ŠTÍTEK: Francie

Zdeněk Ertl, předseda Sdružení sportovních svazů České republiky.
Zdanění cukru jako jedna z cest pro snížení obezity ve společnosti. Zároveň by podle společnosti PAQ Research mohlo zavedení spotřební daně na nápoje s větším množstvím cukru přinést do státního rozpočtu miliardové částky. Praxi s jejím zavedením má řada nejen evropských států. „U nás je důležité, abychom o tom konečně začali vážně diskutovat. Zároveň v České republice chybí celkový komplexní přístup k problematice zdravého života,“ prohlásil Zdeněk Ertl, předseda Sdružení sportovních svazů České republiky.

Daň z cukru jako klíč k boji s obezitou? Sdružení sportovních svazů ji navrhuje

Ostatní sporty
David Jaček
Byl zvyklý na záři reflektorů, objektivy fotoaparátů a pódium a zájem ze světa modelingu. Nyní má o něj zájem policie. Řeč je o Davidu Jačkovi, který se před dvěma týdny objevil v tzv. Patrosu, jak policisté říkají systému, v němž jsou vedené hledané osoby, po nichž zákon pátrá. Důvodem, proč se někdejší finalista soutěže nejkrásnějších českých mužů ocitl na ne zrovna reprezentativním seznamu je, že se vyhýbá nástupu do výkonu trestu. Podle informací, které se Deníku podařilo získat, není vyloučeno, že by mohl být aktuálně ve Francii.
8 fotografií

Finalistu soutěže Muž roku hledá policie, vyhýbá se nástupu do vězení

Náchodsko
Průmyslová zóna Joseph u Mostu. Ilustrační foto
Město Most prodá za 20 milionů korun volné pozemky v průmyslové zóně Joseph německé společnosti Imorada. Rozhodlo o tom zastupitelstvo. Firma hodlá v zóně postavit továrnu na výrobu strojů pro balení a zaměstnat až 200 lidí. Schválená transakce se týká padesáti tisíc metrů čtverečních. Zóna vybudovaná městem Most leží u obce Havraň v jižní části okresu u silnice na Žatec.

U Mostu má vzniknout další továrna. Investor plánuje i vývojové středisko

Mostecko
V neděli 10. prosince spolek Mládež za lidská práva uspořádal osvětovou pouliční akci zaměřenou na zvýšení povědomí o lidských právech i mezi občany Tábora.
V neděli 10. prosince 2023, v den výročí Dne boje za svobodu a demokracii, spolek Mládež za lidská práva uspořádal osvětové pouliční akce, které jsou zaměřeny na zvýšení povědomí a znalost lidských práv mezi občany. Základní lidská práva a svobody jsou plně ustanoveny ve Všeobecné listině základních lidských práv a svobod, která byla schválena Valným shromážděním Organizace spojených národů dne 10. prosince 1948 v Paříži ve Francii. Za příspěvek děkujeme Aleně Račanové.
6 fotografií

Členové spolku Mládež za lidská práva informovali i obyvatele Tábora

Čtenář reportér
Basketbalistky KP TANY Brno (v zeleném) prohrály v odvetě 1. kola play-off EuroCupu a letošní ročník pro ně končí.
Letošní výjimečná pouť EuroCupem basketbalistek KP TANY Brno ve středu večer skončila. Jihomoravský celek v odvetě prvního kola play-off prohrál na palubovce francouzského favorita Lattes Montpellier 59:89, a nedokázal tak navázat na týden starou domácí výhru 71:63. Brňanky nezlomily prokletí zápasů hraných ve Francii, když v západoevropské zemi prohrály i svůj sedmý duel za poslední roky.
13 fotografií

Další senzace se nekonala. KP ve Francii prokletí nezlomilo a v EuroCupu končí

Basketbal
Basketbalistky KP TANY Brno (v bílozelených dresech) doma senzačně přemohly Montpellier.
Místo toho, aby podobně jako v minulých letech touto dobou honily zápočty ve škole nebo dokupovaly poslední dárky na Vánoce, ženou se basketbalistky KP TANY Brno za senzačním postupem do osmifinále EuroCupu. Do odvety prvního kola play-off proti francouzskému Montpellieru, která se odehraje na jihu Francie u Středozemního moře ve středu od osmi hodin večer, si totiž přibalily osmibodový náskok z domácího vyhraného duelu 71:63.
9 fotografií

