ŠTÍTEK: hudba

Premiéra muzikálu ELA! je v pátek 3. května v 19 hodin. Další představení se uskuteční v sobotu 4. května v 19 hodin a sobotu 11. května ve 13 hodin.
Světovou premiéru muzikálu ELA! uvede v pátek 3. května v 19 hodin Moravské divadlo v Olomouci. Tvůrci v něm vzdávají hold první dámě motosportu a zřejmě nejznámější olomoucké rodačce Elišce Junkové. Na jevišti ji ztvární Natálie Tichánková a Vlasta Hartlová. Muzikál napsal Tomáš Syrovátka, hudbu složil Filip Tailor a režie se ujal šéf souboru činohry Roman Vencl.
14 fotografií

ELA! vzdává hold Elišce Junkové. Premiéra v Moravském divadle v Olomouci

Olomoucko
Zaplněný sál plzeňského Domu hudby zaslouženě odměnil dlouhým potleskem dechberoucí vystoupení jazzové zpěvačky Nicole Zuraitis.
Zaplněný sál plzeňského Domu hudby zaslouženě odměnil dlouhým potleskem dechberoucí vystoupení jazzové zpěvačky Nicole Zuraitis. Během jejího koncertu zazněla i většina skladeb z alba How Love Begins, které bylo na nedávných 66. výročních cenách Grammy vyhlášeno jako nejlepší počin v kategorii Best Vocal Jazz Album. Jejímu vystoupení předcházel i působivý koncert jazzového dua Mirka Novak & Kristina Barta.
10 fotografií

Sál plzeňského Domu hudby zpíval s čerstvou držitelkou Grammy

Volný čas
Restaurace Na Sokolce - pálení čarodějnic.
Jak si užít nastávající víkend? Na Bruntálsku můžete vyrazit na Ivana Mládka a jeho Banjo Band, který poprvé vystoupí v kronovské Kofole, na rej čarodějnic do Vrbna nebo s dětmi na pohádku O Šípkové Růžence v Bruntále. A to zdaleka není vše. Bohatý program proběhne i na dalších místech. Přinášíme vám pravidelný přehled zajímavých akcí nejen z Bruntálska a Krnovska, ale i z celého kraje a sousedních okresů - Olomoucka, Šumperska a Jesenicka.
20 fotografií

Víkendové tipy: na Bruntálsku na Ivana Mládka, pohádku i čarodějnice

Bruntálsko
Klavírista Matyáš Novák vystoupil v kolínském Městském společenském domě.
/FOTO, VIDEO/ Že to bude výjimečný večer nasvědčovaly už telefonáty v průběhu týdne informující se o předprodeji vstupenek. Jenže valná většina návštěvníků koncertů Kruhu přátel hudby vlastní permanentní legitimaci na celý rok a vstupenek před koncerty se prodá nejvýše pár kusů a to spíše výjimečně. Předposlední dubnové úterý si jich zájemci vyžádali několik desítek. Do komorního sálu Městského společenského domu v Kolíně totiž přijel excelentní klavírista Matyáš Novák.
23 fotografií

Známý klavírista Matyáš Novák nadchl členy Kruhu přátel hudby

Volný čas
Miroslav Beinhauer umí hrát jako jediný na světě na šestinotónové harmonium.
/ROZHOVOR/ Letos teprve jednatřicetiletý, ale již velmi uznávaný klavírista Miroslav Beinhauer, rodák z Ostravy, se ve své tvorbě zaměřuje především na hudbu 20. a 21. století. Mladý umělec postupně absolvoval brněnskou Janáčkovu akademii múzických umění u Heleny Weiser. Ve studiu se dále zdokonaloval na Univerzitě hudebních a dramatických umění ve Vídni, kde byl jeho profesorem Jan Jiracek von Arnim, a poté ještě na Královské konzervatoři v belgickém Gentu u Daana Vandewalleho.

Ostravan Mirek Beinhauer hraje jako jediný na světě na šestinotónové harmonium

Ostravsko
Miroslav Beinhauer umí hrát jako jediný na světě na šestinotónové harmonium
Letos teprve jednatřicetiletý, ale již velmi uznávaný klavírista Miroslav Beinhauer se ve své tvorbě zaměřuje především na hudbu 20. a 21. století. Mladý umělec postupně absolvoval brněnskou Janáčkovu akademii múzických umění u Heleny Weiser. Ve studiu se dále zdokonaloval na Univerzitě hudebních a dramatických umění ve Vídni, kde byl jeho profesorem Jan Jiracek von Arnim, a poté ještě na Královské konzervatoři v belgickém Gentu u Daana Vandewalleho.

