ŠTÍTEK: experiment

Sparta Praha - HC Olomouc
/INFOGRAFIKA/ Po pár letech experimentů se hokejová Sparta znovu vydala na zteč. Přímo a jasně. Žádné příchody neznámých hráčů bůhví odkud, kteří zalepí díry ve třetí nebo čtvrté formaci. Po turbulentních změnách ve vedení klubu přišly na řadu i zajímavé pohyby v kádru. A ty dávají jasný signál: Chceme útočit na nejvyšší mety!  
7 fotografií

Konec experimentů? Hokejovou Spartu „trápí“ přetlak v útoku

Hokej
Sparta Praha - HC Olomouc
/INFOGRAFIKA/ Po pár letech experimentů se hokejová Sparta znovu vydala na zteč. Přímo a jasně. Žádné příchody neznámých hráčů bůhví odkud, kteří zalepí díry ve třetí nebo čtvrté formaci. Po turbulentních změnách ve vedení klubu přišly na řadu i zajímavé pohyby v kádru. A ty dávají jasný signál: Chceme útočit na nejvyšší mety!  
7 fotografií

Konec experimentů? Hokejovou Spartu "trápí" přetlak v útoku

Hokej
Držitelky ceny zleva:  Silvie Rimpelová, Hedvika Kadlecová a Jana Žďárová Karasová.
Nedostatek míst ve školkách, malé platy, předsudky a slabá podpora státu. To je hlavní důvod, proč je ve vědě tak málo žen. Na jejich nízké zastoupení mezi výzkumníky dlouhodobě upozorňuje socioložka Marcela Linková ze Sociologického ústavu Akademie věd ČR. V mezinárodním srovnání se v mnoha ukazatelích řadíme dokonce na poslední místo mezi zeměmi Evropské unie a počet vědkyň v Česku rok od roku klesá.

Proč je ve vědě tak málo žen? Česko neumí využívat jejich potenciál

Společnost
Labutí pár u poděbradské plavební komory čeká potomky.
Poděbrady /FOTOGALERIE/ - O příběhu tragické labutí lásky jsme poprvé psali v loňském roce. Odehrál se na poděbradském zdymadle. Zdejší labutí pár, a hlavně samec pokřtěný na Bohouše, byl atrakcí pro místní i turisty, kteří sledovali jeho divoké kousky třeba při vjezdu výletních lodí do vrat zdymadla.
6 fotografií

Experiment s labutí se daří: už klade vejce

Nymbursko
Český vědec David Bělohrad
Patřím mezi fanoušky Teorie velkého třesku, podle některých měření nejsledovanějšího sitcomu všech dob. Když jsem si v Ženevě povídal s českým vědcem Davidem Bělohradem, který má v Evropské organizaci pro jaderný výzkum (CERN) jako jediný Čech to, čemu se říká definitiva, měl jsem pocit, že jsem dostal jednu z vedlejších rolí. Byť jsem si chvílemi připadal, i po několika letech studií na Českém vysokém učení technickém, jako Penny, seriálová servírka mezi teoretickými fyziky.
7 fotografií

Čech z továrny na antihmotu: Snažíme se opakovat podmínky při vzniku vesmíru

Věda a technika
Jarní ošetřování městských stromů pokračuje. Ilustrační foto
Vysokozdvižná plošina a muž, který s postřikovačem operuje vysoko v korunách stromů. Takový výjev se v tomto týdnu naskytá návštěvníkům zlínského sadu Svobody. Jedná se o výzkumně-experimentální ošetření stromů napadených jmelím. Na výzkumu boje se jmelím spolupracuje zlínský Odbor městské zeleně s vědci z Mendelovy univerzity v Brně.

Proti jmelí postřikem? V sadu Svobody probíhá výzkumný experiment

Zlínsko
Satelit RemoveDEBRIS.
/VIDEO/ Oběžná dráha Země stále více připomíná jedno velké smetiště. Kolem naší planety létají desetitisíce úlomků vysloužilých družic, vyhořelých stupňů nosných raket a dalších umělých objektů, které se stávají reálným nebezpečím nejen pro nově vypouštěné satelity, ale i kosmické lodě a jejich posádky. Britská družice RemoveDEBRIS nyní poprvé otestovala speciální harpunu pro zachytávání větších trosek.
8 fotografií

Úklid oběžné dráhy. Britská družice úspěšně otestovala harpunu na kosmické smetí

Věda a technika
Divadlo Toy Machine.
Turnov – Modrý kocour už klepe na dveře. Druhý největší festival amatérských divadel v republice začíná v Turnově ve středu 20. února. Jak slibují pořadatelé, letošní rok bude rekordní. Diváci se mohou těšit na 26 představení, několik pohádek, špičková loutková představení, profesionální i amatérská divadla.

Festival Modrý kocour se blíží. Letošní ročník bude rekordní

Liberecko
Plzeňský Prazdroj experimentuje s výrobou sušenek z mláta
Plzeňský Prazdroj s pekaři vyrobil zkušební sérii sušenek z mláta, tedy ze zbytku ze sladu používaného při výrobě piva. Jsou ve sladké a slané variantě a cílem bylo zkusit z odpadních surovin vyrobit plnohodnotnou a zdravější variantu obvyklých sušenek, řekla Jitka Němečková, mluvčí pivovaru, v němž se nápad zrodil. Firma zatím nepočítá s výrobou ve velkém.
6 fotografií

Plzeňský Prazdroj experimentuje. Ze zbytků ze sladu vyrobil sušenky

Ekonomika
Na Měsíci vyklíčila semena bavlníku
Na odvrácené straně Měsíce vyklíčila semena bavlníku, která tam dopravila počátkem ledna čínská sonda Čchang-e 4. Informoval o tom dnes Čínský národní vesmírný úřad. Je to poprvé, co na Měsíci vyklíčila nějaká rostlina. Součástí nynější čínské měsíční mise, které se jako první podařilo přistát na odvrácené straně přirozeného satelitu Země, jsou kromě jiného také biologické experimenty.  
8 fotografií

Na Měsíci vyklíčil bavlník. Jeho semena na něj dopravila čínská sonda

Věda a technika