ŠTÍTEK: Island

Antarktida
Reportér Hynek Adámek se už ozval z cesty na Antarktidu, odkud bude čtenáře webu denik.cz informovat o tom, co tam dělá a co všechno se mu podařilo vyzkoušet. Adámek se po dlouhých osmnácti letech vrací na místo, kde kdysi dokumentoval vznik vědecké stanice Johanna Gregora Mendela. „Příjemně bublajícího života v Punta Arenas si užíváme jen omezeně. Teď jde hlavně o finální doladění naší dopravy na stanici,“ píše Adámek.
8 fotografií

První zpráva z putování na Antarktidu: Karty pro naši cestu drží v rukou počasí

Do světa
Matěj Klíma v dresu reprezentace
Dostal laso z Bundesligy. Na podzim se Matěji Klímovi splnil sen, z Lübecku-Schwartau se přesunul o patro výš, do jedné z nejprestižnějších házenkářských lig na světě. V Lipsku podepsal český talent smlouvu do roku 2025. „Musíte prodat, co umíte a nelámat si zbytečně hlavu s nějakými věcmi,“ uvědomovala si 23letá levá spojka. Teď vyhlíží nejbližší budoucnost.
6 fotografií

Klíma o Bundeslize: Důležitá je chladná hlava, každá chyba se trestá

Házená
Expedice z Masarykovy univerzity zamíří v pátek do Antarktidy.
Jedna část výpravy stráví zhruba dva měsíce na České vědecké stanici Johanna Gregora Mendela na ostrově Jamese Rosse, druhá čítající devět lidí bude přes dva týdny pracovat na ostrově Nelson Island. Celkem bude mít letošní expedice brněnské Masarykovy univerzity do Antarktidy třiadvacet členů. Obě skupiny vyrazí společně v pátek z České republiky do Chile, odkud se přesunou letecky na ostrov Krále Jiřího. Tam se rozdělí a dále budou pokračovat samostatně.
10 fotografií

Expedice z Brna míří do Antarktidy. Prozkoumá ledovce i dlouhodobě zmrzlou půdu

Brněnsko
Interaktivní výstava Malý princ Elišky Podzimkové v Moravském zemském muzeu v Brně otevírá kouzelný svět plný fantazie.
Magický les ozářený velkým měsícem, mech, lávové kameny, pod nohama užaslých návštěvníků se plazí jazyky voňavé mlhy… Jedinečný svět plný fantazie na interaktivní výstavě Malý princ Elišky Podzimkové je v Moravském zemském muzeu přístupný do 5. března. Světově uznávaná multimediální umělkyně speciálně pro Brno připravila v premiéře nové kreativní stanoviště, kde si každý může dotvořit jednu z Eliščiných fotografií, a mnoho dalšího.
3 fotografie

Interaktivní výstava Malý princ zavede do kouzelného světa

Čtenář reportér
Paddleboarding na moři, ilustrační foto.
O velkém štěstí mohou mluvit manželé z Austrálie. Jejich výlet na paddleboardech se stal noční můrou, když je zachytil silný mořský proud a odnesl daleko od pobřeží opuštěného ostrova. Jen díky shodě náhod se je po třech dnech podařilo zachránit místním rybářům. Podle nich je i zázrak, že se nestali kořistí žraloků, kterých  v tamních vodách žije mnoho.

Mladý pár odneslo moře. Ve vodách plných žraloků několik dní bojoval o život

Svět
Vánoce, Vánoce přicházejí...
Je to tady, přichází nejdelší noc roku. Konkrétně ve středu 21. prosince ve 22.48 hodin nastane zimní slunovrat - slunce bude nejníže na obloze, bude nejkratší den a nejdelší noc a v dalších dnech se bude slunce "vracet" více a více na severní polokouli. Největší svátek křesťanů, ale také pohanský zimní slunovrat a pak už divoký Silvestr a pak další Nový rok, tentokrát dva tisíce dvacátý třetí po narození Krista…
12 fotografií

