ŠTÍTEK: Island

V Teplicích se hrálo kvalifikační utkání žen o MS mezi Českem a Islandem.
Kvalifikační duel o postup na mistrovství světa žen mezi Českou republikou a Islandem, který nakonec skončil těsnou výhrou hostujícího celku, přilákal v úterý na teplických Stínadlech pozornost především mládeže. Ta vytvořila parádní kulisu, kterou samy reprezentantky po skončení utkání ocenily. Nejvíc byla v kurzu brankáře Bára Votíková, fanoušky nejčastěji vyvolávaná fotbalistka.
97 fotografií

Takhle se fandilo na Stínadlech. Nejvíc aplausu sklidila Votíková

Fotbal
Všeználci z teplického gymnázia mezi Vikingy.
Skupina 14 gymnazistů společně s dvěma učiteli v rámci projektu zaměřeného na udržitelné zdroje s názvem SEMES - „Students' Education Mobility about Energy Sources” (Studentská vzdělávací mobilita o zdrojích energie), odcestovala na Island, aby se seznámila s geotermální energií v praxi. Projekt je financován grantem z programu Vzdělávání Fondů EHP 2014-2021.

Všeználci mezi Vikingy. Gymnazisté se zajímali na Islandu o udržitelné zdroje

Čtenář reportér
Česko v kvalifikaci o MS žen prohrálo v Teplicích s Islandem 0:1
České fotbalistky v kvalifikaci o fotbalový šampionát na teplických Stínadlech prohrály s Islandem 0:1, sen o možnosti bojovat o postup se jim rozplynul. Jedinou branku vstřelila v 36. minutě sporným způsobem Jónsdóttirová, podle televizních záběrů si pomohla rukou. Češky v nastavení vyrovnaly Necidovou, ale skotská sudí Watsonová se svými kolegyněmi gól nepochopitelně neuznala. Zápas sledovaly podle pořadatelů tři tisícovky diváků. 
18 fotografií

FOTO: Češky v Teplicích zařízly skotské sudí, sen o MS se rozplynul

Fotbal
Motorkářský gang. Ilustrační foto
Bývalý federální agent působil několik let v utajení v násilnickém motorkářském gangu vyznávajícím nadřazenost bělochů. Po úspěšném splnění mise, kdy pomohl rozmotat síť organizovaného zločinu, se z něj stal terč. O dvojím životě se rozhodl napsat knihu Riding with Evil: Taking Down the Notorious Pagan Motorcycle Gang (Jízda se zlem: Zničení nechvalně proslulého motorkářského gangu Pagans - překlad redakce), kde agent Ken Croke popsal své působení na hraně zákona.

Zákon gangu. Agent napsal knihu o životě v utajení mezi násilnými motorkáři

Svět
Cílem berounských učitelek bylo islandské město Reykjanesbaer.
Berounská zdravotnická škola úspěšně pokračuje v realizaci projektu z fondů EHP, který v letošním školním roce získala. V rámci tohoto grantu navštívily v průběhu jarních prázdnin tři berounské učitelky partnerskou střední školu v městě Reykjanesbaer na Islandu. Tato škola vyučuje jak obory všeobecné, tak odborné a slouží jako spádová střední škola pro celý region poloostrova Reykjanes.
4 fotografie

Učitelky berounské zdrávky získávaly nové zkušenosti na Islandu

Čtenář reportér
Z návštěvy učitelek berounské střední zdravotnické školy na Islandu.
/FOTOGALERIE/ Berounská střední zdravotnická škola v rámci projektu financovaném z fondů EHP se úspěšně účastnila dalšího setkání pedagogů zdravotnických škol. Během jarních prázdnin se tři učitelky vypravily na Island navštívit partnerskou školu Sudurnes Comprehensive College ve městě Reykjanesbaer. Zde si všichni společně vyměnili osobní pedagogické zkušenosti.
14 fotografií

Učitelky z berounské 'zdrávky' navštívily partnerskou školu v zemi ohně a ledu

Berounsko
Bolid, ilustrační obrázek
V pátek 11. března 2022 kolem půl desáté večer koordinovaného světového času (UTC), vstoupil do zemské atmosféry malý asteroid. To samozřejmě není nic neobvyklého, protože vesmírné kameny vstupují do zemské atmosféry neustále. To, co však dělá tento asteroid tak výjimečným, je fakt, že ho astronom zahlédl ještě předtím, než se setkal s hranicí atmosféry.

