ŠTÍTEK: Francie

Marie Terezie Šarlota Bourbonská, jediná dcera Marie Antoinetty a Ludvíka XVI., která přežila Velkou francouzskou revoluci a dožila se dospělosti. Revoluční události a poprava rodičů ji celoživotně poznamenaly
Většinu dospívání prožila v absolutní hrůze. Z dětí popravené francouzské královny Marie Antoinetty se dospělosti dožila pouze její prvorozená dcera, která dostala jméno podle své babičky, Marie Terezie. O tom, že její rodiče zemřeli pod gilotinou, se královská dcera dozvěděla až po letech. Navždy ji to poznamenalo, podle slavné teorie natolik, že si vymyslela novou identitu. 
21 fotografií

O dceři Marie Antoinetty vznikla strašidelná konspirace. Dětství prožila v hrůze

Historie
Komorní filharmonie s hostem Veronikou Kaiserovou okořenila 10. ročník hudebně basketbalové akce Hrajeme spolu za Pardubice.
Koncert před basketbalovým publikem a s netradičním repertoárem. Jednou za rok se hudebníci Komorní filharmonie Pardubice stávají součástí unikátního projektu Hrajeme spolu za Pardubice. Jubilejní desátý ročník tradiční akce osvěžila svým sopránem Veronika Kaiserová. Ápropos, v překladu její přijmení znamená paní Císařová… Obecenstvo pardubické arény rozproudily i rozněžnily písně ze světových filmových melodií.
37 fotografií

Soprán císařovny doprovodil filharmonii na pouti do světa filmových melodií

Volný čas
Jiří Bartl má šedesát
Významného životního jubilea, a to šedesáti let se dnes dožívá Jiří Bartl. Bývalý ligový fotbalista získal s Vítkovicemi mistrovský titul, hrál za ostravský Baník, Duklu, Třinec a výraznou stopu zanechal taky v Opavě. Zahraniční angažmá si vyzkoušel ve Francii. Prosadil se i jako trenér. Vedl Opavu, Zlín, Teplice a Hlučín.

Opora opavského Kaučuku slaví. Jiří Bartl má šedesát

Fotbal
V podzimní a zimní sezóně jsou běžné chřipkové viry
Virus chřipky v Praze zabíjel, i když sezona tradičních respiračních infekcí 2023/2024 se zatím nehlásí. Ostatně jsme si vzhledem k pěknému počasí stále pořádně nezvykli na to, že se léto přehouplo do podzimu… Jen se objevily informace o mírném, zatím nikoli znepokojivém, nárůstu počtu zachycených případů onemocnění covid-19 – přičemž koronavirus, který je má na svědomí, se šíří stejnou cestou.
13 fotografií

Chřipka už v Praze zabíjela v nové sezoně. Zemřel senior z Francie

Praha
Pardubičtí basketbalisté porazili ve slavnostním duelu Kolín.
Dva poločasy… Co je na tom zvláštního? Vždyť jsou sporty, jejichž utkání je rozděleno na dvě poloviny. V Pardubicích jsou ale k vidění jednou ročně unikátní dva poločasy. Jedná se o společné vystoupení filharmoniků a basketbalistů. Ojedinělý projekt se jmenuje Hrajeme spolu za Pardubice. Letos se konal jeho jubilejní desátý ročník. Ten první obstaral koncert Komorní filharmonie Pardubice s hostující sólistkou Veronikou Kaiserovou. Zlato v hrdle a šikovné ruce hudebníků vystřídaly dovednosti dlouhánů z BK KVIS Pardubice, kteří přivítali kolínského soupeře.
5 fotografií

Plánovaný koncert filharmonie vystřídal (ne)plánovaný koncert basketbalistů

Basketbal
Obránce Matyáš Zelingr vyměnil Kladno za Vlašim. Stále al zůstává Rytířem.
Býval nadějným hokejistou, který měl našlápnuto na slušnou kariéru. V mládežnických kategoriích se podíval i do reprezentačních výběrů. Přesto už obránce Matyáš Zelingr v pouhých 24 letech vyměnil profesionální kariéru za amatérskou. Rytířem ale zůstal. Když se jím stal jednou, tak navždy. Jágrovo Kladno ale vyměnil za rodnou Vlašim. K tomu ho přiměla spousta hádek s tátou.