Je to tady, přichází nejdelší noc roku. Ve Finsku má byt Santa Klaus

Čtenář reportér
Dana Habayeb
Na její zemi se valí v souvislosti s fotbalovým mistrovstvím světa kritika ze všech stran, Katařanka Dana Habayeb to však vnímá jako křivdu, za kterou může především neinformovanost Západu. „Katar je extrémně čistá a bezpečná země,“ tvrdí v rozhovoru pro Deník s tím, že letošní šampionát se určitě zařadí mezi nejlepší v historii.
7 fotografií

Kritika MS? Štvaní médií, říká fanynka z Kataru. Západ je nevzdělaný, nezná svět

MS ve fotbale 2022
Jezero Hillier v Austrálii
Tohle jezero skutečně existuje a najdete ho v západní Austrálii. Jeho sytě růžová barva lidem připomíná žvýkačku, nebo jahodový koktejl. I když vypadá sladce, je více než desetkrát slanější než voda v oceánu. Jezero Hillier je úžasný přírodní unikát, navíc stále opředený tajemstvím. Na to, co způsobilo neobvyklou barvu, mají vědci samozřejmě řadu teorií, ale jestli jsou správné, zatím s jistotou nikdo neví.
17 fotografií

Jako obří žvýkačka od Krtečka. Jezero Hillier je úchvatný přírodní div

Do světa
Dula Sebastiána Chomiszak a ilustrátorka Renáta Tšponová.
Knih k narození miminek existuje na trhu nepřeberné množství. Když však Sebastiána Chomiszak čekala své první dítě, vše ji připadalo příliš kýčovité. A tak jednou spíš z legrace řekla své kamarádce a talentované ilustrátorce Renátě Tšponové, ať vytvoří nějakou vkusnou fotoknihu. Z nevinné věty nakonec vznikl projekt Z lásky ke vzpomínkám, na kterém mladé ženy společně pracují už od roku 2018.
29 fotografií

Sebastiána Chomiszak o práci duly i tvorbě knihy: Chodím si do práce pro zázrak

Hobby
Čeští turisté už ve třetí sezoně vyjeli přímým vlakovým spojením do Chorvatska. První souprava byla vyprodaná. Zastavila i v Rijece. Dopravce Regiojet už na léto prodal zhruba padesát tisíc jízdenek
Ušetřilo by to čas a nervy mnoha set tisíc Čechů každý rok o prázdninách, kdy směřují z Česka k chorvatskému Jadranu. Stačilo by, kdyby se Chorvatsko stalo součástí Schengenu. Tedy bezhraničního prostoru mezi většinou členských států EU a některými nečlenskými státy, jako jsou Norsko, Švýcarsko či Island. Jenomže vstupem do EU žádný nárok na členství v schengenském prostoru nevzniká.

Česko tlačí Chorvatsko do Schengenu. Chybí poslední zelená

Česko a EU
Z cesty Marta Eslema do Kolumbie.
/ROZHOVOR/ Lockdowny spoustu rodin a vztahů rozvrátily, ale ústecký cestovatel, publicista a fotograf Mart Eslem si dlouhý společný čas s partnerkou opravdu užil. "Uvědomili jsme si, jak rádi spolu jsme, i po více než dvou dekádách společného života. Odclonili jsme venkovní šílenství a prožívali jedno z nejlepších období našeho života,” říká Eslem. Nyní už jezdí do světa znovu, ačkoli zatím jen po Evropě. Jak to s ním v posledních letech život „zaonačil” obšírně líčí v rozhovoru, ve kterém dává nahlédnout zblízka do své tvůrčí dílny.
14 fotografií

Lockdown? Poprvé za víc než dvacet let jsem byl rok v kuse doma, říká cestovatel

Ústecko
Obrázky z Havaje.
Metou každého triatlonisty je startovat na nejprestižnější akci světa, kterou je Wold Championship Ironman Hawaii. Účast na havajském Ironmanovi o distancích 3,8 km plavání, 180 km na kole a 42,2 km běhu, navíc v klimaticky velmi náročných podmínkách, není samozřejmostí a vede tam složitá cesta přes kvalifikační závod, kde je nutné dosáhnout přední umístění.
22 fotografií

