ŠTÍTEK: Jan Kubiš

Lidická ulice v Milevsku.
Ulici Lidickou nalezneme v klidné části města, kde ticho občas přeruší pouze radostný dětský smích ze zahrady přilehlé školky. Vchází se do ní z Nádražní ulice (i když ulicí je asi až od ulice E. Destinové) a končí na křižovatce s ulicí Sadovou. Svůj název nese podle obce Lidice, kterou se nacisté pokusili nesmyslně vymazat ze zemského povrchu.
7 fotografií

Seriál o milevských ulicích: Lidická nese název podle obce Lidice

Písecko
Adventní trhy s kulturním programem v Třebíči.
/FOTO, VIDEO/ Pátek dvaadvacátého prosince měl být posledním dnem, kdy budou v Třebíči na Karlově náměstí adventní trhy spojené s kulturním programem. Vzhledem k tragickým událostem v Praze a z důvodu vyhlášení státního smutku město program v podobě poprockového koncertu pro tento den zrušilo. Kulturní akce by se sem měly ale vrátit ještě během vánočních svátků.
23 fotografií

Adventní trhy v Třebíči skončily, akce se na náměstí vrátí po státním smutku

Třebíčsko
110 let od narození Jana Kubiše. Hrdinu odboje si připomněli v jeho rodné obci
24. červen 1913. V tento den se narodil československý hrdina protinacistického odboje a jeden z parašutistů, který v rámci Operace Anthropoid úspěšně splnil roku 1942 útok na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Jan Kubiš se narodil v Dolních Vilémovicích na Třebíčsku a právě zde si jeho památku v sobotu 24. června 2023 připomněli jeho obyvatelé. 
54 fotografií

110 let od narození Jana Kubiše. Hrdinu odboje si připomněli v jeho rodné obci

Čtenář reportér
Pietní akt k uctění památky československých parašutistů při příležitosti 81. výročí atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Památku československých parašutistů, kteří za druhé světové války provedli úspěšný atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha, si v neděli v Praze připomněly stovky lidí. U pravoslavného chrámu svatých Cyrila a Metoděje v Resslově ulici se pietního aktu zúčastnili příslušníci armády, vojenští veteráni, příbuzní zemřelých parašutistů, politici i veřejnost. V chrámu se uskutečnila pravoslavná bohoslužba (panychida) za parašutisty zemřelé v kryptě kostela a všechny oběti následných represí.
27 fotografií

Stovky lidí si v Praze připomněly památku parašutistů, kteří zabili Heydricha

Praha
Milan Krčmář
Dolní Vilémovice na Třebíčsku jsou malá obec, autem je projedete za dvě minuty. Stejně tak i nedaleké Rešice, ležící těsně za hranicí třebíčského okresu na Znojemsku. A třeba přes Poluvsie na Slovensku ani neprojedete – končí tam totiž silnice.

Malé vesnice, velcí hrdinové

Názory z regionu
Vzpomínkový akt při příležitosti Operace Anthropoid, který pořádá Praha 8. Před 81 lety v nedaleké zatáčce zaútočili českoslovenští vojáci Jan Kubiš a Jozef Gabčík na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.
/FOTOGALERIE, VIDEO/  Lidé si dnes v Praze u památníku Anthropoid připomněli 81. výročí atentátu na Reinharda Heydricha. Česká republika si výročí připomíná jako významný den s označením Den národního vzdoru. Na místě útoku parašutistů na zastupujícího říšského protektora se sešlo několik desítek lidí, zástupci Prahy 8, Parlamentu a organizace Orel, jejímiž členy byli i vojáci a výsadkáři Jan Kubiš a Josef Gabčík.
26 fotografií

Lidé si v Praze připomněli 81. výročí atentátu na Reinharda Heydricha

Praha
Ďáblický hřbitov
Je to místo, jaké jinde v Česku nemá obdoby. A zrcadlí se v něm smutné dějiny 20. století. Na Ďáblickém hřbitově v Praze jsou na sobě v hromadných hrobech už desítky let společně uloženi národní hrdinové i váleční zločinci. Ostatky osobností, jakými byli parašutisté Jan Kubiš, Josef Gabčík nebo Alfréd Bartoš, leží neoznačené a pomíchané ve společných šachtách vedle ostatků nacistických zločinců, jakým jsou Karl Hermann Frank a (patrně) i symbol kolaborace Emanuel Moravec. Vedle nich jsou pak těla obětí komunistické zvůle.
14 fotografií

