ŠTÍTEK: hudba

Zpěvačka Lenny
Nejrockovější album a generační zpověď. Tak zpěvačka Lenny hovoří o své poslední desce Heartbreak Culture. Ve své tvorbě se nebojí otevírat témata jako boj s vnitřními démony, život handicapovaných nebo domácí násilí. „Překvapilo mě, u kolika lidí se to setkalo s osobní odezvou. Ženy mi psaly, že jsou oběťmi domácího násilí a snaží se z toho vymanit. A že jim ta muzika pomohla si něco uvědomit,“ popisuje.
8 fotografií

Ženy mi psaly, že jsou oběťmi domácího násilí, hudba jim pomohla, říká Lenny

Volný čas
Z koncertů kapely No Barriers.
Kapela No Barriers vznikla vzájemnou spoluprací muzikantů, jejichž původ se nenese pouze do českých měst, ale také do bosenského Sarajeva. Salih, Karel, Petr a Jirka vytvořili vzájemnou synergii, která funguje jak na koncertech, tak i v soukromí, kde členy pojí také přátelství. Ostatně jak muzikanti tvrdí, hudební řeči rozumí každý, nezávisle na situaci či kultuře.
15 fotografií

Česko-bosenská kapela No Barriers stírá hranice žánrů: Hudební řeči rozumí každý

Společnost
Cate Blanchettová, jež představila úspěšný film Tár, sklízela obdivné pohledy
Lydia Tár je světoznámá dirigentka, jež během své profesní dráhy dosáhla snad všeho, co si jen lze představit. Je vedoucí dirigentkou berlínských filharmoniků, s nimiž právě nacvičuje Mahlerovu Pátou symfonii, držitelkou mnoha ocenění včetně Grammy a Oscara, v soukromí žije ve spokojeném vztahu s houslistkou Sharon, se kterou navíc vychovává dceru Petru. Vyzařuje nezdolným sebevědomím, pílí i hlubokými znalostmi z dějin hudby.

RECENZE: #MeToo naruby. Tár s Cate Blanchett odmění diváky komplexní podív

Volný čas
S.V.A Trio
/ROZHOVOR/ To se jednou spojili tři čeští špičkoví muzikanti, kteří vystudovali klasiku, a tak dlouho hledali svůj vlastní styl, až ho našli a pojmenovali Urban Fusion. Ve čtvrtek 6. dubna 2023 v 18 hodin ho představí v Městském divadle ve Varnsdorfu. A bude to zážitek velmi ojedinělý – podobnou hudbu totiž nikdo na české scéně nehraje a i v Evropě bychom podobný soubor jen těžko hledali. 
5 fotografií

S.V.A. Trio v zajetí Urban Fusion. Muzikanti svůj styl představí ve Varnsdorfu

Čtenář reportér
Pěvkyně Simona Mrázová jako pedagog hledá neustále způsoby a cesty, jak s mladými lidmi pracovat. Velmi ji to ale baví.
Pěvkyně Simona Mrázová pochází ze Zlína, její profesní život se však provázal převážně s Moravskoslezským regionem. Ačkoli sama tvrdí, že jako zpěvačka skladatelské ambice spíše neměla, nedávno vyšel písňový cyklus Ta naša láska, na kterém se autorsky podílela. V rozhovoru prozradila mnohé o svém životě, kde není čas na dělbu energie, i o radostech hudebního povolání a pedagogické práci.
7 fotografií

Pěvkyně Simona Mrázová: Vzory v životě nemám, obdivuji lidi napříč povoláními

Společnost
Pořadatel Skandálního koncertu Erhard Buschbeck, který byl později souzen za to, že dal facku návštěvníkovi.
Pěsti, kopance, nábytek létající vzduchem. Zatímco představit si podobnou scénu například na metalovém či punkovém koncertu někde v nočním klubu, kde alkohol teče proudem, nevyžaduje přílišnou fantazii, představa něčeho takového v nejprestižnějším vídeňském koncertním sálu za účasti smetánky se zdá být trochu přitažená za vlasy. Jenže omyl, přesně v těchto kulisách se jedna mohutná rvačka skutečně odehrála. Došlo k ní před 110 lety a tehdejší koncert dodnes nese přízviska skandální či fackovací.
7 fotografií

