ŠTÍTEK: hudba

Olešnický kvítek rozkvetl. V kulturním domě se předvedli mladí muzikanti
I přes tropické teploty se třetí prázdninovou sobotu zahrada kulturního domu v Olešnici zaplnila hudbou, soutěžícími a diváky. Ty přilákal již devátý ročník soutěžní přehlídky mladých muzikantů - Olešnický kvítek. V průběhu celého odpoledne na Kvítku vystoupilo 10 soutěžících - 4 sólisté a 6 skupin, kteří se prali o přízeň odborné poroty a diváků. 
4 fotografie

Olešnický kvítek rozkvetl. V kulturním domě se předvedli mladí muzikanti

Čtenář reportér
Bude co vybírat.
Montessoriovská škola Lernwelt Rubenshof v Bergu v Attergau bude o víkendu dějištěm největšího blešího trhu Horních Rakous. V sobotu od 13 do 19 hodin a v neděli od 9 do 14 nabídne více než 16 000 knih ve 27 žánrech, letos také zachovalé hry a skládanky. Výtěžek připadne pořádající privátní škole s veřejnoprávním statutem.

Od sousedů: Největší hornorakouský blešák knih

Z okolí
Vojta Nedvěd přichází s deskou Maluju na nebe
S úctou k rodinnému odkazu natočil svou novou desku Maluju na nebe hudebník a zpěvák Vojta Nedvěd. Zařadil na ni třináct písní, přičemž autorem textů k jedenácti z nich je frontman rockové kapely Škwor Petr Hrdlička. Speciálním příspěvkem na albu je píseň Můj osud, kterou Vojta nazpíval s tátou Františkem, od jehož úmrtí uplynou v polovině července dva roky.

Vojta Nedvěd: Chtěl bych vystoupit z tátova a strejdova stínu

Hudba
Pětidenní technoparty ve Stránském u Rýmařova probíhá od 4. do 9. července. Největší návštěvnost se očekává o víkendu. Snímky ukazují situaci v pátek 7. července 2023
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Pětidenní technoparty, která se rozjela ve Stránském u Rýmařova, jako každoročně provází řada stížností občanů na nadměrný noční hluk. Na základě upozornění místních Deník monitoroval hladinu hluku kolem půlnoci ze čtvrtka na pátek, neboli z 6. na 7. července. Právě v této době policisté opakovaně vyzvali organizátory ke ztišení hudby.
74 fotografií

Na technoparty u Rýmařova zasahovala policie. Deník monitoroval hluk v obci

Bruntálsko
Na jubilejní Revival fest Kraslice míří legendární kapely i světelná šou
To bude jízda. Do Kraslic na Sokolovsku totiž o druhém červencovém víkendu míří přední české revivalové formace. Uskuteční se tam v kraji ojedinělý Revival fest Kraslice. Letošní ročník je jubilejní desátý a návštěvníci se mají na co těšit. Pořadatelé vybírali kapely, které tam v minulosti sklidily u fanoušků velký úspěch. Především milovníci rocku a metalu se tak mají na co těšit. O tom, co je konkrétně čeká, hovořil jeden z pořadatelů Tomáš Cvek.
4 fotografie

Na jubilejní Revival fest Kraslice míří legendární kapely i světelná šou

Sokolovsko
Plzeňská skupina Blue Chesterfield
/ROZHOVOR/ Plzeňská kapela žánrově fluidního charakteru Blue Chesterfield se chystá na evropské turné. Zároveň koncem července vydala již své páté album s názvem Perfume. Současnou podobu Blue Chesterfield tvoří autor projektu a její frontman, zpěvák a kytarista David Jirka, klávesista Vít Nováček, baskytarista Vojtěch Šindelář a bubeník Mikoláš Plass.
5 fotografií

Plzeňské Blue Chesterfield čeká evropské turné. Přečtěte si rozhovor s kapelou

Volný čas
Malé divadlo Kolín vystoupilo v rámci Kolínského kulturního léta,
/FOTOGALERIE, PROGRAM/ Celkem šest položek nabízí program letošního Kolínského kulturního léta organizovaného pracovníky Odboru školství, kultury a sportu městského úřadu Kolín. Většina se odehraje na Karlově náměstí. Nedělní start ale byl jednou z vyjímek. Malé divadlo Kolín sehrálo svoji detektivní komedii nazvanou Případ Baskerville aneb Rapsodie na blatech na parkánech kolínské synagogy.
97 fotografií

