ŠTÍTEK: hudba

Petr Svoboda, syn Karla Svobody, představuje monografii Žít.
Připomínkou nedožitých 85. narozenin, které by skladatel a hitmaker Karel Svoboda oslavil 19. prosince, je výpravná obrazová monografie Žít. Je dílem jeho syna Petra Svobody, který v ní své vzpomínky doprovodil desítkami unikátních fotografií. Kromě něj vzpomínají v knize na úspěšného umělce další osobnosti, jejichž vtipné, láskyplné, ale i nostalgické historky obraz Karla Svobody dokonale dotvářejí. „Jsem samozřejmě na svého tátu hrdý. Určitě by mu dělalo radost, že se jeho muzika pořád hraje a probublává napříč generacemi,“ řekl v rozhovoru pro Deník autor knihy. On sám chce v psaní pokračovat.

Petr Svoboda: Knihu Žít jsem napsal z pocitu zodpovědnosti syna vůči tátovi

Hudba
Glenn Miller na snímku z roku 1942. Slavný skladatel a kapelník byl zosobněním swingu_elegance i dokonalé profesionality.
Nešťastný pád letadla do moře způsobený pumou odhozenou britskými bombardéry při návratu do vlasti, tajná poprava německými jednotkami na okupovaném území nebo smrt v pařížském nevěstinci? Teorií o tom, co ukončilo život slavného swingového skladatele Glenna Millera se po jeho záhadném zmizení vyrojilo mnoho. Jisté je jen to, že 15. prosince roku 1944 Miller spolu s ostatními pasažéry nasedl v Británii do malého letounu, aby se vydal přes kanál La Manche do Francie. A pak ho už nikdo nikdy nespatřil.
6 fotografií

Po 80 letech od záhadného zmizení Glenna Millera zazní jeho hudba v Ústí

Čtenář reportér
Kavárna Savoy se pod vedením DJ Zdeňka Steigera (na snímku) připravuje na páteční premiéru diskoték pro lidi nad třicet.
/VIDEO/ Kam si máme zajít zatancovat? Tady v Ústí není nic pro starší a pokročilé. Prostě, osoba nad třicet aby seděla doma, protože v klubech si připadá mezi tou mládeží nepatřičně. S podobnými stížnostmi se mezi známými i na Facebooku setkával Ústečan Zdeněk Steiger. Tak se rozhodl, že bude každý pátek a sobotu večer hrát pro lidi nad třicet let. V kavárně Savoy v Paláci Jordán připravil dokonce i taneční parket s lasery a kouřovou show.
25 fotografií

Proměna Savoye. Legenda DJ Steiger tam od pátku bude hrát pro lidi nad třicet

Ústecko
Žáci ze ZUŠ J. V. Stamice Havlíčkův Brod a SZUŠ Havlíčkův Brod uspěli v mezinárodní akordeonové soutěži.
V listopadu se konalo mezinárodní kolo celosvětové soutěže Trophée mondial de l’accordéon. Kvalifikační kolo pro tuto prestižní soutěž se konalo v červnu 2023 na Celostátní akordeonové soutěži v Dobřanech, avšak někteří soutěžící získali nominaci na Mezinárodní akordeonové soutěži v chorvatské Pule.

Mezinárodní akordeonová soutěž. Žáci z Brodu opět uspěli

Čtenář reportér
Upoutávka na soutěž.
Soutěž pro mladé zpěváky a zpěvačky Karlovarský hlas bude již brzy znát své vítěze. Osm finalistů, kteří vzešli z výběrového kola, poměří své síly v sobotu 9. prosince od 19 hodin v Malém sále Lázeňského hotelu Thermal. Večer plný hudby a nezapomenutelných okamžiků je veřejně přístupný.

Koncert finalistů soutěže Karlovarský hlas

Čtenář reportér
Frank Zappa v Praze v roce 1990. Bohumil „Bohouš“ Jůza, prezident jeho fanklubu, je druhý zleva.
V pondělí uplynulo třicet let od úmrtí amerického hudebníka, zpěváka, skladatele, producenta, kytaristy a filmaře Franky Zappy, který zanechal stopu v českém polistopadovém dění i v mnoha srdcích jeho fanoušků. V rozhovoru pro Deník o něm hovoří Bohumil „Bohouš“ Jůza, prezident Zappova fanklubu a nejdéle vycházejícího fanzinu na světě od roku 1986.

Frank Zappa? Pili jsme, kouřili, mlčeli. Nešlo se ho nabažit, říká šéf fanklubu

Hudba
Belmondo Club Olomouc, 25. listopadu 2023
Před týdnem se olomoucké Belmondo stalo nejslavnějším klubem v Česku. Reportéři Deníku se byli podívat, jak vypadá party, která přilákala i fotbalové hvězdy Coufala, Kuchtu a Brabce. Pro ně návštěva Belmonda neměla dobré důsledky, zato klub teď znají lidé daleko za hranicemi Hané. Přečtěte si, kolik stojí návštěva Belmonda a jak se na kauzu fotbalistů dívá vedení klubu.
47 fotografií

Noc v Belmondu: Vítejte v olomouckém klubu, kde paří i fotbalové hvězdy

Regiony
Belmondo Club Olomouc, 25. listopadu 2023
FOTO, VIDEO/ Před týdnem se olomoucké Belmondo stalo nejslavnějším klubem v Česku. Reportéři Deníku se byli podívat, jak vypadá party, která přilákala i fotbalové hvězdy Coufala, Kuchtu a Brabce. Pro ně návštěva Belmonda neměla dobré důsledky, zato klub teď znají lidé daleko za hranicemi Hané. Přečtěte si, kolik stojí návštěva Belmonda a jak se na kauzu fotbalistů dívá vedení klubu. Dozvíte se i to, proč neotevřeli po pondělním zápase s Moldavskem, ač si to tribuny stadionu žádaly.
47 fotografií

Noc v Belmondu: Za kolik kýbl vodky? V olomouckém klubu pařila i fotbalová repre

Podnikání