Zápočty a dárky? Počkají, KP se u moře porve o další milník

Basketbal
Česká házenkářská reprezentantka Natálie Kuxová.
I česká ženská házenkářská reprezentace se letos postarala o kousek štěstí pro českého fanouška. Na nedávno skončeném mistrovství světa v Dánsku, Norsku a Švédsku se totiž po řadě skvělých výkonů dostala až do čtvrtfinále, kde pak vypadla až s pozdějšími mistryněmi z Francie. Ani v následných bojích o umístění s Německem a Černou Horou sice neuspěla, osmým místem však vyrovnala dosud nejlepší umístění z roku 2017. Součástí týmu byla i teprve dvacetiletá odchovankyně olomoucké Zory a nyní členka historicky nejlepšího českého týmu z Mostu Natálie Kuxová, která i přes svůj nízký věk nijak nepropadla.
9 fotografií

MS? Neskutečný zážitek. I v Mostě je to o něčem jiném, říká házenkářka Kuxová

Házená
Antonín Honejsek
ROZHOVOR/ Francii si zamiloval, chtěl tam strávit další roky. Kdo ví, třeba i dohrát kariéru. Sen se mu ale zbortil, tamní hokejový hegemon z Rouenu s ním přestal počítat. Antonín Honejsek v Normandii skončil měsíc nazpět. „Byl jsem z toho v šoku, do teď jsem zklamaný. Nemyslím si, že to bylo potřeba, výkonnost jsem prokazoval každý zápas. Celkově mě to dost mrzí, vše bylo na jiné úrovni, než jsem byl poslední roky zvyklý,“ říká Honejsek, který v rozhovoru pro Deník mluví o odchodu do Poruby, (ne)možnosti návratu do Zlína i situaci Beranů.
8 fotografií

Cítil křivdu, konec nechápe. Honejsek o Francii, Porubě i Beranech

Hokej
Glenn Miller na snímku z roku 1942. Slavný skladatel a kapelník byl zosobněním swingu_elegance i dokonalé profesionality.
Nešťastný pád letadla do moře způsobený pumou odhozenou britskými bombardéry při návratu do vlasti, tajná poprava německými jednotkami na okupovaném území nebo smrt v pařížském nevěstinci? Teorií o tom, co ukončilo život slavného swingového skladatele Glenna Millera se po jeho záhadném zmizení vyrojilo mnoho. Jisté je jen to, že 15. prosince roku 1944 Miller spolu s ostatními pasažéry nasedl v Británii do malého letounu, aby se vydal přes kanál La Manche do Francie. A pak ho už nikdo nikdy nespatřil.
6 fotografií

Po 80 letech od záhadného zmizení Glenna Millera zazní jeho hudba v Ústí

Čtenář reportér
Basketbalistky KP TANY Brno (v bílozelených dresech) doma senzačně přemohly Montpellier.
Královopolská pohádka pokračuje. Poté co se basketbalistky KP TANY Brno před dvěma týdny poprvé v novodobé historii probojovaly do play-off EuroCupu, připsaly si další cenný primát. Poprvé přemohly tým z nejprestižnější evropské soutěže. Čtvrtý tým aktuální tabulky francouzské ligy Montpellier ve středu večer doma přehrály 71:63 a do odvety prvního kola play-off, která se uskuteční příští středu na jihu Francie, poletí ve výhodné pozici.
9 fotografií

Evropská pohádka KP pokračuje! Doma zkrotilo Francouzky a má další primát

Basketbal
Vánoční koledy s Deníkem zpívalo ve Zlíně plné náměstí
Oblíbené vánoční zpívání s Deníkem je po roce zpět. Letos se lidé napříč Českou republikou potkali už po třinácté na akci Česko zpívá koledy. Ve středu se od 18 hodin zaplnilo náměstí Míru ve Zlíně a lidé se svařákem či čajem v ruce společně notovali oblíbené Neseme Vám noviny, Půjdem spolu do betléma či Pásli ovce Valaši. Díky hudební škole Yamaha a jejich malým zpěváčkům se do vánoční atmosféry přenesli naprosto všichni.
13 fotografií

