ŠTÍTEK: Francie

Martínek Zatloukal díky dárcům vybral 150 milionů na svou léčbu v zahraničí, která by mu měla zachránit život.
Rodina dvouletého Martínka, trpícího vzácným genetickým syndromem, se opět obrátila na zdravotní pojišťovnu. Jejich předchozí žádost byla zamítnuta, nyní probíhá nové řízení. Chlapec podstoupí léčbu ve Francii, na niž přispěli dárci. Pokud rodiče s novou žádostí u pojišťovny uspějí, všechny peníze vybrané ve sbírce pošlou na léčbu dětí v podobně složitých situacích.
8 fotografií

Martínkova cesta za léčbou pokračuje. Zdravotní pojišťovna řeší novou žádost

Zdravotnictví
Šestnáctý novoroční Kladrubský La Manche se konal 19. ledna 2024.
/FOTO, VIDEO/ Za normálních okolností by se v krytém plaveckém bazénu Rehabilitačního ústavu Kladruby konal v pátek 19. ledna 2024 v pořadí už devatenáctý ročník novoročního štafetového plavání. Jenže normálních okolností bylo v uplynulých třech letech poskrovnu, a tak se plavecké překonávání virtuální úžiny mezi Francií a Anglií konalo teprve pošestnácté.
32 fotografií

Po tříleté odmlce v Kladrubech více než stovka plavců znovu zdolávala La Manche

Benešovsko
Martínek Zatloukal by měl být po podání léku prakticky zdravým chlapcem.
Martínek Zatloukal, na jehož léčbu se díky štědrosti veřejnosti podařilo vybrat přes 100 milionů korun, odjíždí již tento týden do Francie na kliniku. Tam podstoupí aplikaci léku Upstaza. Co lze od zákroku očekávat, jak bude léčba probíhat a kdy budou známy její výsledky? Na tyto a další otázky nám odpovídal Martínkův tatínek Tomáš Zatloukal.
14 fotografií

Martínek a stomilionová léčba: Boj o život pokračuje, chlapec už jede na kliniku

Zdravotnictví
Třída 7. C ze Základní školy v Městci Králové.
Žáci ze Základní školy v Městci Králové zvítězili v krajském kole pátého ročníku mezinárodní soutěže v učení cizích jazyků s názvem Jazykový WocaBee šampionát. Soutěž se uskutečnila výhradně online v aplikaci WocaBee na učení slovíček pro školy. Do pátého ročníku šampionátu se zapojilo rekordních více než 50 tisíc žáků a soutěží v něm třídy ze základních a středních škol z celé České republiky.

Sedmáci z Městce Králové byli v učení jazyků nejlepší ve Středočeském kraji

Čtenář reportér
Markéta Hrubešová
V minulosti bývala ozdobou mnoha společenských akcí, to se ale v posledních letech výrazně změnilo. Herečka Markéta Hrubešová, která je maminkou devatenáctileté dcery Christel, chodí do společnosti už jen zřídka. Tentokrát udělala výjimku, protože se stala tváří francouzské kosmetiky. Na její představení dorazila i se svou maminkou, se kterou si ráda dělá dámské jízdy. 
6 fotografií

Markéta Hrubešová značně omezila večírky. Užívá si života jiným způsobem

Společnost
Římská pizza
Množství národů má ve svých kuchyních jídla, jejichž dochucení, způsob konzumace nebo použití některých ingrediencí rozděluje lidi na dva tábory. Nedávno velké kontroverze vyvolala neapolská pouliční pizzerie, která přidala na menu pizzu s ananasem. Své spory o jídle vedou i Francouzi, Korejci a samozřejmě Češi. Podívejte se, co v gastronomii zvedá lidi ze židlí.

