ŠTÍTEK: hudba

Hobojista Vilém Veverka
Jeden z nejoriginálnějších hudebních projektů české scény Vilém Veverka TRIO plus předvede multižánrovou komorní fúzi v úterý 2. května v Městském divadle Turnov. Vilém Veverka je český hobojista a vítěz prestižní soutěže Sony Music Foundation v Tokiu. „Věřím, že naši posluchači budou odcházet z koncertu s dojmem, že podobný zážitek z živé akustické hudby ještě neměli“, řekl plánovaném koncertu v rozhovoru pro Deník Veverka.

ROZHOVOR: Kombinace hoboje a jazzového tria je unikátní, říká Vilém Veverka

Volný čas
Bronislav Ludmila oslavil krásné jubileum.
Narodil se v Hranicích, kterým zůstal vždycky věrný. Téměř celý svůj život zasvětil jazzové hudbě a také kulturnímu dění ve svém rodném městě. Bronislava Ludmilu, který tento týden oslavil krásné 80. narozeniny, s trumpetou v ruce zná řada lidí, málokdo ale ví, že se se stejným zápalem jako hudbě věnoval i dětem a mládeži se specifickými poruchami chování.
8 fotografií

Muzikant a jazzman Bronislav Ludmila z Hranic oslavil krásné jubileum

Hranicko
Hudebník Harry Belafonte zemřel ve věku 96 let
Americká hudební ikona i bojovník za lidská práva a rovnoprávnost Harry Belafonte zemřel, bylo mu 96 let. Příčinou úmrtí bylo selhání srdce, řekl deníku The New York Times jeho dlouholetý mluvčí Ken Sunshine. Zpěvák, který vedl hudební žebříčky i kampaně za občanská práva, zemřel ve svém bytě na Upper West Side na newyorském Manhattanu. Poctu jeho talentu, aktivitám i charakteru na sociálních sítích skládají kolegové z hudební branže i politici.

Zemřel hudebník a bojovník za lidská práva Harry Belafonte. Bylo mu 96 let

Hudba
Režisér Filip Nuckolls.
/ROZHOVOR/ Režisér Filip Nuckolls nastudoval se souborem Východočeského divadla hru slovenského dramatika Viliama Klimáčka Kdo se bojí Beatles, která bude mít v Pardubicích v sobotu 22. dubna českou premiéru. Legendární liverpoolská kapela, která se dostala do názvu hry, přitom nepatří k jeho oblíbeným interpretům. „Já jsem generace, která už vyrostla na elektronické hudbě," říká režisér.

Beatles je hudba jiné generace. Ale obdiv si zaslouží, říká Nuckolls

Pardubicko
Bluegrass na sto procent! Multiinstrumentalisté Radim Zenkl (na snímku vlevo) a Ondra Kozák vydali album.
/FOTO, VIDEO/ Slyšet hrát a zpívat Radima Zenkla s Ondrou Kozákem naživo je nezapomenutelný zážitek. I když improvizovaný mini koncert na přání trvá jen několik minut. V kantýně televizního studia o pauze při rozhovoru pro Deník, který vede redaktor a velký fanoušek rockových AC/DC. Skupiny na míle vzdálené jejich bluegrassovému žánru. Stačí však, aby oba špičkoví multiinstrumentalisté hrábli do strun mandolíny či kytary a vše je jinak.
7 fotografií

Špičkový bluegrass na Boskovicku. Hudba musí bavit, shodují se Zenkl a Kozák

Blanensko
Dechová hudba Loštická Veselka křtila nové CD.
Dechová hudba Loštická Veselka připravila pro své příznivce křest svého prvního oficiálního studiového zvukového nosiče CD, na které nahrála v průběhu roku 2022 v Českém rozhlase Olomouc 12 skladeb různého žánru mj. píseň, kterou pro ni napsal Milan Baginský, „Loštice jsou na Moravě“, která dala název hudebnímu pořadu v Kulturním domě v Lošticích, který se konal v sobotu dne 15. dubna. Za příspěvek velmi děkujeme.
9 fotografií

