ŠTÍTEK: Island

Martina Formanová.
Nalakuj to narůžovo (nakladatelství PROSTOR) je název nové knihy spisovatelky Martiny Formanové, v níž reflektuje svůj život po smrti manžela Miloše Formana. Pomocí deníku popisuje svůj smutek a prázdnotu ze ztráty člověka, s nímž prožila třiadvacet let a vychovala dva syny. První zápis pochází ze srpna 2018, tedy čtyři měsíce po úmrtí oscarového režiséra, poslední z letošního pandemického února.
5 fotografií

Martina Formanová: Po smrti Miloše jsem se chtěla ze smutku vypsat

Společnost
Slovenská policie kontroluje cestující na hraničním přechodu
Slovensko od rána 31. května nebude vyžadovat karanténu od očkovaných proti nemoci covid-19, kteří v posledních dvou týdnech před příjezdem na Slovensko navštívili pouze některou z členských zemí Evropské unie nebo další asi desítku států s příznivou epidemickou situací. Vyplývá to z nové vyhlášky, kterou dnes vydal úřad hlavního hygienika. Učinil tak po středečním rozhodnutí vlády, která v souvislosti s koronavirovou nákazou rozdělila země do tří kategorií. Nadále zůstanou v platnosti výjimky z karantény pro pracovníky ve vybraných profesích, některé skupiny sportovců či lidí, kteří pravidelně dojíždějí přes hranice za prací.
10 fotografií

Mírnější podmínky pro očkované. Slovensko upraví opatření při cestě přes hranice

Cestujeme
Tomáš Lysý
Tomáš Lysý je marketingovým manažerem HC Dukla Jihlava, kterému obětuje většinu svého času. Pokud má však volno, je hodně akční. Rád skočí do ledové vody, nasedne na kolo nebo vyrazí na Island, který je jeho tradiční zastávkou na pracovní dovolené. Užívá si i přítomnost svých tří synovců a neteře, které jako správný duklák obléká do klubových barev. S několika redaktorskými klubovými kolegy "drží basu" a podniká s nimi různé akce.

Pyšný strýc Tomáš Lysý je oddaný Dukle, miluje Island a nebojí se ledové vody

Zprávy z Česka
Tomáš Lysý (vlevo) s masérem a kustodem Dukly Petrem Mlíkovským.
Od fotbalu, přes fanouškovství k jednomu z nepostradatelných členů jihlavské Dukly se vypracoval Tomáš Lysý, který se stará o klubové PR, marketing, web a ticketing. Málokdo o něm ale ví, že je také fotbalovým rozhodčím a po náročné sezoně jezdí na dva měsíce uniknout od domácího shonu na Island.  

Sháním skokanské lyže a vybavení, snad se zadaří, směje se Lysý

Hokej
Kostel Nanebevzetí Panny Marie.
/FOTOGALERIE/ Výsledky oprav ocení v budoucnu návštěvníci kostela Nanebevzetí Panny Marie v Bučovicích, který čeká revitalizace. S projektem je spojené také restaurování historických varhan. Bučovická farnost totiž uspěla s grantem z Fondů Evropského hospodářského prostou ve výši přesahující patnáct a půl milionu korun, zároveň počítá se spolufinancováním deseti procent nákladů.
37 fotografií

Patnáct milionů pro kostel v Bučovicích: farnost zrenovuje staré varhany

Vyškovsko
Vaňasova dobrodružství a další příběhy v kresleném humoru Jiřího Cinkeise.
/FOTOGALERIE/ Vymýšlením vtipů a psaním humorních povídek se Jiří Cinkeis z Chocerad baví už několik let. Pod pseudonymem Kocábka se svým kamarádem kreslířem Josefem Pšeničkou, který jeho nápady přenáší na papír, odlehčují vážnost témat jako staroba, manželské vztahy a humorný obrázek dokážou vykouzlit i z obyčejného, jinak nenápadného ruchu dne. Společně se pohupují na vlnkách humoru a člověčiny.
9 fotografií

Co vše se může stát na železniční stanici?

