ŠTÍTEK: Francie

Martínek Zatloukal trpí vzácným onemocněním - syndromem AADC
Sbírka pro malého Martínka Zatloukala, která se uskutečnila na začátku podzimu, vám nejspíš nemohla uniknout. Pro nemocného chlapce s kudrnatými vlásky a roztomilým úsměvem se vybrala obrovská částka v rekordním čase. Během pár dní získal od štědrých lidí na svou léčbu přes 150 milionů korun. Kdy Martínek podstoupí léčbu, kterou kliniku rodina vybrala a jak je na tom chlapeček aktuálně se zdravím?
8 fotografií

Martínek, pro kterého se vybralo 150 milionů: Už víme, kdy a kde podstoupí léčbu

Zdraví
Řidič kamionu Jiří Jeník z Litomyšle vydal svoji první knihu.
Původním povoláním strojní mechanik usedá už více než deset let za volant kamionu a brázdí Evropu. Jiří Jeník z Litomyšle zažil za volantem kamionu mnoho příběhů a jak uvedl v rozhovoru pro Svitavský deník, tuto práci člověk musí milovat i nenávidět zároveň. Své zážitky popisuje Jiří Jeník v knize s příznačným názvem Za volantem trochu jinak. 
11 fotografií

Řídit kamion chtěl od dětství. Jiří Jeník napsal knihu o svém životě za volantem

Život řidiče
Jiří Hána získal vzdělání na Divadelní fakultě Akademie múzických umění. Herectví studoval pod vedením Borise Rösnera, Evy Salzmannové a režiséra Miloše Horanského.
Jiří Hána si divadelní komedií Berlín, Berlín oživil vzpomínky na osmdesátá léta. Ve škole seděl s rukama za zády a západní čokoláda mu chutnala natolik, že ji jedl po kostičkách i několik týdnů. Herec v časopisu Story prozradil, jaké to je být v kůži agenta Stasi v komedii, kde se smích střídá s mrazivými momenty a co už by nikdy nechtěl zažít. 
3 fotografie

Jiří Hána: My si pořád na něco stěžujeme. Každý je zodpovědný za svůj život

Společnost
Sklep francouzského hradu Vaux-le-Vicomte s figurínou slavného muže se železnou maskou, který prý byl v tomto hradu vězněn několik let. Míst jeho vězení bylo víc, včetně slavné pařížské Bastily
Před 320 lety, v pondělí 19. listopadu roku 1703, zemřel v pařížské Bastile muž, který od roku 1669 prošel několika francouzskými věznicemi, aniž by kdokoli spatřil jeho tvář, protože byl nucen skrývat ji pod maskou. Byl pohřben pod jménem Marchioly a jeho skutečná totožnost zůstala tajemstvím, což vedlo k celé řadě legend včetně té nejslavnější o utajeném králově dvojčeti. Podle vědců ale byl maskovaným vězněm někdo jiný.
12 fotografií

Ani králův levoboček, ani jeho dvojče. Kdo byl tajemný muž se železnou maskou

Historie
Češi si stále nenašli cestu k autům s elektromotorem
Češi si stále nenašli cestu k autům s elektromotorem. Ve srovnání s ostatními členskými zeměmi Evropské unie má Česko spolu se Slovenskem nejnižší podíl registrací nových aut na bateriový pohon. Vyplývá to z dat Evropské asociace výrobců automobilů pro období leden až září letošního roku. Nejdůležitější evropské trhy přitom společně poprvé v historii zaznamenaly víc prodaných aut s alternativním pohonem než se spalovacím motorem. 

Švédy elektroauta lákají, Čechy naopak. Řidiči je u nás moc nekupují

Ekonomika
Jaroslav Hutka zazpíval Tetínu a zavzpomínal na svou minulost.
/FOTO, VIDEO/ V předvečer 17. listopadu vystoupil v Tetíně v Komunitním centru sv. Ludmily písničkář Jaroslav Hutka (76). Během tříhodinového vystoupení zavzpomínal na rodnou Olomouc, na cestování po Indii a Francii, kde skládal v poslední době písničky, na své nejmenší děti ve věku 3, 5 a 7 let, které má s o 36 mladší přítelkyní Magdalenou Hodovicovou.
15 fotografií

Písničkář Jaroslav Hutka zazpíval Tetínu a zavzpomínal na svou minulost

Volný čas
Agresivita za volantem. Ilustrační snímek
Tresty pro piráty silnic jsou v Česku mírné. Odpovídají spíše běžnému dopravnímu přestupku, ačkoliv agrese za volantem může vést až k dopravní nehodě s fatálními následky. Podle dopravních expertů České republice chybí pro přísnější trestání bezohledných řidičů přesná definice agresivity. Problémem jsou i nízké pokuty. Situace se podle ministerstva dopravy má změnit od příštího roku. 

