ŠTÍTEK: jeskyně

Vstup ke kostelu v Nákle připomínající umělou jeskyni se sochou Panny Marie Lurdské. Ozdoben je korály, červenec 2024.
Do Nákla u Olomouce míří v současných vedrech davy lidí. Hanácký „Karibik“ s čistou vodou a plážemi je mezi rekreanty a vyznavači vodních sportů vyhlášený široko daleko. Málokdo ale ví, že nedaleko vyhledávaného „hanáckého moře“ je pozoruhodná „jeskyně“ se sochou Panny Marie Lurdské a mořskými korály. Zajímavost stará více než 100 let se nachází přímo v Nákle před vstupem do kostela svatého Jiří.
9 fotografií

U hanáckého Karibiku je i jeskyně s mořskými korály. Nádherný unikát málokdo zná

Olomoucko
Ostrov Hvar je jeden z nejoblíbenějších v Chorvatsku.
Součástí Chorvatska je 78 ostrovů s rozlohou větší než jeden kilometr čtvereční. Mezi nejnavštěvovanější patří levandulový Hvar a Korčula se středověkým městem, které nikdy nespí. Jižně od Splitu nicméně turisté najdou celou řadu víc než zajímavých ostrovů. Blízko pevniny trochu opomíjenou Šoltu, kde jachtaři oceňují malebné zátoky. Naopak světově známou se stala pláž Zlatni Rat na Brači.
34 fotografií

Hvar a jižní ostrovy lákají na nejhezčí pláže, magické jeskyně a skryté poklady

Státy EU
Pohled z Měsíce na Zemi. Ilustrační foto
Na povrchu Měsíce je jeskyně, která by v budoucnu mohla sloužit jako útočiště pro průzkumníky či výstavbu lunární základny, oznámil v časopise Nature Astronomy vědecký tým vedený Italy. Jeskyně poměrně velkých rozměrů je patrně přístupná z největší dosud známé propasti v Moři klidu. Je asi 400 kilometrů vzdálená od místa, kde před 55 lety přistáli američtí astronauti Neil Armstrong a Buzz Aldrin, napsala agentura AP.

Na Měsíci je jeskyně. Mohla by posloužit jako útočiště pro astronauty

Vesmír
Festival 7° vrací do jeskyní v Moravském krasu současné umění
/Sloup v Moravském krasu/ Fiktivní dialog s Karlem Absolonem, taneční představení mezi turisty, světelná instalace, opera s vibrafonem v jeskynním chrámu, malíři v plenéru ve stopách slavného Jacoba Alta, lektvar z bylin, rostoucích na povrchu nad jeskyněmi. I tohle zažijí návštěvníci prvního ročníku uměleckého festivalu 7° ve Sloupu v Moravském krasu.
4 fotografie

PROGRAM: Festival 7° vrací do jeskyní v Moravském krasu současné umění

Čtenář reportér
Tip na výlet: Kousek za hranicemi nabízí Sasko světové i evropské unikáty
Největší cihlový most na světě, nejmodernější skokanský můstek Evropy, muzeum krajky či lidových vozítek Trabant. Krápníková jeskyně, adrenalin na horské dráze El Toro či naopak pohodová jízda na letní bobové dráze. Pohádková i indiánská stezka nebo vodní výlet do říše dinosaurů. To vše a mnoho dalších unikátů nabízí sousední Sasko. Je pro mnohé z nás tolik blízké a přesto nepoznané. Mnohý z nás může být překvapen, co na něj čeká opravdu pár kilometrů za česko-německými hranicemi. Z nabídky si vybere opravdu každý. Kdo nemá k dispozici auto, může využít regionálního dopravce.
7 fotografií

Tip na výlet: Kousek za hranicemi nabízí Sasko světové i evropské unikáty

Sokolovsko
Zatopené dno propasti Macocha.
/FOTO, VIDEO/ Vydatné bouřky nadělaly na Blanensku velkou paseku. S odklízením škod se například v Moravském krasu potýkali ještě v pondělí. Kvůli poškozenému vedení je Skalní mlýn stále bez elektrické energie a situaci zachraňují agregáty. Mimo provoz je tam Lanová dráha Macocha a pro veřejnost je zavřený Dům přírody Moravského krasu, kde v provizorních podmínkách odbavují jen předem objednané výpravy.
27 fotografií

V krasu odklízí bahno. Skalní mlýn je bez proudu, jeskyním zkrátili prohlídky

Blanensko
Zatopené dno propasti Macocha
Vydatné bouřky nadělaly na Blanensku velkou paseku. S odklízením škod se například v Moravském krasu potýkali ještě v pondělí. Kvůli poškozenému vedení je Skalní mlýn stále bez elektrické energie a situaci zachraňují agregáty. Mimo provoz je tam Lanová dráha Macocha a pro veřejnost je zavřený Dům přírody Moravského krasu, kde v provizorních podmínkách odbavují jen předem objednané výpravy.
27 fotografií

Bouřka v Moravském krasu: Odklizení bahna pokračuje, situaci zachraňují agregáty

Regiony
Z čínské provincie Shaanxi se nedávno vrátila výprava speleologů, kteří zkoumali jeskyni Heiwodong a další podzemní systémy
Parádní práce. Osmá expedice a dalších zhruba pět kilometrů nově objevených a zmapovaných chodeb. Z čínské provincie Shaanxi se nedávno vrátila osmičlenná výprava speleologů, kteří zkoumali jeskyni Heiwodong i další podzemní systémy v okolí. V minulosti už takto na Dálném východě objevili tři desítky neznámých prostor. Ve výpravě byli také jeskyňáři z Rudice na Blanensku a z Brněnska.
92 fotografií

