ŠTÍTEK: Francie

ilustrační foto
Za účasti devíti zemí (ČR, Španělsko, Rumunsko, J. Korea, Francie, Maďarsko, Slovensko, Irák a Itálie) se konalo v Modřicích mistrovství světa juniorů U21 v nohejbalu. Stejně jako u ženské kategorie, také dorostenci se po dvouleté pauze dočkali svého světového šampionátu a čekal je úkol nejtěžší, obhajoba všech tří disciplín. Povedlo se na výbornou, k čemuž přispěli také hráči Spartaku Čelákovice.

Mladí nohejbalisté čelákovického klubu se stali mistry světa

Ostatní sporty
Komiksy na téma mělnické zastupitelstvo baví tamní obyvatele.
/FOTOGALERIE/ Že to na Mělníku mezi zastupiteli vře, není žádným tajemstvím. Naopak se z toho stala dlouhotrvající tradice. Nekonečné dohady na jejich zasedáních jsou pro mnohé občany na místě i sledující přímé přenosy z domova dost únavné. Někteří se tam ale naopak královsky baví. A když se k tomu přidá grafický talent, vtip a nadhled, zprostředkuje to i ostatním. Už sedmý díl komiksu představil na sociální síti tajemný autor vystupující pod pseudonymem Občan Mělnický. Co svěřil Deníku? 
10 fotografií

Komunální politika s vtipem a nadhledem. Tajemný autor komiksu baví Mělník

Mělnicko
Slezský šlechtic Petr Vok z Kravař se stal řízením osudu majitelem slezských a moravských držav templářského řádu. V pozadí tohoto obchodu byla možná tajemná hra komtura řádu Ecca, jenž se chtěl vložit do soupeření o český trůn
Snad žádný mnišský řád není spojen s tolika legendami jako templáři. Tito „Chudí rytíři Kristovi a Šalomounova chrámu“, jak se oficiálně jmenovali, představovali nejmocnější, nejbohatší a nejzáhadnější vojenskou organizaci středověku. Své jméno odvozovali od Šalomounova chrámu v Jeruzalémě, na jehož místě vybudovali své původní sídlo. Jejich řád hýbal dějinami mnoha států. Chtěl ale ovlivnit i volbu českého krále?

PODCAST: Dějiny temné i tajemné. O templářích a Petru Vokovi

Česko
C-17 Globemaster indického vojenského letectva
Největší demokracie světa, jak je Indie dlouhá desetiletí nazývána, spouští poměrně často obří tendry na nákup vojenské techniky, která má ubránit bezmála zemi s bezmála půldruhé miliardy obyvatel primárně proti vlivu ze strany Číny. Posledním velkým nákupem budou transportní letouny pro indické letectvo, které dlouhá léta spoléhalo zejména na Iljušin Il-76. Časy se mění a do budoucna již Rusové do Indie svoje transportní letouny dodávat nebudou.

Rusko ztrácí důležitého spojence. Indie se zbavuje letadel a Moskvu obchází

Věda a technika
Festival svatomartinských vín a husí pečínky na náplavce v Praze.
Příští sobotu, 11. listopadu v 11 hodin, nabídnou restaurace svatomartinské hody. Součástí je většinou husí kaldoun, paštika, hustí stehno a svatomartinské víno. Menu se vším všudy vyjde Pražany asi na tisícovku. Restaurace přitom doporučují rezervovat si stůl s dostatečným předstihem. Nezřídka i týden předem. Husu na doma si budou lidé moci pořídit mimo jiné na farmářských trzích na Rašínově nábřeží.
46 fotografií

Svatomartinské slavnosti se blíží. Menu s husou vyjde v Praze asi na tisícovku

Praha
Eduards Tralmaks v dresu Kladna
Hokejové Kladno bude mít svoje zastoupení během reprezentační přestávky nejen v českém národním týmu. Lotyši, kteří na posledním světovém šampionátu brali senzační bronz, totiž povolali do služby kanonýra Eduardse Tralmakse. Šestadvacetiletý útočník, jenž posílil tým Jaromíra Jágra před sezonou, je jedním ze dvanácti nominovaných útočníků na dvojzápas proti Francii.