Zemi zasáhl asteroid. Vědci si ho všimli jen dvě hodiny před dopadem

Věda a technika
Stíhací letoun MiG-29. Ilustrační foto.
Zatímco ruská vojska pokračují v invazi, tak ukrajinský lid hrdinně brání svou vlast. Morální oporou jim jsou mimo jiné prezident Volodymyr Zelenskyj nebo kyjevský starosta a bývalý boxer v těžké váze Vitalij Kličko s jeho bratrem Vladimirem, kteří také oblékli uniformy. Bojového ducha ukrajinských vojáků i obyvatel ale podporují i zprávy o leteckém esu, jež má údajně na svém kontě šest sestřelených ruských letadel za jediný den. Sociálními sítěmi se šíří příspěvky o pilotovi přezdívaném jako Kyjevský přízrak.

Kyjevský přízrak. Hrdina nebo mýtus? Letecké eso dává Ukrajincům naději

Státy mimo EU
Rekonstrukce ornitologické stanice v Přerově, února 2022
První etapa náročné rekonstrukce Ornitologické stanice v Přerově finišuje. Stavebníci v těchto dnech dokončují zateplení nové budovy, vnitřní obklady a omítky a firma začne v nejbližších dnech instalovat pojízdné skříně do centrálního depozitáře. Pracovníci Ornisu už naskládali do krabic věci na stěhování - náročný přesun na nové působiště by měl začít nejpozději v červnu.
41 fotografií

První etapa proměny Ornitologické stanice finišuje. Takto teď vypadá

Přerovsko
Keporkak, ilustrační foto
Kosticovci, kteří jsou podřádem kytovců, jsou obrovskými pijany. Za pouhých deset sekund do sebe dokáží tito gigantičtí savci vpustit v přepočtu přes pět set van plných vody. Jediným manévrem zároveň z vody zvládají odfiltrovat přibližně deset kilogramů takzvaného krilu, což je souhrnné označení pro drobné korýše žijící v polárním pásu.

Tajemství velryb: Plíce jim chrání speciální zátka. Vědci popsali, jak funguje

Zvířecí deník a chovatelství
Písecká křídelnice Jana Chlupová byla s osmi góly nejlepší střelkyní utkání, v němž však její tým na Islandu prohrál 20:27.
Písecké házenkářky v úvodním utkání osmifinále Evropského poháru podlehly islandskému týmu IBV Vestmannaeyjar 20:27. V odvětě, která je na programu v neděli 9. ledna od 14 hodin opět na palubovce soupeřek, se tak budou snažit smazat sedmibrankové manko.

Házenkářky Písku první zápas na Islandu prohrály

Ostatní sporty
Písecké házenkářky (v růžovočerných dresech) v Evropském poháru vyřadily bosenské Grude. Nyní je čeká islandský protivník.
Až na daleký Island odletěly písecké interligové házenkářky, které tam však nečeká dobrodružství spojené s tamní drsnou přírodou plnou ledovců, sopek a gejzírů, ale osmifinále Evropského poháru žen. V něm se v obou víkendových dnech střetnou s tamním klubem IBV Vestmannaeyjar o postup mezi posledních osm týmů, což by byl skutečně mimořádný úspěch.
15 fotografií

Písecké házenkářky zamířily na Island. Chtějí se porvat o postup

Ostatní sporty
Reynisfjara je světově proslulá pláž s černým pískem, která se nachází na jižním pobřeží Islandu
Reynisfjara je světově proslulá pláž s černým pískem, která se nachází na jižním pobřeží Islandu, hned vedle malé rybářské vesnice Vík í Mýrdal. Se svými obrovskými čedičovými skalisky a úžasnými panoramaty Atlantiku je Reynisfjara považována za návštěvnický megatahák. National Geographic dokonce zvolil Reynisfjaru jako jednu z 10 nejlepších netropických pláží, které lze na planetě navštívit.
13 fotografií

Zády k moři? Na černé pláži hrozí smrt

Cestujeme