ŠTÍTEK: Island

Mája Šnajdrová představila svou novou knihu Papuchalk Isgrín.
/FOTO, VIDEO/ Na vlastní pěst a jen s minimem věcí procestovala Mája Šnajdrová z Chomutova skoro všechny světadíly, přešla legendární Pacifickou hřebenovku, podívala se na konec světa v Patagonii a loni s kamarádkou podnikla cestu přes Aljašku, kde nebyla nouze o setkání s medvědy. Právě tam jí v hlavě uzrál pohádkový příběh pro děti i dospělé. Kniha už je na pultech známých knihkupectví, jmenuje se Papuchalk Isgrín. 
12 fotografií

Napsala jsem ji cestou přes Aljašku, říká Mája o knize Papuchalk Isgrín

Chomutovsko
V brněnské Knihovně Milana Kundery je dostupný osobní Kunderův archiv. Před smrtí jej věnoval Moravské zemské knihovně.
Brněnská Knihovna Milana Kundery oslavila rok od spuštění provozu. Speciální oddíl Moravské zemské knihovny s názvem Knihovna Milana Kundery za rok navštívilo okolo čtyř a půl tisíce lidí, a to nejen z České republiky. Jeden z nejpřekládanějších původem českých spisovatelů láká čtenářstvo z celého světa. „Ve středu tady byli čtenáři z Islandu, před dvěma týdny z Honkongu a pro návštěvníky z Francie je zastávka v Brně prakticky povinností,“ vyjmenoval ředitel Moravské zemské knihovny Tomáš Kubíček.
15 fotografií

Unikátní Kunderova knihovna v Brně: pro Francouze povinnost, láká lidi z Islandu

Brněnsko
Vyhlídkový prostor uvnitř věže Arnoldovy vily je věnovaný urbanistickému vývoji jižní části Černých Polí v okolí Arnoldovy vily a obsahuje mimo jiné model původní vilové kolonie z 60. let 19. století.
/FOTO, VIDEO/ Kdysi honosná, léta chátrající a následně znovu opravená Arnoldova vila v Brně bude pro návštěvníky historicky poprvé otevřená pravidelně po několik dní každý týden. Středeční vernisáž trvalé výstavy Odkaz minulosti v plynutí času ukončila zkušební provoz vily, sousedící se svými známějšími a již využívanými sestrami, vilou Tugendhat a Löw-Beer. Výstava návštěvníky zavede až do vyhlídkové věže tyčící se ve svahu Černých Polí nad lužáneckým parkem.
9 fotografií

Nová atrakce v Brně. Arnoldova vila zve na vyhlídkovou věž i procházku časem

Brněnsko
Island, ilustrační foto.
Pro školní rok 2023/2024 získala Základní škola Karla Jeřábka z Roudnice nad Labem finanční podporu z grantu Erasmus+. Část podpory je vyčleněna na zahraniční mobilitu žáků na Island. V naší škole bylo vybráno 15 žáků z devátých ročníků. Tito žáci se věnují projektu s názvem Back to traditional cooking, jehož cílem je přiblížit tradiční českou kuchyni žákům na Islandu a naopak.

Roudnická škola Karla Jeřábka vyjede už podruhé na Island. Kvůli jídlu

Čtenář reportér
Česká jednadvacítka naposledy v Hradci Králové přehrála Slovensko.
Malšovická aréna v Hradci Králové se znovu převlékne do reprezentačních barev. V úterý od 17.30 v ní sehraje veledůležité utkání národní tým do 21 let, který v kvalifikaci o Euro přivítá Island. Východočeští fanoušci se mohou těšit na zajímavá jména. Ve výběru trenéra Jana Suchopárka nechybí Václav Sejk, Martin Vitík, Adam Karabec a další velké naděje.
27 fotografií

Zápas o všechno, Lvíčata vyzvou v Hradci Island. Sejk: Hlavní motivací je Euro

Fotbal
V listopadu jednadvacítka hostila v Malšovické aréně Slovensko.
Reprezentační tým do 21 let se v březnu poprvé představí v kalendářním roce 2024. Lvíčata míří na východ Čech: ve čtvrtek 21. března nastoupí v přípravném utkání proti Severnímu Irsku v Pardubicích a o pět dní později – v úterý 26. března – je v Hradci Králové čeká důležité pokračování kvalifikace o postup na mistrovství Evropy s Islandem.
27 fotografií

Lvíčata se znovu představí v Hradci, tentokrát už o důležité body. Co vstupenky?

