ŠTÍTEK: hlavní město

Ilustrační foto
Druhé kolo Chance ligy přivedlo na benátecký led celek z hlavního města. Hráči Slavia Praha museli na začátku duelu odolávat tlaku domácích hráčů, kteří se ujali vedení.

Benátky si vyšláply na Slavii

Hokej
Městská firma Technologie hlavního města Prahy (THMP) upozorňuje, že boxy na klíče od sdílených bytů nepatří na sloupy veřejného osvětlení.
Někomu možná při procházce hlavním městem mohly připomínat jakousi vylepšenou verzi takzvaných zámečků lásky. Ačkoliv schránky na klíče od sdíleného ubytování typu Airbnb vypadají jinak, především v centru Prahy začaly dělat podobné problémy jako visací zámky od zamilovaných párů na Karlově mostě. Boxy na klíče vadí v údržbě stožárů veřejného osvětlení.
4 fotografie

Zámečky lásky? Také boxy na klíče od sdílených bytů na sloupech vadí

Podnikání
Ilustrační foto
Kriminalisté hledají několikrát soudně trestaného podvodníka, který nenastoupil do vězení a z žen láká peníze. To v sobotu 14. září uvedl mluvčí pražské policie Jan Daněk. Ukazuje nicméně za hranice hlavního města; do středních Čech. Kriminalisté z metropole již celé roky pátrají po 46letém muži původem z Brandýsa nad Labem (a později s bydlištěm v hlavním městě), který nenastoupil do vězení, kde si má odpykat pětiletý trest. „Na hledaného je také vydáno soudy po celé České republice několik příkazů k zatčení, jelikož je podezřelý z další trestné činnosti,“ poznamenal Daněk.

Policie hledá falešného agenta, který balamutí ženy

Zločiny a soudy
Ilustrační foto.
Brno /INFOGRAFIKA/ - Úvod jako hrom, třináctigólovou přestřelku mezi Spartou a Plzní rozseklo až prodloužení, Pražané nakonec vyhráli 7:6. Extraligový ročník 2019/2020 vypukl. V pátek jde poprvé v nové sezoně do akce i Kometa, která se od půl šesté večer představí na ledě Litvínova. A co má brněnský celek společného s týmem z hlavního města České republiky?  
31 fotografií

Brněnská Kometa? Milovaná, nebo nenáviděná. Nic mezi tím

Hokej
Více než 17 tisíc kusů padělaného zboží zlikvidovala drtička odpadů.
/FOTOGALERIE/ Rozdrcením zničit. Takové zadání dostali ve středu pracovníci firmy specializující se na nakládání s odpadem v Úholičkách na Praze-západ. Ve čtvrtek o tom informovala mluvčí Celního úřadu pro hlavní město Prahu Ivana Kurková. Právě pražští celníci nechali přivézt do Úholiček padělky značkového zboží zabavené při různých kontrolách - jak na tržnicích, tak i v kamenných obchodech.
5 fotografií

Sedmnáct tisíc padělků schroustala drtička

Z okolí
Více než 17 tisíc kusů padělaného zboží zlikvidovala drtička odpadů.
/FOTOGALERIE/ Rozdrcením zničit. Takové zadání dostali ve středu pracovníci firmy specializující se na nakládání s odpadem v Úholičkách na Praze-západ. Ve čtvrtek o tom informovala mluvčí Celního úřadu pro hlavní město Prahu Ivana Kurková. Právě pražští celníci nechali přivézt do Úholiček padělky značkového zboží zabavené při různých kontrolách – jak na tržnicích, tak i v kamenných obchodech.
5 fotografií

Sedmnáct tisíc padělků schroustala drtička

Z okolí
Kůrovec. Ilustrační foto.
V Modřanské rokli je přibližně polovina smrků napadená kůrovcem, stromy budou v září odstraněny a nahradí je duby, buky, jedle či habry. Podle mluvčí Lesů hlavního města Prahy Petry Fišerové lesníci letos odstranili 2321 metrů krychlových smrku kvůli kůrovci, za loňský rok to bylo 2630 metrů krychlových. Kůrovec se vyskytuje na celém území Prahy, například v Kunratickém či Klánovickém lese. Na území Prahy smrk tvoří jen zhruba šest procent. Pražské lesy se potýkají také s lýkožroutem modřínovým, zejména v Ďáblickém háji, lesníci kvůli tomu letos vytěžili 429 metrů krychlových modřínu.
9 fotografií

KRÁTCE: Smrky v Modřanské rokli se musí vykácet

Praha
Představení programu nové koalice na Magistrátu hlavního města Prahy.
To je teda síla! Obyvatele hlavního města nápad primátorova náměstka Petr Hlubučka (STAN/Spojené síly pro Prahu) zavést do tří až pěti let poplatek za vjezd do Prahy pořádně rozlítil. Mýto se navíc stalo dalším tématem sporu magistrátní koalice Pirátů, Prahy sobě a Spojených sil (TOP 09, STAN, KDU-ČSL). Koaliční partneři vzkazují Hlubučkovi, že bez dostavby dálničního okruhu metropole i vnitřního městského okruhu jeho ideu na ochranu životního prostředí nepodpoří.
20 fotografií

Mýto pro Pražany rozhádalo koalici: Pánové, víte, o čem hlasujete?