Spory o jídlo vede mnoho zemí: Italové kvůli ananasu na pizze, Češi kvůli salátu

Svět
Martin Macík vyhrál dvoudenní 6. etapu Rallye Dakar
Martin Macík vyhrál dvoudenní 6. etapu Rallye Dakar a dostal se do čela kategorie kamionů. Mezi automobily zajel šestý čas Martin Prokop, který je nově v průběžném pořadí sedmý. Nejlepší český motocyklista Martin Michek si naopak podle zatím neoficiálních výsledků mírně pohoršil a klesl na 11. pozici. Novým lídrem kategorie automobilů je Španěl Carlos Sainz, mezi motorkáři se na první místo posunul Ricky Brabec z USA.
31 fotografií

Macík vyhrál na Dakaru dvoudenní etapu a vede mezi kamiony, Prokop už je sedmý

Motorismus
Lyžařská helma patří k základnímu lyžařskému vybavení. Při výběru si dejte pozor na správnou velikost. Pro děti pořídíte helmy rostoucí.
Dětská lyžařská helma je základním vybavením nejen na svah. Bez ní by si dítě na lyže stoupnout nemělo ani na zahradě za domem. Lyžařskou helmu děti využijí také při bruslení, sáňkování a bobování. Výběr je na trhu s dětskými helmami opravdu bohatý. Lyžařské přilby seženete se štítem i bez, s větráním, bazarovou i novou, v mnoha barevných designech.

Lyžařská helma zachraňuje životy. Jak vybrat tu správnou?

Rady, tipy
David Kobylík
Jeho kandidátem na post trenéra české fotbalové reprezentace číslo jedna byl Vítězslav Lavička. „Ale kdybych se rozhodoval před dvaceti lety, byl by to Ivan Hašek,“ upozorňuje okamžitě expert Deníku David Kobylík. Právě nově jmenovaný kouč repre totiž Kobylíka vedl v roce 2003 ve Štrasburku. A Kobylíka o své kompetentnosti pro novou roli přesvědčil velice rychle.
17 fotografií

Hašek Kobylíka přesvědčil na tiskovce. Velký bombarďák, říká

Fotbal
Pardubické basketbalisty posílí Tyere Marshall.
Příhodnější čas nemohl nastat… Pardubičtí basketbalisté mocně šturmují do skupiny A1. Ještě je čekají tři kola. Po chtěné i nechtěné čistce v kádru se týdny potýkali s úzkou rotací. Už v sobotu by ale mohli představit novou tvář ve svém týmu. V klubu už je. Jedná se amerického pivota se jménem Tyere Dashaun Marshall. V Evropě se nejedná o žádného zajíce.
2 fotografie

Posila pod koš. Marshall má dotlačit Beksu do lepší basketbalové společnosti

Basketbal
Odešla legenda, účastník barcelonské paralympiády i světový rekordman Jindřich Laky.
Smutná zpráva zasáhla nejen příznivce sportu, zvláště ultramaratonu. Odešla legenda, účastník barcelonské paralympiády i světový rekordman Jindřich Laky. Zemřel ve věku sedmašedesáti let. Poslední rozloučení s ním se uskuteční v úterý devátého ledna ve smuteční síni na Ústředním hřbitově ve Znojmě, a to dopoledne od desíti hodin.

Odešel legendární sportovec, rekordman Jindřich Laky ze Znojma

Znojemsko
Alpine Renault A110.
Jako řada dalších ve Francii vyráběných aut se tento typ vyznačoval hlavně modrou barvou. Představen byl v roce 1961 a jeho výroba probíhala v letech 1962 až 1978. Zpočátku pod jménem Alpine A110, později jako Alpine Renault nebo Renault Alpine. Právem je řazen mezi nejslavnější závodní vozy. Za jeho volantem začínal i mistr světa F1 Emerson Fittipaldi. Když se řeklo Alpine u nás, všichni věděli, že řeč bude o Vladimíru Hubáčkovi.
7 fotografií

S modrou královnou rallye vítězil Hubáček. A začínal i mistr světa F1 Fittipaldi

Automagazín
Kariéru Josefa Laufera násilně přerušila operace, která měla fatální následky.
Koho by Veronika Žilková viděla nejraději vedle dcery Agáty? Proč skončila Olga Šípková na psychiatrii? Jaké starosti řeší po rozvodu Alex Mynářová? Co dělá Martina Preissová pro to, aby vypadala tak skvěle? A jaká je šance, že se Josef Laufer probere z kómatu? Tato témata patří v magazínové rubrice společnost k těm, která vás v roce 2023 zaujala nejvíc.