Rytíři mají dalšího reprezentanta, Lotyši povolali do služby Tralmakse

Hokej
Bouře Ciarán zasáhla i Itálii
Prudká bouře Ciarán si v Evropě vyžádala nejméně 17 mrtvých. V italském Toskánsku, které postihly silné deště a vítr, zemřelo šest lidí, oznámily tamní úřady. Několik dalších lidí se stále pohřešuje. Čtyři lidé zahynuli při ztroskotání plachetnice v Portugalsku, které způsobily špatné povětrnostní podmínky, píše agentura AFP. Již dříve dva mrtvé hlásily Francie a Belgie a po jednom mrtvém pak Španělsko, Nizozemsko a Německo.
7 fotografií

Bouře Ciarán má 17 obětí. Lidé umírali v Itálii i Portugalsku, voda odnesla auta

Státy EU
Václav Svěrkoš je ikonou Baníku
Slibnou hráčskou kariéru mu ukončila zranění, před časem se tak pustil do nového dobrodružství. A zatím úspěšného. Někdejší útočník Václav Svěrkoš, který kromě svého milovaného Baníku hrál v Německu, Rakousku, Řecku i ve Francii, a vstřelil první gól mistrovství Evropy 2008, se nevydal na dráhu trenéra. Místo toho založil v Ostravě s parťákem Ondřejem Mikou agenturu Sports & Counselling. „Baví mě to, navíc si práci můžu naplánovat podle potřeb svých i rodiny,“ líčí po sedmi letech fungování na trhu ve středu čerstvý čtyřicátník v obsáhlém rozhovoru pro Deník.
15 fotografií

Svěrkoš se našel v roli agenta: Do Sparty nikomu nebráním, hádám se i s Baníkem

Fotbal
Následky bouře Ciarán v ulicích Londýna
Nejméně sedm lidí zemřelo na západě Evropy po úderu bouře Ciarán. Ta ve čtvrtek od Británie přes Francii po Německo vyvracela stromy a zaplavovala ulice měst. Na řadě míst byla přerušena silniční i železniční doprava, aerolinky zrušily stovky letů. Více než milion domácností je bez proudu a úřady varují, že mohou přijít další záplavy. Velmi silný vítr může podle meteorologů působit problémy až do pátečního rána.
7 fotografií

Na Evropu udeřila bouře Ciarán, zemřelo sedm lidí. Výstraha platila i pro Česko

Státy EU
V plzeňské zoo bude pro děti v sobotu připravena strašidelná stezka, zakončená lampionovým průvodem a show v amfiteátru.
V pátek začíná filmový Juniorfest, který zavítá do šesti měst, v Plzni jsou připraveny dvě oblíbené akce v zoo či festival pro cestovatele nebo milovníky Francie, v nedaleké Zruči pak Moravský večer. V Domažlicích mohou zájemci navštívit přednášku profesionálního pračlověka, v Klatovech začíná plesová sezona a v Rokycanech a v Kladrubech nová výstava v muzeu. V Tachově si pak lidé mohou užít netradiční prohlídky kláštera, pro děti jsou na řadě míst připraveny strašidelné stezky.

Tipy na víkend: Juniorfest, běh pro zoo a přednáška profesionálního pračlověka

Plzeňsko
Václav Svěrkoš je ikonou Baníku
Slibnou hráčskou kariéru mu ukončila zranění, před časem se tak pustil do nového dobrodružství. A zatím úspěšného. Někdejší útočník Václav Svěrkoš, který kromě svého milovaného Baníku hrál v Německu, Rakousku, Řecku i ve Francii, a vstřelil první gól mistrovství Evropy 2008, se nevydal na dráhu trenéra. Místo toho založil v Ostravě s parťákem Ondřejem Mikou agenturu Sports & Counselling. „Baví mě to, navíc si práci můžu naplánovat podle potřeb svých i rodiny,“ líčí po sedmi letech fungování na trhu ve středu čerstvý čtyřicátník v obsáhlém rozhovoru pro Deník.
15 fotografií

Svěrkoš se našel v roli agenta: Do Sparty nikomu nebráním, hádám se i s Baníkem

Fotbal
Zpěvačka Angélique Kidjo bývá nazývána první dámou africké hudby.
Je držitelkou pěti cen Grammy a čerstvou laureátkou hudební nobelovky Polar Music Prize. Rodačka z Beninu, žijící od osmdesátých let ve Francii, bývá právem považována za největší žijící africkou zpěvačku. Osmnáct nadšeně přijatých alb mluví za vše. Stejně jako duety s nejzářivějšími hvězdami současnosti, mezi nimiž nechybí Bono, Peter Gabriel, Alicia Keys, Carlos Santana ani Sting. Výjimečná umělkyně překračuje žánry s lehkostí tance, kterým doprovází svá vystoupení. V úterý 7. listopadu bude Angélique Kidjo hvězdou festivalu Prague Sounds.
10 fotografií