Kulturní léto odstartovalo Malé divadlo Kolín. Za dva týdny přijde na řadu hudba

Volný čas
Art & Life - Festival v ulicích v ostravské městské části Poruba, červen 2023.
Centrum ostravské čtvrti Poruba ovládne už příští týden hudba, tanec, divadlo a spousta dalších, mnohdy netradičních forem umění. Od čtvrtka 29. června do soboty 1. července obsadí Hlavní třídu a DK Poklad umělci z 16 zemí světa, kteří berou účast hned na dvou festivalech – Czech Music Crossroad a Festival v ulicích s podtitulem Art&Life. „Bratr" legendárního festivalu Colours of Ostrava bude pro diváky opět zdarma.
50 fotografií

Kubánské rytmy i německý jazz. V ostravských ulicích se bude tančit

Ostravsko
Kruh přátel hudby: z koncertu Graffova kvarteta v kolínské synagoze.
/FOTOGALERIE/ Poslední koncert před prázdninovou přestávkou letošního již devětapadesátého cyklu Kruhu přátel hudby se odehrál v úterý 20. června v kolínské synagoze. A to v režii špičkového Graffova kvarteta. To ve složení houslisté Štěpán Graffe a Lukáš Bednařík, hráč na violu Leoš Černý a violoncellista Michal Hreňo zahrálo pouhé tři skladby.
39 fotografií

První polovinu 59. cyklu Kruhu přátel hudby ukončil perfektní koncert v synagoze

Volný čas
Aleš Skřivánek, Roman Štěpánek a Petr Pečený ve videocastu Deník s nadhledem.
Do dalšího dílu videocastu Deník s nadhledem si moderátor Roman Štěpánek pozval dva muže, kteří mají mnoho společného. Získali doktorský titul, dosáhli profesních úspěchů, milují hudbu a jsou si velmi podobní. Právníka Petra Pečeného, v hudební oblasti známého díky skupině Doctor P.P., a olomouckého gynekologa Aleše Skřivánka lidé dokonce pokládají za bratry. Ve videocastu hovořili počátcích svého přátelství, o problémech, s nimiž se setkávají ve svých profesích, a samozřejmě o hudbě.
5 fotografií

Deník s nadhledem: Dva doktory s láskou k hudbě lidé považují za bratry

Magazín
 Pivní slavnosti ve Znojmě.
/TÉMA DENÍKU/ Ačkoliv je léto teprve ve vlažných začátcích, mnohé hudební i další společenské akce jsou již v plném proudu. A zatímco si řada Jihomoravanů láme hlavu, zda vstupenky na některé události koupit či nekoupit, nabízí se jim také příležitosti, kde za vstupné nic neutratí. Na jihu Moravy takto zavítají například na oblíbený brněnský festival planet, ve Znojmě si zase přiťuknou na Slavnostech Znojemského piva. Chuťové buňky pak v letošním roce uspokojí na Festivalu plném chutí ve Veselí nad Moravou na Hodonínsku.

Letní kino, hudba i planety. Přečtěte si, kde se na Znojemsku pobavíte zdarma

Znojemsko
Jaroslav Štolba z Flash Barrandov SFX.
Světelná podívaná nad přehradou za tónů působivé hudby. Stovky, tisíce Brňanů i lidí z okolí zvedají fascinovaně hlavy k nebi. Sociální sítě plní amatérské i profesionální snímky. Brno žije ohňostroji. „Festival Ignis Brunensis je již uznávaným prestižním světovým festivalem. Brno tak patří do unikátní společnosti ohňostrojné Formule 1, spolu s tradičními místy, jako je Cannes, Monaco, Hannover, Montreal, Vancouver nebo festivaly v Číně a Jižní Koreji,“ řekl pro web www.ignisbrunensis.cz Jaroslav Štolba z Flash Barrandov SFX.
42 fotografií

Odpalovat ohňostroj můžeme v bílé košili, říká šéf techniků brněnského festivalu

Brněnsko
Festival filharmonie na Andrově stadionu v Olomouci, 9. června 2023
Unikátní umělecký večer v netypickém prostředí jednoho z nejkrásnějších českých fotbalových stadionů si v pátek 9. června užily dvě tisícovky diváků. Premiérový ročník Festivalu filharmonie i navzdory mírné nepřízni počasí slavil na Andrově stadionu úspěch. Místo fotbalistů se před tribunami za doprovodu Moravské filharmonie Olomouc předvedli umělci jako Eva Urbanová, Vojtěch Dyk, Janek Ledecký či Bohuš Matuš.
198 fotografií

FOTO: Festival filharmonie na Andráku slavil úspěch, chválil Ledecký i Urbanová

Olomoucko