Havajský Ironman očima závodníka. Pavel Pešek vypráví o splnění svého snu

Ostatní sporty
Extreme Food Festival v Trojhalí, 5. listopadu 2022, Ostrava. Maxijedlík Jaroslav Němec.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Extrem Food festival v Ostravě byl nejen plný neobvyklého jídla. V sobotu tu také padl světový rekord! Vytvořil ho Jaroslav Němec alias Maxijedlík, který tu spořádal v časovém limitu až neuvěřitelné množství kuřecích pařátů. Pokořil tak výkon jisté Američanky, která svého času spořádala 121 gramů pařátů za jednu minutu.     
16 fotografií

Kuřecí pařáty k obědu. Ostrava viděla světový rekord, Extrem Food Festival bavil

Regiony
Extreme Food Festival v Trojhalí, 5. listopadu 2022, Ostrava. Maxijedlík Jaroslav Němec.
/FOTOGALERIE/ Extrem food festival v Ostravě byl nejen plný neobvyklého jídla. V sobotu tu také padl světový rekord! Vytvořil ho Jaroslav Němec alias Maxijedlík, který tu spořádal v časovém limitu až neuvěřitelné množství kuřecích pařátů. Pokořil tak výkon jisté Američanky, která svého času spořádala 121 gramů pařátů za jednu minutu.     
43 fotografií

VIDEO: V Ostravě padl světový rekord v pojídání kuřecích pařátů, podívejte se

Ostravsko
K nejničivějším přírodním živlům patří tornádo.
Kde by žádný člověk rozhodně nikdy nechtěl být? Určitě v místě, kde právě padá jakýkoliv meteorologický rekord. A je jedno, zda jde o nejvyšší či nejnižší naměřenou teplotu, největší rychlost větru, nejsilnější tornádo, nejvyšší množství srážek, nebo třeba jen o největší kroupu. Pobyt v takové oblasti je sice určitě zajímavý, ale rozhodně ne příjemný. A mnohdy navíc i smrtelně nebezpečný.
12 fotografií

Ruská zima i vražedná tornáda. Na těchto místech rekordní počasí zabíjí

Věda a technika
Jakub Douda v dresu talent týmu Plzeňského kraje v extraligovém zápase proti slovenskému Tatranu Prešov.
/ROZHOVOR/ V 28 letech si Jakub Douda, házenkář Talent týmu Plzeňského kraje, odbyl premiéru v seniorské reprezentaci. Na pár minut naskočil do obou zápasů kvalifikace o Euro 2024 doma s Estonskem (31:23) i v Izraeli (29:19). „Zážitek to byl perfektní. Až na ty moje výkony na hřišti to bylo docela v pohodě,“ usmál se Jakub Douda navzdory tomu, že se podílel na dvou výhrách.
30 fotografií

Házenkář Douda zažil v 28 letech reprezentační premiéru. Byl to nezvyk, říká

Házená
Projektové setkání na Islandu.
Od pondělí 10. října do pátku 14. října 2022 se na Menntaskolinn vid Hamrahlid v islandském hlavním městě Reykjavíku konala schůzka v rámci projektu SLIDE – „Sustainable Lifestyle In Digital Environments“ programu Erasmus+. Kromě tamějších studentů se zúčastnili i žáci dalších partnerských škol: Lyseonpuiston lukio z Rovaniemi (Finsko), Liceo Scientifico Statale Alessandro Volta z Turína (Itálie), Gymnázium Teplice (Česká republika) a Liceul Teoretic Iancu C. Vissarion z Titu (Rumunsko). Gymnázium Teplice reprezentovalo 5 žáků a 2 učitelé. Na rozdíl od některých předchozích let naštěstí nebyl program narušen covidovou pandemií, a tak vše mohlo proběhnout prezenčně.
3 fotografie

Projektové setkání na Islandu se vydařilo. GT reprezentovalo 5 žáků a 2 učitelé

Čtenář reportér
Havajský Ironman 2022, Petr Vabroušek
Petr Vabroušek popatnácté v kariéře dokončil legendárního Ironmana na Havaji. V Pacifiku na Big Islandu ve městě Kona v nejpočetnější mužské kategorii age groups 45 – 49 let, v konkurenci 634 triatlonistů, vybojoval na klasické trati složené z 3,8 kilometru plavání, 180 kilometrů jízdy na kole a 42,2 kilometru běhu, díky času 9:28:45 patnácté místo.
8 fotografií

