ŠTÍTEK: hlavní město

Seniorka kdesi ztratila auto. Našlo se v pořádku
Střední Čechy – Příběh, který nevymyslíte, i kdyby vaše fantazie byla sebebujnější; naštěstí jde o historku s dobrým koncem. Tak se může jevit dobrodružství seniorky ze středních Čech, o němž v úterý informovala pražská policie. Ta v pondělí pátrala po vozidle Fiat Seicento, které 81letá řidička „ztratila“ kdesi v Praze.

Seniorka kdesi ztratila auto. Našlo se v pořádku

Z okolí
Ilustrační foto.
Střední Čechy – Provázanost Prahy a přilehlých oblastí Středočeského kraje se má zvyšovat nejen díky rozvoji silniční i kolejové sítě či třeba cyklostezek, ale také pod zemí – větším propojením vodovodních systémů. Středočeští radní rozhodli o zadání studie, která by měla ukázat, jak by se obě sítě daly vzájemně pospojovat, aby se pro budoucnost zvýšila spolehlivost dodávek vody. V obou regionech.

Kraj chce propojit vodovody s Prahou

Z okolí
Billboardy v Praze.
Odbor hospodaření s majetkem pražského magistrátu dosáhl úspěchu v letitém soudním sporu s reklamní společností euroAWK a její sesterskou společností ORIS. Na základě platných exekučních příkazů vydaných v listopadu tohoto roku již započaly práce na odstranění neoprávněných reklamních zařízení těchto společností umístěných podél důležitých pražských dopravních tepen. Do konce roku 2018 jich z hlavního města zmizí prvních 50, dalších více než 400 bude následovat na počátku roku 2019.
10 fotografií

Boj s reklamním smogem. Z metropole začaly mizet nelegální billboardy

Podnikání
Ilustrační foto
Střední Čechy – Málem spočítat na prstech by bylo možno Středočechy, kteří letos vyslechli neradostnou zprávu o tom, že jsou infikováni virem HIV vyvolávajícím onemocnění AIDS. Od počátku roku zatím údaje hygieniků, odkazujících na data Státního zdravotního ústavu (aktuálně dostupná do konce října) uvádějí v kraji 12 nových případů. Mimochodem – v přepočtu na milion obyvatel to představuje bezmála devět lidí: 8,96 člověka.

Kampaň s testy na HIV odhalila jen žloutenku

Z okolí
Sportovní centrum Markéta.
Na území hlavního města se nachází několik zanedbaných sportovišť, areálů na hranici životnosti a zimní stadiony, bazény či multifunkční haly nemají dostatečnou diváckou kapacitu. Praha chce pod novým vedením tohle chátrající dědictví zvelebit a vybudovat pro sportující obyvatele metropole více míst. Mapa, kterou vypracuje Institut plánování a rozvoje (IPR), by měla být hotova do konce února příštího roku.
19 fotografií

Zanedbané areály i haly pro málo diváků. Praha chce řešit rozvoj sportovišť

Praha
Stavba vlašimské kruhové křižovatky u OD Billa.
Vlašim - „Hlavní“ město Podblanicka, Vlašim, je známé nejen svojí zbrojovkou, fotbalovým týmem nebo skvělými stolními tenistkami, ale například i tím, že patří k sídlům, jimž k obnově veřejného majetku pomáhá masivní finanční podpora kraje, státu či Evropské unie.

Město pod Blaníkem sbírá nyní především menší dotace

Benešovsko
Khalifa International Stadium
Čtyři roky zbývají do startu mistrovství světa v katarském hlavním městě Dauhá. Šampionát provází pověst problémového podniku, volbu údajně provázela korupce. Z tradičního červnového termínu se musel přesunout na prosinec, dlouho panovaly zvěsti, že Katařané nestihnou postavit potřebný počet stadionů. Ještě větší potíže měly způsobit nedostatečné hotelové kapacity.    
18 fotografií

Katar se připravuje na velkolepý šampionát. Chystá rozebíratelné stadiony

Zajímavosti z fotbalu
Autoři třetí knihy (zprava) z edice Seidelova Šumava Jindřich Špinar, Petr Hudičák a Zdena Mrázková, grafik Tomáš Halama a jednatel Českokrumlovského rozvojového fondu Miroslav Reitinger.
Český Krumlov – Tři sta stran dechberoucích fotografií důvěrně známých míst, protkaných životními příběhy českokrumlovských fotografů, významných osobností a rodů, jejichž potomci žijí ve městě dodnes, to je kniha Krumlov, město pod věží, už třetí díl edice Seidelova Šumava, kterou vydává Českokrumlovský rozvojový fond.

Třetí kniha Seidelů mapuje Krumlov

Českokrumlovsko
Liberec. Ilustrační foto
Liberec – Leží nedaleko od sebe a jsou to partnerská města. Řeč je o Liberci a Žitavě. Nově mají společného ještě jednu věc – v obou se aktuálně mluví o tom, že by se mohla ucházet o titul Evropské hlavní město kultury. Ten propůjčuje každý rok Evropská unie vždy dvěma městům ze dvou různých států. První bude na řadě Německo, a to v roce 2025.