Angélique Kidjo: Do Afriky se vracím s pocitem, že ji nikdy nepřestanu objevovat

Hudba
Vstup do Zoo Hodonín v době rekonstrukce vstupního objektu.
/VIDEO/ Pro mnohé pro překvapivě poslední vůli se rozhodl rodák z Hodonína. V rozhodování, komu odkáže v testamentu dva své byty, zřejmě sehrálo roli právě jeho jihomoravské rodiště. Jeden byt je sice v Praze a druhý v Jindřichově Hradci, avšak přesto jej poslal do rukou zoologického zahrady ze svého rodného města. Ta svůj vděk plánuje přiblížit důstojnou připomínkou.
7 fotografií

Dědictví pro zoo v Hodoníně. Peníze z prodeje bytů pomohou rekonstrukci

Hodonínsko
Výjimečně pro veřejnost otevřený zámek v Trpístech přinesl přehlídku světelných a digitálních instalací, které návštěvníky nadchly.
Neobvyklý zážitek si odnesli návštěvníci, kteří se vydali večer v sobotu 28. října do Trpíst. V rámci evropského projektu La Nuit des Chateaxu – Noc zámků se představil zdejší zámek se svým projektem Illuminate vol.2. Stejně jako při loňském premiérovém ročníku i letos přinesly interiéry zámku a částečně také venkovní prostory nebývalou světelnou podívanou. Pro návštěvníky byla přichystána přehlídka světelných efektů, zvukových a digitálních instalací. Nechyběla živá ani reprodukovaná hudba, tvořivé dílny pro děti a občerstvení.
70 fotografií

Světelné a digitální instalace na zámku v Trpístech návštěvníky nadchly

Tachovsko
Dým stoupá ze severní části pásma Gazy v důsledku izraelského náletu poblíž hranic s Gazou 28. října 2023
Spojené státy vyzvaly Izrael, aby rozlišoval mezi radikálním hnutím Hamás a palestinskými civilisty. Apel vyslaly prostřednictvím bezpečnostního poradce Bílého domu v druhý den intenzivnější fáze izraelské protiofenzivy proti Hamásu v Pásmu Gazy, která je reakcí na teroristický útok islamistů na Izrael ze 7. října. Americký prezident Joe Biden podle Bílého domu v telefonickém rozhovoru s izraelským premiérem zdůraznil, že Izrael musí bránit své občany před terorismem způsobem, který chrání civilisty.
8 fotografií

Washington vyzval Izrael, aby rozlišoval mezi Hamásem a palestinskými civilisty

Svět
Badmintonisté B.O. Chance Ostrava Sportclub v minulém ročníku extraligy smíšených družstev jako nováček vybojovali bronz, na který chtějí letos navázat.
/FOTOGALERIE/ V extralize smíšených družstev v minulé sezoně jako nováček vybojovali badmintonisté B.O. Chance Ostrava Sportclub bronz, na který letos chtějí navázat. Tým kolem české reprezentantky Terezy Švábíkové začíná nový ročník v sobotu 28. října od 15 hodin v domácí hale Ridera Sport proti devítinásobnému českému šampionovi z Benátek nad Jizerou, v neděli od 10 hodin ho ve SC Fajne čeká regionální derby se Sokolem Klimkovice.
5 fotografií

Badmintonisté B.O. Ostrava už mají bronz, teď jdou znovu do boje o další medaili

Ostatní sporty
Jean-Marc Porte na Sněžných jámách
Ve dnech 24. – 27. 9. proběhl v Krkonoších individuální press trip zahraničního zastoupení Francie. Třídenní pěší přechod nejvyššího tuzemského pohoří organizačně zajišťovala destinační společnost Krkonoše (DMO Krkonoše) a Czech Tourism ve spolupráci s několika dalšími subjekty. Výstupem press tripu bude rozsáhlá fotoreportáž ve francouzském dvouměsíčníku o horolezectví a pěší turistice TREK Magazine, který vychází v nákladu padesáti tisíc výtisků.
4 fotografie

Třídenní přechod Krkonoš s francouzským novinářem a cestovatelem

Krkonoše
Prezident Petr Pavel
Prezident Petr Pavel bude v sobotu poprvé za dobu svého působení na pražském Hradě předávat ocenění významným osobnostem. Kancelář prezidenta oficiální seznam vyznamenaných zatím tají, přesto jsou už některá jména známá, případně se hovoří o možných kandidátech. Mezi nominovanými by měli být i přinejmenším tři lidé z Třebíčska.