Petr Vabroušek popatnácté dokončil Ironmana na Havaji

Ostatní sporty
Radost českých házenkářů
Čeští házenkáři vyhráli i druhý zápas kvalifikace o účast na mistrovství Evropy v roce 2024. Svěřenci španělského trenéra Xaviera Sabatého zvítězili v Izraeli vysoko 29:19, navázali na středeční domácí triumf nad Estonskem a udělali důležitý krok k postupu. Sedmi góly pomohl favoritovi k výhře Matěj Klíma, jenž byl znovu nejlepším střelcem duelu.
14 fotografií

Důležitý krok k postupu. Házenkáři zvládli druhý zápas, v Izraeli hladce vyhráli

Házená
Následky hurikánu Ian ve Fort Myers Beach na Floridě, USA
Ničivý hurikán Ian si ve Spojených státech amerických vyžádal přes sto obětí. Nejvíce jich pocházelo z Floridy. Živel ničil také domy, auta i infrastrukturu. Některé zasažené oblasti se navíc stále potýkají s výpadky elektrického proudu. Lidé, kteří byli svědky řádění živlu a přišli o své nejbližší či domovy, se jen těžko vypořádávají s hlubokým traumatem.

Zoufalství, deprese. Ničivý hurikán Ian sebral lidem domovy a zničil psychiku

Svět
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Na čtvrtečním premiérovém zasedání Evropského politického společenství (EPC) na Pražském hradě oslovil lídry evropských států přes video ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Schůzku více než čtyř desítek zemí od Islandu po Turecko označil za mimořádnou příležitost k obnovení míru v Evropě. Ukrajina čelí od února agresi sousedního Ruska, které - stejně jako jeho spojenec Bělorusko - pozvánku do Prahy nedostalo.
62 fotografií

Zelenskyj promluvil k účastníkům pražského summitu. Ocenil absenci Ruska

Česko a EU
Osmadvacetiletý brněnský triatlonista Jakub Žák má rád sportovní výzvy, po letošním neúspěchu zaviněném zraněním se plánuje k islandskému projektu vrátit za dva roky.
Chystal se na svůj nový projekt přes půl roku. Měl v plánu přeběhnout Island z nejsevernějšího bodu na nejjižnější a to navíc pod devět dní, čímž by stanovil nový světový rekord. Na trasu dlouhou 703 kilometrů se Jakub Žák vydal na konci září, jenže prvotní nadšení vystřídalo rychlé rozčarování. Brněnský triatlonista se hned druhý den zranil a výzvu musel ukončit. „Bylo to velké zklamání. Ale není všem dnům konec, všichni jsme živí, tak se nestalo nic strašného. Aspoň je to o to větší motivace do dalších let to dokázat,“ zůstává pozitivní Žák.
5 fotografií

Žák chtěl rekordně přeběhnout Island, jenže se zranil. Vlétnu na to znovu, říká

Ostatní sporty
Petr Vabroušek před havajským Ironmanem 2022
ROZHOVOR/ Vrchol sezony má před sebou triatlonista Petr Vabroušek. V sobotu 8. října se brzy ráno SEČ postaví na start Ironmana na Havaji. Závod se koná v drsném prostředí na Big Islandu ve městě Kona. Malenovický Ironman, který na ostrov v Pacifiku absolvoval 20 000 kilometrů dlouhou cestu letadlem z Krakova přes Los Angeles, se havajského Ironmana v kategorii profesionálů zúčastnil už patnáctkrát.
6 fotografií

Petr Vabroušek si po devíti letech zazávodí ve slavném Havajském Ironmanovi

Ostatní sporty
Adam Gabriel se těší na sobotní duel proti pražské Spartě.
/ROZHOVOR/ Bezesporu to pro něj bude speciální zápas. Během celé kariéry totiž Adam Gabriel oblékal rudý dres pražské Sparty. Poprvé ho změnil až letos, když v létě přestoupil do města pod Bílou věž, kde konečně prorazil do nejvyšší domácí soutěže. Do sobotního zápasu, který na Letné bude mít výkop v 19 hodin, navíc může jít dobře naladěn. S reprezentací do 21 let totiž v týdnu vybojoval postup na mistrovství Evropy. Češi v baráži přehráli houževnatý Island, Gabriel odehrál plný počet minut, navíc se podepsal pod postupový gól, na který asistoval. Teď by chtěl pokořit trápící se Spartu.

