ŠTÍTEK: hudba

Úsvit řeší ženskou otázku, volnost pohlaví i netoleranci
Matěj Chlupáček a Maja Hamplová zastupují na poli současného českého filmu mladý pohled a progresivně dravý přístup ke kinematografii jako společenskému i uměleckému médiu. Nadšenému filmaři a zkušené castingové režisérce se pod záštitou jejich společnosti Barletta podařilo realizovat již seriál Iveta, stáli mj. také za televizními Zrádci či Pozadím událostí. Úsvit je tak jejich dosud největším a nejambicióznějším projektem. Výsledek je v nejlepším slova smyslu úctyhodný. Chlupáčkův snímek zvládne formálně obhájit i přísná světová měřítka; kamera Martina Douby, výtvarná koncepce, triky, hudba, animovaná sekce pod vedením Diany Cam Van Nguyen.

RECENZE: Modernita a předsudky? Odvážný Úsvit je příliš tezovitý

Volný čas
Vracov tradiční hody. Archivní foto
Připravte se na víkend plný zábavy a tradic. V sobotu začnou Vracovské hody s věncem a káčerem - akce plná krojů, hudby a vína. Od pátku na vás čekají také Hody v Hroznové Lhotě, kde se můžete těšit na hodové posezení u cimbálu, krojový průvod a mnoho dalšího. A pokud máte rádi hudbu, nenechte si ujít koncert skupiny Mig 21 v pátek 13. října v Kulturním domě v Hodoníně. 
23 fotografií

Tipy na víkend na Hodonínsku: Vracov a Hroznová Lhota zvou na tradiční hody

Cestujeme
Izraelský voják na místě festivalu Supernova, kde ozbrojenci Hamásu zabili více než 260 lidí a další unesli.
Hudební festival Supernova nedaleko Pásma Gazy měl být odreagováním pro mnoho lidí. Organizátoři akce slibovali nádherné výhledy a víkend plný lásky a porozumění za doprovodu skvělé hudby. Někteří lidé i tak na událost odjížděli s vědomím, že by se mohly objevit rakety. Že se ale z festivalu stanou krvavá jatka s doprovodem staccata automatických pušek, nikoho nenapadlo ani v tom nejhorším snu.
7 fotografií

Lidé byli jako lovná zvěř. Objevily se další detaily masakru festivalu v Izraeli

Svět
Lukáš Hrabal
Lukáš Hrabal, který už nějaký čas trvale žije se svou ženou a dětmi v Chřibské, je české hudbymilovné veřejnosti dobře znám jako textař. Má za sebou texty pro dlouhou řadu českých zpěváků, namátkou jmenujme Martu Kubišovou, Helenu Vondráčkovou, Hanu Zagorovou nebo Petra Rezka. Jeho hudba je méně známá, však ji taky léta tajil a soustředěně se připravoval na svůj zásadní projekt. Teď konečně deska spatřila světlo světa a autorské album nazvané "Trochu blíž" je připraveno k slavnostnímu křtu, který proběhne v pátek 6. 10. 2023 od 19 hodin v kulturním domě v Rybništi. Chcete-li se s Lukášovou tvorbou blíže seznámit, jste zváni – křest je spojen s koncertem.
5 fotografií

Lukáš Hrabal vydává debutové album. Desku pokřtí v Rybništi

Čtenář reportér
Romský klavírista Tomáš Kačo
Životní příběh světově uznávaného klavíristy Tomáše Kača je známý: vyrůstal v novojičínském činžáku s dalšími jedenácti sourozenci a hrál tam na rozbité pianino. Postupně prošel tamější základní uměleckou školou, ostravskou konzervatoří a pražskou HAMU. Díky profesorce Noemi Zárubové a několika nadacím absolvoval i na proslulé Berklee College of Music v Bostonu. Žije v Los Angeles, vyprodává koncerty v Evropě i Americe. V hraní i komponování spojuje klasiku, jazz, romskou hudbu i české písničky. Koncem září uspořádal velký koncert v Jízdárně Pražského hradu. Aby poděkoval těm, co mu pomohli, a inspiroval ty, které jeho cesta teprve čeká.
7 fotografií

