ŠTÍTEK: hlavní město

Málokdo by to nejspíš řekl, ale Praha může být hrdá na zajímavé prvenství – podle nejnovějšího žebříčku prestižního časopisu Forbes je považována za město, které je ze všech na světě nejotevřenější platbě pomocí bitcoinů. Nejznámější kryptoměnu přijímá mnohem více obchodníků, než třeba v New Yorku nebo Tokiu. Známý je projekt neziskové organizace Paralelní polis, což je průkopník používání kryptoměn, díky kterému v Praze stojí například první čistě bitcoinová kavárna. Bitcoinové hot spoty navíc rozhodně nejsou pouze záležitostí hlavního města.

Praha je největší bitcoinový ráj na světě

Ekonomika
Z výletu dětí z Jinec o pololetních prázdninách do Prahy.
Jince /FOTOGALERIE/ - O pololetních prázdninách mohli kluci a holky z celé republiky navštívit Prahu a v ní muzea a další zajímavosti hlavního města. Spolek Pionýr a Nadace dětem 3. tisíciletí připravily již podevatenácté akci Ledová Praha, určené nejen pro členy pionýrských skupin, ale i pro další skupiny mládeže a rodiny s dětmi. Ve čtyřech desítkách objektů jsou vstupy zdarma nebo významné slevy ze vstupného.
47 fotografií

Děti z Jinec vyrazily za poznáním do Prahy

Příbramsko
Mráz. Ilustrační foto.
Na šumavské Jezerní slati poblíž Kvildy na Prachaticku klesla v noci na dnešek teplota na minus 33,3 stupně Celsia. Jedná se o historicky nejnižší teplotu v daném místě pro tento den. Další šumavská stanice na Rokytské slati naměřila minus 30,5 stupně Celsia. ČTK to řekl Václav Kubišta z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.  
11 fotografií

Česko zažilo mrazivou noc. U Kvildy naměřili rekordních 33,3 stupně pod nulou

Česko
Ilustrační foto
Střední Čechy - Poměrně silný noční mráz poznamenal v úterý ráno provoz na železnici. Kvůli zamrzlým výhybkám depa vozidel ve stanici Praha-Čakovice byl čtvrt hodiny po páté ranní zastaven provoz na lince S24 Čelákovice - Mochov i na vnitřní lince hlavního města S34 Praha-Čakovice - Praha Masarykovo nádraží.

Vlaky nemohly vyjet, zastavily je noční mrazy

Z okolí
Požár obytného domu v centru Paříže
Deset mrtvých a další desítky zraněných si vyžádal požár obytného domu v Paříži, který vypukl během pondělní noci. Příčiny neštěstí zatím nejsou známy, francouzská prokuratura se ale přiklání k názoru, že osmipatrová budova byla zapálena úmyslně. Policie již zadržela první podezřelou, která byla převezena na psychiatrickou kliniku. Podle médií měla žena v minulosti psychické potíže. 
6 fotografií

Při požáru domu v Paříži zemřelo deset lidí. Policie zatkla podezřelou ženu

Svět
Stanislav Šulc.
Něco za něco. Historicky není silnějšího motivu něco udělat, než že za to něco dostaneme. A platí to i pro opravdu velké věci. Třeba pro vládní čtvrť, kterou premiér a majitel ANO Andrej Babiš chce založit v Letňanech.

Glosa Stanislava Šulce: Ano vládní čtvrti

Komentáře
Ve směnárně na Václavském náměstí za jakoukoli transakci zaplatíte poplatek 28 procent, což je téměř třetina celé částky.
Pražští radní na pondělním jednání schválili vypovězení nájemních smluv pěti směnárnám v historickém centru metropole. Ačkoliv jsou důvodem i nizké nájmy, nové vedení magistrátu proti provozovnám nabízejícím mimořádně nevýhodné kurzy bojuje už od voleb. Radní pro majetek Jan Chabr (TOP 09) už dříve avizoval, že Praha chce upravit smlouvy tak, aby směnárny a obchody například s matrjoškami nepoškozovaly dobré jméno hlavního města.

Praha nebude těžit z okrádání turistů. Pět směnáren v centru dostane výpověď

Praha
Historická budova v Moskvě, kterou zachvátily plameny
Sedm lidí zemřelo v důsledku požáru, který zpustošil památkově chráněný dům v centru Moskvy, hlavního města Ruska. Další dvě zraněné osoby v tuto chvíli bojují o život. Mezi obětmi je také jedno dítě a nejméně tři ženy. Původní zprávy přitom hovořily o čtyřech mrtvých. Budově nyní hrozí zřícení. Informovala o tom agentura TASS.

