ŠTÍTEK: Ferrari

Rekordní závodní člun Arno XI - Ferrari na jedné z výstav.
Pro každého, kdo se zajímá o závody rychlostních člunů nebo rychlostní rekordy na vodní hladině je název Arno XI – Ferrari pojem. Připomíná jim totiž, že v roce 1953 tento stroj vytvořil rychlostní rekord s fantastickou hodnotou 241,71 kilometrů v hodině. Za dobu své existence byl tento hydroplán třikrát prodán. Naposledy před 12 lety. Také v současnosti je v nabídce.
11 fotografií

Vodní ďábel: Ferrari Arno XI je znovu na prodej za desítky milionů dolarů

Automagazín
Spolu v sedle. Štěpán s otcem Josefem.
Možná vám přijde divné vzpomínat na prahu letních prázdnin na Velikonoce. My ale musíme. Kolo – dokonce dvoukolo – dalo letošní tvář doprovodné charitativní akci „Velikonoce na Hluboké“. Šestadvacetiletý Štěpán z Hluboké, s diagnózou autismu, má v sobě duši nadšeného cyklisty. Dostal krásné červené elektrokolo na společné jízdy s rodiči. Vyrábělo se pro něj na míru celé dva měsíce, a právě bylo slavnostně předáno.

Jak zabavit autistu o prázdninách? Darovaným elektrokolem

Čtenář reportér
Pilot Ferrari Charles Leclerc se vrhá do moře
Dočkal se. Panování stáje Red Bull a šampiona Maxe Verstappena už muselo lidem z Ferrari a také mnoha fanouškům formule 1 lézt krkem. V této sezoně vyhrál famózní Nizozemec pětkrát ze sedmi závodů. To se ve stáji se vzpínajícím se koníkem ve znaku se to vůbec nelíbilo, až přišla Grand Prix Monaka. V ní v neděli triumfoval domácí jezdec v červeném monopostu Charles Leclerc.

Vítězná oslava Ferrari. Leclerc a stájový boss se vykoupali v přístavních vodách

Motorismus
První snímek Škody Vision Gran Turismo
Tohle odhalení nové Škody není úplně standardní. Mladoboleslavská značka tentokrát nepředstavuje vůz z oceli, hliníku a plastu, ale virtuální závodní speciál, se kterým si budete moci zajezdit ve hře Gran Turismo 7. Přesto je ovšem zajímavý i pro nehráče. Škoda se se svým vozem Vision Gran Turismo zařazuje mezi značky, které již svou vizi ideálního závodního vozu představily dříve. Odhalení závodní – byť pouze virtuální – Škody můžete navíc sledovat ve středu živě on-line.

Nová Škoda pro herní svět už ve středu: čím je zajímavá a jak koukat na odhalení

Automagazín
Pepíček už dnes není v kurzu. Kalendář. Ilustrační foto
Ještě před pár desítkami let Češi oslavovali svátek Josefa 19. března velmi bujaře. Šlo o jakýsi Den mužů, který se musel pořádně zapít. Avšak toto tradiční jméno ve statistikách rok od roku postupně mizí, protože jen hrstka rodičů se v současné době rozhodne mít doma malého Pepíčka. V žebříčku popularity tak v Pardubickém kraji vedou Jakub, Matyáš, Tomáš a Matěj.

Konec Josefů v Čechách? Rodiče novorozenců na krásné české jméno zanevřeli

Chrudimsko
Předsezónní testování Formule 1.
V angličtině bychom řekli, že je „race week“ – tedy týden, na jehož konci se jede Velká cena Formule 1. První závod se jede už v sobotu 2. března, tak si pojďme zkrátit čekání pohledem na to, jaké je před začátkem nové sezóny rozložení sil. Něco naznačilo předsezónní testování, něco ale odhalí až první a další závody.

Formule 1: Jaké jsou šance jednotlivých týmů v roce 2024?

Automagazín
Vítěz 24 hodin Le Mans 2023, Ferrari stáje AF Corse, při triumfální jízdě.
Pořadatelé letošního ročníku prestižního vytrvalostního závodu 24 hodin Le Mans zveřejnili předběžnou startovní listinu pro všechny tři kategorie, tedy Hypercar, LMP3 a LMGT3, včetně sedmi náhradníků. Letos se v závodě dočkáme i dlouho očekávaného startu devítinásobného mistra světa silničních motocyklů, Itala Valentina Rossiho. A další zajímavostí letošního Le Mans je i jedna ryze ženská posádka ve startovním poli.
7 fotografií

24 hodin Le Mans 2024: prvenství obhajuje Ferrari, pojede i Valentino Rossi

Automagazín
Formula 1: Drive to Survive
Sezóna 2023 ve Formuli 1 sice skončila a již za týden odstartuje první závod sezóny 2024, ovšem právě dnes – v poslední den předsezónních testů v Bahrajnu, odstartovala událost, na kterou se spousty fanoušků těší jako na samotné závody. Na streamovací platformě Netflix se objevila nová, v pořadí šestá řada pořadu Formula 1: Drive to Survive.

