ŠTÍTEK: Francie

Tříletý zubří býk pocházející z milovické rezervace vybíhá do obory Židlov v Ralsku.
Těžká šichta s nakládkou dvou mohutných zubrů čekala v minulých dnech na pracovníky milovické rezervace. Jejich odvoz do obory v Židlově na Liberecku zahájil akci Kulový blesk, která se uskuteční mezi několika chovy kopytníků v Čechách. Výsledkem plánované výměny zvířat bude genetické oživení dvou nejvýznamnějších chovů zubrů v Česku a založení nového chovného stáda na Lipně.  
6 fotografií

Zubři z Milovic vyrazili na sever. Mají geneticky obohatit stádo na Liberecku

Nymbursko
Trofej pro vítěze Tour de France vytvořili čeští skláři na Novoborsku
Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto po dvaceti letech v roli oficiálního hlavního partnera a poskytovatele doprovodných vozů pro závod Tour de France (TdF) prodlužuje své angažmá. Smlouva s agenturou Amaury Sport Organisation (A.S.O.) potrvá do roku 2028. Kromě TdF zahrnuje i partnerství při závodu Tour de France Femmes avec Zwift a dalších osmnácti mezinárodních cyklistických akcích.

Škoda Auto bude dál partnerem Tour de France. Smlouvu má do roku 2028

Boleslavsko
Donio v roce 2023 vybralo prostřednictvím sbírek téměř 600 milionů korun
Každý se někdy ocitne v těžké životní situaci. Jsou mezi námi ale i tací, kteří by bez pomoci druhých, někdy i naprosto cizích, lidí nikdy nepřemohli vážnou nemoc, nemohli podstoupit život zachraňující operaci, nebo by si nemohli dovolit zdravotnické pomůcky, které jim pomáhají usnadnit už tak dost těžký život. Nejúspěšnější dobročinnou platformou je Donio, které se v roce 2023 podařilo vybrat pro potřebné přes půl miliardy korun.

Sbírkový fenomén 2023: Češi a Donio pomáhají. Vybrali jste neuvěřitelnou částku

Zdraví
Jarně velikonoční menu restaurace Na Gruntu.
Původně chtěl stavět dřevěné sruby a pracovat se dřevem jako jeho otec. Zhruba ve třinácti letech ale začal pomáhat v rodinné restauraci. Začínal u myčky a nádobí. Pohyboval se v kuchyni a koukal kuchařům pod ruce. A jejich práce a kreativita se mu zalíbila. Tehdy vařit ještě nemohl a ani neuměl, a tak začal sledovat kuchařské umění nejen v rodinné restauraci, ale i v tehdy populárních televizních pořadech.
13 fotografií

Mladý šéfkuchař restaurace Na Gruntu Ondřej Kurák sází na tradici i modernu

Chebsko
Novým Evropským autem roku je elektrický Renault Scénic
Odborná porota složená z 61 motoristických novinářů, kteří působí v 23 zemích, oznámila verdikt svého hlasování o letošním Evropském autě roku. Tento titul se uděluje již od roku 1963. Také letos byl jedním z volitelů Jiří Duchoň, šéfredaktor tuzemského časopisu Automobil. Vítěz ankety Renault Scénic vzešel se sedmi finalistů, mezi nimiž byl letos poprvé také produkt čínské automobilky. Na stupních vítězů se ale umístily hned dva modely zkonstruované a vyráběné ve Francii.
15 fotografií

Nové Evropské auto roku je z Francie. Stejnojmenný vůz měl tento titul již dříve

Autosalon
I poměrně dlouhé dojíždění za lyžováním nyní s Enyaqem není neřešitelný problém
Čím dál více motoristů bude v příštích letech jezdit i na dovolené se svými nebo služebními elektromobily. Vyzkoušel jsem, jak se dá ve vysokohorském prostředí francouzských, italských a švýcarských Alp v praxi používat modernizované provedení Škody Enyaq. Kromě toho, že je nyní tento čistě elektrický vůz rychlejší, má také schopnost rychlejšího dobíjení a lépe fungující infotainment.
9 fotografií

Nové funkce Škody Enyaq usnadňují soužití na cestách. Platí to také v Alpách?

Život řidiče
Trofeje pro vítěze filmového festivalu Berlinale.
Zlatého medvěda za nejlepší snímek 74. ročníku končícího filmového festivalu Berlinale dnes získal francouzsko-senegalsko-beninský dokument Dahomey francouzské režisérky Mati Diopové. Rozhodla o tom mezinárodní porota pod vedením keňsko-mexické oscarové herečky a režisérky Lupity Nyong'oové. Český snímek v hlavní soutěžní kategorii stejně jako loni zastoupen nebyl.