Hrdinové vedle zločinců. Lidé žádají exhumaci těl z hromadných hrobů v Ďáblicích

Regiony
Instalace Dívka s kolem na památku nejmladší zavražděné oběti německého teroru během druhé světové války, čtrnáctileté Jindřišky Novákové, byla odhalena 4. září před ZŠ B. Hrabala v Praze.
V Praze odhalili uměleckou instalaci Dívka s kolem na památku nejmladší zavražděné oběti německého teroru po atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Stala se jí čtrnáctiletá Jindřiška Nováková, když odklidila kolo, na kterém prchal jeden ze strůjců atentátu Jan Kubiš.

V Praze odhalili instalaci nejmladší zavražděné oběti heydrichiády

Praha
Česká herečka Anna Letenská (1904-1942). Gestapo ji zatklo 2. září 1942, poté skončila v koncentračním táboře Mauthausen.
Jedním z jejích posledních kolegů, kdo s ní mluvil, byl František Filipovský, k němuž onoho tragického zářijového dne 1942 náhodou přistoupila, když jel v tramvaji přes Václavské náměstí v Praze. Na otázku, kam jede, odpověděla: Ale už mě zase volají na gestapo. Vystoupila na křižovatce a Filipovskému připadalo, že jde zvesela jako vždycky. A už ji nikdy neviděl.
19 fotografií

Tragický konec herečky Anny Letenské: Pozdravila kolegu a zamířila na gestapo

Česko
Vnuk Václava Málka Martin Málek
/FOTO, VIDEO/ Narodili se nedaleko od sebe a sblížili se v Anglii při parašutistickém výcviku. Dokonce natolik, že Jan Kubiš a Václav Málek spolu trávili dovolené. Kubiš se o svém kamarádovi Vaškovi navíc zmínil i v dopise na rozloučenou před operačním nasazením v protektorátu. Ode dneška má Václav Málek pamětní desku v Okříškách, kde strávil většinu svého života.
15 fotografií

Kamarádil s Janem Kubišem. Teď má Václav Málek pamětní desku v Okříškách

Třebíčsko
V Dolních Vilémovicích na Třebíčsku si lidé 25. června připomněli 80 let od smrti místního rodáka, parašutisty Jana Kubiše.
Stovky lidí si v Dolních Vilémovicích na Třebíčsku připomněly 80 let od smrti parašutisty Jana Kubiše, jednoho z atentátníků na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Pieta se odehrála před Kubišovým rodným domem, v němž je expozice. Češi by měli být hrdí, že Kubiš a ostatní atentát provedli, bez něj by možná český národ již neexistoval, řekla Julie Fňukalová, jejíž dědeček byl František Kubiš, parašutistův otec.

Kubiš padl za vlast před 80 lety. Na Třebíčsku si připomněli slavného výsadkáře

Třebíčsko
Milan Krčmář
Přesně před osmdesáti lety zazněla tato slova z krypty jednoho pražského kostela. Skrývalo se v něm sedm mladých mužů, kteří nechtěli nic menšího, než svou zemi zbavit odporné tyranie. Mezi těmito sedmi byl i Jan Kubiš z Dolních Vilémovic na Třebíčsku a Adolf Opálka z Rešic na Znojemsku, jen na dohled od třebíčského okresu.

Jsme Češi! Nikdy se nevzdáme!

