ŠTÍTEK: hlavní město

V Budapešti protestovaly tisíce lidí proti novele zákoníku práce, kterou nazývají "otrocký zákon."
Vyvrcholením letošního pokračování prosincových protivládních demonstrací bylo dnešní shromáždění v centru Budapešti. Hlavním motivem protestů se stal odpor proti nedávno schválené novele zákoníku práce, která prolamuje limity na přesčasy zaměstnanců. Lidé šli v průvodu centrem města od Náměstí hrdinů a za vlhkého a chladného počasí došli před budovu parlamentu, informovaly agentury DPA a Reuters.
5 fotografií

V Maďarsku pokračovala série protivládních protestů. Sešlo se na 10 tisíc lidí

Svět
Ilustrační foto.
Střední Čechy – Kvůli sněžení to klouže na silnicích i na chodnících – nejspíš to však bude klouzat ještě mnohem víc. Vyplývá to z aktuálního upozornění meteorologů, kteří varovali, že se od čtvrtečního podvečera a během celé noci na pátek může v některých částech Středočeského kraje tvořit náledí.

Rozmary zimy přitvrdily: od soumraku hrozí náledí

Z okolí
Pouštní oblasti na jihozápadě USA zasypal sníh
Obyvatele západní části Spojených států amerických přivítalo do nového roku vskutku netradiční počasí. Zatímco na Aljašce naměřili v předchozích dnech neobvykle vysokých šest stupňů Celsia, v pouštních oblastech na jihozápadě země panovaly poprvé za poslední roky teploty pod bodem mrazu. Písečné pláně a kaktusy na některých místech zasypal sníh.
6 fotografií

Neobvyklé počasí v USA. Města v poušti přikryla sněhová pokrývka

Svět
Večerní Budapešť.
Ceny nových bytů v metropoli vzrostly za první pololetí loňského roku o 24 procent za metr čtvereční. V průměru dosáhly 94 tisíc korun. Průměrná cena v Bratislavě rostla jen o necelých osm procent a v korunách se za metr plochy platí 73 tisíc. Ve Varšavě se průměrná cena za metr čtvereční nového bytu meziročně zvedla o více než osm procent a aktuálně se v přepočtu pohybuje okolo 57 tisíc korun.
13 fotografií

V metropolích Visegrádu jsou nové byty levnější než v Praze. Ale záleží na místu

Podnikání
Hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová na předvánočním setkání s novináři.
Střední Čechy – Řešení dopravy včetně záchytných parkovišť typu P+R, společné snahy o zlepšení životního prostředí (což se zdaleka netýká pouze kvality ovzduší v době smogové situace) či společné napojování na vodovod, který by měl být vedený v budoucí trase dostavované dálnice D3. To jsou hlavní témata, jež by hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) za týden ráda důkladně probrala.

Mohou se střední Čechy více sblížit s hlavním městem Prahou?

Z okolí
Novoroční úklid na Václavském a Staroměstském náměstí.
Zhruba dvě hodiny před polednem chtějí pracovníci Pražských služeb (PSAS) dokončit úklid hlavních oblastí centra Prahy od pozůstatků silvestrovských oslav. Úklidové čety začaly odstraňovat nepořádek již v brzkých ranních hodinách, ve středu hlavního města je nasazeno asi 120 lidí a 30 strojů, řekl v úterý novinářům vedoucí technicko výrobního odboru PSAS Zdeněk Záluský. Metropoli novoroční úklid vychází podle dřívějších informací na zhruba milion korun.
8 fotografií

Od časných ranních hodin se v Praze uklízí. Centrum bude čisté do oběda

Praha
Ilustrační foto.
První dítě letošního roku v Praze se narodilo 11 minut po půlnoci v porodnici U Apolináře. Chlapec měří 49 centimetrů a váží 3390 gramů, řekl v úterý novinářům profesor Antonín Pařízek, vedoucí lékař perinatologického centra Gynekologicko-porodnické kliniky 1. lékařské fakulty UK a VFN v Praze. Jeho jméno nemocnice nesdělila. O dvě minuty později přišla na svět holčička v porodnici Nemocnice Na Bulovce, její matka si nepřála zveřejnit podrobnosti, řekla médiím porodní asistentka.
9 fotografií

První miminko nového roku se v Praze narodilo 11 minut po půlnoci

Praha
Bydlení v Praze. Ilustrační foto.
Necelá polovina Pražanů bydlí ve vlastním bytě nebo domě. Vyplynulo to z průzkumu agentury Ipsos, která se dotazovala více než tisíce obyvatel hlavního města na to, jak bydlí a jak by bydlet chtěli. Šetření ovšem zároveň ukázalo, že velká část dotázaných nebydlí podle svých představ. Na otázku: Jaký typ bydlení preferujete? totiž přesně 90 procent oslovených odpovědělo, že by upřednostnilo vlastnické bydlení.
13 fotografií