Jeskyňáři našli v Číně nové chodby. Expedice se účastnili i odborníci z Česka

Regiony
Z čínské provincie Shaanxi se nedávno vrátila výprava speleologů, kteří zkoumali jeskyni Heiwodong a další podzemní systémy.
/FOTO, VIDEO/ Parádní práce. Osmá expedice a dalších zhruba pět kilometrů nově objevených a zmapovaných chodeb. Z čínské provincie Shaanxi se nedávno vrátila osmičlenná výprava speleologů, kteří zkoumali jeskyni Heiwodong plus další podzemní systémy v okolí. V minulosti už takto na dálném východě objevili tři desítky kilometrů neznámých prostor. Ve výpravě byli také jeskyňáři z Rudice na Blanensku a z Brněnska.
100 fotografií

Jeskyňáři našli v Číně nové chodby. Na lanech visela v podzemí i parta z Rudice

Blanensko
Rekonstrukce obličeje neandrtálské ženy. Vědci z Univerzity Cambridge spolupracovali s producenty Netflixu
Vědci z Velké Británie po několikaletém výzkumu zrekonstruovali obličej neandrtálské ženy. Pečlivá obnova poškozených ostatků starých 75 tisíc let a důkladná analýza umožnila odhalit jedinečnou tvář pravěkého člověka. Odborníci ukázali překvapivý vzhled v novém dokumentárním filmu na platformě Netflix. Univerzita Cambridge poskytla Deníku exkluzivní fotografie.
12 fotografií

Vědci pro Netflix oživili obličej neandrtálkyně. Deník získal exkluzivní snímky

Věda
Největší uměle vytvořenou barokní krápníkovou jeskyni na světě, která se nachází pod lednickým zámkem, nově rozšířila unikátní expozice s názvem Příběh amonit.
/FOTO, VIDEO/ Největší uměle vytvořenou barokní krápníkovou jeskyni na světě, která se nachází pod lednickým zámkem, nově rozšířila expozice s názvem Příběh amonit. Návštěvníkům přiblíží dávné obyvatele prehistorických moří nebo třeba také to, jak ovlivňují chuť vína z vinic, jež byly založeny právě na zkamenělinách těchto vymřelých živočichů.
31 fotografií

Krápníkovou jeskyni pod lednickým zámkem obsadili amoniti

Z okolí
Ochránci přírody uzavřeli kvůli hnízdění sokolů stěhovavých vstup do jeskyně Jáchymka v Josefovském údolí poblíž Adamova na Blanensku. Se souhlasem Správy CHKO Moravský kras
/FOTO, VIDEO/ Stop! Průchod jeskyní Jáchymka je uzavřený. Kvůli hnízdění vzácného sokola stěhovavého. Místo na oblíbené turistické trase podél Křtinského potoka v Josefovském údolí nedaleko Adamova na Blanensku v pátek uzavřeli pracovníci Správy chráněné krajinné oblasti Moravský kras. Před jeskyní jsou dřevěné zábrany a v okolí informativní cedule. Lidé mohou jeskyní obejít obejít po provizorně vyznačené stezce.
10 fotografií

Unikátní záběry sokolí mámy v krasu. Ochránci kvůli hnízdění uzavřeli jeskyni

Blanensko
Hrad Bouzov.
Návštěvnická sezona na většině hradů a zámků začíná letos 28. března, tedy na Zelený čtvrtek. Ve třech čtvrtinách těchto památek si lidé připlatí, většina objektů zdražila vstupné pro dospělé o 20 korun. Největším letošním tahákem je projekt Po stopách šlechtických rodů, který se zaměří na Habsburky. Deník přináší grafický přehled největších novinek na hradech a zámcích v roce 2024.

Hrady a zámky otevírají brány. Nová sezona odhalí život Habsburků

Česko
Z archeologického výzkumu v klášteře Sázava v těsné blízkosti jeskyně sv. Prokopa: raně středověký hrob s ostatky dospělého muže.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Výjimečně dobře dochované pozůstatky středověkého domu odhalil archeologický výzkum v klášteře Sázava v těsné blízkosti jeskyně sv. Prokopa. Dům měl nejméně dvě patra a zabíral plochu až 190 metrů čtverečních. Míra dochování zdiva je podle archeologů Národního památkového ústavu výjimečná, a to nejen pro toto poutní místo. Výzkum přinesl také množství archeologických nálezů.
21 fotografií

Archeologové zkoumají pozůstatky středověkého domu u jeskyně svatého Prokopa

Čtenář reportér
Z archeologického výzkumu v klášteře Sázava v těsné blízkosti jeskyně sv. Prokopa: raně středověký hrob s ostatky dospělého muže.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Výjimečně dobře dochované pozůstatky středověkého domu odhalil archeologický výzkum v klášteře Sázava v těsné blízkosti jeskyně sv. Prokopa. Dům měl nejméně dvě patra a zabíral plochu až 190 metrů čtverečních. Míra dochování zdiva je podle archeologů Národního památkového ústavu výjimečná, a to nejen pro toto poutní místo. Výzkum přinesl také množství archeologických nálezů.
21 fotografií

Archeologové zkoumají pozůstatky středověkého domu u jeskyně svatého Prokopa

Čtenář reportér