ŠTÍTEK: Island

Na břehu Tasmánie uvízly stovky velryb. Většina i přes rychlou pomoc uhynula
Návštěvníky pláže západní Tasmánie v Austrálii čeká v posledních dnech smutný pohled. Na pobřeží nedaleko města Strahan ve středu uvízlo více než 200 velryb. Kytovci, kteří přežili, se z posledních sil snažili dostat do vody. Jejich snahu o návrat do moře kazily vlny, které je s každým dalším příchodem odnášely dále na mělčinu. K neštěstí došlo jen jeden den po uvíznutí a uhynutí 14 vorvaňů na ostrově King Island. U Strahanu dělali záchranáři co bylo v jejich silách, ale po náročné noci zůstalo naživu pouhých 35 jedinců. 

U Tasmánie uvízlo 230 velryb, většina uhynula. Ze záběrů běhá mráz po zádech

Svět
Volejbalistky před odletem na šampionát přijal starosta Tábora Štěpán Pavlík.
Pro český volejbalový výběr se Tábor stal na letní měsíce druhým domovem. Ve sportovní hale Mír absolvovaly v červenci, srpnu a září svěřenkyně Giannise Athanasopoulose přípravu na evropskou kvalifikaci, vítězně odehrály utkání proti soupeřkám z Islandu, Černé Hory a Finska.

Volejbalistky před odletem na šampionát se zabydlely v Táboře

Táborsko
Trenér Jan Suchopárek
Fotbalová reprezentace do 21 let se chystá na dvojzápas roku. Na konci září nastoupí v baráži proti Islandu a bude usilovat o postup na mistrovství Evropy, které se uskuteční v příštím roce. Trenér Jan Suchopárek nyní zveřejnil nominaci, v niž nechybí ani čtveřice hráčů bez dosavadních zkušeností s reprezentačními zápasy v této kategorii. Nováčky v týmu jsou brankář Antonín Kinský, obránci Lukáš Endl a Tomáš Vlček a útočník Matyáš Kozák.
9 fotografií

Jednadvacítka povolala do boje o Euro i čtyři nováčky. Suchopárek věří v postup

Fotbal
iPhone 14 Pro
Rok se s rokem sešel a Apple již tradičně představil nové verze svých chytrých telefonů iPhone. Nová verze 14 Pro je momentálně svojí výbavou jedním z nejvýkonnějších telefonů na světě. Oproti předešlým modelům mají verze 14 lepší procesor, lepší fotoaparáty, satelitní konektivitu, zářivější displej a přidané některé další funkce. Jak klasickou „čtrnáctku“ tak verzi Pro pak půjde zakoupit ve zvětšeném provedení Plus a Max. Tím ovšem novinky končí a pokud někdo očekával revoluční přerod v novou generaci iPhonů, tak bude spíše zklamaný.
41 fotografií

Apple představil nové iPhony 14 a 14 Pro

Počítače a mobily
Thwaitesův ledovec
Antarktický Thwaitesův ledovec, kvůli vysokému riziku zhroucení a ohrožení hladiny světových moří přezdívaný Ledovec soudného dne, může podle vědců v příštích letech velmi rychle ustoupit. Tento fakt je znepokojuje a ještě více zesiluje obavy z extrémního zvýšení hladiny moří, které by jeho případný zánik doprovázelo.

Ledovec soudného dne taje rychleji, než mysleli. Následků se bojí i sami vědci

Věda
České volejbalistky postoupily na ME
České volejbalistky si po výhře 3:1 v Černé Hoře s předstihem zajistily postup na mistrovství Evropy, které se uskuteční příští rok v Belgii, Itálii, Estonsku a Německu. Ve čtvrtém utkání kvalifikace poprvé ztratily set, nakonec v Plevlje zvítězily 25:14, 24:26, 25:22 a 25:14. Univerzálka Gabriela Orvošová k výhře přispěla 26 body, smečařka Michaela Mlejnková jich přidala o čtyři méně.
76 fotografií

