ŠTÍTEK: Francie

Druhým závodem na biatlonovém MS 2024 v Novém Městě na Moravě byl sprint žen. Na snímku Markéta Davidová.
Druhým závodem na biatlonovém mistrovství světa v Novém Městě na Moravě byl sprint žen. Potvrdil dosavadní dominanci Francie na šampionátu, když její reprezentantky obsadily první čtyři místa a všechny se vešly do první patnáctky konečného pořadí. Nejlepší Češkou byla v cíli sedmnáctá Markéta Davidová. Kompletní domácí kvarteto se kvalifikovalo do nedělního stíhacího závodu.
67 fotografií

OBRAZEM. Podívejte se na české biatlonistky na trati sprintu i triumf Francouzek

Ostatní sporty
Přes nepříjemné počasí se v první den světového šampionátu v biatlonu Vysočina Arena velmi solidně zaplnila nadšenými fanoušky.
/FOTO, VIDEO/ Promoklá premiéra. Po jedenácti letech se do Nového Města na Moravě vrátilo mistrovství světa biatlonistů. A stejně jako v roce 2013 odstartoval i letos šampionát závodem smíšených štafet. První sadu medailí si ve vytrvalém dešti vybojovaly štafety Francie, Norska a Švédska. Podle oficiálních informací vidělo první závod šampionátu 20 200 diváků.
16 fotografií

Biatlonový šampionát začal. Davy fanoušků viděly triumf Francie, Češi čtrnáctí

Zimní sporty
Duna: Část druhá (Timothée Chalamet)
Únor na plátnech kin bude temný. Ale najdou se i odlehčené vztahové příběhy. Diváci se vrátí do pouštních dun planety Arrakis a nahlédnou do napínavého zákulisí dvou reálných kauz. Z Francie k nám míří drama o fanatickém levičáku Goldmanovi, domácí filmaři připomenou vraždící manžele Stodolovy. Britská Zóna zájmu navržená čerstvě na Oscara přibije příběhem z Osvětimi k sedačkám. A české rodinné filmy? Zatímco v Suchu se proti sobě postaví dva muži, Matka v trapu je důkazem, že ženy umějí držet při sobě.

Na co jít v únoru do kina? Přichází Duna, idylka v Osvětimi a Darkland

Film a televize
Renault 4CV byl prvním francouzským vozem s více než milionem vyrobených kusů. Zároveň se stal prvním západním osobním automobilem dováženým do někdejšího socialistického Československa.
Byl prvním poválečným vozem slavné francouzské automobilky. Brzy po svém představení na autosalonu 1946 se Renault 4CV stal velice populárním. Vydobyl si také prvenství v podobě francouzského vozu s více než milionem vyrobených kusů. Zároveň se stal prvním západním osobním automobilem dováženým do někdejšího socialistického Československa. Ve Francii mu říkali „hrouda másla“ u nás dostal přezdívku „želvička“.
18 fotografií

Garážový miláček: proč se Renault 4CV stal želvičkou cest ve Francii i v Česku

Automagazín
Útok na nádraží Gare de Lyon v Paříži
Na pařížském nádraží Gare de Lyon v sobotu ráno zaútočil muž na kolemjdoucí nožem a kladivem a tři lidi při tom zranil. Jeden z napadených je zraněn vážně. S odkazem na pařížskou policii o tom informovala agentura AFP. Podezřelého policisté krátce po činu zadrželi, později ho ale z vazby kvůli jeho duševnímu stavu propustili a předali ho do péče psychiatrů. Čin přidělává starosti pařížským bezpečnostním složkám před začátkem olympijských her, které město uspořádá za šest měsíců.