Čtenář reportér
Petr Křivánek v žákovské kategorii hrál na škvárovém hřišti za Lužánkami.
I po víc než čtyřiceti letech si při pohledu na svá kolena vzpomene, na jakém hřišti fotbalovou kariéru odstartoval. Bývalý prvoligový obránce Petr Křivánek sbíral první zkušenosti v dresu brněnské Zbrojovky na škváře vedle legendárního stadionu za Lužánkami. „Pořád na ni mám památky. Po skluzech je kůže sedřená na boku i kolenou,“ hlásil s úsměvem od čtvrtka jedenapadesátiletý Křivánek.
4 fotografie

Továrna vzala hřiště, z něhož se rekordman Křivánek dostal za Lužánky

Fotbal
Brigádnice Pavlína.
Pokud si zajdete (třeba pro Kolínský deník) do trafiky na rohu Karlova náměstí v Kolíně, možná tam narazíte na příjemnou, usměvavou prodavačku. Tedy přesněji řečeno studentku - brigádnici. Jmenuje se Pavlína a studuje vysokou školu cestovního ruchu. „Teď jsme měli zkouškové období, takže to co do výuky bylo volnější, chodila jsem tedy na brigádu častěji, nyní už se zase rozjíždí distanční výuka, takže mám tři dny v týdnu školu a tři dny chodím prodávat,“ říká s tím, že si při škole v době běžné výuky brigádně přivydělávala i v Jihlavě, kde její škola sídlí.

Kolínský deník vám prodá budoucí delegátka třeba v Riu de Janeiru

Zprávy z Česka
Hradecká tenistka Kateřina Siniaková s Barborou Krejčíkovou.
České tenistky Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková postoupily na Australian Open stejně jako před rokem do semifinále čtyřhry. V utkání s kanadsko-mexickým párem Sharon Fichmanová, Giuliana Olmosová uspěly až při šestém mečbolu, třetí nasazená dvojice zvítězila 7:5, 5:7, 6:2.

Siniaková a Krejčíková se opět utkají o finále

Ostatní sporty
Výrobce lyží Sporten v Novém Městě na Moravě.
Dříve Sporten, dnes Kästle. Novoměstský výrobce lyží změnil před dvěma lety jméno. Zájem o jeho výrobky je ale stále značný. A to i v době koronavirové pandemie. „Kvůli uzavření sjezdovek téměř zkolaboval segment sjezdového lyžování. A stejně tak půjčovny, které byly většinou orientovány na sjezdové lyžování. Díky tomu, že máme sortiment i pro běžecké, skialpové nebo backcountry lyžování, jsme na tom výrazně lépe než jiné značky,“ vysvětlil generální ředitel firmy Kästle Vladimír Dušánek.

Novoměstský výrobce lyží nemá nouzi o práci. Podívejte se, jak vznikají Sporteny

Podnikání
Cristian Savin
Badmintonových zápasů si moc neužil. Koronavirem poznamenaná sezona mu nedala tolik příležitostí, navíc ho trápily zdravotní trable. Snad jediným pozitivem minulého roku je, že se mohl dál rozvíjet v elitním dánském centru. „Rok 2020 pro mě byl hlavně kvůli zraněním hodně náročný, měl jsem dost problémů s kolenem a kotníkem,“ zhodnotil uplynulých dvanáct měsíců Cristian Savin.

Málo turnajů a dost zranění. Byl to náročný rok, říká badmintonista Savin

Ostatní sporty
Kadeřnictví. Ilustrační foto
Čtyři lidé, čtyři živnostníci ze Zlínského kraje. Příběh každého z nich je jiný. Všechny je však spojuje jedno. Zákaz výkonu povolání, ztráty na výdělku, nejistota z budoucnosti a naštvanost na vládní garnituru. Někdo již podnikání vzdal, jiný bojuje co to jde. Kadeřnice Věra Dědková, holič Tomáš Franta, fotograf Jaroslav Šafer a fitness trenér Miroslav Složil.
21 fotografií

Živnostníci ve službách: statisícové ztráty, bezmoc, dluhy i změna profese

Zlínsko