Prezident bude vyznamenávat. Z Třebíčska by mohli ocenění dostat tři lidé

Třebíčsko
Divadlo Ventyl v Hranicích působí od roku 2013.
SOUTĚŽ O VSTUPENKY/ Divadlo Ventyl v Hranicích působí od roku 2013 a za desetiletí má na kontě osm komedií, tři české premiéry, více než 200 představení a tisíce diváků. Premiéru nové úsměvné hry Ať žije Bouchon! odehraje divadlo Ventyl v sobotu 11. listopadu od 19 hodin v hranické Sokolovně. O sezoně uplynulé i té budoucí jsme si povídali s principálem, režisérem a hercem Kamilem Štroncerem.
21 fotografií

Nová sezona s novou premiérou. Hranické divadlo Ventyl nevypadlo z tempa

Hranicko
Tisíce lidi se přišlo podívat na pražské Hradčanské náměstí kde prezident Petr Pavel slavnostně zahájil Středoevropskou rallye.
Středoevropská rallye byla slavnostně zahájena na Hradčanském náměstí v přítomnosti českého prezidenta Petra Pavla, který si nemohl nechat ujít premiéru světové rallye v Česku. Ze startovní rampy u Pražského hradu sjel i úřadující šampion Kalle Rovanperä z Finska či osminásobný mistr světa Sébastien Ogier z Francie. Jezdce vítaly davy nadšených fanoušků.
37 fotografií

Obrazem: Premiéra světové rallye v Česku. Piloty vítal prezident Petr Pavel

Ostatní sporty
Tisíce lidi se přišlo podívat na pražské Hradčanské náměstí kde prezident Petr Pavel slavnostně zahájil Středoevropskou rallye.
Středoevropská rallye byla slavnostně zahájena na Hradčanském náměstí v přítomnosti českého prezidenta Petra Pavla, který si nemohl nechat ujít premiéru světové rallye v Česku. Ze startovní rampy u Pražského hradu sjel i úřadující šampion Kalle Rovanperä z Finska či osminásobný mistr světa Sébastien Ogier z Francie. Jezdce vítaly davy nadšených fanoušků.
24 fotografií

OBRAZEM: Premiéra světové rallye v Česku. Piloty vítal prezident Petr Pavel

Motorismus
Tým Neptunes Nantes
Fanoušci volejbalu a kvalitního sportu si ve středu 8. listopadu 2023 přijdou na své. Do sportovní haly Klimeška v Kutné Hoře se vrací jedna ze soutěží CEV, Evropské volejbalové federace. Po třech utkáních Champions League Women v sezoně 2022/2023, kdy holky z Dnipra hostily věhlasné týmy z Itálie, Francie a Rumunska v základní skupině Ligy mistryň, přivítají pořadatelé poprvé CEV Challenge Cup. A v něm český přední tým PVK Olymp Praha, v tabulce Uniqa extraligy žen na šestém místě, vyzve mužstvo Neptunes Nantes, aktuálně čtvrtý tým francouzské nejvyšší volejbalové soutěže žen Ligue A.

Kutnohorská Klimeška opět ožije špičkovým evropským volejbalem

Ostatní sporty
Sébastien Ogier
Na startu premiérového ročníku Středoevropské rallye nebudou chybět největší hvězdy současnosti. Pozornost bude upřena na osminásobného mistra světa Sébastiena Ogiera z Francie. Po českých silnicích se poženou také vedoucí závodník a obhájce titulu Kalle Rovanperä z Finska či bývalý šampion Ott Tänak z Estonska a další esa světové rallye. Seznamte se s největšími hvězdami šampionátu WRC.

Seznamte se. Pět největších hvězd šampionátu WRC, které rozzáří Česko

Motorismus
Nový razicí štít pro tunel pod Alpami na trati Lyon.
Německá společnost Herrenknecht dokončila výrobu třetího z celkem sedmi razicích štítů, které budou stavební firmy používat na stavbě nejdelšího železničního tunelu na světě. 180 metrů dlouhý stroj má budovat dalších devět kilometrů tunelu mezi Francií a Itálií, který bude součástí nového spojení mezi Lyonem a Turínem. Informoval o tom server Zdopravy.cz.

Červené monstrum je hotové. Nejdelší železniční tunel světa bude razit nový štít

Státy EU
Okresní přebor: Tatran Rakovník (v zeleném) - Mšecké Žehrovice 6:0
/PŘIDÁNO VIDEO/ Slunečný víkend přinesl v okresním přeboru fotbalistů opět několik zajímavých výsledků. Překvapením je bezesporu remíza rezervy Hředel s rozjetou Kněževsí. Gólová přestřelka se odehrála v Senomatech, kde nová posila Gabriel z Francie zaznamenala hattrick. Tříbrankový zápis si připsal také Jan Beneš proti Mšeckým Žehrovicím a dokonce čtyřbrankový byl lubenský Dominik Varyš proti Lužné.
28 fotografií

Zmrtvýchvstání Beranů nakonec bez úspěchu, Tatran jde do čela

Okresy