Devadesát procent Pražanů by preferovalo vlastní byt. Polovina na něj nemá

Podnikání
Novoroční úklid na Václavském a Staroměstském náměstí.
Pozůstatky po bujarých oslavách příchodu nového roku v centru Prahy opět přichystají jednu z nejtěžších směn pro pracovníky Pražských služeb. Novoroční úklid začne 1. ledna 2019, stejně jako v loňském roce, již ve tři hodiny ráno strojním úklidem horní části Václavského náměstí. Ruční úklid bude zahájen v obvyklém čase, tj. od 5 hodin. Automobily se vrátí do centra kolem osmé hodiny.
6 fotografií

Novoroční úklid tradičně odstartuje v horní části Václavského náměstí

Praha
Rakouská policie zasahuje po střelbě v centru Vídně.
V průchodu před slavnou restauraci Figlmüller v centru Vídně se v půl druhé odpoledne střílelo. Na místě zemřel jeden muž a druhý byl odvezen do nemocnice v kritickém stavu. Policie oblast uzavřela a rozběhla rozsáhlou pátrací akci, do které se zapojil i vrtulník. Pachatel je však stále na útěku. 

Střelba v centru Vídně. Jeden muž zemřel, druhý bojuje o život

Svět
Lidé a roboti - ilustrační foto
Ačkoliv je Japonsko jednou z nejrozvinutějších zemí, co se týče procesu robotizace, i zde existují odvětví, kde zůstávají lidé nenahraditelní. Alespoň tedy prozatím. Díky pozměněným zákonům se farmářům ze země vycházejícího slunce daleko více vyplatí najmout levnou pracovní sílu ze zahraničí než investovat do moderních zautomatizovaných pomocníků.

Člověk versus robot. Japonští farmáři nedají na lidskou pracovní sílu dopustit

Ekonomika
Mark Zuckerberg, zakladatel Facebooku
Hlavní město Spojených států podalo žalobu na společnost Facebook kvůli "laxní" ochraně osobních údajů, která umožnila britské poradenské firmě Cambridge Analytica před lety podvodně získat informace o desítkách milionů uživatelů. Médiím to dnes oznámil generální prokurátor Washingtonu, D.C. Karl Racine. Podle deníku The Washington Post představuje žaloba první významnější snahu amerických úřadů potrestat sociální síť za skandál, který propukl na začátku roku.
6 fotografií

Dozvuk kauzy Cambridge Analytica. Washington D.C. žaluje Facebook

Věda a technika
Klarinetový soubor opět zářil.
Prachatice - Klarinetový soubor Prachatice rozšířil sbírku svých zlatých trofejí o zlatou cenu, kterou získal na Mezinárodním festivalu Pražské vánoce, který se letos konal v centru hlavního města v kostele U Salvátora nedaleko Staroměstského náměstí.
6 fotografií

Zlato z Prahy pro klarinety

Prachaticko
Letadlo SmartWings
Praha, Ostrava - České aerolinie zruší od 11. ledna tři dlouhodobé linky. Skončí přímé letecké spojení Prahy do Ostravy a Bratislavy a současně zruší i vnitrostátní linku z Bratislavy do Košic. Vyplývá to z údajů v rezervačním systému, zrušení potvrdily i zdroje z ČSA a bratislavského letiště. Firma oficiálně rozhodnutí nechce zatím komentovat. Informaci přinesl server www.zdopravy.cz.

ČSA zrušila leteckou linku z Prahy do Ostravy

Ostravsko
Seniorka kdesi ztratila auto. Našlo se v pořádku
Střední Čechy – Příběh, který nevymyslíte, i kdyby vaše fantazie byla sebebujnější; naštěstí jde o historku s dobrým koncem. Tak se může jevit dobrodružství seniorky ze středních Čech, o němž v úterý informovala pražská policie. Ta v pondělí pátrala po vozidle Fiat Seicento, které 81letá řidička „ztratila“ kdesi v Praze.

Seniorka kdesi ztratila auto. Našlo se v pořádku

Z okolí
Ilustrační foto.
Střední Čechy – Provázanost Prahy a přilehlých oblastí Středočeského kraje se má zvyšovat nejen díky rozvoji silniční i kolejové sítě či třeba cyklostezek, ale také pod zemí – větším propojením vodovodních systémů. Středočeští radní rozhodli o zadání studie, která by měla ukázat, jak by se obě sítě daly vzájemně pospojovat, aby se pro budoucnost zvýšila spolehlivost dodávek vody. V obou regionech.

Kraj chce propojit vodovody s Prahou

Z okolí
Billboardy v Praze.
Odbor hospodaření s majetkem pražského magistrátu dosáhl úspěchu v letitém soudním sporu s reklamní společností euroAWK a její sesterskou společností ORIS. Na základě platných exekučních příkazů vydaných v listopadu tohoto roku již započaly práce na odstranění neoprávněných reklamních zařízení těchto společností umístěných podél důležitých pražských dopravních tepen. Do konce roku 2018 jich z hlavního města zmizí prvních 50, dalších více než 400 bude následovat na počátku roku 2019.
10 fotografií

Boj s reklamním smogem. Z metropole začaly mizet nelegální billboardy

Podnikání