ŠTÍTEK: hlavní město

Lidé si připomínali 16. ledna památku Jana Palacha při výročí 50 let jeho upálení před budovou Národního muzea v Praze.
/FOTOGALERIE/ První z řady středečních pietních událostí, které se nejen v Praze uskuteční jako připomínka 50. výročí sebeobětování Jana Palacha, proběhla dopoledne na jeho Alma Mater. Pamětní dlaždice byla v Karolinu odhalena v místech, kde stála rakev s Palachovými ostatky v den jeho pohřbu v lednu 1969. Kytici od premiéra Andreje Babiše (ANO) u Palachova památníku před Filozofickou fakultou UK někdo opatřil vzkazem, který Babišův symbolický akt považuje za výsměch.
12 fotografií

Pražské vzpomínky na Jana Palacha. Pamětní desky, proslovy i vzkaz Babišovi

Praha
Při požáru rodinného domu vznikla škoda za milion korun.
Střední Čechy /FOTOGALERIE/ – Milion korun plameny spolykaly, hodnoty vyčíslené na další dva miliony se podařilo uchránit zásahem hasičů. Navíc záchranáři ošetřovali člověka, který se nadýchal kouře a utrpěl i popáleniny lehčího charakteru. Takové jsou následky požáru podkroví rodinného domu, který v noci na úterý likvidovali hasiči z Prahy-západ i z hlavního města v obci Čisovice poblíž Mníšku pod Brdy. Na vině byla jiskra z prskavky na stromečku.
4 fotografie

Požár stromečku pohltil milion ještě dlouho po Vánocích

Požáry
Boj s teroristy v hotelu v keňském hlavním městě Nairobi
Boje mezi policií a útočníky z radikálního hnutí Aš-Šabáb v hotelovém komplexu v keňském hlavním městě Nairobi pokračovaly i v noci na středu. Na místě i v ranních hodinách probíhala bezpečnostní operace. Úterní útok radikálů si podle AP vyžádal nejméně 21 lidských životů, mezi mrtvými jsou Brit i Američan. Kromě toho při celé akci zahynulo i pět útočníků. Prezident Uhuru Kenyatta přitom ještě ráno, kdy zásah bezpečnostních složek skončil, hovořil o 14 mrtvých.
6 fotografií

V keňském hotelu se znovu střílelo. Mrtvých je 21, zemřelo i pět islamistů

Svět
Budova CITIC tower je nejvyšším postaveným mrakodrapem za rok 2018
Celkem 143 mrakodrapů, z nichž hned osmnáct spadá do kategorie super vysokých, tedy těch, které převyšují hranici tří set metrů. Taková je loňská a zároveň rekordní bilance pomyslného závodu o dobývání nebes, jemuž vévodí Čína. Téměř půl kilometru vysoký "věžák" však vyrostl i ve Vietnamu. V galerii si prohlédněte fotografie deseti nejvyšších staveb roku 2018. 
13 fotografií

Čína, Amerika i Vietnam. V roce 2018 vyrostl rekordní počet mrakodrapů

Svět
V hotelovém komplexu v keňském Nairobi se bojuje
Keňským hlavním městěm Nairobi v úterý otřásly výbuchy a střelba. Na hotelového komplexu DusitD2 v centru města vtrhli okolo třetí hodiny odpoledne nejméně čtyři ozbrojenci. Podle posledních informací si útok vyžádal nejméně patnáct obětí, další lidé byli převezeni k ošetření do nemocnice. K odpovědnosti za útok se již přihlásilo hnutí Šabáb. 
6 fotografií

Ozbrojenci zaútočili na hotelový komplex v Nairobi. Zemřelo nejméně čtrnáct lidí

Svět
Hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) v pondělí 14. ledna 2019 po jednání krajských radních vystoupila na tiskové konferenci.
Střední Čechy /FOTOGALERIE/ - Plány na jarní narození miminka ovlivňují už nyní termínový kalendář středočeské hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO). Ta loni uvedla, že se do ústraní nemíní uchýlit na dlouhou dobu: počítá s tím, že pokud budou očekávaná holčička i ona sama zdravé, vrátila by se do kanceláře hned po šestinedělí. Hlavní díl odpovědnosti za péči o miminko má převzít manžel Jakub Pokorný.
13 fotografií

Termín setkání radních ovlivní narození miminka

Benešovsko
Stěhování. Ilustrační foto.
Teplicko /INFOGRAFIKA/ – Od roku 2005 do 2017 se z okresu Teplice vystěhovalo 21 040 lidí, k nám jich naopak zamířilo jen 19 063. Stěhováním tak okres ztratil 1 977 obyvatel. Nejintenzivněji se lidé přemísťovali mezi Teplickem a Prahou.Do hlavního města uteklo 3 404 lidí, opačným směrem jich přišlo 1 924. Do sousedního okresu Ústí nad Labem zamířilo 3 293 lidí, ale 3 684 obyvatel se zase přistěhovalo z Ústecka k nám.