Na nádraží v Paříži zaútočil muž nožem a kladivem. Tři zranění, jeden vážně

Státy EU
MS v cyklokrosu v Táboře. Smíšená štafeta. V českých barvách se ukázal junior Kryštof Bažant.
/FOTO/ Z desátého až na druhé místo posunul na svém úseku Kryštof Bažant z Jablonecka českou smíšenou štafetu v úvodním závodě světového šampionátu cyklokrosařů. Juniorský mistr republiky předvedl v Táboře rychlou stíhací jízdu, vrátil štafetu do bojů o medaile, v závěru se ale českému týmu tolik nedařilo, začal se propadat. Český finišman, trojnásobný mistr světa Zdeněk Štybar, nakonec projel cílem šestý. Z vítězství se radovala Francie.
21 fotografií

Bažant uháněl, štafetu posunul do bojů o medaile. Češi na MS dojeli šestí

Ostatní sporty
Martínek Zatloukal, který odletěl do Francie za léčbou je po operaci, která stála přes 100 milionů.
Osud malého chlapce sleduje celé Česko. Martínek Zatloukal je po dlouho očekávaném operačním zákroku. Na léčbu, kterou podstoupil ve středu ráno na francouzské klinice v Montpellier, přispěli lidé ve sbírce přes 150 milionů korun. Pojištovna totiž zákrok, který by měl malému chlapci zachránit život, uhradit odmítla. Nyní se Martínek zotavuje na JIP a všichni věří, že se během pár týdnů dostane domů. Nový život pro něj začal i díky vám.
7 fotografií

Začátek nového života: Jak proběhl zákrok ve Francii a co čeká Martínka dál

Zdravotnictví
Minivězení na ostrově Sark bylo postaveno v roce 1856.
Na první pohled je to celkem zajímavá a sympatická budova. Ve skutečnosti jde však o kobku, které se slušný člověk rád vyhne. Řeč je o nejmenším vězení na světě, které se nachází na Normanských ostrovech v Lamanšském průlivu. Skončila v něm v minulosti i křehká služka či poblázněný atomový fyzik. Žalář z roku 1856 na ostrově Sark je stále funkční.

Nejmenší vězení na světě nemá okna. Zavřeli tam i fyzika, který mával puškou

Do světa
Chladicí věže Jaderné elektrárny Dukovany. Postupně procházejí obnovou vnějšího a vnitřního pláště. Osm železobetonových věží slouží od zprovoznění elektrárny v roce 1985, jsou určené k odvádění nevyužitelného zbytkového tepla z výroby elektřiny.
Vláda vyzve francouzskou společnost EDF a korejskou KHNP, které se ucházejí o stavbu jaderného bloku v Dukovanech, k předložení závazných nabídek k stavbě až čtyř nových reaktorů v Dukovanech a Temelíně. V další části tendru nebude pokračovat severoamerický Westinghouse, jehož nabídka nesplnila podmínky. Na nové nabídky budou mít dva uchazeči čas do 15. dubna. Na dnešní tiskové konferenci po jednání vlády to uvedl premiér Petr Fiala (ODS). Podle něj dosavadní nezávazné nabídky uchazečů na stavbu více reaktorů vycházejí až o 25 procent výhodněji než stavba pouze jednoho bloku. Nabízené ceny neuvedl. Westinghouse zatím rozhodnutí nekomentoval, vyjádření dalších dvou firem ČTK shání. Podle analytiků je konec Westinghouse v tendru logický důsledek toho, že firma na rozdíl od konkurentů nepodala závaznou nabídku.
31 fotografií

Dostavba Dukovan: Vláda vyzve firmy z Francie a Koreje k závazným nabídkám

Ekonomika
Slovenský univerzál Peter Michalovič v ostravském dresu s číslem 7.
/FOTOGALERIE/ Před jedenácti lety patřil k tahounům Ostravy na cestě za senzačním mistrovským titulem. Teď se volejbalový univerzál Peter Michalovič vrátil na „místo činu“ bohatší o zkušenosti, které kromě slovenské reprezentace získal v dalších deseti sezonách během svých angažmá pod vysokou sítí v Itálii, Řecku nebo Francii. Důvod? Dobré vzpomínky a chuť pomoct bývalému týmu do play-off české extraligy.
17 fotografií