Zákulisí Formule 1: Vyšla nová řada Drive to Survive

Automagazín
Na běhání ji sice stačí jen pořádné tenisky, do auta však atletka často nakládá i lyže, kolo a k tomu spoustu bagáže. Marcela Joglová je úspěšná sportovkyně, která zvládla boj se zdravotními problémy a pak jako maratonská běžkyně dosáhla na olympijskou kvalifikaci. Co je pro ni na cestách důležité a jak si krátí dlouhé chvíle za volantem?
9 fotografií

Auto je oáza klidu, chvilka jenom pro mě, říká úspěšná běžkyně Marcela Joglová

Dámská jízda
Eva Kiliánová
Mnozí fanoušci motoristických sportů by řekli, že má povolání snů. Rodačka ze Vsetína Eva Kiliánová pracuje už čtrnáct let jako event koordinátorka pro jeden z nejslavnějších týmů Formule 1 – Ferrari. Stará se nejen o zajímavé hosty, ale i světové celebrity. S kým se měla možnost setkat? A jaké netradiční přání splnila jednomu návštěvníkovi?
5 fotografií

Jediná Češka ve stáji Ferrari: Lidé chtějí řídit formuli i najít rodný list

Společnost
Belgický závodník Jacky Ickx oslavil s příchodem roku 2024 své 79. narozeniny.
Jeho závodnická kariéra byla opravdu bohatá, například ve Formuli 1 jezdil v letech 1966 až 1979, tedy třináct let. Na svém kontě má 116 závodů, přičemž osmkrát Velkou cenu vyhrál. Ještě bohatší kariéru zažil v závodech sportovní vozů. S příchodem roku 2024 slavný belgický závodník, kterému se přezdívá Mr. Le Mans, Jacky Ickx oslavil 79. narozeniny.
19 fotografií

Mister Le Mans, Belgičan Jacky Ickx, oslavil 79. narozeniny. Stále auta miluje

Automagazín
Ferrari (2023)
Laťka historických filmů ze světa automobilového závodění je nastavena vysoko. Jsou tu fenomenální snímky jako Rivalové nebo Le Mans ’66, které si získaly přízeň fanoušků i daleko mimo okruh automobilových nadšenců. Zařadí se mezi tyto skvosty i novinka Ferrari režiséra Michaela Manna? Sami to můžete posoudit v kinech, a to již ode dneška.
8 fotografií

Do kin vstoupil životopisný film Ferrari

Automagazín
Duna: Část II
Rok 2024 se ve filmu ponese spíše ve znamení návratů. Originální příběhy příliš nečekejte. Pokračování dostanou Gladiátor, Joker i Godzilla, ke slovu přijde také další Pán prstenů. Brilantní, ale mrazivou podívanou nabídne už zkraje roku britská Zóna zájmu, z domácích novinek se můžete těšit na Zahradníkův rok s Oldřichem Kaiserem nebo Vlny Jiří Mádla.
7 fotografií

Duna, Joker i Kaiser na zahradě. Do kin letos míří nostalgická smršť

Film a televize
Michael Schumacher během Velké ceny USA 2004
Deset let může být pro někoho dlouhá doba, jinému zase desetiletí proteče mezi prsty jako voda. Pro ty, kdo milovali závodnické umění krále formule 1 Michaela Schumachera, to je období hořkosti a smutku. I deset let poté, co se Schumacher po vážném zranění mozku při oblíbeném lyžování v Alpách ocitl takřka mimo tento svět, na něj ale jeho fanoušci vzpomínají.
11 fotografií

Deset let od osudné nehody na lyžích. Svět na Michaela Schumachera nezapomíná

Motorismus
Michael Schumacher v barvách Mercedesu
Je považován za jednoho z nejlepších pilotů formule 1 všech dob. Na stupních vítězů stanul celkem 155krát, 91 závodů vyhrál a sedmkrát se stal v tomto sportu mistrem světa, což je rekord, který kromě něj drží už pouze jezdec Lewis Hamilton. Před 10 lety však přišla tragédie. Ne v kokpitu formule, ale na lyžích. Od té doby už s Michaelem Schumacherem nic není jako dřív.
11 fotografií

Před deseti lety Schumacher narazil hlavou na kámen. O jeho stavu se ví jen málo

Historie
McLaren GTS
Britský McLaren je po stránce silničních modelů ukázkovým příkladem úspěšného vzkříšení značky. Poté, co se v roce 1998 vyrobil poslední kus legendárního supersportu F1, McLaren po celá „nultá“ léta nevyráběl žádný vůz na silnici. Jenže pak v roce 2011 přišla řada 12C a od té doby je portfolio britských sporťáků plné aut, která nejsou jen „královny plakátů“, ale skutečně použitelnými vozy. Nyní se představuje ten nejpoužitelnější. Nové GTS je podle slov značky nejpraktičtějším supersportem na světě.
10 fotografií

Opravdu praktická „placka“. McLaren představuje nové GTS

Autosalon
V partnerském vztahu jsou Lilia Khousnoutdinova a Karel Janeček od roku 2017. V témže roce absolvoval zamilovaný pár svatební obřad podle buddhistických tradic v Bhútánu. Oficiální svatba proběhla předloni v Praze
Lilia Khousnoutdinova se už za pár dní zúčastní jako navigátorka řidičky Olgy Lounové East African Safari Classic Rally. Budou jedinou ženskou posádkou v závodě. Manželka miliardáře Karla Janečka v rozhovoru pro časopis Story promluvila nejen o rally, ale i o nástrahách manželství. Prozradila také, zda se stále živí jako dula a vysvětlila, že i když je velmi ženský typ, jen šaty nenosí. 
5 fotografií

Lilia Khousnoutdinova: S Karlem jsme spolu navzdory intrikám, útokům i nemoci

Společnost