Svatby, rozchody i těžkosti 2023: láska Agáty, boj Olgy Šípkové a Josef Laufer

Ženy
Provozovatel Revolution baru v Písku Pavel Cicvárek.
/ROZHOVOR/ „Večer strávený v baru byl před pár lety daleko dostupnější a levnější. Lidé pili víc na kvantitu. Dneska si jdou do baru kupovat nejen pití, ale také prostředí a servis,“ říká v rozhovorz pro Deník provozovatel oblíbeného píseckého podniku Revolution cocktail bar & caffee lounge Pavel Cicvárek, který začínal „za barem“ zhruba před patnácti lety.  

Pití alkoholu bylo dřív o kvantitě, dnes spíš o kvalitě. Lidé chodí za zážitkem

Písecko
Letošní vánoční obleva je rekordní za posledních 50 let
Rudolf Kovařík z klimatologické stanice v Šindelové pozoruje počasí půl století. Tak razantní vánoční oblevu, jaká byla letos, však ještě nezažil. Celá oblast byla nasycená vodou a tak nebylo výjimkou, že sklepy měli vytopené nejen lidé bydlící v blízkosti řek, ale i v kopcích, na stráních a v horských oblastech.
8 fotografií

Letošní vánoční obleva je rekordní za posledních 50 let

Sokolovsko
Pardubičtí hokejisté ladili nástroje na čtvrteční souboj s Kuopiem.
Sedlák vystřelil nejen první vítězství na Spenglerově poháru ale také den přípravy na víc. Pardubičtí hokejisté vstoupili do 95. ročníku této prestižní akce výhrou nad švýcarským týmem Ambri-Piotta. Nad obhájcem prvenství. Vydřeli ji až v prodloužení a podle turnajového pavouku se tak vyhnuli středeční bitvě s Kuopiem. Finský celek je čeká až ve čtvrtek. Jen tak mimochodem, znovu nastoupí proti premiantu jednoho z ročníků. Kuopio totiž senzačně opanovalo, když se k triumfu probránilo, konec roku 2018.
25 fotografií

Obhájce prvenství odstraněn z cesty. Teď čeká Dynamo další vítěz Spengler Cupu

Hokej
Lenka Hlaváčková z Berouna s dcerou Eliškou
/FOTO, VIDEO/ Sváteční čas na konci roku vede i k přemítání, jaký je náš život a za co jsme v něm nejvíce vděčni. Lenka Hlaváčková z Berouna za to, že se lékař její dcery Elišky, u které byl diagnostikována epilepsie, nebál oslovit nejlepšího evropského neurochirurga, zda by přiletěl do Prahy a provedl náročnou operaci mozku. Ta se povedla a dívce zkvalitnila život.
17 fotografií

Deník vděčnosti: Epilepsie dcery jí obrátila život naruby. Pomáhá ale i ostatním

Berounsko
Zdeněk Ertl, předseda Sdružení sportovních svazů České republiky.
Zdanění cukru jako jedna z cest pro snížení obezity ve společnosti. Zároveň by podle společnosti PAQ Research mohlo zavedení spotřební daně na nápoje s větším množstvím cukru přinést do státního rozpočtu miliardové částky. Praxi s jejím zavedením má řada nejen evropských států. „U nás je důležité, abychom o tom konečně začali vážně diskutovat. Zároveň v České republice chybí celkový komplexní přístup k problematice zdravého života,“ prohlásil Zdeněk Ertl, předseda Sdružení sportovních svazů České republiky.

Daň z cukru jako klíč k boji s obezitou? Sdružení sportovních svazů ji navrhuje

Ostatní sporty