ŠTÍTEK: Island

Ondřej Košulič.
Osmadvacetiletý tatér Ondřej Košulič se ke svému řemeslu dostal přes airbrush, tedy dočasné tetování pomocí stříkací pistole, ale už v dětství tušil, že se bude jednou živit nějakým umění. „Celou základku jsem doslova prokreslil. Nezajímalo mě tolik učení, než když jsem něco nakreslil na papír,“ vzpomíná Ondra.

Ondřej Košulič: Tetování jsem měl v hlavě už od začátku

Zprávy z Česka
Projektová schůzka na Islandu.
Sedm zaměstnanců teplického gymnázia navštívilo nedávno střední školu Menntaskólinn í Kópavogi na Islandu. Obě školy společně pracují celý školní rok na projektu DCE4.0 - Digital Competences for Education 4.0 (Digitální kompetence pro vzdělávání 4.0) v rámci programu Vzdělávání Fondů EHP 2014 - 2021, které jsou financované Islandem, Lichtenštejnskem a Norskem.

Sedm zaměstnanců teplického gymnázia navštívilo střední školu na Islandu

Čtenář reportér
Výtvarník Adam Kašpar, účastník Malířského sympozia Benedikt Most 2020.
Ve středu 22. července začíná Malířské sympozium Benedikt Most Jedním z jeho účastníků je výtvarník Adam Kašpar. Adam Kašpar je současný český malíř. Narodil se v roce 1993 v Litomyšli. V letech 2012 - 2018 studoval AVU v Praze v ateliéru malířství IV (prof. M. Mainer). Adam Kašpar patří do nastupující generace malířů, kteří se profilují klasickou, realistickou malbou.

Vážím si přemnoha umělců, kteří dokáží malovat kvalitní obrazy celý život

Čtenář reportér
Milan Světlík strávil ve své veslici na oceánu 37 dní. Počasí mu ale nebylo nakloněno a musel ji otočit zpět. Foto: Petr Kazda
Bouře, nepřejícný vítr a nevyzpytatelné mořské proudy – s tím vším se musel v minulých týdnech vypořádat náchodský rodák Milan Světlík, který na začátku června vyplul z New Yorku vstříc otevřenému Atlantiku. Jeho cílem byla Evropa, konkrétně vzdušnou čarou 5300 kilometrů vzdálené souostroví Isles of Scilly ve Velké Británii.

Proudy a bouře veslaři z Náchoda nepřály, po 37 dnech na oceánu se vrátil

Náchodsko
Táborské křesťanské církve ve spolupráci s městy Tábor a Sezimovo Ústí pořádaly v pondělí 6. července tradiční ekumenickou bohoslužbu u příležitosti 605. výročí upálení mistra Jana Husa, 600 let Tábora a 100 let Církve československé husitské.
Každoroční setkání s ekumenickou bohoslužbou na Kozím hrádku bylo letos slavnostnější. Konalo se totiž při příležitosti třech kulatých výročí; 605 let od mučednické smrti Mistra Jana, 600 let od založení Hradiště na hoře Tábor a zničení Sezimova Ústí a v době 100. výročí Církve československé husitské (CČH).
40 fotografií

VIDEO: Vzpomínali Mistra Jana Husa na Kozím hrádku

Táborsko
Náchoďák z New Yorku se vydal ve veslici přes Atlantik do Evropy.
Za dva dny to bude přesně měsíc, kdy náchodský rodák Milan Světlík vyrazil ze Severní Ameriky, kde již 14 let žije, do Evropy. Na tom by nebylo až tak nic výjimečného, kdyby si jako dopravní prostředek nezvolil speciálně upravenou veslici, v níž může spoléhat jen na sílu a vytrvalost svých trénovaných paží. Ty by měly být v zápřahu až 12 hodin denně.

Čech vyrazil z USA do Evropy. Cestuje ve speciálně upravené veslici

Cestujeme
Náchoďák z New Yorku se vydal ve veslici přes Atlantik do Evropy.
Za dva dny to bude přesně měsíc, kdy náchodský rodák Milan Světlík vyrazil ze Severní Ameriky, kde již 14 let žije, do Evropy. Na tom by nebylo až tak nic výjimečného, kdyby si jako dopravní prostředek nezvolil speciálně upravenou veslici, v níž může spoléhat jen na sílu a vytrvalost svých trénovaných paží. Ty by měly být v zápřahu až 12 hodin denně.