Volejbalistky jedou na ME. Kossányiová: Bylo to vyhrocené, ale zvládly jsme to

Ostatní sporty
Dresy fotbalové reprezentace.
Česká fotbalová reprezentace představila novou kolekci dresů. Domácí červená sada odkazuje na úspěšnou minulost, venkovní bílá varianta naopak hledí do budoucnosti. Národní tým nastoupí v nových dresech už v září, kdy proti Portugalsku a ve Švýcarsku zakončí své premiérové vystoupení v elitní skupině Ligy národů. A reprezentace do 21 let v nich odehraje baráž o postup na mistrovství Evropy proti Islandu.
7 fotografií

ANKETA: Nové dresy fotbalové reprezentace. Šilhavý: Připomínají mi dobu Panenky

Fotbal
Američan Gerel Simmons je posilou Nymburka
Poslední novou akvizicí basketbalistů Nymburka je Američan Gerel Simmons. Devětadvacetiletý rozehrávač měřící 188 centimetrů si už vyzkoušel basketbal na čtyřech kontinentech a do Nymburka přichází z řecké ligy, kde oblékal dres Apollonu Patras. Podepsal smlouvu na sezonu.

Poslední posilou basketbalového Nymburka je Američan Simmons

Basketbal
Největší světová videoherní konference Gamescom
Již tradičně jako každé léto započala v Kolíně nad Rýnem největší světová videoherní konference Gamescom. Jelikož na letošní ročník odmítlo přijet mnoho velkých studií a vydavatelů, Gamescom 2022 poněkud ztratil zájem médii i samotných fanoušků. Jejich skepse ovšem rychle rozptýlil jinak nabitý program Opening Night Live, který letos představil velkou spoustu jak temně nepříjemných, tak naopak komických her. My jsme pro vás vybrali to nejzajímavější, co se úvodní večer prezentovalo a na co se tak do budoucna nejvíce těšit.
49 fotografií

Gamescom 2022: Ty nejzajímavější hry z úvodního večera

Počítače a mobily
České volejbalistky mají druhé vítězství.
České volejbalistky mají v kvalifikaci o postup na mistrovství Evropy 2023 druhé vítězství. Ve Finsku vyhrály zápas, v němž bylo k vidění několik zvratů ve skóre, 3:0 po setech 26:24, 25:20 a 25:23. Utkání zvládly, ačkoliv se drtivá většina kádru potýkala začátkem týdne se střevní virózou. Svěřenkyně Jannise Athanasopulose jsou po druhém kole s maximálním počtem šesti bodů v čele skupiny B.
76 fotografií

Zdravotní problémy české volejbalistky nezastavily, mají druhou výhru

Ostatní sporty
FC Rokycany - Kladno - 1:0 v prodloužení
Zajímavý fotbal se šťastným koncem pro domácí FC Rokycany se odehrával ve středečním podvečeru na stadionu v Husových sadech. Naši zástupci hostili v MOL Cupu ambiciozní Kladno z vedlejší divizní skupiny a oplatili Středočechům porážku 2:4 z červencové přípravy.
50 fotografií

Rokycany sledoval i trenér ČR do 21 let

Fotbal
Loňský ročník Czech Openu ovládl střešovický Tatran.
Dva roky po sobě se organizátoři nejslavnějšího florbalového turnaje v Česku museli smířit s nepříjemnými dopady koronavirové pandemie. Z tradičního setkání nejlepších celků světa se na chvíli stala průměrná domácí akce, kulaté 30. výročí však vrací slavný Czech Open zpět do správných kolejí. V plné parádě a opět i se zahraničními hvězdami.

Dárek k 30. narozeninám. Na domácí florbalové Czech Open se vrátí světová špička

Florbal
Erupce na islandském poloostrově Reykjanes
Island je z geologického hlediska jednou z nejpozoruhodnějších oblastí na světě. Jde například o jediné místo, kde vystupuje nad hladinu oceánu Středoatlanský hřbet, tvořící rozhraní mezi Severoamerickou a Euroasijskou tektonickou deskou. Magický ostrov tak představuje jedinečnou možnost sledovat jevy provázející oddalování těchto desek. Podobně jako Zdeněk Svěrák ve hře Dobytí severního pólu chodil „na sever a na jih“, na Islandu existuje můstek, po němž se dá chodit z Evropy do Ameriky a zpět. A podobně jako v polární výpravě Čecha Karla Němce najdeme i zde silnou českou stopu.  