Jágra vyměnil za Vlašim, zůstal ale rytířem. Zelingra nakoply hádky s tátou

Hokej
Štěnice domácí.
/VIDEO/ Některé evropské země zaznamenávají vysoký výskyt štěnic. Situace je vážná třeba ve Francii, kde tuto otázku aktuálně řeší i v souvislosti s přípravou na olympijské hry. Avšak ani česká města nezůstala ušetřena. Kolín v tomto není výjimkou. Aktuálně zde deratizační firma řeší dezinsekci jednoho celého panelového domu. Štěnice se šíří velmi rychle. Navíc lidem často trvá, než tento problém začnou řešit. A to je podle odborníků jedna z nejzásadnějších rad: včas zavolat pomoc.

Štěnice v Kolíně zamořily panelový dům. Řeší se to těžko, říká deratizátor

Kolínsko
Basketbalistky Žabin Brno (v tmavých dresech) sehrály druhý zápas eurocupové skupiny A na palubovce řecké Eleftherie.
Nepříjemnou porážku koušou basketbalistky Žabin Brno, které ve středu večer těsně prohrály i své druhé utkání v eurocupové skupině A. S aktuálním nezdarem 68:70 se ale smiřují těžce, protože padly na palubovce nejschůdnějšího soupeře skupiny Eleftherie z předměstí řeckých Athén i po několika sporných rozhodnutích sudích. Svěřenky trenéra Viktora Pruši si v utkání plném zvratů udržovaly ve čtvrté čtvrtině mírný náskok, který domácí hráčky smazaly a v poslední minutě skóre otočily.
20 fotografií

FOTO: Hořká porážka Žabin v Řecku: Odjíždíme znechucené, zdůraznila kapitánka

Ostatní sporty
Mária Mucha šije už osm let dobové kostýmy ze 14. století.
Je to už osm let, co Mária Mucha bojující s roztroušenou sklerózou začala tvořit dobové kostýmy ze 14. století. Bez náčrtu, bez metru nebo šicího stroje. Jen s vizí a ručně. Mária Mucha žije střídavě ve Zlíně a ve Francii. Své kostýmy vystavuje a výtěžek putuje nadaci Roska, která podporuje lidi se stejnou nemocí, jakou sama trpí. Pro Deník popsala i to, jak surový život s obávanou diagnózou může být.
23 fotografií

Paní Mária měla nutkání a začala šít kostýmy. Vyklubala se z toho těžká diagnóza

Ženy
Připomeňte si úvodní výhru KP TANY Brno v EuroCupu na palubovce lucemburského Grengewaldu.
Po cenné výhře 76:59 v úvodním utkání EuroCupu na palubovce lucemburského Grengewaldu a těsné porážce 75:82 v derby se Žabinami čeká na basketbalistky KP TANY Brno jedna z největších možných výzev. Ve čtvrtek od půl osmé večer totiž přivítají ve svém druhém zápasu v letošním EuroCupu na domácí palubovce v hale ve Vodově ulici trojnásobné vítězky Euroligy z Francie Tango Bourges. 
21 fotografií

KP čeká doma gigant z Francie. Nesmíme si dělat těžkou hlavu, velí kapitánka

Ostatní sporty
Poslední letošní mykologická vycházka s mykologem Pavlem Špinarem za běžnými i vzácnými houbami kolem Velmovic u Chýnova směrem na Dubské vrchy se uskutečnila v neděli 15. října dopoledne.
Poslední letošní výpravu s mykologem Pavlem Špinarem uspořádala v neděli 15. října Městská knihovna Chýnov. Díky ní se návštěvníci na tři hodiny ponořili do přírodních krás Dubských vrchů u Velmovic na Táborsku. Vycházky spojené s určováním běžných i vzácnějších druhů podzimních hub se zúčastnilo asi 15 nadšených houbařů různého věku.
53 fotografií

Vzácné, jedlé i jedovaté houby poznávali lidé s mykologem Pavlem Špinarem

Táborsko
Poprava Marie Antoinetty v roce 1793. Královna byla mezi lidmi extrémně nepopulární, ke zničení její pověsti přispěla i aféra s náhrdelníkem
Mezi nejslavnější popravy v historii se bezesporu řadí smrt francouzské královny Marie Antoinetty. Nejmladší dcera Marie Terezie se kvůli svému postavení i neoblíbenosti u francouzského lidu stala obětí Velké francouzské revoluce. Přitom ještě pár týdnů předtím, než přišla o hlavu pod gilotinou, začala věřit, že vyvázne bez újmy. Dokonce si pořídila nové šaty.
7 fotografií

