ŠTÍTEK: Island

Zámek v Hranicích
Výstava obrazů Tomáše Tepera s názvem „Robaki….!“ zahájí ve středu 19. února v 17.30 hodin slavnostní vernisáží v Galerii Severní křídlo zámku.

Robaki….!

Volný čas
Házenkáři Karviné jsou po dvaceti letech ve čtvrtfinále evropského poháru.
Házenkáři karvinského Baníku o sobě po letech zase dávají vědět v pohárově Evropě. Rozdávají radost v důležitých zápasech, jako byl zrovna ten poslední s portugalskou Madeirou, která loni došla do finále Challenge Cupu.

Karviná už zase dobývá Evropu

Ostatní sporty
Ilustrační foto.
Vydání výstrahy před vichrem se očekávalo - a pro střední Čechy i Prahu, stejně jako pro okolní kraje je z toho dokonce oranžový stupeň varování. Upozornění na vlivy počasí, které mohou způsobit problémy, totiž Český hydrometeorologický ústav barevně odlišuje: žlutá patří nízkému stupni nebezpečí, oranžová vysokému - a červená je vyhrazena pro extrémy.

Vichr může přivát malér. Možná i smrt!

Z okolí
Přimdští žáci na Slovensku
V září 2019 odstartoval nový projekt financovaný z programu Erasmus+ nazvaný CLIL across the borders – enjoy and learn. Na projektu spolupracují čtyři školy: Základní škola Přimda (Česká republika), Zespół Szkolno-Przedszkolny w Mielżynie (Polsko), Základná škola A. Sládkoviča ve Sliači (Slovensko) a OŠ „Despot Stefan Visoki“ z Despotovacu (Srbsko).
4 fotografie

Mezinárodní setkání žáků na Slovensku

Čtenář reportér
Palác princů v Ostrově.
Návštěvníci městské knihovny v Ostrově se během dnešního odpoledne přenesou na krásný a pozoruhodný ostrov Island. Uvidí vulkány, vodopády, geotermální pole, majáky, ale i tamější faunu, polární záři a troly. Přednášející Miljo Milev se od 17 hodin dotkne historie a současnosti.

Tip na středu 29. ledna: Pozoruhodný ostrov Island

Volný čas
Karel Fiala sbírá a vystavuje noviny z celého světa.
Od 7. ledna 2020 je v prostorách MěK Hodonín k vidění výstava nazvaná Noviny všech kontinentů. Jedná se o unikátní sbírku pana Karla Fialy, a jak už sám název napovídá, obsahem jsou titulní novinové stránky ze všech koutů světa. Jak vůbec taková originální sbírka vzniká a co k ní jejího majitele vedlo, se dočtete v krátkém rozhovoru.
3 fotografie

Karel Fiala - Noviny všech kontinentů

Čtenář reportér
Lednové požáry v Austrálii.
Australská vláda povolala asi 3000 členů armádních záloh, aby hasičům pomohli vypořádat se s masivními požáry, které v zemi již několik týdnů devastují přírodu i obydlí. Oznámil to dnes australský premiér Scott Morrison, agentura AFP píše o bezprecedentní mobilizaci. Podle agentury AP dnes přibyly dvě oběti požárů, zatímco hrozí další zhoršení situace v důsledku očekávaného vedra a silných větrů.
7 fotografií

Boj s ničivými požáry: Austrálie povolala do akce tři tisíce armádních záložníků

Svět
Stíhací letoun Jas-39 Gripen české armády
Tři stíhací letouny JAS-39 Gripen, které se účastnily dlouhodobější zahraniční mise, přistály ve čtvrtek v Čáslavi; na své domovské 21. základně taktického letectva Armády ČR. Patří k pětici gipenů, které od počátku září do konce prosince působily na estonské základně Ämari, aby zajišťovaly ochranu vzdušného prostoru v Pobaltí. Čtvrtý letoun se podle plánu vrátí s několikahodinovým odstupem, protože se po skončení mise ještě v Ämari účastnil slavnostního ceremoniálu.
12 fotografií

Návrat českých gripenů z Pobaltí: Jeden ze strojů zůstal kvůli závadě v Litvě

Svět
Olomoucký kajakář Karel Slepica. Ilustrační foto
Krásnou krajinou za zapomenutými řekami severu, vodopády, výhledy ze sopek vás provede v Klubu na Rampě kajakář Matěj Koudelka.

Divoká voda na Islandu

Cestujeme
Pavel Škramlík.
Jedním z úspěšných absolventů ústecké univerzity je Pavel Škramlík, ředitel Sportovní soukromé základní školy (SSZŠ) v Litvínově. Své pedagogické zkušenosti sbíral na několika základních školách v zahraničí. Studenti pedagogických fakult by podle něj měli mít více praxe. „Měli by trávit s učiteli i spolužáky čas nad přípravou, cílováním hodiny, hledáním důkazů o učení, promýšlením postupů, forem a metod. Následně by měli mít možnost učit a svou výuku reflektovat,“ říká v rozhovoru.  
15 fotografií

Ředitel sportovní školy Škramlík: V kvalitě učitelů jsou velké rozdíly

Regiony
Divadlo A. Dvořáka Příbram.
Bhútán celosvětově proslavilo Hrubé Národní Štěstí. Jaká je ale pravda o bhútánském štěstí? Jak to vypadá v Bhútánu na místech, kam turisté jen těžko zavítají?  O co se opírá bhútánská ekonomika a styl života? Na tyto a další otázky se pokusí odpovědět cestovatelská přednáška dnes večer od 18 hodin v přednáškovém sále příbramského kulturního domu.

Rub a líc bhútánského štěstí odhalí přednáška v příbramském kulturním domě

Volný čas
Erupce sopky na novozélandském ostrůvku White Island.
Na šest mrtvých vzrostla bilance pondělní erupce sopky na novozélandském ostrůvku White Island. Oznámila to policie, podle níž jeden z lidí hospitalizovaných s těžkými popáleninami dnes svým zraněním podlehl. Osm osob se stále pohřešuje a podle úřadů jsou s největší pravděpodobností rovněž po smrti. Na ostrově hrozí další výbuch, takže tam záchranáři zatím nemohou vstoupit.

Neklidná sopka na Novém Zélandu hrozí další erupcí. Mrtvých je už šest

Svět