Praha
Ilustrační foto.
Pořádný nápor zřejmě o nadcházejícím víkendu čeká středočeské silnice. Naznačují to alespoň zkušenosti z minulých let, podle nichž konec prázdnin tradičně provází zvýšený provoz – obzvlášť v okolí hlavního města. Protože návrat z prázdnin byl v minulosti spojen i s nárůstem dopravních nehod, v hojné míře se do akce chystají i policisté.

Rychlost, pásy, telefonování. To chce policie hlídat na cestě z prázdnin

Z okolí
Hlavní město zahájilo rekonstrukci rybníku Šeberák.
/FOTOGALERIE/ Rybník Šeberák na Kunratickém potoce je s deseti hektary jednou z největších vodních ploch na území hlavního města. Jenže Pražané se v posledních letech v Šeberáku koupat nemohou. Hygienici pravidelně v létě vydávají kvůli sinicím zákaz. V budoucnu by se však mohla situace změnit - magistrát zahájil rekonstrukci kunratického rybníku Šeberák.
7 fotografií

Praha zahájila rekonstrukci Šeberáku. V rybníce má být méně sinic

Praha
Nový hrad po sanaci v roce 2013.
Přesně před šesti staletími tam naposledy vydechnul král Václav IV. Dnes je Nový hrádek v Krčském lese poslední hradní zříceninou na území hlavního města. Pro místní jsou hradní ruiny oblíbeným výletním cílem a snad i nejznámějším místem v celém Krčském lese. Pro ostatní naopak mnohdy úplnou novinkou. Během 20. století byly díky archeologickým výzkumům a iniciativě města částečně očištěny pozůstatky hradu.
6 fotografií

Zříceninu, kde zemřel Václav IV., ničí bikeři. Městská část boj nevzdává

Praha
Momentky z hlavního města Maroka Rabatu.
/FOTOGALERIE, DÍL II./ Naše další putování Marokem nás zavedlo do královského hlavního města země Rabatu. V minulosti bylo správním střediskem protektorátu Francouzské Maroko. Nejprve jsme zavítali do malebného centra, pak došlo na některé zajímavé památky převážně islámského charakteru. 
22 fotografií

Rabat, malebné hlavní město Maroka

Nymbursko
Pražská radní pro sociální oblast Milena Johnová (Praha Sobě)
Hlavní město řeší stav mimopražských ústavů sociální péče, které zřizuje. Na základě auditu se zjistilo, že ústav ve Svojšicích na Kolínsku, který se stará o mentálně postižené, má dlouhodobé problémy s ekonomikou i péčí o klienty. Magistrát zvažuje pracovněprávní i trestněprávní důsledky. Novinářům to dnes řekla pražská radní Milena Johnová (Praha Sobě). Zdůraznila, že situace ve Svojšicích byla tristní. Vyjádření vedení ústavu ČTK shání. Hlavní město vlastní mimo Prahu podobných zařízení zhruba 15, další audity budou následovat.

Auditu ústavu ve Svojšicích. Johnová: Vedení mrhalo penězi a zanedbávalo klienty

Praha
Duhová vlajka, symbol homosexuálů všude ve světě.
Hlavní město tradičně podporuje festival LGBT komunity Prague Pride. Tentokrát se k němu přihlásilo i symbolicky vyvěšením duhové vlajky. I to si však najde své příznivce i odpůrce. Jedna strana tvrdí, že vlajka je přiměřeným gestem solidarity v době, kdy se lidé s odlišnou orientací stále setkávají s předsudky a odmítáním. Událost, která se odehrává během turistické sezony, může prý také přitáhnout další turisty. Podle odpůrců jde však o festival jako každý jiný a vyvěšovat vlajky je podle nich nesmysl. Navíc argumentují tím, že k vidění jsou zde mimo jiné polonazí lidé, bizarní sexuální kostýmy a oplzlá gesta, což si podporu nezaslouží.
39 fotografií

ČERNÁ A BÍLÁ: Je správné, že vyvěsil pražský magistrát duhovou vlajku?