Hudbou jde bojovat proti rasismu, říká oceněný romský klavírista Tomáš Kačo

Hudba
Začíná výstava "Umění za hudbou".
V Lapidáriu Betlémské kaple představí svá výtvarná díla čtyři muzikanti na výstavě Umění za hudbou. Součástí bude i online aukce čtyř děl, která pomůže dvěma nadaným studentkám uměleckého designu. Výstava pořádaná Českým vysokým učním technickým v Praze (ČVUT) v rámci projektu Betlémská beseda potrvá od 27. září do 21. října. 
39 fotografií

Podívejte se: V Betlémské kapli začala výstava čtyř hudebníků Umění za hudbou

Volný čas
Vydařené orchestrální zahájení 56. sezóny Kruhu přátel hudby ve Dvoře Králové
Ve čtvrtek 21. září se v zaplněném Hankově domě ve Dvoře Králové nad Labem konal zahajovací koncert 56. sezóny Kruhu přátel hudby. Po více než třiceti letech účinkovala v rámci zdejšího Kruhu přítel hudby Komorní filharmonie Pardubice, aby zde spolu s předním českým houslistou a koncertním mistrem České filharmonie Janem Mráčkem představila skladby jednoho z nejznámějších světových hudebních skladatelů Wolfganga Amadea Mozarta.
14 fotografií

Vydařené orchestrální zahájení 56. sezóny Kruhu přátel hudby ve Dvoře Králové

Volný čas
Slovenská kapela Zoo And Aquarium.
Mimořádný zážitek se chystá pro návštěvníky nymburského kina Sokol na páteční večer. Dorazí slovenská kapela Zoo And Aquarium, kterou mohou mít v čerstvé paměti návštěvníci letošní Přístavní slavnosti na začátku srpna pod hradbami. Kapela chystá do kina koncert spojený s velkoplošnou videoprojekcí. Navíc vstupné bude dobrovolné a hlavní program začne v 19 hodin.

Spojení hudby a projekce. Kino Sokol nabídne zážitek s kapelou Zoo And Aquarium

Volný čas
Márdi a Vypsaná Fixa
Třída Míru není žádná Broadway zpívá Vypsaná Fixa v jednom ze svých hitů. A mají pravdu. Nicméně, kavárna na téhle pardubické tepně je rozhodně dobré místo, kde si dát sraz s Márdim, tedy frontmanem téhle pardubické party. Blíží se třicet let kapely, jejich loňské album Kusy radosti dostalo Cenu Anděl a navíc jim nedávno poprvé vyšla dvacet let stará (nebo mladá?) deska Besti-álně šťastní na vinylu. Spousta témat k povídání.
8 fotografií

Vypsaná Fixa není kultovní kapela, prostě jen píšeme dobré písničky

Pardubicko
Yvonne Přenosilová.
Pěvecká legenda 60. let Yvonne Přenosilová zemřela v pondělí 11. září. Kariéru startovala na počátku 60. let v divadle Semafor, kam dělala konkurz. Shodou okolností ho zvěčnil ve stejnojmenném filmu režisér Miloš Forman. S písní La Malagueña se tehdy sice neprosadila, všiml si jí ale skladatel Karel Mareš, který ji vybral do skupiny Olympic. Ta v sezóně 1963 - 1964 vystupovala v Semaforu s pásmem Ondráš, a tak se Yvonne objevila poprvé na zdejším jevišti. 
8 fotografií

KVÍZ: Yvonne Přenosilová milovala syna, hudbu i rádio. Zavzpomínejte na ikonu

Hudba
Den evropského dědictví v Žatci. Archivní foto
U příležitosti Dnů evropského dědictví se každé září otevírají nejširší veřejnosti brány nejzajímavějších památek, budov, objektů a prostor, včetně těch, které jsou běžně nepřístupné. Regionální muzeum K. A. Polánka v Žatci připravuje v jejich rámci na sobotu 16. září od 13 do 18 hodin program na hlavním náměstí a také Žatecké dvorky, které kulturním programem oživí některá méně známá zákoutí města

V Žatci se na víkend chystají Dny evropského dědictví. Ukáží život v památkách

Čtenář reportér