Islandská sopka se chystala k explozi rok. Češi pomohli zjistit, co předcházelo

Věda
Ochránkyně přírody pojedou na kongres.
Ingolstadtské žákyně Romy (14, na snímku vlevo) a Raphaela (12) Geiserovy se už dlouho angažují při ochraně přírody, především v iniciativách De Brabandt Foundation, píše DK. Byly vybrány jako její oficiální velvyslankyně na velké gala nadace, která se věnuje záchraně želv.

Od sousedů: Ochránkyně želv do Dubaje

Českobudějovicko
Julie Caplinová ochutnala vánoční večeři – řízek s bramborovým salátem
Britská bestsellerová spisovatelka Julie Caplinová miluje cestování a dobré jídlo a obě témata spojuje ve svých romantických knihách. Příběhy jejích hrdinek se odehrávají pokaždé v jiné zemi nebo konkrétním městě - svou knihu tak například mají Kodaň, Paříž, Brooklyn, Island, Chorvatsko nebo Irsko. O Praze jako místě pro další knihu Julie až do svého příjezdu k nám rozhodně neuvažovala. Ochutnávky typické české kuchyně a piva ale daly jejím autorským záměrům jasný směr.
6 fotografií

Spisovatelka spojuje cestování a jídlo. Inspirací ke knize jí byla i svíčková

Za jídlem
Objekt v místní části obce Drhovle, Mladotické Mlaky, který má pouze 26 metrů čtverečných obytné plochy, nabízí už tři roky hostům veškerý komfort.
Malá dřevostavba nápadně připomínající skandinávské chaloupky stojí u rybníčku v místní části obce Drhovle, Mladotické Mlaky. Objekt, který má pouze 26 metrů čtverečných obytné plochy, nabízí už tři roky hostům na „miniprostoru“ veškerý komfort. Svou jedinečností učaroval i členům týmu Amazing Places, a tak ho zařadili do svého projektu. Tiny Vacation tak beze sporu patří mezi nejkouzelnější místa v jižních Čechách.
25 fotografií

Minimalismus v bydlení si lze vyzkoušet na Písecku. Tiny Vacation si zamilujete

Písecko
Studenti Gymnázia Teplice a jejich přátelé z Norska a Islandu se společně vydali na cestu za zdroji energie v České republice.
V rámci projektu SEMES (Students Education Mobility about Energy Sources), který je financován grantem z programu Vzdělávání Fondů EHP 2014-2021, proběhla ve dnech 20. - 26. dubna další schůzka, tentokrát však u nás v Teplicích, tématem byla jaderná a uhelná energetika v České republice. Toto setkání se též lišilo od předchozích dvou tím, že zde byli přítomni studenti a učitelé z obou partnerských škol Menntaskólinn i Kópavogi (Island) a Numedal videregaende skole (Norsko).

Tepličtí gymnazisté a jejich přátelé z Norska a Islandu se zajímali o energetiku

Čtenář reportér
Hokejový brankář Jóhann Björgvin Ragnarsson
Cesta tam a zase zpátky. Tak by se s trochou nadsázky dala popsat sezona hokejového brankáře Jóhanna Björgvina Ragnarssona. Rodák z Reykjavíku v červenci minulého roku zamířil z Islandu do České republiky, aby se zdokonaloval v hokeji. Dohodl se na angažmá ve Vlašimi, kde se postupně adaptoval a začal se přibližovat svému snu stát se profesionálním hokejovým brankářem. Aby toho dosáhl, opustil svou komfortní zónu a vydal se do neznámého.

Brankář Jóhann Björgvin Ragnarsson vychytal Islandu zlaté medaile i postup

Hokej
Vodopád Seljalandsfoss
Ledem pokrytá a větrem ošlehaná země, pod kterou se taví horniny a vře voda a na jejímž povrchu se střetávají protiklady živlů… Co zní jako úvod poctivé fantasy, je na Islandu realita, každodenní kulisa road tripu, který jsme s kamarádkou podnikly v obytné dodávce během deseti dnů. Dnů plných neskutečných výhledů, setkávání s živly i relaxu v geotermálních lázních se sklenkou v ruce. Text vyšel v časopise Glanc.
3 fotografie

Dovolená pro začínající dobrodruhy? Magický Island nabídne nevšední zážitek

Do světa