experiment myší ráj, jejímiž autory jsou spolu s režisérem Jiřím Havelkou Martina Sľúková a Marta Ljubková. Premiéra je ohlášena už na dnešek.

Myši a lidé. Mají stejné problémy?

Divadlo
Divadelní Flora Olomouc
Letošní ročník mezinárodního festivalu Divadelní Flora Olomouc spěje do finále. Vyvrcholí o víkendu, kdy se návštěvníkům představí tanečníci z Nizozemska i Maďarska, ale i herci z domácí scény Moravského divadla či Studia Hrdinů. Přehlídka začala minulý pátek a sjeli se na ni umělci z 16 zemí.

Divadelní Flora v Olomouci spěje do finále, končí o víkendu

Divadlo
Rakouská televize zvolila před druhým kolem prezidentských voleb nezvyklý formát televizní debaty, když spolu dvojice kandidátů diskutovala bez moderátora.
Vídeň – Rakouská televize zvolila před druhým kolem prezidentských voleb nezvyklý formát televizní debaty, když spolu dvojice kandidátů diskutovala bez moderátora. Výsledek byl ale katastrofální, soudě alespoň podle rakouských a německých komentátorů. Kandidáti – Norbert Hofer (FPÖ) a Alexander Van der Bellen (Zelení) – spolu hovořili způsobem, který podle některých snižuje důstojnost prezidentského ú­řadu.

Debata kandidátů na rakouského prezidenta byla bez moderátora

Svět
Vrtulník Záchranné služby Olomouckého kraje. Ilustrační foto
Uherský Brod – Vážná poranění a letecký transport do nemocnice. Takový závěr měla neodolatelná touha experimentovat pro partu čtyř mladíků na Uherskobrodsku. Ti chtěli v neděli po páté hodině odpoledne odpálit na poli za Uherským Brodem podomácku vyrobenou třaskavinu, za jejíž výrobou stál šestnáctiletý mladík.

Odpálili vyrobenou třaskavinu. Tři skončili v rukou lékařů

Nehody
Rosice doma porazily Šumperk 2:0. Vítěznou trefu zaznamenaly z penalty.
Brno /FOTOGALERIE/ – Na podzim se trápily, jaro je v jejich podání o něčem jiném. Fotbalové Rosice potvrdily jarní vzestup i v sobotu, když ve 26. kole divize D porazily na vlastním hřišti 2:0 Šumperk. Zaznamenaly tak už šestou jarní výhru z deseti utkání. „Tentokrát od nás výkon nebyl tak povedený. Zápas jsme ubojovali," podotkl Petr Čejka, rosický asistent trenéra a ředitel klubu v jedné osobě.
13 fotografií

Rosice ubojovaly zápas se Šumperkem a potvrdily jarní vzepětí

Fotbal
Pacientka Jana (třetí zprava) a její matka Marta (druhá zprava), která jí darovala dělohu, naslouchají přednostovi Kliniky transplantační chirurgie IKEM Jiřímu Froňkovi cestou na tiskovou konferenci uspořádanou 13. května v Praze.
Praha - První ženou v Česku, jíž lékaři transplantovali dělohu, je třicetiletá Jana. Stala se tak také zřejmě teprve třináctou pacientkou na světě, která takový zákrok absolvovala. Dárkyní byla Janina třiapadesátiletá matka Marta. Dva týdny po operaci se obě ženy cítí velmi dobře. Když se o experimentu lékařů z Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) a motolské nemocnice dozvěděly, nezaváhaly ani minutu.

Lékaři poprvé transplantovali dělohu, darovala ji matka dceři

Česko
Komunitní místnost obecně prospěšné společnosti Prostor Pro v královéhradeckých Malšovicích.
Hradec Králové - Testování míst kolem základních škol v době před zahájením výuky a rozšíření služby na děti ve věku 8 až 13 let. To jsou letošní novinky královéhradecké obecně prospěšné společnosti PROSTOR PRO.

Před drogami pomáhá chránit neziskovka

Hradecko
Kapela UP!GREAT.
Milovníci tvrdší hudby si opět přijdou na své v sobotu 6. května od 20 hodin v bruntálském hudebním klubu Africa Pub. Představí se jim hned dvě divoké kapely, z Ostravy přijede Bruntál navštívit kapela Up!Great, kterou podpoří místní kapela z Václavova u Bruntálu s názvem Demage.

Divoké kapely v Africe

Volný čas