Stěhováním ztratilo Teplicko téměř dva tisíce lidí. Mířili do Prahy či do Ústí

Teplicko
Ilustrační fotografie.
Střední Čechy – Typický sezonní výkyv v podobě nárůstu míry nezaměstnanosti se sice projevil, podíl lidí bez práce nicméně zůstává rekordně nízký. Zvlášť v nejbližším okolí hlavního města mohou zaměstnavatelé jen krčit rameny: nejsou lidi. Uchazečů o zaměstnání je minimum – a Praha-východ nadále představuje rekord nejen v rámci kraje, ale i v celorepublikovém měřítku.
6 fotografií

Nezaměstnanost se mírně zhoupla směrem nahoru

Z okolí
Stěhování. Ilustrační foto.
Českolipsko /INFOGRAFIKA/ – Od roku 2005 do 2017 se z okresu Česká Lípa vystěhovalo 18 838 lidí, k nám jich naopak zamířilo jen 16 159. Stěhováním tak okres ztratil 2 679 obyvatel. Nejintenzivněji se lidé přemísťovali mezi Českolipskem a Prahou. Do hlavního města uteklo 3 151 lidí, opačným směrem jich přišlo 2 309. Do sousedního okresu Děčín zamířilo 2 725 lidí, ale 2 582 obyvatel se zase k nám z Děčínska přistěhovalo.

Stěhováním ztratilo Českolipsko dva tisíce lidí. Mířili do Prahy a do Děčína

Českolipsko
Náměstí 1. máje v Chomutově. Ilustrační foto
Chomutovsko /INFOGRAFIKA/ - Od roku 2005 do 2017 se z okresu Chomutov vystěhovalo 20 333 lidí, k nám jich naopak zamířilo jen 16 696. Stěhováním tak okres ztratil 3 637 obyvatel. Nejintenzivněji se lidé přemísťovali mezi Chomutovskem a Prahou. Do hlavního města uteklo 3 678 lidí, opačným směrem jich přišlo 1 750. Do sousedního okresu Louny zamířilo 2 439 lidí, ale 2 413 obyvatel se k nám z Lounska přistěhovalo.

Stěhováním ztratilo Chomutovsko za poslední roky tři tisíce lidí

Chomutovsko
Ilustrační foto
Ústí nad Labem /INFOGRAFIKA/ - Od roku 2005 do 2017 se z okresu Ústí nad Labem vystěhovalo 21 475 lidí, k nám jich naopak zamířilo jen 18 964. Stěhováním tak okres ztratil 2 781 obyvatel. Nejintenzivněji se lidé přemísťovali mezi Ústeckem a Prahou. Do hlavního města uteklo 3 814 lidí, opačným směrem jich přišlo 1 860. Do sousedního okresu Teplice zamířilo 3 684 lidí, ale 3 294 obyvatel se zase přistěhovalo z Teplicka k nám.

Stěhováním ztratilo Ústecko za poslední roky skoro tři tisíce lidí

Ústecko
Město Litoměřice
Litoměřicko /INFOGRAFIKA/ - Od roku 2005 do 2017 se z okresu Litoměřice vystěhovalo 23 181 lidí, k nám jich naopak zamířilo jen 21 326. Stěhováním tak okres ztratil 1 855 obyvatel. Nejintenzivněji se lidé přemísťovali mezi Litoměřickem a Prahou. Do hlavního města uteklo 7 414 lidí, opačným směrem jich přišlo 5 051. Do sousedního okresu Ústí nad Labem zamířilo 2 672 lidí, ale 2 831 obyvatel se k nám z Ústecka přistěhovalo.

Stěhováním ztratilo Litoměřicko za poslední roky téměř dva tisíce obyvatel

Litoměřicko
Stěhování. Ilustrační foto.
Děčínsko – Od roku 2005 do 2017 se z okresu Děčín vystěhovalo 21 770 lidí, k nám jich naopak zamířilo jen 17 526. Stěhováním tak okres ztratil 4 244 obyvatel. Nejintenzivněji se lidé přemísťovali mezi Děčínskem a Prahou. Do hlavního města uteklo 3 640 lidí, opačným směrem jich přišlo 2 114.Do sousedního okresu Ústí nad Labem zamířilo 2 934 lidí, ale 2 645 obyvatel se zase přistěhovalo z Ústecka k nám.

Stěhováním ztratilo Děčínsko přes čtyři tisíce lidí. Mířili do Prahy či Ústí

Děčínsko
Antikonfliktní tým v akci.
Vedení hlavního města zamýšlí do konce ledna jmenovat takzvaného nočního starostu, který bude mít na starosti noční život v Praze. Zároveň bude jmenován také tým jeho spolupracovníků. Ve středu to v rozhovoru pro ČTK řekla Hana Třeštíková (Praha Sobě), radní odpovědná za kulturu. Důvodem zřízení funkce jsou problémy s hlukem v centru města, který způsobují bary a restaurace a rovněž opilí lidé, zejména turisté. Zřízením nočního starosty se magistrát inspiroval v zahraničí.
10 fotografií

Praha zavede nočního starostu do konce ledna. Antikonfliktní tým už nebude

Praha
Anne-Elisabeth Falkevik Hagenová
V Norsku byla před deseti týdny unesena 68letá Anne-Elisabeth Falkeviková Hagenová, manželka místního miliardáře. Tu únosci od té doby zadržují na neznámém místě a za její propuštění požadují výkupné ve výši devíti milionů eur (přes 230 milionů korun). Žena je pohřešována již od 31. října, média však o případu informovala až nyní.