Gabriel pomohl k postupu na mistrovství Evropy. Teď se těší na návrat na Spartu

FORTUNA:LIGA
Adam Gabriel se těší na sobotní duel proti pražské Spartě.
/ROZHOVOR/ Bezesporu to pro něj bude speciální zápas. Během celé kariéry totiž Adam Gabriel oblékal rudý dres pražské Sparty. Poprvé ho změnil až letos, když v létě přestoupil do města pod Bílou věž, kde konečně prorazil do nejvyšší domácí soutěže. Do sobotního zápasu, který na Letné bude mít výkop v 19 hodin, navíc může jít dobře naladěn. S reprezentací do 21 let totiž v týdnu vybojoval postup na mistrovství Evropy. Češi v baráži přehráli houževnatý Island, Gabriel odehrál plný počet minut, navíc se podepsal pod postupový gól, na který asistoval. Teď by chtěl pokořit trápící se Spartu.

Hradecký Gabriel pomohl k postupu na mistrovství Evropy, teď se těší na Spartu

FORTUNA:LIGA
Záložník fotbalové Zbrojovky Brno Michal Ševčík.
/ROZHOVOR/ Fotbalové Zbrojovce se po návratu do nejvyšší soutěže daří a určitě to není jen zásluha záložníka Michala Ševčíka. Faktem však je, že dvacetiletý hračička předvádí skvělé výkony, v první lize už si připsal pět branek, k nim dvě asistence a představuje nejžádanější zboží v nabídce brněnského klubu. Ševčík teď pomohl české reprezentaci do 21 let k postupu na mistrovství Evropy, které na přelomu června a července příštího roku hostí Rumunsko a Gruzie. „Klíč k úspěchu bude tahat jako jeden tým,“ podotýká třebíčský rodák v rozhovoru pro Deník.
24 fotografií

Supertalent Ševčík: Musím dokazovat, že takovou vizitku nosím právem

FORTUNA:LIGA
Záložník fotbalové Zbrojovky Brno Michal Ševčík.
Fotbalové Zbrojovce se po návratu do nejvyšší soutěže daří a určitě to není jen zásluha záložníka Michala Ševčíka. Faktem však je, že dvacetiletý hračička předvádí skvělé výkony, v první lize už si připsal pět branek, k nim dvě asistence a představuje nejžádanější zboží v nabídce brněnského klubu. Ševčík teď pomohl české reprezentaci do 21 let k postupu na mistrovství Evropy, které na přelomu června a července příštího roku hostí Rumunsko a Gruzie. „Klíč k úspěchu bude tahat jako jeden tým,“ podotýká třebíčský rodák v rozhovoru pro Deník.
24 fotografií

Supertalent Ševčík: Musím dokazovat, že takovou vizitku nosím právem

FORTUNA:LIGA
Kvalifikace ME U21: Česká republika - Island 0:0.
Fotbalisté Česka do 21 let to dokázali! V úterním podvečerním dramatu s Islandem na stadionu Dynama v Č. Budějovicích uhájili bezbrankovou remízu, která jim po páteční výhře 2:1 na umělém trávníku v Reykjavíku stačila k postupu na mistrovství Evropy v roce 2023 v Rumunsko a Gruzii.
91 fotografií

Byla to šichta, ale postup jednadvacítka uhájila!

Fotbal
Matěj Valenta dal na Islandu vyrovnávací gól na 1:1.
Fotbaloví reprezentanti ČR do 21 let v úterý od 18 hodin v „zápase roku“ na Střeleckém ostrově v Č. Budějovicích se v odvetné baráži o účast na mistrovství Evropy utkají s Islandem.

Jednadvacítka na Dynamu s Islandem o ME

Fotbal