ŠTÍTEK: Island

Milan Ivančev nastupuje po odchodu Milana Ivančeva na postu střední spojky.
Hafnafjordur – Do prvního zápasu sezony šli házenkáři Talentu M.A.T. Plzeň s velkým očekáváním. Z drsného Islandu se vraceli do Plzně maximálně spokojení. Do odvety, která je na programu v sobotu 7. září od 18 hodin, si přivezli vítězství o pět gólů.

Talent vstoupil do Evropy výhrou na Islandu

Ostatní sporty
Trenér Michal Tonar st. (vpravo)
Hafnafjordur – Jedním z hlavním strůjců pohodového vítězství nad Haukarem byl brankář Karel Šmíd, který tak navázal na dobré výkony ze závěru minulé mistrovské sezony. „Po přípravě už jsem se na ostrý zápas těšil. Navíc se zajímavým soupeřem,“ hlásil Karel Šmíd z Islandu.  

Hotovo ještě zdaleka není, varuje gólman Šmíd

Ostatní sporty
Antonín Schubert
Ekologickým tématem současnosti je klimatická krize neboli vliv skleníkového plynu oxidu uhličitého na globální změny klimatu. Tento plyn je sice dobrý služebník, bez kterého by nefungovala u rostlin fotosyntéza, ale zlý pán, je-li ho v ekosystému moc. Povolaní mudrci doporučili vysazovat nové lesy.

Glosa Antonína Schuberta: Prdící krávy jsou rána mimo

Komentáře
Hodonínské házenkářky (ve žlutých dresech) obsadily na Slováckém poháru pátou příčku.
Hodonín – Pět týmů z Běloruska, Rakouska a Polska letos doplní i hodonínské házenkářky. Od středy do neděle čeká hráčky HK Hodonín bitva o Slovácký pohár. Diváci v hodonínské městské sportovní hale každý den uvidí tři až čtyři utkání, z nichž vždy v jednom nastoupí domácí hráčky.

Hodonínské házenkářky se poprvé utkají o Slovácký pohár

Ostatní sporty
Ilustrační foto.
Vysočina - Za jediný měsíc se nezaměstnanost na Vysočina zvýšila o dvě desetiny procenta. Lidí bez práce tak bylo v kraji na konci července 8 736, o šest set padesát více než na jeho začátku.

Lidí bez práce v červenci přibylo

Z okolí
Dva britští piloti Steve Brooks (vlevo) a Matt Jones se zrenovovanou stíhačkou Spitfire vyrobenou za druhé světové války
Dva britští piloti dnes z jihu Anglie vyrazili na cestu kolem světa se zrenovovanou stíhačkou Spitfire vyrobenou za druhé světové války. Steve Brooks a Matt Jones se chtějí stát prvními, kdo s legendárním britským strojem obletí planetu, a to za čtyři měsíce. Na trase dlouhé 43,5 tisíce kilometrů plánují zastávky ve třicítce zemí, napsala agentura AFP.
15 fotografií

Spitfirem kolem světa. Dvojice Britů chce s legendární stíhačkou obletět planetu

Cestujeme
Tradiční výběh kolem Kamenného rybníka v Plzni přichystal na úvod letního tréninkového drilu pro svoje ovečky Michal Tonar, trenér Talentu M.A.T. Plzeň.
Plzeň – V dalším přípravném zápase porazili házenkáři Talentu M.A.T. Plzeň německý Suhl 27:23. „Před zápasem se Suhlem jsme měli dopoledne ostrý trénink, abychom poznali, jak kluci zareagují v únavě,“ uvedl plzeňský kouč Michal Tonar.