V Norsku zmizela manželka miliardáře. Únosci požadují výkupné v kryptoměně

Svět
Ilustrační foto
Střední Čechy - Pokud Středočechy zlákají pražské plesy a zábavy (ale třeba i večerní výpravy za uměním nebo jen tak za povyražením), cestovat domů pak nemusejí pouze autem nebo taxíkem. Existuje celá řada míst, kam lze vcelku pohodlně dojet veřejnou dopravou. Nejlépe vlakem, radí Ondřej z Kolínska, který ještě loni v hlavním městě studoval - a jízdu po kolejích si nemůže vynachválit.

Jet z plesu se dá vlakem. Proč ne?

Z okolí
Prvním miminkem roku 2019 v čáslavské porodnici se stal Jakub Mikula. Přišel na svět 1. ledna 2019 v 1.47 hodin. Vážil 3400 gramů a měřil 50 centimetrů. Domů do Čáslavi si ho odveze maminka Dita, tatínek Michal a tříletý bráška Míša.
Střední Čechy - V kraji sice nezakřičel jako úplně první, ale přesto finanční dar od hejtmanství pro první miminko roku 2019 připadne Jakubu Mikulovi. Že tato pozornost náleží právě rodině chlapečka, který na Nový rok v 1.47 hodin přišel na svět v porodnici Městské nemocnice v Čáslavi, potvrdili v pondělí středočeští radní.

Dar pro první miminko roku dostane to druhé

Z okolí
Areál Veleslavínského zámku.
Chátrající barokní zámek na Veleslavíně v Praze 6 se nepovedlo ani na druhý pokusu udat. O pronájem nikdo neprojevil zájem. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM), který má zámek ve správě, areál nabídne znovu - pravděpodobně s nižší cenou. Veleslavínský zámek přitom chce získat Praha, premiér Andrej Babiš (ANO) by starou budovu rád směnil za pozemky pro vládní čtvrť v Letňanech.
11 fotografií

O pronájem Veleslavínského zámku se nikdo nepřihlásil. Dojde ke snížení ceny

Praha
Bydlení v Praze. Ilustrační foto.
Hlavní město nebude prodlužovat nájemní smlouvy soudcům a státním zástupcům, kteří si od magistrátu za výhodných podmínek pronajímají byty. Dnes o tom rozhodli pražští radní. Soudci a státní zástupci mají podle vedení města dostatek peněz, takže nepotřebují zvýhodněné nájemné. Město pronajímá soudům a zastupitelstvím 81 bytů, z toho 49 obývají bývalí či stávající soudci a státní zástupci. Zbylé jsou určeny pro zaměstnance, ty chce město zachovat. Uvolněné byty magistrát pronajme sociálně slabým.
13 fotografií

Máte dost peněz. Praha odebere soudcům a žalobcům městské byty

Praha
Ali Bongo Ondimba na archivním snímku
Skupina vojáků v západoafrickém Gabonu se v pondělí pokusila o státní převrat. Ve vysílání státní televize vojáci oznámili, že přebírají kontrolu nad tamní vládou. V metropoli Libreville se objevily tanky a další armádní vozidla. Gabonská vláda však o několik hodin později oznámila, že rebely zadržela a situaci má pod kontrolou.

Pokus o státní převrat v Gabonu neuspěl. Máme situaci pod kontrolou, tvrdí vláda

Svět
Výstava modelů železnice a vláčků ve vsetínském Domě kultury; sobota 5. ledna 2019.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Čtyři železniční stanice a přibližně desítka vlakových souprav pro přepravu osob a nákladu pohybujících se na unikátním kolejišti v měřítku TT (1:120). To se stalo ve velkém sálu Domu kultury ve Vsetíně největším lákadlem víkendové výstavy modelů vláčků a všeho kolem železnice. Zajímavou akci uspořádanou Klubem železničních modelářů Praha si nenechaly ujít stovky návštěvníků všech věkových kategorií.
39 fotografií

Milovníci vláčků zaplnili vsetínský dům kultury. Podívejte se

Valašsko
PAVEL BUDÍNSKÝ - trenér BK ARMEX Děčín.
Praha – Děčínští basketbalisté parádně vstoupili do roku 2019. Svěřenci Pavla Budínského po velmi dobrém výkonu vyhráli na palubovce USK Praha 89:69. Severočeši tak na tým z hlavního města vyzráli už potřetí v sezóně.

Válečníci byli na Folimance suverénní

Basketbal