Muž z Ostravy hraje na šestinotónové harmonium. Jako jediný na světě

Regiony
Dny města Kladna.
Letní festivalová sezona se nezadržitelně blíží i na Kladensku a milovníci hudebních akcí už teď nakupují vstupenky v předprodejích. Některá hudební setkání pod širým nebem jsou i zdarma, jinde je vstupné dobrovolné s přispěním na dobrou věc. Stačí si vybrat. Podle toho kdo na co sází, ať je to rock, popík, metal, folk, country nebo třeba dechovka.
74 fotografií

Letní festivalová sezona nabídne jubilejní Valník i nadupané Dny města Kladna

Volný čas
Felix Slováček s dcerou Annou a synem Felixem
Loni oslavil hudebník Felix Slováček osmdesáté narozeniny a u příležitosti tohoto jubilea se začal natáčet i dokument o jeho pestrém životě a kariéře Felix a magická Šumava. Přestože mu bude za chvíli už jednaosmdesát, má v plánu vyrazit po České republice na tour nazvanou Krásné je žít. Na ní představí i dokument, ve kterém se objeví řada známých osobností, jeho rodina a také to, že ho velmistr templářského řádu pasoval na barona.
5 fotografií

Dokument o Felixi Slováčkovi ukazuje dosud nezveřejněné snímky, mnohé překvapily

Společnost
Walter Trout
Američan Walter Trout patří už přes čtyřicet let k nejlepším světovým bluesrockovým kytaristům a zpěvákům. Na kontě má více než třicítku sólových alb, za která byl odměněn řadou prestižních cen. Ale jeho nejlepší vizitkou jsou léta strávená v legendárních kapelách Canned Heat a Bluesbreakers Johna Mayalla. V březnu vydal novou desku Broken a 23. dubna vystoupí se vší parádou v pražském prostoru Archa+.
7 fotografií

Walter Trout: Blues se dá hrát, i když máš fajn život

Hudba
Trutnovská trash metalová kapela Exorcizphobia získala hudební cenu Anděl za nejlepší rockové album roku.
/FOTO, VIDEO/ Elektrikář, svářeč, skladník a chemik v laboratoři dostali hudební cenu Anděl. Trutnovská trash metalová kapela Exorcizphobia ho získala za nejlepší rockové album roku. Deska Spiritual Exodus se rodila v malé místnosti v areálu depa vlakového nádraží v Trutnově, kde se dvakrát týdně schází Tomáš Skořepa (kytara, zpěv), Ondřej Šíma (kytara), Aleš Kostka (baskytara), Tomáš Kejkrt (bicí).
16 fotografií

Cítili jsme se jako Martina Sáblíková. Držitelé Anděla zkouší na nádraží

Volný čas
Ilustrační foto PČR
Není rozlučka jako rozlučka. Když se to přežene a účastníci jsou "jako dělo" a navíc se rozhodnou střílet s plynového děla, nemusí se to okolí líbit. K jedné takové akci vyjížděli jaroměřští policisté celkem třikrát. Domluva nepomohla a lidé v sousedství neměli pro hlasitou hudbu a střelbu v noci pochopení.

Mladící stříleli z děla! Bujará rozlučka se svobodou rušila noční klid

Krimi
Semifinalistka  Jana Urbanová, ředitelka Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické v Liberci.
O prestižní cenu Global Teacher Prize Czech Republic pro inspirativní pedagogy budou letos bojovat dva pedagogové, konkrétně Jana Urbanová, ředitelka Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické v Liberci a Aleš Benda, školní speciální pedagog a učitel hudební výchovy ZŠ Vratislavice nad Nisou. Postoupili mezi 32 semifinalistů z celkem 283 uchazečů. Jde o doposud nejvyšší účast.
3 fotografie

Úspěch pro Liberec! V prestižní učitelské soutěži má město hned dva zástupce

Liberecko
Zbyňkova nová kapela teď pravidelně zkouší a zpěvák chystá i zbrusu nové písně. Oživuje i hru na piano.
Záhadná, Sníh padá nebo Zeď nářků – to jsou některé z hitů, které má na svém kontě karlovarský rodák Zbyněk Drda. Tomu změnila život soutěž Česko hledá SuperStar, kterou na konci roku 2006 tehdy jako devatenáctiletý mladík vyhrál. Od té doby se zpěvem a hudbou živí. Nedávno se přitom vrátil z Prahy zpět do rodného města a založil tam kapelu s názvem Zbyněk Drda a Band.
7 fotografií

Na úspěch v hudbě je potřeba souhra několika faktorů, říká SuperStar Zbyněk Drda

Příběhy a rozhovory