Dechová hudba Loštická Veselka pokřtila své první album

Čtenář reportér
Vladimír Javorský obdržel cenu Davida Stypky.
/FOTO, VIDEO/ Odborné poroty Moravskoslezských uměleckých Cen Jantar rozhodly o dvanácti laureátech za rok 2022 a také o jednom ocenění za celoživotní přínos. Ceny byly rozdány v pondělí večer v Domě kultury Poklad v Ostravě. Ojedinělé ocenění umělců spojených s Moravskoslezským krajem tak má za sebou šestý úspěšný ročník. V jakých kategoriích se ceny udílely a kdo je získal?
3 fotografie

Ceny Jantar 2023 uděleny. Oceněni byli i Vladimír Javorský či Eduard Halberštát

Volný čas
Letošní ceny České hudební akademie Anděl opanovala hudba Miroslava Žbirky
Letošní ceny České hudební akademie (ČHA) Anděl opanovala hudba Miroslava Žbirky. Jeho album Posledné veci proměnilo všechny čtyři nominace. Za Žbirku, který zemřel předloni 10. listopadu ve věku 69 let, nahrávku dokončil jeho syn David. Posmrtně vydané album a singl Nejsi sám akademici ocenili v kategoriích Album, Sólový interpret, Skladba a Slovenské album. Do Síně slávy uvedl prezident Petr Pavel herce, dramatika, spisovatele a textaře Zdeňka Svěráka. 
5 fotografií

Ceny Anděl opanovala hudba Žbirky. Do Síně slávy vstoupil Svěrák

Hudba
Trio RTH
Koncert Tria RTH na motivy hudby skladatele Karla Reinera se uskuteční v Křížově vile v neděli 16. dubna od 15 hodin. Koncert pořádá Regionální muzeum Žatec jako doprovodnou akci k výstavě malíře Otty Steina, se kterým Karla Reinera spojují jak žatecké rodiště a židovský původ, tak i internace v terezínském ghettu.

Hudba Karla Reinera rozezní tuto neděli žateckou Křížovu vilu

Čtenář reportér
Zpěvák Dan Bárta se ohlíží za érou alb Illustratosphere a Entropicture
Strašně to letí. Od vydání poslední řadovky Dana Bárty a skupiny Illustratosphere už uplynuly tři roky. Turné k albu Kráska a zvířený prach se přitom ze zjevných příčin (covid, lockdown a tak dál) jaksepatří protáhlo. Teď začíná další šňůra s názvem Němá éra tour. Na ní jedenáctinásobný držitel Ceny Anděl v kategoriích Zpěvák roku a Zpěvák čtvrtstoletí připomene první dvě alba této sestavy. Desky Illustratosphere (2000) a Entropicture (2003), jež byly dlouho vyprodané, nyní vycházejí v reedicích na CD, streamovacích platformách a poprvé i na vinylu.
7 fotografií

Zpěvák Dan Bárta: Dneska už jsem jinde, než když mi bylo třicet

Hudba
Zpěvačka Lenny
Nejrockovější album a generační zpověď. Tak zpěvačka Lenny hovoří o své poslední desce Heartbreak Culture. Ve své tvorbě se nebojí otevírat témata jako boj s vnitřními démony, život handicapovaných nebo domácí násilí. „Překvapilo mě, u kolika lidí se to setkalo s osobní odezvou. Ženy mi psaly, že jsou oběťmi domácího násilí a snaží se z toho vymanit. A že jim ta muzika pomohla si něco uvědomit,“ popisuje.
8 fotografií

Ženy mi psaly, že jsou oběťmi domácího násilí, hudba jim pomohla, říká Lenny

Volný čas
Z koncertů kapely No Barriers.
Kapela No Barriers vznikla vzájemnou spoluprací muzikantů, jejichž původ se nenese pouze do českých měst, ale také do bosenského Sarajeva. Salih, Karel, Petr a Jirka vytvořili vzájemnou synergii, která funguje jak na koncertech, tak i v soukromí, kde členy pojí také přátelství. Ostatně jak muzikanti tvrdí, hudební řeči rozumí každý, nezávisle na situaci či kultuře.
15 fotografií

