ŠTÍTEK: hudba

Andrea Pomeje
Na pohled sice vypadá Andrea Pomeje spokojeně, realita je ale jiná. Už léta ji trápí deprese a potlačené úzkosti. Pětatřicetiletá dýdžejka se za své stavy nejprve styděla a nechtěla si je přiznat. Propukly u ní na začátku vztahu s Jiřím Pomeje. Nakonec se ale rozhodla svěřit do rukou psycholožky. A nemohla udělat lépe. „Díky terapii teď můžu fungovat naplno,“ říká s úlevou. 
4 fotografie

Andrea Pomeje o úzkostech: Jirkovu smrt mi dávali za vinu, byla jsem na dně

Společnost
Lidé se na Vizovickém Trnkobraní zkrátka dobře baví.
Proč byste neměli chybět na letošním Vizovické Trnkobraní? Na festivalu vás zejména čeká skvělá hudba předních českých i slovenských kapel. Vystoupí na něm například kapela Mirai, Jaromír Nohavica, Tomáš Klus, kapela Kryštof, Bára Poláková, kapela Fleret a mnoho dalších muzikantů. Na Vizovické Trnkobraní se ale také jezdí za gastronomií a malebnou krajinou Zlínského kraje. Festival je navíc prima zážitkem pro celou rodinu.
8 fotografií

5 důvodů, proč zavítat na Trnkobraní. Skvělou muziku doplní i neobvyklé zážitky

Cestujeme
Lidé se na Vizovickém Trnkobraní zkrátka dobře baví.
Proč byste neměli chybět na letošním Vizovické Trnkobraní? Na festivalu vás zejména čeká skvělá hudba předních českých i slovenských kapel. Vystoupí na něm například kapela Mirai, Jaromír Nohavica, Tomáš Klus, kapela Kryštof, Bára Poláková, kapela Fleret a mnoho dalších muzikantů. Na Vizovické Trnkobraní se ale také jezdí za gastronomií a malebnou krajinou Zlínského kraje. Festival je navíc prima zážitkem pro celou rodinu.
8 fotografií

5 důvodů, proč zavítat na Trnkobraní. Skvělou muziku doplní i neobvyklé zážitky

Doma
Zakladatel TrutnOFF Open Air Festivalu Martin Věchet.
/ROZHOVOR/ Už tento týden začíná na trutnovském Bojišti hudební festival TrutnOFF Open Air. Do Trutnova se vrací po sedmi letech. Na Bojiště přinese více než šedesát kapel, ale i odkaz Václava Havla, který se objeví i na festivalovém tričku a do Trutnova přijedou zástupci organizace pečující o odkaz prvního polistopadového prezidenta - Knihovna Václava Havla. Ještě před začátkem museli řešit organizátoři nepříjemnou situaci. Hned první den, kdy se na Bojišti utábořili, je někdo vykradl.

Martin Věchet před festivalem: Indiáni milujou hory. Uvidíme, co bude za rok

Krkonoše
Buskerské pokoje Kateřiny Šedé jsou součástí festivalu Maraton hudby Brno 2023.
Na řadu netradičních vystoupení se mohou Brňané přijít podívat na festival Maraton hudby, který se koná v centru města tento víkend. V kulisách pokojů, které každoročně rozestavuje po Brně umělkyně Kateřina Šedá, zahrají pouliční umělci. Letos se Šedá kvůli výročí rozpadu Československa rozhodla mezi speciální koncertní sály zařadit také videopůjčovnu.
27 fotografií

VIDEO: Originální ozdoba pěší tepny v Brně. Na České stojí záchod a visí slipy

Brněnsko
Rytíři na hradě Sovinci.
Jak si užít nastávající víkend? Vyrazit můžete třeba na Hodokvas rytíře Kobylky a Noc démonů na hradě Sovinci nebo na koncert oblíbeného Dua Jamaha v Krnově. V Ostravě můžete v Dolní oblasti Vítkovic navštívit velkolepě pojatou show světoznámého DJ Boba a jeho hostů. V Olomouci se zase koná akce pro fandy vlaků a železnice. Mezinárodní setkání "Bobin" bude unikátní. Přinášíme vám tipy nejen z celého Moravskoslezského kraje, ale i ze sousedního Olomoucka, Šumperska a Jesenicka. 