Nejlepším filmem Berlinale se stal dokument Dahomey režisérky Diopové

Film a televize
Pohonné jednotky oba vozy sdílejí
V rozmezí několika týdnů se na náš trh s novými osobními automobily dostanou nové generace rodinných SUV Škoda Kodiaq a Volkswagen Tiguan. Zatímco s produktem české značky jsem se zatím mohl svézt jen krátce a s kamuflovanými prototypy, Tiguan jsem již zvládl poměrně důkladně prověřit během mezinárodní jízdní prezentace ve Francii. Pro ty, kteří zatím váhají, k jakému vozu se přiklonit, přináším nyní stručný přehled rozdílů a shodných prvků nového Tiguanu a Kodiaqu.
18 fotografií

Volkswagen Tiguan versus Škoda Kodiaq: Co mají teď společné a v čem jsou rozdíly

Život řidiče
Pět mláďat tučňáků brýlových odchovaných v Safari Parku Dvůr Králové se ve speciální školce učí přijímat krmení z rukou chovatelů.
Pět mláďat tučňáka brýlového, vůbec prvních, která se v historii Safari Parku Dvůr Králové daří odchovávat, opustilo zhruba po šesti týdnech od líhnutí hnízdní nory a ve speciální školce se učí přijímat krmení z rukou chovatelů. Postupně také přepeřují a učí se plavat. Až budou všechna dostatečně silná, přemístí se do hejna dospělých ptáků. Zoologové předpokládají, že se tak stane zhruba za měsíc. V tu dobu je také vůbec poprvé budou moci obdivovat návštěvníci v průchozí expozici areálu West Cape.
45 fotografií

VIDEO: Rybička by byla? Podívejte se, jak se krmí první mláďata tučňáků

Krkonoše
Deník připravil další zkušební test z přijímaček na střední školy.
Přijímačky na střední školy jsou už za dva měsíce a redakce Deníku proto nachystala seriál testů, díky nimž si můžete vy nebo vaše děti vyzkoušet konkrétní otázky z matematiky a českého jazyka, které mohou v přijímacích testech čekat. Úkoly a zadání, které připravila společnost SCIO, jsou součástí velkého seriálu Příjímačky s Deníkem, v němž přinášíme kromě těchto testů také zpravodajství o přijímačkách a ve spolupráci se společností prijimacky.ai také jedinečné informace o tom, jak testy zvládají žáci v různých regionech České republiky. Třetí sérii tří otázek z matematiky a tří z češtiny doprovází i rada či tahák, který pomůže se na důležité testy dobře připravit. Ty budou součástí i dalších dílů: každý týden na Deník.cz i v tištěném Deníku.

Zkuste test z přijímaček na střední školu: Nyní čeština i neoblíbená geometrie

Školství
Zákrok na klinice v Montpellier probíhal deset hodin pod vedením několika lékařů.
Chlapce se vzácnou genetickou poruchou, na jehož léčbu ve Francii lidé darovali ve sbírce 150 milionů korun, ve středu propustili z Fakultní nemocnice (FN) v Motole do domácího prostředí. ČTK to sdělilo tiskové oddělení nemocnice. Podle přednosty Kliniky dětské neurologie 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a FN Motol Pavla Krška se jeho neurologický nález vyvíjí podle předpokladů.
7 fotografií

Nemocného Martínka propustili z nemocnice domů. Jeho stav je stabilizovaný

Česko
Reynkův zámeček v Petrkově prochází obnovou za miliony
Posedět v lenošce, kde odpočíval slavný básník a grafik Bohuslav Reynek i jeho francouzská manželka básnířka Suzanne Renaud. Projít se originální zahradou s altánkem, kde se básník a po něm i jeho synové schovávali před světem. To mohou dnes návštěvníci zámečku v Petrkově na Havlíčkobrodsku. Přitom chybělo málo a osud zámečku se mohl vyvíjet jinak.
40 fotografií

Reynkův zámeček v Petrkově měl štěstí, na jeho záchranu vznikla petice

Havlíčkobrodsko
Český MMA zápasník Leo Brichta.
Smutný závěr pro českého fanouška měl 91. galavečer organizace KSW v Liberci. Domácí zápasník Leo Brichta šel do životní bitvy o prozatímní titul lehké váhy, navzdory slibnému výkonu ale nakonec s Moldavanem Valeriem Mirceou padl. Sen o získání pásu šampiona se rodákovi z Prahy rozplynul ve čtvrtém kole, kdy byl donucen odklepat soupeřovo škrcení. S vítězstvím naopak opouštěli klec čeští bijci Dominik Humburger, Matúš Juráček a Josef Štummer.

