ŠTÍTEK: Island

Snímek, jenž údajně zachycuje čtyři velké legendy Divokého západu, Billyho Kida, Doca Hollidaye, Jesseho Jamese a Charlieho Bowdreho v Las Vegas v roce 1879
Osm vozů měl vlak Rock Island Express, který v pondělí 21. července 1873 přepadla banda bratrů Jamesových a Youngerových: čtyři normální vagony, dva spací a dva pro zavazadla. Bandité předpokládali, že v oněch vagonech pro zavazadla se poveze i zlatý poklad, který měl tou dobou cestovat z oblasti Cheyenne do Chicaga. A tak na příhodném místě vytrhali koleje a čekali. Než poznali, že se spletli, stálo to dva lidské životy.
26 fotografií

Dva mrtví a slabý zisk. Banda Jesseho Jamese svou první vlakovou loupež zpackala

Svět
Začátkem července 1873 se banda Jesseho Jamese dozvěděla o převozu zlata z města Cheyenne do Chicaga po nově vybudované železniční trati. A rozhodla se vlak přepadnout
Zhruba před 150 lety, v pondělí 21. července 1873, spáchala svou první vlakovou loupež legendární banda Jesseho Jamese. Podařilo se jí vyzvědět, že ten den pojede přes její teritorium vlak převážející 75 tisíc dolarů ve zlatě, a rozhodla se počkat si na něj. Jak slavná loupež probíhala a jak vlastně nakonec dopadla?

PODCAST: Dějiny temné i tajemné. Jak Jesse James přepadal vlaky

Svět
Anglický ostrov Burgh, který inspiroval Agathu Christie k napsání dvou románů. Jediným obytným komplexem je zde hotel ve stylu art deco (velká bílá budova a přiléhající domky)
Anglický ostrov Burgh, na němž stojí stejnojmenný hotel ve stylu art deco, je na prodej. V minulosti hostil řadu významných osobností, přičemž ti zde údajně jednali i o dalším vývoji druhé světové války. Ostrov a hotel Burgh se ovšem nejvíce pojí se světem detektivek - posloužily totiž jako inspirace spisovatelce Agathě Christie pro dva světoznámé romány. 

Podle Agathy Christie tu došlo k několika vraždám. Ostrov Burgh je na prodej

Státy mimo EU
Fotografie z projektové schůzky v Itálii.
Na Liceo Scientifico Statale Alessandro Volta v Turíně se konala další schůzka v rámci projektu SLIDE – „Sustainable Lifestyle In Digital Environments“ programu Erasmus+. Kromě tamějších studentů se zúčastnili i žáci dalších partnerských škol: Lyseonpuiston lukio z Rovaniemi (Finsko), Liceul Teoretic Iancu C. Vissarion z Titu (Rumunsko), Menntaskolinn vid Hamrahlid z Reykjavíku (Island) a Gymnázium Teplice (Česká republika), které reprezentovalo 6 žáků septim a 2 učitelky.
5 fotografií

Studenti Gymnázia Teplice byli v rámci projektu SLIDE v Turíně

Čtenář reportér
Radost českých házenkářů
Čeští házenkáři postoupili na mistrovství Evropy. Svěřenci španělského trenéra Xaviera Sabatého v předposledním z šesti utkání kvalifikace zvítězili v Estonsku 32:30 a po čtvrté výhře ve skupině stvrdili účast na šampionátu v příštím roce v Německu. Favorizovaní hosté v Tallinnu po celý zápas vedli, osmi brankami se blýskl nejlepší střelec Jakub Hrstka.

Čeští házenkáři stvrdili postup na ME. Tým si zaslouží oslavu, řekl kouč Sabaté

Házená
Škůdce plzák španělský (Arion vulgaris)
Plzák španělský není na první pohled ničím užitečný slimák. Přesto může pomoci v boji s rakovinou. Jeho sliz totiž kromě vody obsahuje i miniaturní váčky schopné proniknout jak do rostlinných, tak do živočišných buněk. Vědci z Přírodovědecké fakulty Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem vyvinuli způsob, jak z tuhého hlenu nechtěných plžů váčky zvané exosomy získat. 
6 fotografií

Pomohou slimáci v léčbě rakoviny? Ústecká univerzita hlásí zajímavý objev

Regiony
Jakub Hrstka z Česka pálí na Björgvina Pálla Gústavssona z Islandu
Čeští házenkáři ve čtvrtém z šesti utkání kvalifikace mistrovství Evropy prohráli na Islandu vysoko 19:28. Národní tým po úvodních třech vítězstvích ve čtyřčlenné skupině poprvé ztratil body a zatím nemá definitivně jistý postup na šampionát. Češi nenavázali na středeční domácí vítězství nad severským favoritem a v odvetě v Reykjavíku téměř po celou dobu dotahovali.