Obrovský problém Česka? Agresivita řidičů. Experti žádají přísnější tresty

Doprava
Jaromír Indra_ragby Vyškov
Česká ragbyová unie aktuálně vydala obsáhlou zprávu o fungování českých klubů. V ní se mimo jiné konstatuje, že jedním z největších důvodů, proč se nedaří navyšovat členskou základnu je nedostatek kvalitních trenérů pro mládež. O to víc je třeba vážit si těch, kteří pro české ragby něco udělali. V případě Jaromíra Indry je to pořádný balík práce. Mládeži se ve Vyškově věnoval přes pětadvacet let! Kadetskou reprezentaci vedl čtrnáct roků.
15 fotografií

Slavná éra vyškovského ragby Jaromíru Indrovi utekla, přesto má hodně titulů

Ostatní sporty
Svatomartinský lampionový průvod v režii Rodinného centra Kopretina v Čáslavi.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Svatomartinský průvod uspořádalo v pátek 10. listopadu Rodinné centrum Kopretina v Čáslavi ve spolupráci s městem a římskokatolickou farností. Trasa průvodu vedla z Kostelního náměstí na náměstí Jana Žižky z Trocnova. Po příchodu k morovému mariánskému sloupu děti z Kopretiny předvedly malý kulturní program, který se týkal svatomartinského svátku.
34 fotografií

Děti s lampiony přivítaly svatého Martina v Čáslavi zpěvem a malovanými obrázky

Čtenář reportér
Panna přísahá, že vzbudí takový válečný ryk, jaký nebylo po tisíc let slyšet ve Francii, sdělila Jana z Arku v dopise okupační anglické armádě. Její příklad vrátil Francouzům odvahu, nakonec se však stala nepohodlnou a skončila v rukách svých nepřátel
Dne 30. května roku 1431 vzplanula na malém náměstí Vieux Marché (Starý trh) ve francouzském Rouenu hranice. Stála na ní Jana z Arku, teprve devatenáctiletá dívka, která krátce předtím změnila dějiny Francie. Před městskými hradbami bezmocně skřípali zuby dva francouzští šlechtici, jež se ji dlouho snažili zachránit. Ještě neřekli poslední slovo.  

PODCAST: Dějiny temné i tajemné. Život a smrt Panny orleánské

Svět
Hokejisté Zlína na tréninku. V sobotu na něm byl i Petr Leška: „S předváděnou hrou jsme celkem spokojeni. Dostáváme se do šancí, navíc po akcích, které na tréninku trénujeme. Nejsme spokojeni s produktivitou, neumíme s ní naložit.“
ROZHOVOR/ Propast je velká, na vedoucí Porubu ztrácí 18 bodů. U hokejových Beranů je přesto (relativně) po třetině základní části Chance ligy zatím klid, o repre pauze pouze uvolnili Romana Vlacha do Přerova. „Ztráta na první místo? Osobně to vůbec nevnímám. Poruba hraje dobře, sehráli jsme s ní dva naprosto vyrovnané zápasy. Nemyslím si, že by herně byla odskočená – má však herní pohodu, střílí branky, proměňuje hodně šancí,“ vyzdvihuje sílu Ostavanů asistent trenéra Zlína Petr Leška, který v exkluzivním rozhovoru pro Deník mluví také o návratu Jakuba Husy, časté změně formací nebo konci Antonína Honejska ve Francii.