Neštěstí v Moskvě. Historický dům zachvátily plameny, sedm lidí zahynulo

Svět
Pluhová tramvaj musela do akce kvůli sněhu v Praze.
/VIDEO/ Nedělní sněhová nadílka v hlavním městě potěšila hlavně děti. Hasiči, policisté, silničáři a pracovníci dopravního podniku naopak měli hodně práce. Sníh v Praze každopádně pomohl objevit nový hit sociálních sítí - pluhovou tramvaj. Viděli jste ji vůbec někdy v akci? V pondělí s následky vydatného sněžení bojují pražští hasiči.
25 fotografií

Prahu zasypal sníh a do akce musela pluhová tramvaj. Podívejte se

Praha
Ilustrační foto
Střední Čechy - Praha se považuje za tahouna republikové ekonomiky - a střední Čechy jsou v tomto spřežení společně s ní. Tak lze vnímat hodnocení statistiků posuzujících ukazatele ekonomické výkonnosti.

Kraj je ekonomickou dvojkou republiky

Podnikání
Ubytovací loď Hermes.
Ve spolupráci s městskou policií a poskytovateli sociálních služeb zlepšuje hlavní město opatření pro lidi bez domova. Ti jsou nyní ohrožení především mrazy. Pomoc se daří zintenzivňovat i díky všímavosti veřejnosti, která se může obracet mimo jiné na linku 156. Přivolaní strážníci ve spolupráci s Centrem sociálních služeb Praha lidem na ulici nabízí volné kapacity v noclehárnách a ubytovnách a terénní podporu dalších organizací.
9 fotografií

Mráz ohrožuje bezdomovce, Praha se snaží předcházet zbytečným tragédiím

Praha
Stanice metra Letňany v Praze.
Kolínsko /FOTOGALERIE/ - Velká hra o budoucnost severovýchodního okraje Prahy se zřejmě významně dotýká i středních Čech. Uvažovaná změna podoby okolí konečné stanice metra Letňany, dosud některými posměváčky přezdívané na Syslov v polích, by zcela jistě měla dopady i na území za hranicí hlavního města.
19 fotografií

Nemocnice v Letňanech se bojí Mladá Boleslav i Kolín

Z okolí
Ilustrační foto
Počet cizinců na trhu práce v hlavním městě prudce roste a blíží se hranici 200 tisíc. Znamená to, že nejméně každý pátý člověk pracující v Praze nemá české státní občanství. Metropole tak přilákala více než třetinu všech v tuzemsku působících cizinců, a to zejména ze zemí bývalého sovětského bloku. Vyplývá to z analýzy, kterou zveřejnil Institut plánování a rozvoje IPR.
10 fotografií

Imigranti dobývají pražský trh práce. Každý pátý zaměstnaný v Praze není Čech

Ekonomika
Ilustrační foto.
Pardubický kraj – Atletická invaze z Pardubicka do Prahy! Poslední lednovou neděli se závodníci všech kategorií vydali do haly ve Stromovce, aby tam zabojovali o letošní přebornické tituly. Proč až do hlavního města? Důvod je nasnadě, v našem kraji odpovídající sportoviště schází.

Boj o cenné kovy i zkouška formy v krajské hale

Ostatní sporty
Ilustrační foto
Rakovník /INFOGRAFIKA/ – Rakovník opustilo za posledních třicet let téměř dva tisíce obyvatel. Zatímco před necelými třiceti lety žilo v Rakovníku více než 17,5 tisíce obyvatel, počátkem letošního roku to bylo jen 15,2 tisíce. Problémem není jen chybějící dálnice, ale také nabídka zaměstnání a nižší mzdy oproti jiným dostupným městům, či pokulhávající nabídka pozemků pro rodinné domy.

Rakovník se vylidňuje. Na přípravu pozemků nemá město peníze

Rakovnicko
Specializované obchody na tvrdý alkohol? Třetina Čechů by se takovému opatření nebránila
Střední Čechy – Mladí Severomoravané Středočechy přepili, nicméně v rámci Čech nemá středočeská mládež v popíjení konkurenci. Naznačuje to alespoň vyhodnocení loňských výsledků celostátní kontrolní akce HAD (název odkazuje na její zacílení: hazard-alkohol-děti), při níž se policejní hlídky doprovázené i spolupracovníky z dalších institucí zaměřovaly mimo jiné na popíjení konzumentů mladších 18 let a na kontrolu, zda jim nenalévá personál podniků, kde se mládež schází.