Házenkáři v odvetě na Islandu vysoko prohráli. Postup na ME ještě nemají jistý

Házená
Tomáš Mrkva proti Islandu zářil, svými zákroky dotáhl český národní výběr k velké výhře.
Byl hlavním hrdinou středeční výhry českých házenkářů nad Islandem 22:17. Proti favoritovi vytahoval jeden skvělý zákrok za druhým, hvězdní Seveřané si s jeho kousky neuměli poradit. A gólman Tomáš Mrkva si utkání hrané ve výborné atmosféře užíval od prvních minut. „Porazili jsme nesmírně kvalitní tým o pět branek, dostali jsme jen sedmnáct gólů. K tomu není co dodat, to jsou skvělá čísla,“ těšilo Mrkvu.

Snad jsme se s brněnským peklem rozloučili důstojně, říká středeční hrdina Mrkva

Házená
Tomáš Mrkva proti Islandu zářil, svými zákroky dotáhl český národní výběr k velké výhře.
Byl hlavním hrdinou výhry českých házenkářů nad Islandem. Proti favoritovi vytahoval jeden skvělý zákrok za druhým, hvězdní Seveřané si s jeho kousky neuměli poradit. A gólman Tomáš Mrkva si utkání hrané ve výborné atmosféře užíval od prvních minut. „Porazili jsme nesmírně kvalitní tým o pět branek, dostali jsme jen sedmnáct gólů. K tomu není co dodat, to jsou skvělá čísla,“ těšilo Mrkvu.

Češi ještě neztratili. Teď přijde odveta na Islandu. Budou nahecovaní, ví Mrkva

Házená
České juniorky a dorostenky porazily silný Island.
Tohle se rozhodně nestává každý den. Island patří mezi světovou házenkářskou špičku, je proslulý také výchovou talentovaných hráčů a hráček. V Česku ale tentokrát narazil. Reprezentace juniorek a dorostenek sehrály se severským soupeřem po dvou zápasech, je z toho jasná bilance 4:0. „Podařilo se nám vyhrát vše, což je známka kvality. Jde bezesporu o velký krok dopředu,“ komentuje výkony mladých nadějí trenér juniorek Dušan Poloz.
26 fotografií

Gigant v Česku narazil. Mladé házenkářky čtyřikrát přejely silný Island

Házená
Nesrovnatelně malá...
Zoologovi Torstenu Blankovi ze štýrské šlechtitelské stanice „Turtel Island“ v Deutschlandsbergu se podařilo vypěstovat tři exempláře nejmenší želvy na světě, bahenního druhu Vallarta (Kinosteron vogti). Její pancíř dosahuje délky maximálně 10,2 cm. Poprvé byla oficiálně popsána až v roce 2018.

Od sousedů: Chovají nejmenší želvu světa

Českobudějovicko
Lukáš Mořkovský naposledy táhl házenkáře Zubří a pomohl k důležité výhře ve Strakonicích.
/ROZHOVOR/ Ani dvouměsíční vynucená pauza vyplněná zraněním nezastavila 21letou ostrou spojku v cestě do národního týmu. Lídr a tahoun extraligových házenkářů Zubří Lukáš Mořkovský má pro nadcházející dny hlavní cíl dotáhnout Valachy do bojů o medaile, ovšem ještě předtím jej čeká brněnské peklo v dresu národního týmu s Islandem v rámci kvalifikačního dvojutkání o postup na mistrovství Evropy.
91 fotografií

Mořkovský po zranění opět v reprezentaci. Se Zubřím myslí jen na play-of

Házená
České juniorky v sobotním zápase proti Islandu v mostecké sportovní hale.
Mosteckou sportovní halu si vybrala pro své soustředění juniorská reprezentace v házené. Svěřenkyně trenéra Dušana Poloze navíc na mostecké palubovce v přípravném zápase dvakrát vyzvaly Island. V pátek mladé Češky islandský výběr přemohly těsně 26:25. O den později se jim dařilo lépe, když soupeře přetlačily vyšším rozdílem 24:17. Islandské holky přijeli do Mostu podpořit také rodiče. 
19 fotografií

PODÍVEJTE SE: Repre juniorky dvakrát v Mostě pokořily Island

Házená
Jan Burian.
Známý písničkář, literát i průvodce Jan Burian vydává na konci února svou knižní novinku Kočkování aneb Proč ještě zpívat. Vydalo mu ji pražské lékařské nakladatelství Galén. Již pátým svazkem tak navazuje na předchozí čtyři knižní vydání svých fejetonů, psal je původně pro Týdeník Rozhlas. Nyní je to vyprávění z let 2019-2022, kdy se toho stalo opravdu hodně. Knihu autor představí na svém výročním koncertě v pražském Divadle Archa 24. března, nabídne ji ale také ke koupi svým divákům na koncertě v sobotu 4. března v litvínovském klubu Ponorka.

Písničkář Jan Burian veze Ponorce v Litvínově své fejetony o Kočkování

Čtenář reportér