Černá a bílá
Přírodní památka Vidoule.
Poslední důležité pozemky na Vidouli, kde do budoucna plánuje Praha vybudovat volnočasový areál, by mělo hlavní město získat v nejbližších měsících. Zdejší pozemky pražský magistrát vymění za jiné v oblasti Vysočan, Stodůlek a Střížkova. Lidé v Praze 5 se tak mohou těšit na nový park, cesty a venkovní hřiště. Směnu musí ještě schválit pražské zastupitelstvo.
4 fotografie

Naděje pro Vidouli. Město smění pozemky a postaví areál pro volný čas

Praha
Ilustrační foto.
Hlavní město plánuje od příštího roku zakázat na Vltavě kotvení lodí, které nebudou splňovat emisní normu Euro 5. Médiím to sdělil mluvčí magistrátu Vít Hofman. U lodních motorů není na rozdíl od automobilů měření emisí povinné a lodě nepodléhají žádné kontrole, řada z nich má velmi staré motory produkující velké množství zplodin. Radní Jan Chabr (TOP 09) uvedl, že v rámci smluv na kotvení chce město zajistit také například to, aby plavidla nevypouštěla do řeky fekálie.
15 fotografií

Praha bojuje s emisemi. Nesplnění normy může pro lodi znamenat zákaz kotvení

Praha
Doprava v Praze. Ilustrační foto.
Pražský magistrát v právě končícím týdnu zveřejnil výsledky třetího kola hlukového mapování metropole. Až sto tisíc obyvatel hlavního města zatěžuje hluk nad 60 decibelů z tramvajové a silniční dopravy, což je limit pro hlavní tahy. Hodnota odpovídá hlasitosti běžného hovoru. Praha proto chystá Akční plán snižování hluku v hlavním městě, k němuž je možné zaslat do 19. srpna připomínky.
7 fotografií

Skoro sto tisíc lidí zatěžuje hluk z dopravy. Praha má akční plán snižování

Praha
Zástupci Prahy, Policie ČR a vybraných STK podepsali memorandum o spolupráci.
Dopravní policisté budou pravidelně měřit emise automobilů v pražském provozu. Praha k tomu pro policii koupí mobilní měřicí zařízení. Vyplývá to z memoranda, které dnes podepsali zástupci hlavního města, policie a stanic státní technické kontroly (STK). Cílem je odhalit auta s odmontovaným filtrem pevných částic, což je problém, který podle odborníků způsobuje velkou část škodlivých emisí v ovzduší. Podle primátorova náměstka Petra Hlubučka (STAN) by kontroly měly být zpravidla jednou týdně.
11 fotografií

Copak vám to jde z výfuku? Policie začne v Praze měřit emise aut

Praha
Barokní kostel svatých Šimona a Judy.
Představitelé hlavního města pokročili ve snaze o získání odsvěceného Kostela svatých Šimona a Judy na Starém Městě zase o něco dál. Magistrát se dohodl s církevním řádem Milosrdných bratří, který barokní památku zrestituoval. V pondělí transakci posvětili rovněž pražští radní. Praha jedná rovněž o odkupu bývalého Borůvkova sanatoria, kde zemřel popálený student Jan Palach a umučený čihošťský kněz Josef Toufar a v němž vedení města zvažuje umístění muzea nesvobody. Ale o tomto odkupu ještě rozhodnuto nebylo.
5 fotografií

Praha získá kostel Šimona a Judy. Odkup ještě musí schválit Vatikán

Praha
Ilustrační fotografie.
Pražský magistrát stále hledá místo pro umístění Slovanské epopeje. V současné době prověřuje prostory, které patří hlavnímu městu. Novinářům to sdělila radní pro kulturu Hana Třeštíková (Praha Sobě). Město rovněž jedná s majiteli zámku na Zbraslavi a s Moravským Krumlovem, kde byly obrazy vystaveny od 50. let až do roku 2011. Cyklus obrazů tvoří 20 velkých pláten, která Mucha maloval od roku 1910 dalších 18 let a věnoval je Praze. Od roku 2010 je epopej kulturní památkou. Obrazy jsou nyní v depozitáři Galerie hlavního města (GHM).
8 fotografií

Místo pro Slovanskou epopej stále není. Praha jedná s majiteli zámku Zbraslav

Volný čas
V Praze startuje největší florbalový turnaj. Do boje jdou i Klatovy.
Klatovy, Praha – Od středy až do soboty se v hlavním městě republiky koná největší mezinárodní florbalový turnaj mládeže na světě. Na prestižní akci, která se letos koná již pošestnácté, nebudou chybět ani mladí zástupci z Klatovska.

Startuje Prague Games. Do boje jdou i Klatovy

Ostatní sporty
Ilustrační foto
/FOTOGALERIE/ Bezmála tři pětiny Středočechů (58,6 procenta) žijí v rodinných domech, dvě pětiny (40,7 procenta) pak v domech bytových. Je to zhruba obrácený poměr, než představuje průměr za celou republiku (42,8:56,6 procenta). Zcela výjimečná je situace v hlavním městě: Pražanů bydlí v těsném sousedství dalších partají naprostá většina: 87,7 procenta (na rodinné domy tam připadá jen 12,3 procenta). 
4 fotografie

Potvrzeno: středočeské bydlení je podstatně levnější než Praha

Z okolí