ŠTÍTEK: hlavní město

Ilustrační foto.
Střední Čechy – Přípravy na prodloužení tratí pražských tramvají i za hranice hlavního města se rozjely nejen ve směru na Zdiby za Praze-východ. Konkrétní obrysy začínají dostávat také plány na vybudování tramvajové trati z Opatova do Čestlic rovněž na Praze-východ.

Do Čestlic mají tramvaje jezdit podél dálnice

Z okolí
Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) přijal tibetského lídra.
/FOTOGALERIE/ Primátor hlavního města Zdeněk Hřib (Piráti) přijal na Staroměstské radnici předsedu tibetské exilové vlády. Lozang Sanggjä dorazil do Prahy na pozvání festivalu Jeden svět. Sanggjä v jeho úvodu předal cenu Homo Homini za prosazování lidských práv nikaragujské farmářce Francisce Ramírezové. Hřibova koalice také rozhodla, že na podporu Tibeťanů v jejich boji za autonomii na Číně vyvěsí o nadcházejícím víkendu na dvou budovách magistrátu tibetské vlajky.
18 fotografií

Primátor Hřib přijal tibetského vůdce. Předal mu klíč a podpořil boj proti Číně

Praha
Předem avizované poryvy silného větru znamenaly komplikace také na Nymbursku. V půl čtvrté vítr shodil strom přes celou silnici v Babíně. Hasiči za pár minut silnici v obou směrech zprovoznili.
Život v Česku od pondělního odpoledne do úterý výrazně ovlivnil velmi silný vítr. Hasiči totiž měli napilno i v noci. Ve středních Čechách evidovali do dnešního rána přes sto událostí spojených s vichrem. Nejvíce zasaženými oblastmi bylo Benešovsko, okolí Prahy i samotná metropole. Vítr by se měl uklidnit během dne. Meteorologové ovšem varují, že na Moravě by měl vítr zesílit opět ve středu a ve čtvrtek.
21 fotografií

Přes sto výjezdů hasičů. Silný vítr nadělal v Česku neplechu, řádil i v noci

Česko
Tibetská vlajka. Ilustrační foto.
/ANKETA/ České hlavní město díky nové politické reprezentaci mění postoj k Číně. Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) učinil další krok, který může představitele komunistické mocnosti naštvat. Hřib společně s radní Hanou Kordovou Marvanovou (Spojené síly pro Prahu - STAN) ve středu přijme Lozanga Sanggjäa, předsedu tibetské exilové vlády. Na budově magistrátu po delší době navíc bude vyvěšena tibetská vlajka.
6 fotografií

Praha se odklání od Číny. Hřib přijme tibetského premiéra a vyvěsí vlajku

Praha
Tramvaj v Praze. Ilustrační foto.
Hlavní město zavede v době smogových situací MHD zdarma, a to včetně vlaků. Jeden den bezplatné přepravy vyjde městskou pokladnu na pět milionů korun, držitelům časových jízdenek neplánuje magistrát část jízdného vracet. V pondělí o tom rozhodli pražští radní. Opatření zvažovala i minulá politická reprezentace, nakonec od něj však ustoupila se zdůvodněním, že by to na kvalitu ovzduší nemělo výraznější vliv. Město nyní připravuje i další opatření, například vyhlášku omezující topení tuhými palivy.
7 fotografií

V případě smogové situace bude pražská MHD zdarma

Praha
Kim Čong-un ve svém obrněném vlaku
Severokorejský vůdce Kim Čon-un zavítá v nadcházejících dnech do Vietnamu. Právě v jeho hlavním městě Hanoji se totiž ve dnech 27. až 28. února uskuteční historicky druhý summit mezi ním a šéfem Bílého domu Donaldem Trumpem. Ještě před tím sem však přijede na oficiální návštěvu, na kterou ho pozval vietnamský prezident Nguyen Phu Trong. Dorazit by měl v pondělí odpoledne.   
16 fotografií

Před schůzkou s Trumpem navštíví Kim oficiálně Vietnam. Vůdce už je na cestě

Svět
Ilustrační foto.
Berounsko - Nepovedený vstup do začátku týdne zažívala v pondělí 18. února příměstská vlaková doprava. Na berounském směru, na lince S7, neplatily jízdní řády. České dráhy během dne nevypravily 18 spojů - takzvaných vložených vlaků v úseku mezi hlavním městem a Řevnicemi, které v době dopravní špičky zkracují jízdní interval.

Vlaky se těší oblibě. Tedy - pokud jedou

Z okolí
Chřipka. Ilustrační foto.
V hlavním městě za poslední týden klesl počet nemocných akutními nemocemi dýchacích cest včetně chřipky. Nemocnost se snížila o 15,8 procenta. Přesto bylo v sedmém kalendářním týdnu nahlášeno 18 dalších případů s těžkým průběhem chřipky, z nichž čtyři lidé zemřeli. Za letošní rok v metropoli zemřelo v souvislosti s chřipkou již devět lidí. Pražská hygienická stanice to uvedla na svém webu. 
5 fotografií