Náchoďák z New Yorku se vydal ve veslici přes Atlantik do Evropy

Náchodsko
1. Jmenuji se Jan Sucharda a bydlím v Hrotovicích. Nejsem však zdejší rodák, pocházím ze severních Čech. Jsem tedy, jak se hezký říká, náplavka. Ale náplavka docela stará, protože v Hrotovicích žiju od roku 1983, kdy jsme tady postavili domeček. A od roku
Jmenuji se Jan Sucharda a bydlím v Hrotovicích. Nejsem však zdejší rodák, pocházím ze severních Čech. Jsem tedy, jak se hezký říká, náplavka. Ale náplavka docela stará, protože v Hrotovicích žiju od roku 1983, kdy jsme tady postavili domeček. A od roku 1993 „podnikám“ – dávám to úmyslně do uvozovek, protože nejde o nic velkého, spíš taková „záhumenkářská liga“. Ale jinak – fotografuji a vydávám knížky - občas i nějakou napíšu.

Láska na první pohled? Asi jo, říká o Islandu Jan Sucharda z Hrotovic

Zprávy z Česka
Antarktida. Ilustrační snímek
Odborníkem komentovaná videoshow zachycující přírodu a život českých výzkumníků na nejdrsnějších místech na Zemi – v Antarktidě a Arktidě. Česká republika provozuje polární stanici J. G. Mendela, která je jednou z nejvíce ekologicky šetrných stanic v Antarktidě.

Přednáška Ohrožená Antarktida

Volný čas
Ilustrační foto.
Národním koordinátorům Noci vědců z Ostravy, a to především zásluhou VŠB-TUO, se podařilo získat prestižní evropský grant Marie Curie Sklodowska. Díky němu se dostává Česká republika na mapu European Researchers’ Night a bude tak ve společnosti Finska, Německa, Slovinska, Maďarska, Islandu nebo Velké Británie.

Česká Noc vědců se díky VŠB-TUO dostane na evropskou mapu

Čtenář reportér
Čísla. Koronavirová čísla. Útočí na nás na každém kroku, vyskakují na nás na internetu, z televize, začíná jimi každé televizní a rozhlasové zpravodajství, najdeme je i na předních stránkách novin
24 fotografií

Hausnumera

Komentáře
Zlata Biedermannová (uprostřed) v evakuačním letadle při návratu z Karibiku domů do Čech.
Strávila v letadle s dalšími 160 lidmi dlouhých 20 hodin, aby se konečně dostala z nečekaně prodloužené dovolené domů. Zažila tři mezipřistání – v mexickém Cancúnu, v kanadském Halifaxu a Keflavíku na Islandu -, po celou dobu byly v letadle k dispozici pouze dvě toalety. „Ještě, že jsme měli tak prima piloty, kteří se nás snažili bavit celou dobu strávenou v letadle,“ popsala atmosféru při evakuačním letu z ostrova Roatán v Karibiku Zlata Biedermannová z Teplic.
2 fotografie

Mám radost. Konečně jsem zpět doma, oddechla si Češka po evakuaci z Karibiku

Regiony
Rodina házenkářů z Islandu. Adam Haukar Baumruk s otcem Janem a pohárem pro vítěze islandské ligy z roku 2017
Je to skoro třicet let, co český házenkář Jan Baumruk odešel na Island. Těžko mohl tušit, že tam najde druhý domov. I když druhý… Na drsném ostrově na severu Evropy prožil většinu života. Po skončení aktivní kariéry začal v klubu Haukar Hafnajördur trénovat děti a této práci se věnuje dodnes.

Baumruk. Český sokol, který se (ne)živí házenou na Islandu

Ostatní sporty
Zámek v Hranicích
Výstava obrazů Tomáše Tepera s názvem „Robaki….!“ zahájí ve středu 19. února v 17.30 hodin slavnostní vernisáží v Galerii Severní křídlo zámku.

Robaki….!

Volný čas
Házenkáři Karviné jsou po dvaceti letech ve čtvrtfinále evropského poháru.
Házenkáři karvinského Baníku o sobě po letech zase dávají vědět v pohárově Evropě. Rozdávají radost v důležitých zápasech, jako byl zrovna ten poslední s portugalskou Madeirou, která loni došla do finále Challenge Cupu.

Karviná už zase dobývá Evropu

Ostatní sporty