Názory z regionu
Jan Kubiš a Josef Gabčík
Heroický boj sedmi československých parašutistů proti více než 800 příslušníkům německých ozbrojených sil se před 80 lety odehrál jinak, než jak ho popisují filmy. To však nijak nesnižuje hrdinství a odhodlanost mužů, kteří i tváří v tvář neodvratnému konci do poslední chvíle bojovali. Jejich těla bohužel dodnes spočívají vedle těl jejich vrahů, což je věc, kterou by badatelé chtěli změnit.
11 fotografií

Atentát na Heydricha: Boj parašutistů v kostele vypadal jinak, než uvádějí filmy

Česko
V rámci dětské vědomostní soutěž Hrátky s historií se na bruntálském náměstí konala ukázka atentátu na Heydricha i v červnu 2019.
V Den hrdinů druhého odboje si připomínáme odvahu a obětavost všech příslušníků zahraničního i domácího odboje, kteří bojovali za svobodu naší země během druhé světové války a položili za ni vlastní život. Ukázku atentátu na Heydricha proto tento pátek chystají na bruntálském náměstí, a to v rámci akce "Zachraňte Československo!" 
47 fotografií

Parašutisté si počíhají na Heydricha v Bruntálu na náměstí

Bruntálsko
John Peers se svou helmou, která odkazuje na parašutisty Jozefa Gabčíka a Jana Kubiše.
/FOTO/ Netradiční způsob, jak uctít památku českých parašutů, kteří 27. května 1942 zaútočili na tehdejšího zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, si zvolil manželský pár Jiřina a John Peersovi. Vydali se na zhruba 5,5 tisíce kilometrů dlouhou jízdu na motorce, kterou započali 14. května ve Velké Británii, kde pár z větší části žije. Během své jízdy chtějí zároveň uctít také oběti, které nacisté v reakci na atentát zavraždili, mimo jiné i obyvatele vypálených Lidic a Ležáků.
5 fotografií

Manželé vyrazili z Anglie na motorce, aby uctili hrdinné české parašutisty

Litoměřicko
Jan Kubiš a Josef Gabčík
Kdo tohle udělal, je lump! prohlásila rozzlobeně Anna Malinová, když se dozvěděla o útoku na Reinharda Heydricha. Muž stojící na prahu jejího bytu jí schlíple odpověděl: „V tom případě ten lump stojí před tebou.“ První noci a dny obou členů výsadku Anthropoid po atentátu byly hrůzné. Rodiny odbojářů – a také přítelkyně obou parašutistů – jim ale pomohly. A třebaže se zlobily, ani jednoho skokana nevydaly. 
9 fotografií

První noci po atentátu byly plné hrůzy. Parašutistům pomohly odvážné české ženy

Česko
Účastníci prvního kurzu útočného boje ve Velké Británii, zleva Václav Málek, Libor Zapletal, Josef Gemrot, František Pavelka, František Lopaur (s čepicí), Josef Gabčík, Leopold Musil a Vojtěch Lukaštík
Akcemi pro rodiny s dětmi či samotné dětské účastníky, které předznamenávají středeční Mezinárodní den dětí, jsou v některých koutech středních Čech přímo nabité sobota i neděle. Víkend ale nabízí i mnohem více příležitostí, kam se vypravit. Naznačuje to aktuální výběr akcí nabízený Středočeskou centrálou cestovního ruchu. To „své“ si tam mohou najít příznivci připomínek historie moderní, středověké i dějin pravěku. Stejně jako milovníci objevování tajemství našeho světa i jeho sledování z nadhledu.

Od Heydricha až k Marobudovi: Sobotní akce nabídnou ohlédnutí do dějin

Z okolí
Milan Krčmář
/KOMENTÁŘ/ Přesně před osmdesáti lety Prahou zazněl výbuch. Způsobil ho podomácku upravený granát hozený mladým mužem. Cílem tohoto mladíka a jeho kamaráda byl člověk jedoucí v otevřeném autě. Týden na to zastupující říšský protektor Reinhard Heydrich, označovaný za kata českého národa, zemřel v nemocnici na následky zranění po výbuchu.

Lidské zrůdy jsou i nyní. Kubišové ale taky

Názory z regionu
Touto zbraní zranil Josef Gabčík Heydrichova řidiče Kleina. Podle zprávy gestapa navíc oba agenti, jak byli označováni parašutisté, vypálili na obegruppenführera
Osmdesáté výročí útoku na Reinharda Heydricha se pojí s výjimečným nálezem. V soukromé sbírce českého sběratele zbraní se podařilo najít původní Gabčíkovu pistoli, kterou použil jak při přestřelce po hození bomby na Heydrichův mercedes, tak při závěrečném boji v kryptě, kdy se jí nakonec sám zastřelil. Pátrání po zbrani odhalilo řadu nových skutečností o atentátu a vedlo i k novému dokumentu o útoku.
13 fotografií