Hvězdná posila Ostravy. Slovenský bomber Michalovič je zpět, rozhodly vzpomínky

Ostatní sporty
Ondřej Šulc, trenér HBC Jičín.
Má za sebou kariéru, o které se mnohým ostatním házenkářům může pouze zdát. Zahrál si nejvyšší soutěž ve Francii, s Karvinou získával ligové tituly, nastupoval i v reprezentaci. To už je však minulost a od startu letošní sezony je čtyřicetiletý Ondřej Šulc v naprosto nové roli. Společně s kolegou Ondřejem Horynou vede extraligový Jičín od postranní čáry z pozice trenéra.
9 fotografií

Šulc o nabídce trénovat Jičín: Rána z čistého nebe! Každý duel chci vyhrát, říká

Házená
Alexander Choupenitch bral na turnaji v Paříži druhé místo.
Bronzový olympijský medailista v šermu Alexander Choupenitch skončil druhý na turnaji v Paříži, kde obhajoval loňské prvenství. Ve finále soutěže fleretistů na Challenge International des Hauts de Seine prohrál s olympijským vítězem z Tokia Cheung Ka Longem. Hongkongský šermíř oplatil českému reprezentantovi loňskou porážku v semifinále. „Před olympiádou spousta lidí zůstává v Evropě, proto byl turnaj extrémně silně obsazený," uvedl Choupenitch v tiskové zprávě.

Šermíř Choupenitch skončil druhý v Paříži, prohrál s olympijským vítězem

Ostatní sporty
Velká cena Ústí nad Labem přilákala na sever Čech i boxery z Kuby.
/FOTO/ Přesně po sto letech se do Paříže vrátí olympijské hry, po dvou letech se vrací i prestižní Velká cena Ústí nad Labem boxu do haly Slunety na Klíši. Právě tam se uskuteční předposlední generálka před sportovním svátkem v hlavním městě Francie. "Přeci jen je tam lepší sportovní prostředí," řekl k návratu Svatopluk Žáček, předseda organizačního výboru Grand Prix.
54 fotografií

Velká cena boxu má punc generálky na olympijskou Paříž. Vrací se do velké haly

Ostatní sporty
Luboš Kubík slaví šedesátiny.
Když legenda slaví, popřejme jí zdraví. Luboš Kubík je hráč s vytříbenou levačkou, který měl mimořádně bohatý fotbalový život. Trénoval a hrál v Anglii, Itálii, Francii, Německu a USA, podal si ruku se třemi prezidenty USA i anglickou královnou. Roky spolupracoval také s Masarykovou základní školou v Dolní Rovni. Všichni mu přejeme hlavně pevné zdraví a stálou radost z aktivního pohybu při sportu.
30 fotografií

Podal si ruku s prezidenty i královnou. Fotbalový světoběžník slaví šedesátiny

Čtenář reportér
XTERRA Czech 2023.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Fanoušci triatlonu by si měli hned na začátku roku zapsat do svých kalendářů datum 9. – 11. srpna. V té době se uskuteční v Prachaticích, ve Ktiši a okolí XTERRA Czech 2024. Závod se oproti minulé sezoně opět posouvá v žebříčku důležitosti, nejenže je součástí Světového poháru, ale dostal i statut Mistrovství Evropy.
92 fotografií

XTERRA Czech v Prachaticích a Ktiši se jede nově jako ME a hlásí i další novinky

Ostatní sporty
David Pastrňák
S třiceti góly je průběžně třetím nejlepším střelcem NHL, s 66 body třetím nejproduktivnějším hráčem. Těžko říct, jak to David Pastrňák vlastně dělá, ale tahoun Bostonu se v kariéře posouvá dál a dál. Nejenže září ve statistikách, ale dozrál v komplexního lídra. Přečtěte si, co všechno jste (možná) nevěděli o české hokejové superhvězdě. 
13 fotografií

Začínal na bruslích pro holky. Teď je z Pastrňáka dobrodinec i módní guru

Hokej