V Čechách mladí Středočeši pijí první ligu

Z okolí
Pražští lesníci vysadili v loňském roce 403 tisíc lesních sazenic.
Pražský primátor Zdeněk Hřib (Pirátská strana) si zřejmě tuhle statistiku do svého závazku vysázet v metropoli milion stromů započítat nemůže, přesto musí být nová vládnoucí koalice spokojena. Jedním z jejích cílů je udělat Prahu zelenější. A městští lesníci tomu pomohli, protože na celém území hlavního města v roce 2018 vysadili celkem 403 tisíc mladých lesních sazenic.
4 fotografie

Praha je zase o něco zelenější. Lesníci vysázeli 403 tisíc stromů

Z okolí
Středočeský krajský Radní Martin Draxler jednal v rámci veletrhu cestovního ruchu ITF Slovakiatour Bratislava 2019 o spolupráci s Bratislavským samosprávným krajem.
Střední Čechy /FOTOGALERIE/ - Slováky lákají přírodní pozoruhodnosti středních Čech. Ukázalo se to v závěru uplynulého týdne, kdy se ve slovenském hlavním městě konal veletrh cestovního ruchu ITF Slovakiatour Bratislava 2019. Středočeský stánek tam otevíral radní pro oblast regionálního rozvoje, cestovního ruchu a sportu Martin Draxler (ANO).
5 fotografií

Bratislavské námluvy kraje se rýsují nadějně

Z okolí
Chrudimští výsadkáři střeží základnu v Mali
Chrudim, Mali – Příslušníci chrudimského 43. výsadkového praporu působí druhým měsícem v zahraniční výcvikové operaci EUTM v africké republice Mali. První česká jednotka ochrany a podpory o síle roty je zařazena do struktury španělského praporu ochrany „Force Protection“ na výcvikové základně Koulikoro Training Center (KTC).
7 fotografií

Chrudimští výsadkáři střeží základnu v Mali

Z okolí
Válkou zmítané území na ukrajinském Donbasu
Ranní špička v ukrajinském hlavním městě vypadá, jako by tato země prosperovala jako nikdy. Nová auta západních značek, směrující od vysokých nových obytných budov na levém břehu Dněpru do centra, spolehlivě ucpou mosty i všechny hlavní ulice. Benzin stojí sice kolem 25 korun za litr, ale i tak by to pro velkou většinu Ukrajinců mělo být luxusní zboží. Průměrná mzda tu je asi 300 eur, tedy v přepočtu 7500 korun, důchody jsou v přepočtu na koruny jen několik tisíc.
22 fotografií

Ukrajinci jsou stále chudí. Válka pouští zemi žilou

Svět
Řádění tornáda v Havaně na Kubě
Ulicemi Havany, hlavního města Kuby, se v pondělí ráno prohnalo tornádo. Řádění přírodního živlu, který nebyl v této lokalitě spatřen dlouhá desetiletí, si vyžádalo tři oběti na životech a dalších 172 zraněných. Vítr o rychlosti dosahující 100 kilometrů za hodinu vyvracel stromy a zpřetrhal elektrická vedení. Informaci přinesla zpravodajská agentura AFP.
6 fotografií

Havanu zasáhlo tornádo. Zanechalo za sebou tři mrtvé a stovky zraněných

Svět
Lokomotivy Vectron na točně v depu ve Vršovicích.
Správa železniční dopravní cesty pokročila v řešení nerudovské otázky, kam s vlaky v hlavním městě. Centrální komise ministerstva dopravy schválila správě železnic takzvanou Vyhledávací studii odstavných kapacit v uzlu Praha. Závěr zní, že z 24 prověřovaných lokalit se SŽDC dále zaměří na pět. K dalšímu prověření byly doporučeny a schváleny plochy celkem ve třech městských lokalitách.  
27 fotografií

Nová odstavná místa v Praze: depo i pro rychlovlaky má vyrůst v Běchovicích

Podnikání
Moskvu ochromila sněhová bouře
Ruské hlavní město čelí o víkendu největší sněhové kalamitě za posledních několik desetiletí. Až doposud napadlo v Moskvě více než 40 centimetrů sněhu a podle meteorologů bude obdobné počasí panovat minimálně do úterý. Husté sněžení působí komplikace v dopravě. Na dálnici jihozápadně od města se v sobotu na zhruba třicetikilometrovém úseku srazily desítky vozidel.
6 fotografií

Moskvu trápí závěje sněhu. Na dálnici se srazily desítky aut

Svět
Sergej Baranov na letišti Václava Havla.
Kladno - Kladenský volejbalový fanoušek se konečně dočká. Ruský univerzál Sergej Baranov přistál v sobotu 26. ledna v 9.37 hodin na pražském letišti Václava Havla a na vlastní přání nastoupí už do podvečerního extraligového souboje s Lvem Praha, který vypukne v kladenské hale úderem osmnácté hodiny.

Orli vyrukují na Lvy i s Baranovem!

Ostatní sporty