Skandální koncert ve Vídni: Před 110 lety se boháči utrhli, létaly facky i židle

Svět
HC Energie Karlovy Vary.
/TÉMA DENÍKU/ Energie, enerdží… Tak zní refrén hymny karlovarské Energie. Nejčastěji byla slyšet při nástupu domácích hráčů na ledovou plochu v KV Aréně, tak už tomu ale nyní není. Hymnu vystřídalo video na kostce spolu s hudbou. Je klubová hymna ještě vůbec aktuální nebo přežitkem? Z kabiny hráčů můžeme před zápasem slyšet hlasitou hudbu, která se prolíná nejspodnějším prstencem KV Arény, ale klubovou hymnu jen tak neuslyšíte. 

Hymnu si v kabině moc často nepouštíme, prozradil Vít Jiskra

Hokej
Letos uplyne 603 let od slavné bitvy u Sudoměře.
Letos uplyne 603 let od slavné bitvy u Sudoměře na Strakonicku, jedné z nejslavnějších bitev našich dějin. V sobotu 25. března k rybníkům Markovec a Škaredý opět přitáhnou husité, pronásledováni křižovníky ze Strakonic a železnými pány z Písku. Diváci uvidí strhující příběh, ve kterém Jan Žižka s hrstkou svých bojovníků slavně zvítězí. Přijďte si historický den užít i vy, nedaleko akce vám zastaví vlaky.
74 fotografií

Žižka opět přitáhne do Sudoměře. Utká se tu s křižovníky a železnými pány

Zprávy
Koncert klarinetistky Natálie Hrdová v Divadle Na Kovárně.
Příznivcům krásné hudby se v úterý 21. března představila mladá klarinetistka Natálie Hrdová. Společně s klavíristou Pavlem Praženicou nabídli v Divadle Na Kovárně v Poděbradech repertoár složený ze skladeb evropských klasiků. V rámci příjemného souzvuku klarinetu a klavíru zazněly ukázky z tvorby Carla Marii von Webera, Bély Kovácse, Roberta Schumanna, Maurice Ravela a Jeana Francaixe.
11 fotografií

Podívejte se: V poděbradském divadle vystoupila mladá a oceňovaná klarinetistka

Volný čas
Kapela Vasilův Rubáš vás zve na svůj sólový koncert na pátek 24. března do Malostranské Besedy.
Známá kapela Vasilův Rubáš zahraje v pátek 24. března v pražské restauraci Malostranská Beseda na Malé Straně. Toto folk-reggae-punkové duo nabízí chytlavé melodie, nápadité a vtipné texty plné originálních spojení, obrazů či asociací a především neuvěřitelný proud energie. Návštěvníky koncertu zaručeně dostane nejen unikátním mixem skvělé hudby, ale i svým komickým vystoupením a humorem. Kapela inklinuje k široké škále stylů, dokáže tak nadchnout nejen příznivce folku, ale i fanoušky ostřejšího punku. Hravost, střídmá instrumentace a zemitý zpěv, otevřenost, ironie i sarkasmus tvoří dokonalou symbiózu. Velký sólo koncert začíná od 20.30 hodin.

Páteční večer plný muziky! Vasilův Rubáš zahraje v Malostranské Besedě

Volný čas
Italští Ottone Pesante se představí ve čtyřech českých městech.
Trubka, trombón a bicí mohou dohromady znít opravdu heavy a avantgardně znějící jazz-brass-metal trio dělá ne jeden, ale dva kroky za tradiční představu o extrémní hudbě. Ottone Pesante svůj zvuk postavili na souzvuku trubky a pozounu doprovázených zběsilými bicími. Jsou tu silné vazby na metal, ale zároveň i na další hudební světy jako klasická moderna, experimentální hudba, doom nebo jazzcore, čímž si Ottone Pesante získali respekt nejen jazzové, ale i metalové scény.