VIDEO: Vánoční koledy s Deníkem zpívalo ve Zlíně plné náměstí

Zlínsko
Basketbalistky KP TANY Brno (v bílozelených dresech) dokráčely k historickému postupu 30.listopadu domácí suverénní výhrou 101:63 nad Antalyí. Připomeňte si duel v galerii.
Jeden obří milník mají za sebou a další velký vánoční před sebou. Basketbalistky KP TANY Brno po premiérovém postupu do play-off EuroCupu v moderní historii klubu čeká první konfrontace ve vyřazovacích bojích o postup do osmifinále prestižní evropské soutěže. Jihomoravanky odehrají dvojzápas s aktuálně čtvrtým týmem tabulky francouzské ligy Lattesem Montpellier. První utkání se uskuteční v brněnské hale ve Vodově ulici ve středu od pěti hodin odpoledne, odveta je na programu ve Francii o týden později na palubovce Gazel, jak se klub označuje. Slavnostní výhoz středečního domácího utkání obstará šampion UFC Jiří Procházka.
10 fotografií

KP vyhlíží další milník a troufá si i na Gazely. Doma ho podpoří Procházka

Basketbal
Ilustrační foto
Postihla někoho z Vašich blízkých mozková cévní příhoda? Máte dotaz k prevenci či léčbě tohoto onemocnění? Zeptejte se vedoucího lékaře Neurologické kliniky MUDr. Vladimíra Rohana, Ph.D. online. Své dotazy můžete posílat tento týden od úterý do čtvrtka, lékař bude odpovídat ve čtvrtek od 10 hodin.

ON-LINE: Lékař FN Plzeň odpoví na dotazy o mozkové cévní příhodě

Plzeňsko
České koledy se rozezněly na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu.
Do středy 13. prosince, kdy se v 18 hodin tisíce lidí po celém Česku připojí k již 13. ročníku akce Česko zpívá koledy, zbývají v době vydání článku už jen dva dny. Zpívat se bude na mnoha místech v naší zemi, ale připojí se i krajané v zahraničí. Letos české vánoční písně zazní v Norsku, Německu, Španělsku, Francii nebo v Itálii, kde se letos české koledy ponesou také Svatopetrským náměstím. Jak bude akce probíhat přiblížila Kateřina Di Paola Zoufalová, předsedkyně krajanského sdružení Associazione Praga, které setkání organizuje již devátým rokem.

Už ve středu bude Česko zpívat koledy s Deníkem. Přidají se i Češi v zahraničí

O Deníku
Squashisty čeká světový šampionát.
Po šesti letech si čeští squashisté zahrají na mistrovství světa týmů. Od pondělí do neděle budou na Novém Zélandu usilovat o historický výsledek, což je vylepšení 21. místa. Ve skupině E sehrají utkání proti Cookovým ostrovům a USA. Český tým je ve složení Martin Švec, Viktor Byrtus, Daniel Mekbib a Jakub Solnický. „O Cookových ostrovech skoro vůbec nic nevíme, USA pro nás nemusí mít nehratelný soupeř. Mají kvalitní tým a podobně jako naši kluci jsou velmi vyrovnaní a blízko na světovém žebříčku,“ prohlásil trenér Ondřej Uherka.

Squashisté rozehrají šampionát týmů. Ve skupině narazí na Cookovy ostrovy

Ostatní sporty
Sezónu už zahájilo jako jedno z mála středisek božídarské Novako.
Počasí v posledních dnech přeje provozovatelům lyžařských středisek v Krušných horách. Některá už zahájila sezónu, ačkoliv příliv milovníků zimních sportů lze očekávat až s příchodem vánočních svátků, záleží samozřejmě na sněhových podmínkách. Jak totiž mnoho podnikatelů vysvětluje, během adventního období nemají lidé čas vyrazit na hory.
4 fotografie

Podívejte se: V Krušných horách se už lyžuje. V provozu je ale jen pár středisek

Karlovarsko
Sbírka betlémů v Kněžičkách čítá už 1 300 vystavených kousků.
/FOTO, VIDEO/ Někdo v ní uchovává seno, obilí či další zemědělské produkty, jiní zase nepotřebné harampádí. Stodola v Kněžičkách u České Dubu ale ukrývá doslova vánoční poklad. Při vstupu do ní se naskytne návštěvníkovi pohled na rozsáhlou sbírku betlémů a doslova se ocitne v adventním ráji. Sbírku vlastní manželé Kabátníkovi, kteří se na Liberecko přestěhovali z Bělé pod Bezdězem právě kvůli tomu, aby mohli betlémy vystavit. Řada z nich totiž končila kvůli nedostatku prostoru v krabicích.
51 fotografií

Vánoční betlémy slaví 800 let. Jejich ráj se nachází ve stodole na Liberecku

Liberecko