Chřipka si v metropoli vyžádala už devět životů. Epidemie dál trvá

Praha
TŘÍDĚNÍ ODPADU. Šedé kontejnery na plechovky a kovové obaly přibývají v Praze.
Žluté popelnice na plast, modré na papír a zelené (bílé) kontejnery na sklo. Kromě klasických nádob na tříděný odpad si v posledních letech zvykli obyvatelé hlavního města využívat rovněž barevné boxy na textil, přibývá míst na sběr biodpadu a hitem konce roku 2018 byly šedě zbarvené kontejnery. V Praze se meziročně sesbíralo téměř dvojnásobné množství kovových obalů, hlásí Pražské služby.
6 fotografií

Pražané třídí plechovky i kovové obaly. Závěr loňského roku byl rekordní

Praha
Ilustrační foto.
Rokycansko – Na 54. dálničním kilometru ve směru Rozvadov (tedy v prostoru nad Holoubkovem) se v sobotním odpoledni vzňal osobní vůz.

Na dálnici hořelo auto

Požáry
Práce v Praze - Ilustrační foto
Česká republika je z hlediska kvality pracovních podmínek a příležitostí 25. nejlepší zemí světa, na stejném místě se umístila Praha v porovnání měst. Hlavní město Praha je zároveň osmým nejlepším městem na světě ve schopnosti udržování životní úrovně, která je dostatečně atraktivní pro přilákání a udržení talentovaných lidí na pracovním trhu. Vyplývá to ze studie personální agentury Adecco, která zkoumala 125 zemí světa a 114 měst.
6 fotografií

Pracovní podmínky v Česku patří mezi nejlepší na světě. Praha předčila Londýn

Ekonomika
Muchova Slovanská epopej.
Praha, Moravský Krumlov – Vnuk slavného malíře Alfonse Muchy John požádal Městský soud v Praze o odročení dalšího soudního stání ve sporu s hlavním městem o určení vlastnictví Slovanské epopeje. To bylo nařízeno na 20. února. Jak Mucha Znojemskému deníku Rovnost řekl, chce mít prostor pro další jednání se zástupci magistrátu i ministerstva kultury.

John Mucha: Požádal jsem o odročení soudu o epopej. Chci mít prostor pro jednání

Znojemsko
Domácí násilí. Ilustrační foto.
Počet odhalených případů domácího násilí za posledních pět let v Praze mírně klesl, přesto bylo v hlavním městě loni vykázáno 186 osob, což je druhý nejvyšší počet v rámci všech krajů České republiky. O jedenáct případů více zaznamenali jen v Ústeckém kraji. Oběti nejen domácího násilí se mohou kdykoli obrátit na speciální linku Intervenčního centra.
18 fotografií

Oběti domácího násilí: ženy, muži, ale i rodiče v seniorském věku

Zločiny a soudy
Celníci odhalili padělky firmy Apple za pět milionů korun
/VIDEO/ Celní správa odhalila tento týden více než 4500 padělaných výrobků opatřených logem americké společnosti Apple v hodnotě více než pět milionů korun. Pachatelé na sebe upozornili neúspěšným pokusem o uplacení celníka. Informovalo o tom Generálního ředitelství cel. Akce probíhala ve spolupráci se slovenskou Finanční správou, která zajistila padělky za dalších 2,5 milionu.
7 fotografií

Uplácení nevyšlo. Celníci zabavili tisíce padělků značky Apple za pět milionů

Ekonomika
Ilustrační snímek
Benešovsko - Méně sladkého pečiva než na sklonku uplynulého roku zřejmě Středočeši zkonzumovali v lednu. Alespoň pokud máme věřit v doslovnou platnost okřídlených slov hovořících o tom že bez práce nejsou koláče. Práci totiž na počátku letošního roku mělo méně lidí než v prosinci; nezaměstnanost v kraji - stejně jako v celé republice - poněkud stoupla. Byť jen nepatrně.

Nezaměstnanost v lednu stoupla. Jen nepatrně

Z okolí
Britská policie prověřuje případ otravy dvou lidí na jihu Anglie. Ilustrační snímek
Otravu významného bulharského podnikatele Emiliana Gebreva a jeho syna z roku 2015 mohl způsobit muž, který figuruje coby třetí podezřelý v kauze Skripal. Informoval o tom investigativní web Bellingcat. Pětačtyřicetiletý agent ruské vojenské rozvědky GRU používající jméno Sergej Fedotov se v Bulharsku pohyboval jen několik dnů před tím, než byli muži otrávení neznámou látkou převezeni do nemocnice.
9 fotografií

Osvědčená praxe? Ruský agent z kauzy Skripal údajně použil novičok i dříve

Krimi
Foto z jednání.
Střední Čechy – Prodloužit své pobyty a víc utrácet. Tak lze shrnout počínání, k němuž chce středočeské hejtmanství přimět návštěvníky kraje. A k dalším cílům se řadí snaha přilákat návštěvníků víc – a to především takových, kteří nemají hluboko do kapsy. Právě k naplnění této vize by měla pomáhat spolupráce v oblasti cestovního ruchu, nazývaná poněkud tajemně TouchPoint. Její hlavní myšlenou je, že Praha a okolí hlavního města nejsou konkurenti, ale táhnou za jeden provaz. Stejným směrem, pochopitelně.

Po Američanech by v kraji měli otevřít své peněženky Japonci

Z okolí