Užijte si porci originální muziky s Ottone Pesante a spol.

Volný čas
Písničkář Lüftner pokřtil v Ústí nové CD.
Je-li to podstatné v titulku, netřeba číst dál. Ale to je škoda, neboť v sobotu 18. března žil Národní dům první velkou kulturní událostí roku 2023. Ač Ústí letos těšilo víc plesů, nej akce může být jen jedna! Pohodové představení novinky „Petri“ muzikanta s potenciálem. I autor písní Petr Lüftner, jeho šansonová sestřička Eliška, blízcí folkaře i jeho fanoušci si to užili. 
70 fotografií

FOTO: Nároďák žil křtem CD písničkáře Lüftnera. Místo kalhotek chtěl dupačky

Čtenář reportér
Alinde Quintet zahájí cyklus Kruhu přátel hudby v Domažlicích (zleva vpředu Anna Talácková a Barbora Trnčíková, vzadu David Šimeček, Kryštof Koska a Petr Sedlák).
Alinde Quintet, mladé dechové kvinteto ověnčené řadou mezinárodních ocenění, zahájí nový ročník Kruhu přátel hudby v Domažlicích. Ve Velkém sále městského kulturního střediska se představí ve čtvrtek 23. března od 19 hodin.

Začíná Kruh přátel hudby v Domažlicích

Domažlicko
Písničkář Petr Lüftner.
/ROZHOVOR/ Kdo pamatujete křest už dvou alb Petra Lüftnera, přesvědčivého barda s akordeonem, kytarou i vytříbenou poezií. nepohrdne ani jeho třetím autorským CD Petri, točeném loni se spoluhráči Jiřím Maškem (produkce, zvuk, baskytara i vydavatel alba, (Good Day Records 2023), muzikantovou sestrou fajn šansoniérkou Eliškou (zpěv, sbor) i jeho otcem Petrem Lüftnerem starším (sbor). Přijďte si v sobotu 18. března od 20.00 za 200 korun do Národního domu užít pěknou atmosféru Petrovy hudby, náladu jeho písní plných lásky, vzdoru i nápadů a nadšení.
12 fotografií

FOTO: Písničkář Lüftner pokřtí v Ústí nové CD. Xindl X dostal omluvenku

Volný čas
Z festivalu Brod 1995 v sobotu 20. srpna 2022.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Kompletní line-up zveřejnil „malý festival velkých rozměrů“ Brod 1995, který se letos uskuteční v sobotu 19. srpna. Headlinerem jednodenní bohatě obsazené přehlídky v areálu Na Kutilce v Českém Brodě bude britská kapela Dub Pistols, která přiveze do Čech zbrusu nové album Frontline. Doplní ji hvězdná jména české i slovenské scény.
43 fotografií

Festival Brod 1995 nabídne Dub Pistols i známá jména české a slovenské scény

Čtenář reportér
The Chilkats
Již po dvacáté osmé se ve Dvoře Králové sejdou příznivci swingové, jazzové a bluesové hudby. Městské kulturní zařízení Hankův dům totiž na letošní jaro připravilo další ročník populárního festivalu Dny R. A. Dvorského. Těšit se můžete hned na čtyři večery – koncertní a taneční.

Festival Dny R. A. Dvorského nabídne tančírnu i koncerty

Volný čas
V Karlovarském městském divadle zněla k poslechu jazzová hudba.
Pořad, který byl věnovaný jazzovým mistrům, kteří tento typ hudby milovali a svým dílem dokázali, že jazz může těšit, inspirovat a utvářet i dnes, byl k vidění v Městském divadle Karlovy Vary. Big Band Karlovy Vary všem hostům zahrál nestárnoucí melodie Glenna Millera, George Gershwina, Dukea Ellingtona, Counta Basieho a dalších mistrů jazzové hudby.
34 fotografií

OBRAZEM: Divadlem v Karlových Varech zněla jazzová hudba

Volný čas