Poslední dny Marie Antoinetty: Zažívala šikanu, před popravou jí zbělely vlasy

Historie
Závodní víkend francouzského mistrovství tvoří celkem čtyři jízdy. Foto: Buggyra media
Další vrchol sportovní sezony je tady. Na domácí půdě Téa Calveta v Albi chtějí jezdci Buggyra Academy France o víkendu zakončit skvělou sezonu francouzského šampionátu tahačů na okruzích ziskem tří titulů. Calvetovi chybí ke druhé korunovaci mistrem Francie získat jen dva body. Raphaël Sousa sahá po vítězství v kategorii Junior a spolu mají na dosah také titul mezi týmy.

Finiš báječné sezony. Buggyra Academy France útočí na tři tituly

Ostatní sporty
Čeští badmintonisté Adam Mendrek s Ondřejem Králem.
Největší výsledek jejich deblové kariéry a jeden z největších úspěchů českého badmintonu! Adam Mendrek s Ondřejem Králem porazili ve finském Vantaa americké hráče Vinsona Chiu a Joshuu Yuana a dostali se tak do čtvrtfinále turnaje Super 500, což je třetí nejvyšší třída. Zároveň získali velkou porci bodů do kvalifikace na olympijské hry v Paříži. V pátek hrají o postup do semifinále proti bývalým světovým jedničkám z Indonésie. „Touto výhrou jsme se dostali na postupové místo na OH. Nemáme slov. Ještě nás ale čeká několik turnajů, počítá se výsledkově nejlepších deset,“ dodal Mendrek.

Úspěch! Mendrek s Králem porazili Američany a stále mají naději na postup na OH

Ostatní sporty
Útok na střední škole ve francouzském Arrasu
Francouzská vláda vyhlásila nejvyšší stupeň varování před terorismem poté, co dnes zhruba dvacetiletý mladík na střední škole v Arrasu na severu země nožem zabil učitele a další lidi zranil. Policie pachatele zadržela a vyslýchá, stejně jako sedm další lidí včetně několika jeho příbuzných, uvedla agentura AFP. Prezident Emannuel Macron označil útok za barbarský čin islamistického terorismu. Podle ministra vnitra Géralda Darmanina existuje spojitost mezi útokem a sílícím konfliktem na Blízkém východě.

Útočník ve škole na severu Francie zabil nožem učitele. Zachytily ho kamery

Státy EU
A London news boy.
Elvis žije! Anebo je to novinářská kachna? Proč nám pojmenování vodního ptáka s plochým zobákem evokuje nepravdivou, respektive zcela vymyšlenou zprávu skandálního charakteru? Odpovědět na tuto otázku není vůbec lehké. Možností je totiž hned několik. Podle jedněch přilétlo zvláštní přirovnání z Anglie, podle druhých z Francie a další přísahají na Německo. V českém prostředí se „die Zeitungsente“ poprvé objevuje v druhé polovině 19. století.

Seriál o češtině Slovíčkaření: Odkud k nám přilétla novinářská kachna

Věda
Michal Holčapek
Chemik Michal Holčapek z Univerzity Pardubice získal letošní Cenu Rudolfa Lukeše. Prestižní ocenění uděluje Česká společnost chemická ve spolupráci s Nadací Experientia a vědec ji obdrží za významný přínos v oboru hmotnostní spektrometrie. Právě ta je klíčovou metodou pro analýzu lipidů z krve, kterou Holčapkův tým využil pro včasnou detekci některých typů rakoviny. Uvedla to univerzita ve své tiskové zprávě.

Vědec Michal Holčapek získal cenu Rudolfa Lukeše

Pardubicko
Škody po hostině a snůška vajíček plzáka španělského.
Jsou neuvěřitelně žraví, je jich moc a už na jaře po sobě zanechávají na pečlivě udržovaných záhoncích zahrádkářů strašnou spoušť. Plzák španělský je v současné době považován za invazní druh v několika zemích, včetně České republiky. Nepomáhají proti němu často ani důmyslné metody k hubení. Je jich (ho) zkrátka všude moc. Jak zabránit hororovému scénáři na jarních zahradách radí pan František z Vratimova. Připojil i snímky zničené podzimní úrody a snůšky slimáčích vajíček.
10 fotografií

Tip čtenáře: Slimáčí horor ve Vratimově? Do boje je třeba vyrazit už na podzim

Čtenář reportér