Skvělý výkon na titul v KSW nestačil. Spíš ho*no než válka, smutnil Brichta

Ostatní sporty
Michal Krčmář
Velmi sympatickým výkonem se prezentovali v závěru mistrovství světa v Novém Městě na Moravě čeští biatlonoví reprezentanti. V dramatickém závodě je zaplněné tribuny dlouho hnaly vstříc možnému medailovému umístění, nakonec ale české kvarteto dojelo v náročné konkurenci sedmé. O zlatu se zdálo být dlouho rozhodnuto, z poslední střelecké položky ale musel Nor Christiansen na tři trestná kola a přenechal titul Švédsku. Třetí skončila Francie. 

Střelecký kolaps Christiansena daroval zlato Švédům. Čeští biatlonisté sedmí

Zimní sporty
Markéta Davidová
Štafetový závod biatlonistek na mistrovství světa v Novém Městě na Moravě vyhrály i přes nutnost dvou trestných okruhů a jedenácti dobíjení reprezentantky Francie. S odstupem více než osmatřiceti sekund dojely druhé Švédky, třetí místo berou nakonec Němky před překvapením závodu z Estonska. Česká čtveřice Tereza Voborníková, Lucie Charvátová, Markéta Davidová a Jessica Jislová doběhla sedmá, když musela dvanáctkrát dobíjet a absolvovat dvě trestná kola. 

Zlato z biatlonové štafety jde do Francie. Češky dojely sedmé

Zimní sporty
Tomáš Popelka alias Real 143.
Známý karlovarský sprejer Tomáš Popelka zvaný pod tegem Real 143 vstupuje do nové sezóny. Posledních pár týdnů, tedy část zimního období, které není pro sprejery právě příliš ideální, strávil ve Francii, kde hledal nové nápady a učil se od kolegů, jež on sám považuje za ikony oboru. I pro letošní rok se mu už rýsují plány, které prostory udělá v Karlových Varech atraktivnější. O které ale půjde, nechtěl zatím prozradit.
11 fotografií

Karlovarský sprejer Real 143 se chystá na další prostory. Učil se i ve Francii

Karlovarsko
Změna dodavatele energií vám nyní může pomoci ušetřit peníze.
Mezinárodní trhy s energiemi mají po dlouhém období rostoucích cen energií pro spotřebitele konečně i dobré zprávy. Ceny elektřiny a plynu na nich totiž klesají a podle odborníků zřejmě půjdou dolů i nadále. Mnohdy je proto zbytečné platit dodavatelům vysoké ceny podle starých ceníků. Deník přináší odpovědi na některé související otázky.

Ceny energií: Proč se teď vyplatí změna dodavatele, jaká smlouva je výhodná

Energie
Eva Odehnalová (vlevo) s Bohumilou Čihákovou
Přecházela se slepeckou holí přes přechod. Auto, které se k ní blížilo nepřiměřenou rychlostí, mě přinutilo zahodit zmrzlinu a vyběhnout jí na pomoc. Těsně před autem jsem nevidomou ženu doslova strhla z přechodu s výkřikem: „Pozor!“ Paní zůstala stát jako opařená a místo díky mi důrazně řekla: „Větší šok mám z vás. Takto se k nevidomým nesmíte chovat.“ Uvědomila jsem si, že o nevidomých toho moc nevím, proto jsem ji poprosila o rozhovor. V něm si povídáme o tom, jak s nevidomými komunikovat a čeho se vyvarovat. Ale i o tom, proč nemá partnera a proč vyrůstala od tří let na internátu daleko od rodiny.

Nejsme mentální, jen nevidíme. Neignorujte nás, říká nevidomá žena

Česko
Ondřej Machala si prošel otřesem mozku i problémy s rameny: „Když jsme postoupili do extraligy, tak jsem měl dobře našlápnuto, poté jsem však prodělal tři operace. Po té poslední to bylo nejtěžší, hlavně na hlavu. Dlouho jsem se s tím trápil.“
ROZHOVOR/ Téměř dva roky byl bez hokeje, po krachu ve Francii horkou jehlou ušil angažmá v Litvě. Exotická destinace mu vyšla, především se však ujistil, že bolavá ramena drží. Bývalý 84násobný juniorský reprezentant Ondřej Machala i díky tomu pomáhá hokejovému Vsetínu, v pátek ho čeká první velké derby proti Zlínu. „Je to velký zážitek, svátek hokeje. Jak pro hráče, tak přímo fanoušky,“ nemůže se Machala dočkat čtvrtého vzájemného střetu sezony velkých rivalů.

Bývalý talent překonává nástrahy: Machala o derby, Litvě i zraněních

Hokej