Žitava chce být evropským kulturním městem, zájem má i Liberec

Liberecko
Středočeský kraj a hlavní město Praha, ale také oblasti na Karlovarsku a Plzeňsku. To jsou regiony, do nichž detektivové z Národní protidrogové centrály (NPC) zacílili své operace nazvané Štaflík a Stříbro.
Střední Čechy /VIDEO, FOTOGALERIE/ – Středočeský kraj a hlavní město Praha, ale také oblasti na Karlovarsku a Plzeňsku. To jsou regiony, do nichž detektivové z Národní protidrogové centrály (NPC) zacílili své operace nazvané Štaflík a Stříbro. Do závěrečné fáze byli nasazeni i příslušníci dalších složek – včetně Útvaru rychlého nasazení. Na místech se spoustou chemikálií ale pomáhali třeba i hasiči.
12 fotografií

Drogové manufaktury jely jak fabrika

Zločiny a soudy
Osobní automobil v pražských Záběhlicích srazil dvě chodkyně.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Pražská městská firma Technická správa komunikací (TSK) upozorňovala před pár dny, že chodec souboj s autem vždy prohraje. Nabádala lidi, aby v předvánočním uspěchánem čase dávali pozor a dodržovali základní pravidla. Bohužel v pátek došlo na území hlavního města ke dvěma srážkám automobilu s chodkyněmi. Od nočního nehody na Žižkově řidič ujel, aniž by poskytl pomoc.
4 fotografie

Chodec souboj s autem vždy prohraje. V Praze došlo ke dvěma srážkám, řidič ujel

Nehody
Kyje.
Pražský deník připravuje unikátní cyklus Jak jsme žili v Československu. Každý týden zveřejňujeme historické zajímavosti a archivní snímky z jednotlivých pražských čtvrtí z let 1918 až 1992. Podíváme se, jak se za Československa žilo lidem, nahlédneme do kronik a archivů, necháme si vyprávět od místních obyvatel. V dalším díle, který vyjde v pátek 14. prosince, se podíváme do Kyjí!

Jak jsme žili v Československu. Tento týden v Kyjích

Praha
Čtení z Havla v pražském divadle Alfréd ve dvoře.
Ve výroční den úmrtí bývalého českého prezidenta Václava Havla se 18. prosince uskuteční pátý ročník Čtení z Havla. V divadle Alfred ve dvoře se může od 17.00 do 21.00 kdokoli zastavit a přečíst nebo si jen poslechnout pasáž z některého Havlova textu.
3 fotografie

KRÁTCE: Lidé budou číst díla Václava Havla

Praha
Sledge hokejisté Zlína v Pardubicích krváceli
Svou dominanci potvrdili mistři posledních čtyř ročníků o víkendu. Sledge hokejisté Lapp Zlín totiž ovládli duely na Spartě (8:0) a i na ledě rivala z Pardubic (3:2) a v předstihu již po 10. kole České para hokejové ligy slaví postup do play-off, navíc jsou blízko ovládnutí základní části, počtvrté za sebou. Jejich aktuální náskok v čele je totiž pětibodový.
8 fotografií

Sledge hokejisté Zlína v Pardubicích krváceli

Ostatní sporty
Theresa Mayová a Angela Merkelová
Britská premiérka Theresa Mayová se během své cesty po evropských hlavních městech setkala v Berlíně s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Šéfka britské vlády chce získat záruku členských zemí Evropské unie, že Británie v případě schválení brexitové dohody neuvízne v nekonečné smyčce vyjednávání o definitivní podobě pobrexitových vztahů.  
13 fotografií

Mayová chce zachránit dohodu o brexitu. V Berlíně se sešla s Merkelovou

Svět
Záchytné parkoviště P+R
Vyřešit problémy s parkováním chce nová pražská koalice v čele s primátorem Zdeňkem Hřibem (Piráti). Ten na debatě Deníku prezentoval nápad využívat přes noc garážová stání v obchodních centrech. Situaci v okrajových částech metropole by však měla vyřešit spíše záchytná parkoviště. Radnice Prahy 16 však zrušila projekt Parkovacího domu Radotín. Nové vedení hlavního města plánuje přepracovat výstavbu terminálu na Zličíně.
13 fotografií

Kam s autem kolem Prahy? Parkovací dům zrušili v Radotíně, Zličín koalice změní

Praha
Ilustrační fotografie.
Pardubice – Hlavní akce roku v hlavním městě. Nejprestižnější turnaj Moderního sportovního karate v České republice se odehrál v hale na pražském Smíchově. I. Na domácí šampionát se každoročně sjede velké množství závodníků a konkurence je vysoká. Tento rok ji zvýšili závodníci z Německa. K horkým kandidátům na nejvyšší mety patřili také borci z pardubického Sokola.

Jednorázový šampionát ovládli, v dlouhodobé lize brali bronz

Ostatní sporty
Ilustrační foto
V ruském hlavním městě žije přes dvanáct milionů obyvatel. Přibývající nehody, dlouhé kolony a čím dál horší ovzduší proto přiměly tamní orgány k uskutečnění dosti razantních kroků. Ve snaze ulevit ucpaným moskevským silnicím byl zredukován počet parkovacích míst a navýšena cena parkovného. Opatření se však minulo účinkem. Místo hromadné dopravy teď obyvatelé Moskvy raději volí taxíky a seznamují se s fenoménem takzvaných spolujízd.

Vlastnit auto v Moskvě se nevyplácí. Hitem jsou teď spolujízdy

Ekonomika