Kam o víkendu? Za rytíři na Sovinec, na DJ Boba nebo na mašinky

Bruntálsko
Mělnický košt je tradiční letní akcí.
/FOTO, VIDEO/ Víte už, jak strávíte víkend? Míříte na dovolenou, nebo zůstáváte doma a láká vás vyrazit za zábavou? Podívejte se níže, nabízíme vám desítky tipů na zajímavé víkendové akce na Příbramsku i v dalších místech ve středních Čechách. Na koncerty, festivaly, slavnosti a posvícení, ale třeba i na košt vína, přehlídku harmonikářů, dětský muzikál, retrosetkání, kde se bude hrát čára a skákat panák, nebo sraz vojenské a historické techniky provázený kaskadérskou show. 
40 fotografií

TIPY DENÍKU: Kam vyrazit? Víkend nabízí na Příbramsku i u sousedů desítky akcí

Cestujeme
Ilustrační foto
Pivo a dobrá hudba, to jsou odnepaměti propojené nádoby. Znalci chmelového moku a tvrdší muziky si přijdou na své v sobotu v kempu Žralok. Konají se tam Plumlovské pivní slavnosti s pěti kapelami v čele s legendární partou Vitacit. Čtenáři Deníku se mohou akce zúčastnit zadarmo.

Pivní slavnosti s Vitacitem ve Žraloku. Deník má volňásky

Prostějovsko
Nejlepší možností je, aby se o psa postaral přítel nebo člen rodiny, pokud to nejde, přichází na řadu psí hotel nebo služba hlídání zvířat
Odjezd na vytouženou dovolenou nepředstavuje jen radost, ale také mnoho starostí. Jednou z nich je problém, jak se v době dovolené postarat o psa, který s námi na cesty nemůže. Je lepší dát ho ke spolehlivým přátelům či k příbuzným, nebo raději najít dobrý psí hotel? A co pejska nechat doma a posílat za ním někoho zodpovědného? Variant existuje více, důležité však je, aby byl pes v bezpečí a nestrádal.
5 fotografií

Potřebujete pohlídat psa? Existují tipy, jak zařídit, aby psychicky nestrádal

Zvířecí deník a chovatelství
Haydn Youth String Orchestra.
V Konojedském kostele se opět rozezní hudba. Tentokrát proběhne v pátek 4. srpna od 19 hodin benefiční koncert Haydn Youth String Orchestra. Při neopakovatelném zážitku se představí třicetičlenný holandský smyčcový orchestr, který se skládá z houslí, viol, violoncell a kontrabasů a řídí jej Jan-Ype Nota, jehož cílem je vystopovat a vést mimořádně talentované mladé smyčcové hráče ve věku od 9 do 19 let.

V konojedském kostele se rozezní hudba. Zahraje třicetičlenný smyčcový orchestr

Čtenář reportér
Ilustrační foto
V rakouských nemocnicích jsou ženy na vedoucích pozicích nadále výjimkou. Přestože skoro polovina lékařů jsou ženy, vedou jen 14,3 % oddělení veřejných nemocnic a 18,8 % ředitelství. Výjimkou je klinika v Rohrbachu, kde jsou primářky na radiologii, dětském oddělení a na akutní geriatrii. Zastávají tak 37,5 % postů.

Od sousedů: Rohrbach má nemocnici plnou primářek

Z okolí
Jedenáctý Podivínský mazec se rozjížděl v dešti.
Prázdniny se dostaly do své poloviny a ani nadcházející víkend nebude nouze o skvělé akce. Na Břeclavsku pozveme do Podivína, kde se koná již 12. ročník závodů podomácky vyrobených traktorů a samohybů. Dalším lákadlem mohou být westernové závody v Lanžhotě, při kterém budou muset jezdci na koních zvládnout hned několik disciplín. Hodonínsko zve na oslavu výročí mužského pěveckého sbotu a na chuť si příjdou i vinaři. Znojemsko zase ozvučí hudba. Na Hudebním festivalu Znojmo vystoupí třeba cimbálová muzika v podání Horňácké muziky. 
41 fotografií

Tipy na víkend na Břeclavsku: traktoriáda v Podivíně nebo westernové závody

Cestujeme
Poslední rozloučení s Ivanem Haplem Slunkem ve smuteční síni na hřbitově v Mařaticích.
Hudba pomalu ustává, slunko zapadá, oči se zavřely, tělo odpočívá a tiše sní o snu věčném. Slunko odešel, jen v našich srdcích zůstane navždy. Těmito slovy se loučili nejbližší s Ivanem Haplem, jemuž nikdo neřekl jinak než Slunko. Byl nepřehlédnutelnou postavou života v Uherském Hradišti. Zemřel náhle ve čtvrtek 20. července.
13 fotografií

Hradiště se loučilo se Slunkem

Slovácko
Hamlet. Lenka Vlasáková a Jaroslav Plesl
Hudba všech žánrů, film i divadlo. To je festivalová nabídka na zbytek léta. K tradičním přehlídkám, ke kterým patří Jiráskův Hronov, Letní filmová škola nebo shakespearovské slavnosti, se opět přidávají jejich mladší sourozenci jako festival hudby na zámku Dobříš, komorní divadlo na pražské Grébovce nebo Prague Open Air s novou scénou na Občanské plovárně. Deník vám přináší tipy na letní zábavu.

Jirásek i Shakespeare, festivalové léto zdaleka nekončí. Kam vyrazit za zábavou

Ostatní