Novinka o atentátu na Heydricha: Kubiš i Gabčík pálili ze stříbřitých Coltů

Česko
Z předávání ocenění dětem ZŠ Přibyslavice
/VIDEO/ Děti ze Základní školy Přibyslavice teď už budou určitě vědět, kdo byl Jan Kubiš, Josef Gabčík, ale i další výsadkáři. Většina z nich se totiž zapojila do výtvarné soutěže o československých parašutistech z druhé světové války. Tu vyhlásili bývalí vojenští výsadkáři sdružení ve spolku Muži plukovníka Moravce, kteří dnes do Přibyslavic přijeli předat diplomy za nejlepší práce.
33 fotografií

Úkol pro přibyslavické žáky zněl jasně: zachytit Kubiše a Gabčíka v akci

Třebíčsko
Památník v Panenských Břežanech.
Za poznáváním okolností atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha bez nejrůznějších polopravd a spekulací bude celá republika cestovat do středních Čech. Událost v Libni, která se 27. května 1942 stala jedním z klíčových mezníků dějin okupace, zcela nově představí Památník národního útlaku a odboje v Panenských Břežanech na Praze-východ.
4 fotografie

Útok na Heydricha přímo před očima. Památník nabídne unikátní pohled

Z okolí
Památník v Panenských Břežanech.
Za poznáváním okolností atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha bez nejrůznějších polopravd a spekulací bude celá republika cestovat do středních Čech. Událost v Libni, která se 27. května 1942 stala jedním z klíčových mezníků dějin okupace, zcela nově představí Památník národního útlaku a odboje v Panenských Břežanech na Praze-východ.
4 fotografie

Útok na Heydricha přímo před očima. Památník nabídne unikátní pohled

Z okolí
Památník v Panenských Břežanech.
Za poznáváním okolností atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha bez nejrůznějších polopravd a spekulací bude celá republika cestovat do středních Čech. Událost v Libni, která se 27. května 1942 stala jedním z klíčových mezníků dějin okupace, zcela nově představí Památník národního útlaku a odboje v Panenských Břežanech na Praze-východ.
4 fotografie

Útok na Heydricha přímo před očima. Památník nabídne unikátní pohled

Z okolí
Památník v Panenských Břežanech.
Za poznáváním okolností atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha bez nejrůznějších polopravd a spekulací bude celá republika cestovat do středních Čech. Událost v Libni, která se 27. května 1942 stala jedním z klíčových mezníků dějin okupace, zcela nově představí Památník národního útlaku a odboje v Panenských Břežanech na Praze-východ.
4 fotografie

Útok na Heydricha přímo před očima. Památník nabídne unikátní pohled

Z okolí
Památník v Panenských Břežanech.
Za poznáváním okolností atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha bez nejrůznějších polopravd a spekulací bude celá republika cestovat do středních Čech. Událost v Libni, která se 27. května 1942 stala jedním z klíčových mezníků dějin okupace, zcela nově představí Památník národního útlaku a odboje v Panenských Břežanech na Praze-východ.
4 fotografie

Útok na Heydricha přímo před očima. Památník nabídne unikátní pohled

Z okolí
Památník v Panenských Břežanech.
Za poznáváním okolností atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha bez nejrůznějších polopravd a spekulací bude celá republika cestovat do středních Čech. Událost v Libni, která se 27. května 1942 stala jedním z klíčových mezníků dějin okupace, zcela nově představí Památník národního útlaku a odboje v Panenských Břežanech na Praze-východ.
4 fotografie

Útok na Heydricha přímo před očima. Památník nabídne unikátní pohled

Z okolí
Památník v Panenských Břežanech.
Za poznáváním okolností atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha bez nejrůznějších polopravd a spekulací bude celá republika cestovat do středních Čech. Událost v Libni, která se 27. května 1942 stala jedním z klíčových mezníků dějin okupace, zcela nově představí Památník národního útlaku a odboje v Panenských Břežanech na Praze-východ.
4 fotografie

Útok na Heydricha přímo před očima. Památník nabídne unikátní pohled

Z okolí