Leška o Vlachovi, úbytku fanoušků i hře: Jsme spokojeni, neumíme s tím naložit

Hokej
Takto děti naší školní družiny oslavily příchod sv. Martina, který dle pranostiky přijíždí na bílém koni. To vychází na sobotu 11. 11.
/FOTOGALERIE/ Svatý Martin z Tours byl římský voják, poustevník a biskup. Narodil se roku 316 v Savari (dnešní Maďarsko), zemřel 8. listopadu 397 v Cades (dnešní Francii). V katolické církvi patřil mezi první nemučedníky označené za svaté, je známý i díky legendě, podle které se rozdělil o svůj plášť se žebrákem. Je ochráncem vojáků, žebráků, jezdců, podkovářů, vinařů, cestujících, zajatců, abstinentů, domácích zvířat a hus, ale i úrody na poli. Svatý Martin se těší značné oblibě, je mu zasvěceno přes 4,5 tisíce kostelů a kaplí po celém světě.
40 fotografií

Děti z družiny Základní školy Beroun - Závodí oslavily svátek sv. Martina

Čtenář reportér
Bytové domy Velehradská v Kroměříži.
Novou ulici Gen. Šišky mají v Kroměříži. Jedná se o ulici v nové zástavbě nedaleko Hanáckého náměstí z jedné strany a parkovacího domu z druhé strany. „Nese jméno válečného hrdiny druhé světové války, příslušníka britského královského letectva, pilota slavné 311. československé bombardovací perutě a rodáka z nedalekých Lutopecen,“ komentoval starosta Tomáš Opatrný.
11 fotografií

Z Lutopecen až do RAF. Teď se jméno gen. Šišky usídlí v názvu ulice v Kroměříži

Kroměřížsko
Husa odnepaměti patří k svátku svatého Martina. Zkuste si dva netradiční recepty na svatomartinský pokrm. Ilustrační snímek
K svátku svatého Martina patří neodmyslitelně husa. Abyste si užili kulinářský zážitek, nemusíte nutně na ni jít do restaurace, zvládnete ji připravit v klidu domova. I v domácím prostředí může svatomartinská husa ještě povýšit. Zkuste s Deníkem a šéfkuchařem Markem Lojdou, který má zkušenosti i z michelinské restaurace Paloma Mougins ve Francii, dva recepty. Pokud preferujete kachny, i pro vás má šéfkuchař Lojda dva tipy.

Jak udělat svatomartinskou husu? Zkuste recepty od michelinského kuchaře

Česko
Mostecké házenkářky prohrály v předehrávce v Písku.
Místo aby jejich forma s blíží se kvalifikací o Evropskou ligu stoupala, gradovala, tak opak je pravdou. Mostecké házenkářky v posledních čtyřech duelech elitní ligy zapsaly tři porážky. Naposledy ve středeční předehrávce v Písku, kde je místní parta v čele nejlepší kanonýrkou soutěže Ivetou Korešovou přetlačila 35:31. Korešová si na svém bývalém mosteckém týmu smlsla jedenácti góly.

Korešová si se svou partou smlsla na Andělích. Most před Evropou klopýtá

Házená
Dominica Hynková (v červeném) na srazu ženské reprezentace v pražské Královce.
Výraznou brněnskou stopu nese česká ženská basketbalová reprezentace, která ve čtvrtek zahájí svou pouť kvalifikační skupinou o Eurobasket, který v roce 2025 spolupořádá právě největší moravské město. V patnáctičlenné nominaci trenérky Romany Ptáčkové figuruje pět hráček KP TANY Brno a tři basketbalistky Žabin Brno. Speciální skupinu, v níž mají všechny celky jistý postup na turnaj, otevře národní tým ve čtvrtek od šesti hodin večer proti Německu doma v pražské hala Královka. V neděli se poté Češky utkají v Chalkidě s domácím Řeckem.
7 fotografií

Brněnská invaze v ženské reprezentaci. Premiéru může zažít Galíčková a Hynková

Ostatní sporty
Prodejna s francouzským pečivem a výběrovou kávou ve Ztracené ulici, 4. listopadu 2023
Čerstvým pečivem a dobrou kávou vonící kousek Francie ve Ztracené ulici, Bubble Tea kavárna místo masny na Dolním náměstí nebo Pipena v Denisce avizující kuřecí pečínky. To jsou některé novinky ve skladbě provozoven v centru Olomouce z poslední doby. Uzavřena naopak nadále zůstává Krajinská lékárna a prázdné jsou prostory na Horním náměstí, které v lednu vyklidila cukrárna AIDA.
15 fotografií

V centru Olomouce otevírají nové podniky. Na dobroty se stojí i dlouhé fronty

Olomoucko