Fotbal
Nicholas Lang (druhý zleva) si zahrál mimo jiné i v Litvě za Kaunas.
Hokej si zahrál v Turecku, Litvě, Austrálii, na Islandu nebo v Bulharsku. Nyní ale brněnský rodák Nicholas Lang zatočil svou pestrou kariéru do hodně kontroverzní uličky. V těchto dnech se totiž účastní akce Hry budoucnosti v ruské Kazani, události, která má za cíl spojovat tradiční sporty s esporty. Háček je v tom, že se koná v Rusku za podpory tamější vlády a prezidenta Vladimira Putina, v souvislosti s akcí se hovoří i o vlivu čínské vlády.

Prachy od krve? Český hokejista to schytává za akci v Rusku, byl i v televizi

Hokej
Nicholas Lang (druhý zleva) si zahrál mimo jiné i v Litvě za Kaunas.
Hokej si zahrál v Turecku, Litvě, Austrálii, na Islandu nebo v Bulharsku. Nyní ale brněnský rodák Nicholas Lang zatočil svou pestrou kariéru do hodně kontroverzní uličky. V těchto dnech se totiž účastní akce Hry budoucnosti v ruské Kazani, události, která má za cíl spojovat tradiční sporty s esporty. Háček je v tom, že se koná v Rusku za podpory tamější vlády a prezidenta Vladimira Putina, v souvislosti s akcí se hovoří i o vlivu čínské vlády.

Prachy od krve? Hokejista z Brna to schytává za akci v Rusku, byl i v televizi

Hokej
Sopka na islandském poloostrově Reykjanes začala znovu chrlit lávu
Na poloostrově Reykjanes na jihozápadě Islandu ve čtvrtek nad ránem začala sopečná erupce, informovala islandská veřejnoprávní televize RÚV. Zářivě oranžová láva a dým stoupající z pukliny byly vidět už potřetí za poslední dva měsíce. Během noci a rána byli preventivně evakuováni návštěvníci geotermálních lázní Modrá laguna, které jsou jednou z nejnavštěvovanějších islandských atrakcí, uvedla televize RÚV.

Sopka na Islandu opět chrlí lávu. Je to již třetí erupce za dva měsíce

Státy mimo EU
Erupce na Islandu, 14. ledna 2024
Na Islandu začala druhá sopečná erupce za necelý měsíc. Láva opět proudí ze země na poloostrově Reykjanes na jihozápadě Islandu, informovala v neděli islandská vysílací společnost RÚV. Poblíž pobřežního města Grindavík, které bylo přes noc kompletně evakuováno, se odpoledne otevřela čerstvá puklina a láva již dosáhla města, několik domů na jeho okraji se ocitlo v plamenech.
7 fotografií

Další sopečná erupce na Islandu. Láva zničila domy v evakuovaném městě

Státy mimo EU
Vítání prvního občánka Českých Budějovic roku 2024.
V Českých Budějovicích lidé v minulém roce opět štědře podpořili charitativní sbírky. Přispěli celkem částkou přes dva miliony korun. Jedna z mateřinek na sídlišti Máj se proměnila k lepšímu. Primátorka Českých Budějovic Dagmar Škodová Parmová pozdravila prvního občánka roku 2024. V Metropolu chystají cestovatelskou přednášku a v Domě umění novou výstavu.
7 fotografií

Krátce z Budějovic: Nová mateřinka, primátorka u prvního občánka, výlet na sever

Českobudějovicko
Kristýna Tronečková a Matouš Hurtík cestují po světě a zkoumají, kde jsou lidé šťastní a proč.
/ROZHOVOR/ Kristýna Tronečková se narodila ve Svitavách, ale poslední roky tráví na cestách po celém světě a zkoumá, kde jsou lidé šťastní. Z jejího originálního výzkumu štěstí vznikly už tři knihy. Naposledy se s přítelem Matoušem Hurtíkem vydala do Turecka, Kostariky a Japonska. Předtím byla v zaostalých asijských zemích. V rozhovoru s oběma cestovateli se dozvíte, kde jsou lidé na světě nejspokojenější. A možná budete překvapeni.
4 fotografie

Kristýna ze Svitav ví, kde jsou lidé šťastní. Ani Češi se nemají nejhůř

Svitavsko