Česko-bosenská kapela No Barriers stírá hranice žánrů: Hudební řeči rozumí každý

Společnost
Cate Blanchettová, jež představila úspěšný film Tár, sklízela obdivné pohledy
Lydia Tár je světoznámá dirigentka, jež během své profesní dráhy dosáhla snad všeho, co si jen lze představit. Je vedoucí dirigentkou berlínských filharmoniků, s nimiž právě nacvičuje Mahlerovu Pátou symfonii, držitelkou mnoha ocenění včetně Grammy a Oscara, v soukromí žije ve spokojeném vztahu s houslistkou Sharon, se kterou navíc vychovává dceru Petru. Vyzařuje nezdolným sebevědomím, pílí i hlubokými znalostmi z dějin hudby.

RECENZE: #MeToo naruby. Tár s Cate Blanchett odmění diváky komplexní podív

Volný čas
S.V.A Trio
/ROZHOVOR/ To se jednou spojili tři čeští špičkoví muzikanti, kteří vystudovali klasiku, a tak dlouho hledali svůj vlastní styl, až ho našli a pojmenovali Urban Fusion. Ve čtvrtek 6. dubna 2023 v 18 hodin ho představí v Městském divadle ve Varnsdorfu. A bude to zážitek velmi ojedinělý – podobnou hudbu totiž nikdo na české scéně nehraje a i v Evropě bychom podobný soubor jen těžko hledali. 
5 fotografií

S.V.A. Trio v zajetí Urban Fusion. Muzikanti svůj styl představí ve Varnsdorfu

Čtenář reportér
Pěvkyně Simona Mrázová jako pedagog hledá neustále způsoby a cesty, jak s mladými lidmi pracovat. Velmi ji to ale baví.
Pěvkyně Simona Mrázová pochází ze Zlína, její profesní život se však provázal převážně s Moravskoslezským regionem. Ačkoli sama tvrdí, že jako zpěvačka skladatelské ambice spíše neměla, nedávno vyšel písňový cyklus Ta naša láska, na kterém se autorsky podílela. V rozhovoru prozradila mnohé o svém životě, kde není čas na dělbu energie, i o radostech hudebního povolání a pedagogické práci.
7 fotografií

Pěvkyně Simona Mrázová: Vzory v životě nemám, obdivuji lidi napříč povoláními

Společnost
Pořadatel Skandálního koncertu Erhard Buschbeck, který byl později souzen za to, že dal facku návštěvníkovi.
Pěsti, kopance, nábytek létající vzduchem. Zatímco představit si podobnou scénu například na metalovém či punkovém koncertu někde v nočním klubu, kde alkohol teče proudem, nevyžaduje přílišnou fantazii, představa něčeho takového v nejprestižnějším vídeňském koncertním sálu za účasti smetánky se zdá být trochu přitažená za vlasy. Jenže omyl, přesně v těchto kulisách se jedna mohutná rvačka skutečně odehrála. Došlo k ní před 110 lety a tehdejší koncert dodnes nese přízviska skandální či fackovací.
7 fotografií

Skandální koncert ve Vídni: Před 110 lety se boháči utrhli, létaly facky i židle

Svět
HC Energie Karlovy Vary.
/TÉMA DENÍKU/ Energie, enerdží… Tak zní refrén hymny karlovarské Energie. Nejčastěji byla slyšet při nástupu domácích hráčů na ledovou plochu v KV Aréně, tak už tomu ale nyní není. Hymnu vystřídalo video na kostce spolu s hudbou. Je klubová hymna ještě vůbec aktuální nebo přežitkem? Z kabiny hráčů můžeme před zápasem slyšet hlasitou hudbu, která se prolíná nejspodnějším prstencem KV Arény, ale klubovou hymnu jen tak neuslyšíte. 

Hymnu si v kabině moc často nepouštíme, prozradil Vít Jiskra

Hokej