Talent porazil německý Suhl a chystá se na Aarau

Ostatní sporty
Les, stromy - ilustrační foto
Před osídlením Vikingy měl Island hojnost lesů, které byly ochranou proti bouřím. Obávaní válečníci ale všechno vykáceli. Ostrov dnes ve jménu biodiverzity a klimatu lesy znovu intenzivně vysazuje. Island je považován za nejméně zalesněnou zemi z celé Evropy - lesy zaujímají sotva 0,5 procenta území Islandu, uvádí se ve zprávě Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Lesy na Islandu vykáceli vikingové. Vláda je teď intenzivně vysazuje

Svět
Ilustrační foto
Plzeň – Úvodní cesta házenkářů Talentu M.A.T. Plzeň pohárovou Evropou letos povede na drsný Island. Úterní los ve Vídni jim přisoudil za soupeře ve 2. předkole Poháru EHF vicemistra své země Haukar Hafnafjordur.

Talent čeká cesta na drsný Island

Ostatní sporty
Český basketbalový výběr do osmnácti let vyzve Belgii na kutnohorské Klimešce.
Kutná Hora - Po vítězství nad Ukrajinou se mladí čeští basketbalisté do osmnácti let utkají na Klimešce s Belgií. Stejně jako český tým, tak i mladí Belgičané budou absolvovat v tomto týdnu soustředění v kutnohorské sportovní hale a v rámci přípravy na blížící se mistrovství Evropy odehrají přátelský zápas v sobotu 13. července od 18:00.

Klimeška bude hostit českou basketbalovou reprezentaci do osmnácti let

Ostatní sporty
Sledování televize - ilustrační foto
Češi sledují televizi stále více mimo živé vysílání. Podíl odložené sledovanosti se za posledních pět let zvýšil z 1,5 procenta na letošních šest procent. Nejvíce je odložená sledovanost zřetelná u placených tematických televizních stanic, kde dosahuje i 15 až 20 procent. Vyplývá to z údajů mediálního zastupitelství Atmedia.

Opožděné sledování televize získává popularitu. Česko se vyrovnává západu

Česko
Island, ilustrační foto.
/ROZHOVOR/ Projekt EU Erasmus + neslouží jen k výměnným pobytům pro studenty, umožňuje získávat zkušenosti také pedagogům. Eva Šulcová, učitelka Střední odborné školy Liberec, byla jednou ze 120 pedagogů z celkem 16 zemí, kteří měli možnost poznat islandské školství. „Tamní školy jsou poměrně velké, počet žáků často převyšuje tisícovku, měli jsme možnost poznat školu s téměř třemi tisíci žáků,“ říká.  
6 fotografií

Na Islandu se žáci učí hlavně samostatnosti, vypozorovala učitelka z Liberce

Regiony
Kateřina Šardická z Čejče pracuje na Islandu jako Glacier Guide
/FOTOGALERIE/  Pracovní den tráví venku v mrazech. Přesto by jí mohl leckdo závidět. Kateřina Šardická je průvodkyní po ledovcích na Islandu. Zrovna provázela skupinku turistů po okraji ledovce, kde se led svažoval zhruba sto metrů do ledovcového jezera. Jedné klientce najednou spadl telefon a začal sklouzávat po ledu dolů, takže za ním žena skočila šipku. 
9 fotografií

Na Islandu musíte umět zachránit člověka z ledové trhliny, říká česká průvodkyně

Cestujeme
Znojemské gymnastky vybojovaly na závodech v maďarském Györu osm medailí.
Györ, Znojmo – Mezinárodní úspěch vybojovaly mladé naděje reprezentující Klub sportovní gymnastiky (KSG) Znojmo. Druhou červnovou sobotu přivezly svěřenkyně trenérek Ivany Křístelové a Veroniky Švarcové z maďarského Györu osm medailí. Pro jihomoravské závodnice se jednalo o první zahraniční zkušenost.
13 fotografií

Gymnastky sbíraly úspěchy na maďarské půdě

Ostatní sporty
Ilustrační foto basketbal
Kutná Hora - V úterý 25. června od 17:00 se na Klimešce odehraje přátelský zápas mužských basketbalových výběrů kategorie U18 mezi Českou republikou a Ukrajinou. Oba dva týmy totiž absolvují v kutnohorské sportovní hale společné soustředění od 24. června do 27. června, a Klimeška tak poprvé nabídne své služby a zázemí zahraničnímu hostovi.

Český basketbalový výběr mužů U18 změří síly s Ukrajinou na Klimešce

Ostatní sporty